ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:259/932)

Owocowe szaleństwo 159

Szybkie, proste i smaczne ciasto do zrobienia z każdym rodzajem owoców. Ja oczywiście tym razem mam jeżyny :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 25 dag margaryny - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier puder do posypania - owoce Przygotowanie: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)cukier a pod koniec ubijania po jednym żółtku. Makę z proszkiem do pieczenia mieszamy na najniższych obrotach dodając stopniowo wcześniej przygotowaną masę z białek. Do powstałej masy dodajemy ostudzoną margarynę, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na wysmarowaną blachę a na wierzch przekładamy umyte owoce. Ciast pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe) 110

rozgrzany  olej  nakładamy łyżką cienkie porcje ciasta i smażymy dopóki delikatnie się nie zarumienią. Placki z cukinii z mąką z pestek dyni świetnie smakują w towarzystwie  sosów  lub  sałatek . Wartości odżywcze w całości w 1 sztuce Wartość energetyczna 415 kcal 59 kcal Białko 21 g 3 g Tłuszcze(...)czerwcu Najnowsze przepisy Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe) Rabarbar pod kruszonką Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy) Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny Sernik królewski Bułki wrocławskie Kotlety jajeczne Sałatka grecka (keto, low carb) Artykuł Placki z cukinii z mąką

WegePrzepis
Torta di riso- Ciasto ryżowe 251

szczególności Toskańczycy, nadal nazwaliby to ciasto Torta di riso?  Zwał jak zwał, ciasto wyszło super pyszne, lekkie i puszyste, z wyczuwalnymi ziarenkami ryżu, co ciekawe smaku ryżu się nie czuje, dominuje bowiem miks smaków cytryny, wanilii i cynamonu. Charakteru nadają mu dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać(...)skórkę i sok z cytryny, miękkie masło, serek, śmietanę i namoczone w rumie rodzynki. Ubijamy białka z resztą cukru i delikatnie dodajemy do masy. Natłuszczamy tortownicę, obsypujemy bułką tartą, (są tacy, którzy zamiast bułki używają 20 g cukru…ja nie próbowałam) wlewamy ciasto i pieczemy 25/30 min w 180°C. Studzimy, podajemy letnie lub prosto z lodówki. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Tort orzechowo - czekoladowy Ferrero Rocher 1711

gorzkiej czekolady4 łyżki nutelli  1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowychDekoracja:1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowychczekoladowa posypkasok z limonki do nasączenia blatów ciastaPrzygotowanie:Biszkopt: W miseczce ubić pianę z 7 białek i szczypty soli. Do sztywnej piany dodać stopniowo cukier i żółtka. Wlewamy po jednym żółtku, żeby nasza masa się nie zważyła. Ucieramy cały czas mikserem, aż masa będzie(...)bardzo delikatnie łyżką. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe części. Jeśli ciasto będzie suche blaty ciasta trzeba skropić sokiem z limonki.Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną czekoladę

Lawendowe Niebo
Kruche ciasto z owocami leśnymi 287

długo nic nie było, ale dziś mam dla Was ciasto z owocami leśnymi. Składniki na kruche ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru Składniki na budyniową masę: 5 białek 1 szklanka brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanka oleju malinowego(...)folię i zamrażamy. Blachę 33 x 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy większą część ciasta i lekko przyklepujemy dłonią, Podpiekamy na złoty kolor w 190 stopniach przez 20 min. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy spód już wystygnie, ubijamy białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce  wsypujemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając

Panda i jej świat
Sernik z serków homogenizowanych 196

. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodawać serki homogenizowane i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Na dno blachy (wcześniej wysmarowaną tłuszczem) położyć jasne ciasto (po wyjęciu z lodówki najlepiej jest je rozwałkować i po kawałku przenosić na blachę). Na ciasto masę serową, a na wierzch ścieramy

Domowa Cookierenka Agi
Tarta ze szparagami i oscypkiem 144

szklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania.  NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka - 1-2 ząbki czosnku posiekane - 4 jajka - 2 białka - 3 łyżki jogurtu greckiego - sól morska - pieprz cytrynowy - 1,5 łyżki masła -4 oscypki Połowę pęczka szparagów kroimy(...)1x1cm), podsmażamy w rondelku wraz z posiekaną cebulką i czosnkiem, około 4-5 minut.  W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka, białka, jogurt i przyprawy, dodajemy podsmażone składniki. Wylewamy od razu na podpieczone ciasto (ciasto po wyłożeniu formy pieczemy 10 minut), 1/2 pęczka zielonych szparagów która nam została, układamy wzdłuż, na nich układamy pokrojone oscypki. Pieczemy

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasto ze śliwką 179

natłuszczoną i posypaną bułką formę o wymiarach 24x30. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego na 180 C pieczemy na złoty kolor ok 25 minut. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy pozostałym cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek a na nie kleksy piany, posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy jeszcze aż piana ładnie się przyrumieni

Monia miesza i gotuje
Gofry brukselskie 1950

wylwania się za rowki gofrownicy.  Upiekłam je i nie żałuję. Jestem na etapie poszukiwania perfekcyjnych gofrów, więc każdy przepis jest godny wypróbowania. Dlatego dziekuję blogerkom z akcji „Ciasto na niedzielę” za podsunięcie tematu do wspólnego wypiekania.  Nam najbadziej smakują posypane cukrem pudrem, wtedy czuje się ich prawdziwy smak, no i można zjeść parę sztuk więcej. Nie wyobrażam sobie(...)małej ilości letniego mleka. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier.  Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objetość. Gotowe ciasto nakładamy łyżką wazową na dobrze

Mia Cucina Sofieta
Keks gorzowski 154

wiadomo dlaczego właśnie landsberski ? no właśnie, dlatego że użyto do wypieku tego keksa naszych regionalnych, wyjątkowych jabłek - renety landsberskiej, wspaniała odmiana jabłek, wspaniałe ciasto, nietypowy keks, bo z jabłkami właśnie, ale dzięki temu wilgotny, a jabłka oprócz smaku dodają mu jeszcze  uroku... Składniki: 7 jabłek landsberskich 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki żurawiny 1 szklanka orzechów włoskich skórki(...)proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą keksówki, pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu wyciągamy z formy oraz obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Kruche rożki z makiem 229

masa makowa 100g maku 30g masła 2-3 łyżki miodu cukier wanilinowy aromat migdałowy 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli cukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie: - ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne - ciasto schłodzić w lodówce - masę makową wykonać jak w przepisie na  struclę makową - ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując

Smakołyki Bereniki
Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 245

waniliowy, 2 żółtka, zmiksować. Po trochu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i serek ricotta.  Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować lekko ubitm białkiem z dodatkiem mąki ziemnaczanej, posypać brązowym cukrem i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180ºC(...)nabiorą lekko brązowego koloru. Następnie lekko przestudzone ciasto pokroić ukośnie na 1,5-2 cm  kawałki. Ciasteczka  poukładać na blaszce i piec przez około 10 minut z każdej strony w temperaturze 175 – 180ºC

Mia Cucina Sofieta
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 179

500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu. Piana z białek: 3 białka 4 łyżki cukru pudru Kruszonka: 200 gram kokosu 100 gram masła 2 garście cukru (moja sugestia: 3 czubate łyżki cukru) Wykonanie: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy resztę  składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 smarujemy masłem i posypujemy bułką(...)dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli z cukrem - nie słodzimy. Odcedzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka ziemniaczaną i wylewamy na nie gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę z białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę

Walijskie Pichcenie
Sernik z rosą 204

żółtkami zmiksować dodawać po łyżce cukru aby powstała biała puszysta masa. Następnie dodać ser, budyń, olej  mleko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto i piec ok 1godziny w 160-170* Bezowa Pianka: 6 białek 1 szklanka cukru Na 10 min przed końcem pieczenia ubijamy pianke z białek i stopniowo dodajemy cukier. Piankę wylewamy na sernik(...)robimy paski:) Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia bezy. UWAGA! Bezy nie należy spiekać gdyż nie pojawi się rosa. Dodatkowo ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. SMACZNEGO

Moje Słodkie Piekiełko
sernik snickers 173

kawałkami orzeszków 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka lub śmietanki  dodatkowo: 2 batoniki Snickers 150 g biszkoptów okrągłych  Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać ser, olej, budyń i kasze mannę. Zmiksować na gładko, ale nie za długo(...)Masę serową podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Z białek ubić piane, podzielić na połowę i wmieszać osobno połowę do masy białej a połowę do masy kakaowej. Masy serowe na zmianę wylewać do blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 179*C i piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Masło orzechowe podgrzać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia