ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:292/932)

Ciasto ucierane z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 172

puszyste ciasto jest dowodem, że popping z amarantusa sprawdza się nie tylko jako składnik mueslli czy kruchych batoników. Dodatek ekspandowanych nasion amarantusa sprawia, że ciasto jest jeszcze lżejsze i dodatkowo wzbogacone o wartościowe białko i składniki mineralne. Składniki: margaryna bezmleczna cukier puder mąka kukurydziana mąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g 1/2 szklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana

głodny alergik
Placek dyniowy z bakaliami 213

dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić - najlepiej na kratce. Ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. LUKIER: * 1 białko * 3/4 szklanki cukru pudru * sok z cytryny Białko miksujemy z cukrem pudrem. Ja zrobiłam to na parze, by białko się ogrzało i było bezpieczne

kolorowotorcikowo
Gofry 202

jajka (żółtka oddzielone od białek) Przygotowanie: 1. Rozgrzać gofrownicę. 2 .Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę.  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. 4. Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) . przepis z mojewypieki.com Z podanej

Proste Potrawy
Serniczki z murzynkiem - bez sera! 208

foremkach.  Cukier utrzeć z żółtkiem. Dodać śmietanę, nasiona z laski wanilii oraz proszek budyniowy. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć od foremek.  Wierzch posypać resztą pokruszonego ciasta.  Piec około 35-40minut w temp. 150st

Z miłości do słodkości
BABCINY JABŁECZNIK. 218

gdzie właśnie się znajduję na kulinarnej drodze. I wiem, że podążam w dobrym kierunku, bo zawsze wedle jej rad. BABCINY JABŁECZNIK. (tym razem - ciasto przyrządzone przez Babcię;) biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia cukier waniliowy Ubiła białka na sztywno, po czym stopniowo

W kuchni Karmel-itki
Sernik na ciemnym spodzie 312

białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym, mąką , proszkiem do pieczenia oraz masłem. Dodaj twaróg , wymieszaj. Z białek ubij pianę, delikatnie połącz z masą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia . Ciasto podziel na 2 części. Jedną część zetrzyj na tarce na spód ciasta .Wyłóż masę serową i na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piec

Słodkości i nie tylko
Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce / Egg jelly or surprise in the shell 277

jego szerszej strony, usuwamy jej część (nie więcej niż na zdjęciu poniżej), wylewamy jajko (jeśli dziurka jest odpowiednio mała, pięknie oddzielni nam się białko od żółtka, gdybyśmy akurat potrzebowali taką wersję do ciasta;) Wydmuszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie przelewamy delikatnie wrzątkiem i zostawiamy do osuszenia. W kolejnym kroku są już gotowe do wypełnienia przygotowanymi składnikami do galaretki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto z rabarbarem 99

kogo: dla fanów orzeźwiających ciast dla lubiących ciasta ucierane dla rabarbaromaniaków Składniki: 700g rabarbaru 430g mąki 5 jajek dużych lub 6 małych  180g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu pół szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru pudru cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ(...)wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując.  Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciastoCiasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem.  Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka

Mania Wypiekania
Pulchny placek z rabarbarem i czekoladową pianką 211

Wielkość formy :   Składniki na ciasto  4 żółtka 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mąki  250 gr margaryny 3/4 - 1 szklanka mleka  1,5 łyżeczki sody 1 cukier waniliowy  szczypta soli Składniki na czekoladową piankę  4 białka szczypta soli 1/3 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)miksujemy, dosypujemy suche składniki ( mąka, soda, cukier wanilinowy i sól) i resztę mleka. Miksujemy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy ciasto, posypujemy je delikatnie mąką, wykładamy rabarbar i rozprowadzamy po wierzch piankę ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem i kakao) Pieczemy w 180 stopniach ok 50- 60 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wspominka lata - lekkie ciasto ze śliwkami 170

łyżeczki proszku do pieczenia 100ml oliwy z oliwek 4 łyżki słodziku w proszku (możecie zastąpić cukrem - jakieś 180-200g) duuuużo owoców :) Jeśli ciasto będzie za gęste, możecie dolać odrobinę mleka. Do dzieła: Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie nie przerywają ubijania dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, następnie żółtko, a na końcu oliwę. Całość ubijamy(...)jeszcze przez chwilę, po czym mieszamy delikatnie łyżką z przesianą przez sito mąką z proszkiem do pieczenia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180*C. Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypaną bułką tartą blachy (możecie także wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzch układamy owoce i dociskamy je do dna blachy, po czym na górę kładziemy drugą owocową

Spektrum Smaku
Ciasto Zemsta Teściowej 517

nazwa wywodzi się z tego, że teściowe do ciasta dodała niewydrylowane wiśnie, by zięć miał pod górkę podczas jedzenia. W moim cieście wszystkie wisienki są elegancko wydrylowane, więc bez obaw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Zemsta Teściowej to połączenie kruchego ciasta z wiśniami w galaretce, puszystego kremu i bezy z dodatkiem migdałów. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się(...)prostych krokach jak przygotować ciasto Zemsta Teściowej. W postaci listy kroków opisałam po kolei jak co zrobić, by było łatwo i smacznie. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie również video instrukcję. CIASTO ZEMSTA TEŚCIOWEJ – PRZEPIS Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas pieczenia: kruche ciasto – 15 minut , beza – 60 minut Składniki KRUCHE CIASTO 125 g masła

Przepiski.pl
ROLADA BEZOWA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 198

   Dla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające

Smaczne Zdrowe
Babka drożdżowa na żółtkach 141

Pyszna, mięciutka, delikatnie pomarańczowa babka drożdżowa bez mleka i białka jaja. Idealna dla naszego alergika, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnej babki na mleku. Musieliśmy się powstrzymywać żeby jej nie zjeść gorącej prosto z foremki. Do dekoracji użyłam lukru (przepis  tutaj ) oraz posypki dekoracyjnej. 40 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru i rozetrzeć. Następnie dodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Rozmieszać wszystko dokładnie i odstawić na 10 minut. Ciasto: żółtka ubić z resztą cukru (4 łyżki) na puszystą masę. Mąkę przesiać, wsypać do żółtek, dolać zaczyn i wyrabiać ciasto (najlepiej końcówką do ubijania ciasta drożdżowego). Wyrabiać dotąd, aż ciasto

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Truskawkowe z bezą kawową 192

płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, siekały dokładnie nożem, następnie wyrabiamy ciasto, schładzamy w lodówce około 20 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy ciasto rozkładając równomiernie na całej powierzchni blaszki. Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osączamy z wody(...)jeszcze 2-3 minuty. Masę lekko studzimy, wykładamy na podpieczony spód. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto przygotowała

kgwjanczewo
Pani Walewska 369

spiżarni postanowiłam sobie pofolgować. Kruche ciasto, dżem, beza i krem budyniowy. Tego mi było trzeba! Pani Walewska kruche ciasto: 6 żółtek 20dag cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 30dag masła cukier waniliowy + kwaśna konfitura do posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych(...)pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę

Zapiski Młodej Żony