ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:272/932)

Szarlotka z serkiem mascarpone 171

cukru (zależne jak słodkie są jabłka ) • 1 łyżka cynamonu • 1 łyżeczka cukru waniliowego piana • 3 białka • 1 serek mascarpone • 1 budyń śmietankowy • 1 szklanka cukru pudru kruszonka • 1,5 szklanki mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania 1. Ciasto • Mąkę posiekać z masłem dodać cukier puder jajka proszek  do pieczenia i śmietanę zagnieść dość(...)ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć posmarowaną blachę  20/40 cm papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem może się kleić  Radzę ręce maczać w mące będzie łatwiej • Na ciasto wyłożyć jabłka  • Zrobić kruszonkę miękkie masło zagnieść w misce z mąką i cukrem pudrem 4. • Białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę  Dodać serek mascarpone i budyń

W królestwie smaków Beaty
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami 152

waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru Dodatkowo: puszka (820 g) brzoskwiń w syropie, cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę(...)mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę. Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (każdą połówkę na około 4 części). Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku około 3:1). Większą część ciasta rozwałkować w kształt prostokąta o wymiarach

Bullio
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami 381

waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru Dodatkowo: puszka (820 g) brzoskwiń w syropie, cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę(...)mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę. Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (każdą połówkę na około 4 części). Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku około 3:1). Większą część ciasta rozwałkować w kształt prostokąta o wymiarach

Bullio
Piernik 159

cukrowa tłuszcz bułka tarta Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika . Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem

Bajeczna Kuchnia
Pierniczkowe kruche ciasteczka na choinkę bez jajek 197

oraz pieprzu) 4 łyżeczki miodu  1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1 płaska  łyżeczka kako  Na lukier :  1 białko 1 szklanka cukru  Przygotowanie:  Posiekać masło nożem , dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego dwie kule, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, odstawić na chwilę w zimne miejsce, wyciąć pierniczki i piec

zdrowa vege kuchnia
Galaretkowa pychotka 155

ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijając do rozpuszczenia się cukru. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia dodajemy do białek i dalej ubijamy na koniec dokładamy mąkę delikatnie miesząc. Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 30 minut. Galaretki wiśniowe rozprowadzamy w 1/2 litra przegotowanej gorącej wodzie odstawiamy

kgwjanczewo
Ciasto kremówka z kokosem + film 147

margarynę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier . Do ubitej piany z białek dodajemy żółtka, wiórki kokosowe oraz wlewamy wystudzoną margarynę, całość delikatnie mieszamy. Na surowe ciasto nakładamy wystudzony budyń i dokładnie rozprowadzamy, a na budyniu kładziemy masę kokosową i również dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Tak przygotowane ciasto

Smakowite Dania
Kokosanki 250

pudru 100-150 g wiórek kokosowych Z białek i soli ubijamy pianę. Zawsze korzystam z miksera więc nie muszę przerywać ubijania gdy dodaję cukier puder. Na sam koniec dodajemy wiórki. W silikonowych foremkach do ciastek (może być i do muffinek) lub na papierze do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta. Pieczemy w 150 stopniach aż się zrumienią

prawdziwe jedzenie
WIELKANOCNA BABA 142

jednej dodać płynny karmel i wymieszać a do drugiej kakao, łyżkę sypkiej kawy i kawę w płynie. Również dokładnie wymieszać. Pozostałe trzy białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połowę piany połączyć z ciastem karmelowym, a drugą połowę z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe. Wymieszać. Dużą formę z kominem wysmarować tłuszczem i napełniać

Z Kuchni Do Kuchni
Przepyszne Ciasto Ananasowo-Kokosowe 5971

wiórkami kokosowymi - wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (lub Pan) domu. Polecam. Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Kokosowa: 150 g wiórków kokosowych 4 białka  3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Ananasowa: 4 żółtka(...)Polewa czekoladowa: 40 ml śmietanki kremówki 30% 40 g gorzkiej czekolady łyżeczka malibu (lub wódki) ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania) Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier

Słodka Strona
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 176

jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka otarta z 1 pomarańczy 100g orzechów włoskich aromat migdałowy ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu Ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru) 2 jajka 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 60g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania(...)przelane gorącą wodą lub maczane ok 1h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. 3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. 4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto malibu z alkoholem 181

oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą i wodą.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka wbić na sztywno ze szczyptą soli,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do formy (24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, 25-30 min.Wyjąć delikatnie z tortownicy

Mix smaku
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 218

nikomu nie muszę? Nie biję się co prawda o złotą patelnię, ale do chwili kawowej przyjemności zdecydowanie polecam ;) Składniki na 16-20 porcji: Ciasto Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę 7 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka drobnego cukru (220 g) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 7 łyżek naturalnego kakao (50 g) szczypa soli Dno prostokątnej(...)ubitych białek dodawać po jednym żółtka. Za każdym razem poczekać przed dodaniem nowego żółtka, aż poprzednie połączy się z masą. Po dodaniu ostatniego żółtka zmiksować jeszcze całość na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Mikser wyłączyć lub zmniejszyć obroty na minimalne. Do masy dodać w 4 turach mąkę z kakao. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy

Pełny talerz
Makownik na migdałowym cieście 338

sitku a potem trzykrotnie mielimy. Do maku dodajemy cukier, stopione i przestudzone masło, żółtka, miód, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą makową. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Spód gęsto nakłuwamy a na nim rozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy

Zainspirowana w kuchni