ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:283/932)

Borówkowy las 192

łyżki cukru pudru 500 gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę: 6 białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru sok z 1/2 limonki Wykonanie: W misce zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego w kostkę i soli. Podziel(...)wymieszaj z drugą połową cukru i stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około

Garniec Magalie
Pierogi leniwe 159

jajko (ok. 60g) - ½ szklanki mąki Graham (ok. 65g). Sposób przygotowania 1. Twaróg rozgniatamy widelcem. 2. Do twarogu dodajemy żółtko i mąkę. 3. Ubijamy białko na pianę i dodajemy do masy. 4. Formujemy wałeczek z ciasta i kroimy w romby. 5. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy chwilę od wypłynięcia. Kluski leniwe są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tort Walentynkowo – półrocznicowy, biszkoptowo – princepolkowy, z truskawkami i bitą śmietanką. 144

polo. Truskawki też możecie śmiało zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami :) W każdym razie tort jest bardzo smaczny i polecam jego zrobienie :) Warstwa biszkoptowa ciasta: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy przez 3 – 5 minut, po czym(...)orzechów i kokosu) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i chwilę miksujemy, by się leciutko rozpuścił, po czym dodajemy pokrojone drobno migdały i orzechy oraz kokos. Całość dobrze mieszamy łyżką. Prince polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na tortownicę 24cm, wyłożonej od spodu pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku

Smakowy Raj
Zimowe ciasto czekoladowe 186

zimowym klimacie. Ciasto czekoladowe z jabłkami i cynamonem składniki 130 g gorzkiej czekolady 150 g masła 160 g mąki 3 jajka 120 g cukru + 40 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta soli 2 jabłka wykonanie Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka(...)cukru ubijamy mikserem do białości. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Delikatnie łączymy z ciastem. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na 4, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość grube plastry. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy

Przysmaki Karolki
Shortbread z ziołami 237

solą, serem i ziołami. Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy białkiem. Pieczemy

Mia Cucina Sofieta
Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami. 356

bułeczek      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 lub 16 części (ja dzieliłam na 16 bo wolimy mniejsze bułeczki). Z każdej części formujemy zgrabną kulkę, którą następnie wałkujemy na owalny placek. Na jednym brzegu rozkładamy porcję budyniu i układamy kilka kawałków truskawek. Pozostałą część ciasta nacinamy ostrym nożem(...)układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i pieczemy do zarumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Źródło  tutaj

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z bezą kokosową 156

blachę 25 x 35 cm Składniki na ciasto 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 4- 5 łyżek cukru 150 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych(...)Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką do pieczenia formy. Boki wyrównać. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika, żeby się podpiekło 30 minut w temperaturze 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Tarta cytrynowa z bezową pianką 277

białka 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu      Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o bokach. Spód nakłuwamy widelcem i wrzucamy do piekarnika(...)momentu rozpuszczenia się kryształków (ale nie gotujemy!). Dodajemy cukier, mąkę i olej, mieszamy na bardzo małym ogniu aż do uzyskania budyniowej konsystencji. Wykładamy na kruchy spód.      Białka ubijamy na sztywną pianę, a gdy masa będzie gładka i lśniąca dodajemy po żyłce cukru, cały czas miksując. Gdy składniki połączą się, dosypujemy mąkę oraz dolewamy octu, mieszamy

sama złodycz
Tort truskawkowo-kokosowy 190

Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy stopniowo  do masy jajecznej i delikatnie wymieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia,  wylewamy ciasto.  Pieczemy w temperaturze 180 stopni  około 25 minut.  Studzimy. Blat kokosowy: Białka z cukrem ubijamy na sztywno.  Wsypujemy wiórki kokosowe  i delikatnie mieszamy łyżką.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia

Pyszności Słodkości
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 265

cukier się karmelizuje, a to powoduje, że pączki szybko i silnie się rumienią. bardzo duży wpływ na jakość pączków ma dodatek do ciasta spirytusu lub kwasu, ponieważ składniki te szybko wpływają na ścinanie się białka mąki i jajek co zabezpiecza paczki przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu  w czasie smażenia. W celu polepszenia smaku i aromatu pączków można dodać(...)startą skórkę z pomarańczy lub cytryny oraz olejki np. rumowy, cytrynowy. Sposoby formowania pączków. Ciasto na pączki wyrabia się podobnie jak ciasto drożdżowe zwykłe lub parzone. Istnieje kilka sposobów formowania pączków: Formowanie z krążków ciasta - należy ciasto wyrobić tak, aby było gęste i dało się łatwo wałkować. Ciasto rozwałkowuje się na grubość około 0,5 cm i foremką lub szklanką

Ciastka - domowe słodkości
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 265

kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-) Składniki na biszkopt: - 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka - 150g ksylitolu (lub cukru) - 120g mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej) + dodatkowo: - ok.600g pokrojonych owoców (łącznie rabarbaru i truskawek) - mielony ksylitol(...)wymieszać delikatnie w misce. W misie miksera ubić na sztywno białka z ksylitolem, dodać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy delikatnie mąkę, całość mieszamy do połączenia składników. Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na nim układamy wymieszane owoce i na to wylewamy ciasto biszkoptowe. Dokładnie rozprowadzamy tak, by przykryć ciastem całe owoce. Blaszkę

Smaczne Zdrowe
Devil’s Food Cake i drugie urodziny bloga 216

robić. Myślę, że do tego trzeba mieć „to coś”, taki zmysł może trochę artystyczny. Ze mnie artysta nigdy nie był i nie będzie. Jestem typowym ścisłowcem Dzisiejsze ciasto jest diabelskie, Devil’s Food Cake, usłyszałam o nim, szukałam przepisu, są na prawdę różne, od takich w których jest czekolada, po takie, w których jest samo kakao(...)stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę na zmianę z wodą cały czas miksując. Dodać czekoladową masę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę

dom-agi.pl
Nie tylko od święta 188

odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić w poziomie na 3 blaty. Krem z białej czekolady: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, zalać nią posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Odstawić. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, założyć obręcz tortownicy. Posmarować(...)połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie dociskając.  Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.  W tym czasie przygotować krem maślany. Białka i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
malinowa wyspa do niedzielnej kawy 203

Bielucha 0,5 l śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 6 białek 2 łyżki cukru pudru 2 paczki migdałów Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i pod koniec dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy i piecz 45 minut w 160 stopniach. Pozostawić do ostygnięcia. Należy(...)maliny prosto z zamrażalnika. Dzięki temu galaretka od razu nam stężeje i będziemy mogli przelać ją na ciasto.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z rozpuszczoną żelatyną a na koniec serki. Gotową masę wylewamy na galaretkę.   Białka ubijamy na sztywno dodajemy do nich dwie łyżki cukru pudru. Gotową piankę wylewamy na formę i posypujemy migdałami

ciastkarnia na kruchym spodzie
Keks na białkach 156

szkl masło - 100 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mieszanka studencka - 120 g cukier puder do posypania ciasta. sól- szczypta tłuszcz do formy Przygotowanie : Mieszankę studencką , pokroić  na mniejsze kawałki, oprószyć bakalie  mąką. Masło przełożyć do rondelka, rozpuścić, ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po trochu cukru, dalej ubijać(...)Następnie dodać schłodzone masło, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Dodać bakalie do ciasta, wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem  formy, piec w 180 stop. przez ok.40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy, to ciasto jest upieczone. Ostudzony keks, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi