masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Na środek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi. 2. Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut(...)temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Orzechy włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Orzechy HELIO są wysokiego gatunku, doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Warto je zakupić do świątecznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO , niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości
Tradycyjna kuchnia Kasiważne aby składniki miały taką samą pokojową temperaturę. Składniki na 6 blatów, 3 duże i 3 małe: Ciasto- biszkopt : 13 jajek 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku dopieczenia 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać żółtka i miksować. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia(...)ponownie zmiksować. Każde ciasto piec oddzielnie, 3 w małej i 3 blaty w dużej tortownicy. Czas pieczenia ok 30 minut w 190 C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Masa; 750 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 śmietany śnieżki w proszku 5 opakowań śmietan fixu 20 dag wiórków kokosowych 3 białe czekolady Dodatkowo kilka łyżek kokosu do obsypania tortu i kuleczek
Apetyczna babeczkasoli 1 jajko Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i zmrozić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec w 160 stopniach przez 25 minut. Porzeczkowa beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru 220 g porzeczek 100 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno, następnie łyżka po łyżce(...)dodawać cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi a na końcu z porzeczkami. Wyłożyć na ciasto i piec przez 30 minut 150 stopniach do zarumienienia bezy. Źródło znajduje się tutaj
Moja Galeria Smakumisce łączymy przesianą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło. Dodajemy też letnie mleko i zaczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. W czasie wyrastania ubijamy pianę z dwóch białek i łączymy ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła(...)drożdżówkach. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, wykładamy równo masę makową i składamy na dwa (jak list do koperty). Wykrawamy podłużne bułki i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu smarujemy bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polewamy lukrem. Smacznego! W tym Wypiekaniu udział wzięli: (lista uzupełniana na bieżąco) Strona Wypiekania
Marder&Marder ManufactureOddzielamy białka od żółtek. Do masy twarogowej dodajemy żółtka i pozostałe składniki, po czym wszystko miksujemy. Ubijamy białka na sztywną pianę delikatnie łączymy z powstałą masą serową. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, połowę schłodzonego ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy masę serową, na nią trzemy drugą połowę ciasta. Sernik pieczemy około
kgwjanczewowodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez 15 minut. Upieczony spód studzimy, na letnim rozprowadzamy czatni, czyli ostrą konfiturę z porzeczki i moreli. Białka miksujemy na sztywno
Gotowanie i blogowanietortownice o średnicy 26 cm) Ciasto: 350g mąki pszennej 125g margaryny jajo 3 łyżki cukru 4 łyżki płynnego miodu 4 łyżki mleka 15g cukru waniliowego łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 2 niepełne szklanki mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła pół laski wanilii Blat kokosowy: 4 białka 4 łyżki cukru 40g wiórków(...)łyżki cukru 15 cukru waniliowego 200g łuskanego słonecznika Sposób wykonania: Ciasto: Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy jajko, mleko, margarynę i wyrabiamy na równą masę. Pod koniec dodajemy miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wycinamy kształt formy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy równocześnie dwa blaty przez około
Pyry na GazWyrabiamy ciasto bardzo dokładnie albo ręcznie, albo hakiem do ciasta jak mamy robota kuchennego. Może zdarzyć się tak, że ciasto będzie się trudno wyrabiało, więc wtedy dodajemy dwie łyżki mleka. Wyrabiamy do momentu, aż zacznie ładnie odchodzić, dodajemy masło i rum bądź spirytus. Łączymy to razem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (do piekarnika) na 2h. Ciasto podwaja objętość(...)macie rękawa, to przed smażeniem pączków na każde kółko połóżcie nadzienie i dokładnie zalepcie ciasto, formując z niego kulkę. Pokrywamy lukrem, skórką pomarańczową bądź cukrem pudrem. Ważne informacje: składniki na ciasto muszą wszystkie mieć temperaturę pokojową spirytus lub rum pomaga ścinać białko zawarte w mące i jajkach, a to ogranicza wchłanianie tłuszczu optymalna temperatura smażenia to 180 stopni olej
ladykitchenPiekarnik ustawiłam na 180 °C. Spód tortownicy (średn. 24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyjęłam z tortownicy i przełożyłam na kratkę. Zrobiłam mus: Żelatynę rozpuściłam w mleku. Obie czekolady stopiłam(...)czekoladę i wymieszałam. Żelatynę podgrzałam w mikrofalówce, żeby ją lekko roztopić. Przestudziłam. Śmietanę ubiłam na puch. Białka ubiłam na sztywną pianę. Delikatnie połączyłam z ubitą śmietaną. Stopniowo dodawałam wystudzoną żelatynę. Wszystko wmieszałam do masy czekoladowej. Wiśnie odsączyłam z syropu. Ciasto położyłam na krążek większej tortownicy (średnicy 26 cm) i zapięłam obręcz. Na ciasto wyłożyłam 3 łyżki
Kuchnia u KrysiPyszne ciasto znalezione tutaj troszkę zmodyfikowane. Smak wiśni doskonale przełamuje słodycz bezy. Ciasto wychodzi wysokie i z powodzeniem możne zastąpić tort. Ciasto: 6 żółtek 30 dkg mąki 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, cukier waniliowy(...)stopni (termoobieg) przez ok. 20 minut. Beza: 6 białek, 30 dkg cukru 1 opakowanie płatków migdałowych (100g) Białka ubić z cukrem i wyłożyć na jedną blachę z rozsmarowanym ciastem, a następnie beze posypać płatkami migdałowymi. Masa: 800 ml kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru Ubić i podzielić na dwie części. Do każdej dodać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazachęcam do przygotowania babki gotowanej . Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem. Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodajemy żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę
Salonik smakówW tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniewątpliwie następnym razem. Przepis pochodzi z czasopisma Dobre Rady - Świąteczne ciasta i ciasteczka , nr 6/2000. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 20 ml rumu (pominęłam, dałam trochę olejku rumowego) 5 białek 150 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki bułki tartej cukier(...)puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę z cytryny i wlać rum. Białka ubić na sztywną pianę i wsypać orzechy delikatnie mieszając. Masę dodać do ciasta. Wszystko powoli i dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Piec około 80 minut (do suchego patyczka
My simple kitchenmalinową chmurkę zadowoli z pewnością wszystkich fanów malin oraz słodkich wypieków. To ciasto jest bez wątpienia prawdziwą poezją smaku. Chrupiąca, delikatna beza, puszysta bita śmietana, orzeźwiająca galaretka malinowa oraz słodkie kruche ciasto. Taki zestaw smaków, to prosta droga do wyjątkowo pysznego i bardzo ładnego deseru. Ciasto Malinowa chmurka przepis, do którego latem idealnie sprawdzą się świeże maliny. W okresie zimowym(...)łyżki Ciasto Malinowa chmurka na kruchym spodzie Przepis: Ciasto kruche Ze składników na kruche, zagniatamy szybko ciasto. Formę 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy przygotowanym ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto na środkowej półce przez ok. 20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Kuchnia Na Wypasie