ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:267/932)

Piernik 168

cukrowa tłuszcz bułka tarta Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika . Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem

Bajeczna Kuchnia
Pierniczkowe kruche ciasteczka na choinkę bez jajek 209

oraz pieprzu) 4 łyżeczki miodu  1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1 płaska  łyżeczka kako  Na lukier :  1 białko 1 szklanka cukru  Przygotowanie:  Posiekać masło nożem , dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego dwie kule, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, odstawić na chwilę w zimne miejsce, wyciąć pierniczki i piec

zdrowa vege kuchnia
Galaretkowa pychotka 165

ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijając do rozpuszczenia się cukru. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia dodajemy do białek i dalej ubijamy na koniec dokładamy mąkę delikatnie miesząc. Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 30 minut. Galaretki wiśniowe rozprowadzamy w 1/2 litra przegotowanej gorącej wodzie odstawiamy

kgwjanczewo
Ciasto kremówka z kokosem + film 159

margarynę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier . Do ubitej piany z białek dodajemy żółtka, wiórki kokosowe oraz wlewamy wystudzoną margarynę, całość delikatnie mieszamy. Na surowe ciasto nakładamy wystudzony budyń i dokładnie rozprowadzamy, a na budyniu kładziemy masę kokosową i również dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Tak przygotowane ciasto

Smakowite Dania
Kokosanki 262

pudru 100-150 g wiórek kokosowych Z białek i soli ubijamy pianę. Zawsze korzystam z miksera więc nie muszę przerywać ubijania gdy dodaję cukier puder. Na sam koniec dodajemy wiórki. W silikonowych foremkach do ciastek (może być i do muffinek) lub na papierze do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta. Pieczemy w 150 stopniach aż się zrumienią

prawdziwe jedzenie
WIELKANOCNA BABA 153

jednej dodać płynny karmel i wymieszać a do drugiej kakao, łyżkę sypkiej kawy i kawę w płynie. Również dokładnie wymieszać. Pozostałe trzy białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połowę piany połączyć z ciastem karmelowym, a drugą połowę z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe. Wymieszać. Dużą formę z kominem wysmarować tłuszczem i napełniać

Z Kuchni Do Kuchni
Przepyszne Ciasto Ananasowo-Kokosowe 5981

wiórkami kokosowymi - wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (lub Pan) domu. Polecam. Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Kokosowa: 150 g wiórków kokosowych 4 białka  3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Ananasowa: 4 żółtka(...)Polewa czekoladowa: 40 ml śmietanki kremówki 30% 40 g gorzkiej czekolady łyżeczka malibu (lub wódki) ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania) Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier

Słodka Strona
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 187

jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka otarta z 1 pomarańczy 100g orzechów włoskich aromat migdałowy ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu Ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru) 2 jajka 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 60g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania(...)przelane gorącą wodą lub maczane ok 1h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. 3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. 4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto malibu z alkoholem 191

oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą i wodą.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka wbić na sztywno ze szczyptą soli,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do formy (24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, 25-30 min.Wyjąć delikatnie z tortownicy

Mix smaku
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 225

nikomu nie muszę? Nie biję się co prawda o złotą patelnię, ale do chwili kawowej przyjemności zdecydowanie polecam ;) Składniki na 16-20 porcji: Ciasto Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę 7 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka drobnego cukru (220 g) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 7 łyżek naturalnego kakao (50 g) szczypa soli Dno prostokątnej(...)ubitych białek dodawać po jednym żółtka. Za każdym razem poczekać przed dodaniem nowego żółtka, aż poprzednie połączy się z masą. Po dodaniu ostatniego żółtka zmiksować jeszcze całość na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Mikser wyłączyć lub zmniejszyć obroty na minimalne. Do masy dodać w 4 turach mąkę z kakao. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy

Pełny talerz
Makownik na migdałowym cieście 345

sitku a potem trzykrotnie mielimy. Do maku dodajemy cukier, stopione i przestudzone masło, żółtka, miód, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą makową. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Spód gęsto nakłuwamy a na nim rozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Keto babeczki z kremem z awokado (Paleo, LowCarb) 129

rodzaju ciasta, na jaki się zdecydujecie, mogą one także spełniać kryteria kuchni raw . A naturalne, nieprzetworzone produkty to przecież podstawa zdrowego odżywiania. Keto babeczki z kremem z awokado Keto babeczki z kremem z awokado – różne wariacje na temat ciasta Wracając do kwestii samego ciasta – u mnie był to upieczony kiedyś i zamrożony biszkopt kokosowy na białkach(...)dodatkiem oleju kokosowego. Powstałym plastycznym ciastem wyłożyć silikonowe foremki do muffinów i wstawić do lodówki, żeby stwardniały. Jeśli decydujesz się na użycie spodu migdałowego to postępuj dokładnie tak, jak opisane w przepise, lecz użyj foremek do muffinów. Awokado zblendować z kakao, mlekiem kokosowym, masłem migdalowym i słodzikiem. Powstały krem rozłożyć do foremek z ciasta. Bita śmietana kokosowa Schłodzone mleko kokosowe

Modern Cave Girl
Tarta z kremem serowym waniliwo- jagodowym 166

łyżki mleka 2 łyżki cukru Krem Serowo jagodowy: 350 g twarogu na sernik 50 g brązowego cukru 300 gr jagód 1 jajko + białko 2 łyżki mąki 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Ciasto wyrabiamy z podanych powyżej składników. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Zmrożone ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim blaszkę na tartę

W Moim Magicznym Domu
Kokosanki 148

font:minor-latin;} Składniki ; 3 szklanki mąki /25 dag margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie; Z podanych składników zarobić ciasto, schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Masa kokosowa ; Składniki ; 3 białka  2 szklanki cukru pudru 25 dag wiórków kokosowych Wykonanie ; Białka ubić na sztywno i wykrawać krążki.Na środek każdego krążka(...)nałożyć masę kokosową.Upiec w tem.175 C przez ok. 10-15 min. Uwaga ; Ciastka w trakcie pieczenia pozostają białe, tylko kokos ma się zrumienić. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Ravioli z wypływającym żółtkiem 182

żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na pół godziny.Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości. Ciasto  rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć(...)łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie, w każdej kupce zrobić dołek i wbić żółtko. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum. Wzorki zrobić widelcem.Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane

MarciochaKucharzy
Ciasto biszkoptowe z gruszkami 235

gruszkę drobno pokrojoną. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto(bez miksera) Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Przelać ciasto i powkładać po przekątnej pozostałe 4 gruszki.  Ciasto

Gosia gotuje
Tort Sachera (Sachertorte) 186

składników. Teraz musimy oddzielić białka od żółtek. Robimy to tak, że białka wbijamy w suchy, czysty garnek lub miskę, w której będziemy potem ubijać z nich pianę, natomiast żółtka dodajemy PO JEDNYM do masy czekoladowej i za każdym razem wmiksowujemy w ciasto. Gdy wszystkie żółtka są już wbite to dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)pieczenia oraz posiekane na drobno migdały (ja je zblendowałam). Wszstko miksujemy na jednolitą masę. Pianę z białek ubijamy na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na sztywną pianę (tak, że po odwróceniu garnka nam nie wypadnie). Tak ubitą pianę musimy wmieszać w ciasto. Dodajemy ją stopniowo do masy czekoladowej i szybko ale delikatnie mieszamy. Najlepiej to robić drewnianą pałką

Jedzeniomania
kruche ciasteczka 197

stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy cisto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy. Wycinamy dowolne kształty, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Część pozostawiamy pustych, a część smarujemy białkiem i posypujemy np. posiekanymi orzechami, słonecznikiem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
serowe gwiazdeczki z lukrem 481

szklanka mąki pszennej + do podsypania  200 g białego sera z kostki 150 g masła 2 żółtka na lukier: 1 białko około 3/4 cukru pudru kolorowa posypka cukrowa Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować obficie podsypywać mąką i wycinać foremkami ciasteczka. Układać je na blaszce z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia