ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:277/932)

Ciasto ORKISZOWIEC 219

Ciasto z orkiszem to typowo prozdrowotne ciasto w którym główną rolę odgrywa świeżo gotowany orkisz. Jest on skarbnicą białka, witamin z grupy B czy też niezbędnych aminokwasów. To także źródło cynku, potasu, żelaza, błonnika oraz cennego kwasu krzemowego. Z 300-350g orkiszu zrobimy 2 małe foremki aluminiowe do ciasta o wymiarach 22cm/9cm. Oczywiście w cieście znajdzie się

Kuchnia PROzdrowotna
Śniadaniowy torcik podwójnie truskawkowy 174

cukru (proszek) 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm  3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 200g chudego twarogu szczypta sody kilka sztuk truskawek do ciasta (można też bez) jako dodatek twarożek z truskawkami Sposób przygotowania: Jedno białko ubijamy na sztywno z ksylitolem resztę składników (poza truskawkami) miksujemy na jednolitą masę delikatnie miksując dodajemy ubite białko smażymy placki na rozgrzanej(...)teflonowej patelni, na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek)  na wierzch placków wykładamy plastry truskawek i lekko wciskamy je w ciasto (możemy też smażyć placki bez truskawek w cieście, mi trochę się przypaliły kiedy obróciłam placek na drugą stronę) usmażone placki podałam z twarożkiem i truskawkami SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto cytrynowo-waniliowe 142

przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.  Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Do gotowej masy dodajemy żółtka i otartą skórkę z jednej cytryny - lekko mieszamy.Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta na przemian z rozpuszczonym masłem. Masę mieszamy łyżką, a następnie przelewamy do prostokątnej

Słodkie Przyjemności
Tarta cukiniowa 167

odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 25 dkg sera żółtego - przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek(...)zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii. Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę i pieczemy 30 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
murzynek z bitą śmietaną 395

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto: 265 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru (2 łyżki odkładamy) 250 g masła 125 ml wody 5 jajek 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem oraz kakao. Zestawiamy z ognia(...)odstawiamy do przestudzenia. Białak oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę oraz żóltka. Dokładnie miesamy. Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkamy cukru. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe równomiernie przelewamy do foremki (21x33cm) wyłożónej papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
przekładany jabłecznik mojej Babci 162

kwadransa.  Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Wystudzić.  Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać(...)masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C.  Budyń rozrobić z cukrem w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 173

zwartą konsystencję, żeby można je rozwałkować. Szpinak wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty – odcedzić. Zmiksować z ricottą i wymoczonymi grzybami (jeśli używacie), doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować (ok. 3 mm). Wycinać okręgi min. 10 cm średnicy (ja używam miseczki 12 cm). Liczba okręgów powinna być parzysta – z podanej ilości wychodzi około 6-8 pierogów(...)osób. Na połowie wyciętych krążków układać farsz (zostawić wolne brzegi) – w środku zrobić wgłębienie, w które należy ostrożnie przelać oddzielone od białka żółtko (zdjęcie poniżej). Teraz ostrożnie przykrywamy pieroga drugim krążkiem ciasta i zagniatamy brzegi. Pierogi piemonckie gotuje się w lekko osolonym wrzątku przez 2 do 2,5 minuty (nie dłużej, bo żółtko się zetnie). Masło pokrojone

Pociąg Do Kuchni
Truskawkowe pole 217

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier, miksować, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170C, przez ok 35-40 minut.  Masa truskawkowa: 1 kg świeżych

Apetyczna babeczka
Ciasto z truskawkami i kruszonką 137

sezon na nie zbliża się wielkimi krokami! 1 godzina 1 blaszka składniki: ciasto: 1 szklanka mąki 120 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 600 g truskawek opakowanie małego cukru waniliowego (około 6g) beza: 4 białka 4 łyżki cukru pudru kruszonka: 150 g mąki 80 g cukru 16 g cukru(...)gęściej tym lepiej ☺ Masło na kruszonkę roztopić w garnuszku, odłożyć do wystygnięcia. W międzyczasie ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na truskawki. Roztopione masło, mąkę i cukier wymieszać rękoma, a następnie kruszyć nad blachą z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy, bez termoobiegu przez ok. 50 minut. Polecam podać ciasto posypane

Ania i Marcin gotują
Cukiniowe cudo - 180 kcal? 256

dobra orzechy zjadłam zanim je 'wsadziłam' do ciasta) co spowodowało, że wypiek jest taki ''dietetyczny''. Jedyny minus jaki zauważyłam->cisto jest bardzo, bardzo mokre oraz odrobinę pracochłonne! Ale smaczne bez dwóch zdań, co jest najważniejsze, czyż nie mam racji? No to bierzcie cukinię do ręki i lecimy! SKŁADNIKI: - białka jaj 2 (+szczypta sody oczyszczonej) - odżywka białkowa(...)białka wraz z odrobiną sody oczyszczonej *** Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni *** 3) PORZĄDNIE odsączamy cukinię z wody. Naprawdę BARDZO! :* 4) Do białek dodajemy cukinię, jabłko, odżywkę i kakao. Mieszamy. 5) Wykładamy naczynie ciastem (ja dodałam jeszcze do środka i na wierzch jeżyny) i wkładamy na 40 minut do piekarnika. WYJMUJEMY I KONIECZNIE CZEKAMY AŻ OSTYGNIE! : * CIACHO

fitolarun.blogspot.com
Sernik Wielkanocny 175

Łatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;) Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy(...)cukru, aromat migdałowy, Wykonanie; Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser i budyń. Dalej ucieramy. Ubić pianę z białek i dodać do sera i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść razem. Do foremki wyłożyć najpierw ciasto a później wylać masę serową.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piec ok.godziny

Anioły w kuchni
Wyśmienite ciasto jogurtowe na kaszce z syropem cytrynowym 367

pulchne. Gorąco polecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym.     Syrop: 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny   Ciasto 1 szklanka kaszki manny 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jogurty typu greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 jajka 3 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)odstawić do wystudzenia.   Żółtka ubić z cukrem, dodać kaszkę, jogurt, mąkę , olej, proszek do pieczenia i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec w 170 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie otworzyć lekko drzwiczki i pozostawić przez

Jadło i czytadło
Sernik Wielkanocny 147

Łatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;) Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy(...)cukru, aromat migdałowy, Wykonanie; Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser i budyń. Dalej ucieramy. Ubić pianę z białek i dodać do sera i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść razem. Do foremki wyłożyć najpierw ciasto a później wylać masę serową.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piec ok.godziny

Anioły w kuchni
Drożdżówki zwijane z makiem – lepsze niż z cukierni 114

oraz resztę ciepłego mleka i miksuj do momentu aż wszystko się dobrze połączy, a ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (ok. 5-10 min). * Użyj miksera z hakami do ciasta drożdżowego , jeśli takiego nie masz, wymieszaj początkowo wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie aż ciasto przestanie się kleić do miski i do rąk. Następnie wlej przestudzone, roztopione masło oraz(...)dobrze połączy (ok. 5-10 min). Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą a następnie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 min (ciasto musi kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość, jeśli po 40 min nie urosło, zostaw je na dłużej). Masa makowa cz. II: Pod koniec rośnięcia ciasta dokończ przygotowywanie masy makowej: żółtko utrzyj z cukrem pudrem

Słodki Blog
CIASTO WIŚNIOWE 275

Delikatnie kwaskowe rozpływające się w ustach ciasto o smaku wiśniowym, z bitą śmietaną. SKŁADNIKI: ( forma ; 23 x 23) biszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Masa wiśniowa 2 galaretki wiśniowe 500 g serka waniliowego  Ponadto 400 g dżemu wiśniowego 500 ml śmietany 36% cukier waniliowy(...)łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Masa wiśniowa Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić

RAROSSA