ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:289/932)

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 277

mąż „do porannej kawy idealne”. Sprawdźcie sami ☺ 1,5 godziny ok. 16 kawałków składniki: kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 40 g cukru Łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek kostka masła budyń: jedno opakowanie budyniu waniliowego 300 ml mleka beza: 5 białek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 g cukru owoce: 600 g śliwek węgierek 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej wykonanie: Owoce umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Budyń ugotować jak wskazano na opakowaniu, pamiętając aby użyć mniejszej ilości mleka (300 ml). Białka, pozostałe z żółtek ubić ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier a na końcu mąkę

Ania i Marcin gotują
Kruche Walentynkowe serduszka 189

ukrywać, że są dosyć pracochłonne - ale ich smak wynagrodzi cały trud.  Składniki na kruche ciasto: 250 g masła 125 g cukru pudru 375 g mąki pszennej 3-4 żółtka (ugotowane i przetarte) Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 90 g białka 200 g cukru Galaretka owocowa: 250 g mrożonych malin lub truskawek 25 ml wody 1 łyżeczka(...)cukru Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Powycinać z niego serduszka i ponakłuwać je widelcem. Teraz czas na masę kokosową. Wszystkie składniki umieścić w garnku i prażyć je przez 6 minut na małym ogniu (do momentu ścięcia białka). Przestudzoną masę kokosową wycisnąć

Świat Ciasta
Łącki przekładaniec 193

łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odłożyć, będą wykorzystane do kremu. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek, mąkę oraz miód. Całość dokładnie wymieszać. Upiec ciasto w 170stopni przez około 25 minut. Pozostawić do wystudzenia. 400g śliwek suszonych pokroić na połowę lub ćwiartki, zalać 250 ml czystej wódki

W garach u Gosi
Murzynek z bananami i śmietaną 179

całkowitego rozpuszczenia. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Do wystudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 40-45 minut. Wyjąć ciasto z blaszki

Kuchnia Pokoleń
Piernikowy sernik z czekoladą! 138

opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka - 1 jajo - 200 ml śmietanki 12% - 1 łyżka przyprawy do piernika - 150 g czekolady gorzkiej(...) ubij na sztywno. Ser zmiksuj blenderem z margaryną, żółtkami, przyprawą do piernika, śmietanką, cukrem. Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową

SMYKWKUCHNI
Sernik na ciemnym spodzie 264

łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 3 żółtka Masa: 1,5 kg twarogu 5 jajek + 3 białka 1 budyń śmietankowy 2 szklanki cukru cukier z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, może się trochę sypać ale to nic. Wystarczy zbić w jako taką kulkę aby podzielić na dwie części. Jedną część cista wykładamy

Pelusiowa Kuchnia
Omlet z wątróbką i warzywami 257

niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy wątróbkę a warzywa odsączamy z nadmiaru oleju. Wątróbkę kroimy i łączymy z warzywami. Przygotowujemy ciasto na omlety. Do mleka dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka i mieszamy. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej pieprz i łyżkę oleju. Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy(...)patelni rozgrzewamy olej, wykładamy połowę ciasta, na niej układamy połowę wątróbki z warzywami i posypujemy szczypiorkiem. Smażymy na średnim ogniu i teraz najtrudniejszy moment: odwracamy naszego omleta na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Szarlotka z bezą 176

żółtkami, jogurtem i skórką z cytryny, wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i rozgnieść palcami ciasto, tak, żeby po bokach wystawało mniej więcej 2-3 cm (miejsce na jabłka). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę, bądź do zamrażarki na 15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło.    Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek(...)jeszcze kilka minut. Beza: 3 białka  4 łyżki cukru pudru.  szczypta soli Białka ubić na sztywno (z dodatkiem szczypty soli).  Pod koniec ubijania dodać cukier. Masa powinna być zwarta i błyszcząca (dzięki dodatkowi cukru). Spód ciasta włożyć do rozgrzanego do 180   ° C piekarnika, podpiekać przez 15 minut, po tym czasie wyjąć wyłożyć

The Sweet Damsel
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 176

lodówce.  Pamiętajcie, aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem - wówczas mogłoby popękać podczas zwijania.  SKŁADNIKI na 4 porcje (8 plastrów) CIASTO SZPINAKOWE 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 300-400 g łososia wędzonego w plastrach(...)mieszamy, a następnie dodajemy odsączony szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną i lśniącą pianę. W trzech partiach dodajemy ją do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę i szpatułką

cool and minty
Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i pianką 245

gram margaryny ) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Żółtka oddzielić od białek.  Z mąki zrobić kopczyk, dodać cukier i proszek do pieczenia. Przesiekać sypkie składniki z masłem. Po chwili dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część rozwałkować i wykleić nią blachę. Drugą część schować(...)łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Białka ubić na sztywno z solą. W momencie podwojenia piany dodawać partiami cukier. Ubijać pianę do momentu aż będzie sztywna i błyszcząca. W tym momencie dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Na schłodzony spód wyłożyć rabarbar, na niego pianę. Na wierzch piany zetrzeć bądź rozkruszyć palcami zmrożoną część ciasta. Ciasto piec 50 minut

kawawszklance
Prosto, owocowo. Pysznie 158

kruche ciasto: 130 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 25 g cukru 85 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 350 g rabarbaru 25 g cukru 1 łyżka kaszy manny dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka cukru perłowego Mąki przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, zagnieść szybko gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce(...)lodówki. Spód podpiec w 200 st. C. przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować roztrzepanym białkiem, przestudzić. Rabarbar umyć, odkroić końcówki, pokroić w 1-1,5 cm kawałki. Wymieszać z cukrem i kaszą manną. Wyłożyć na przestudzony spód. Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm, pociąć na paski grubości 1 cm. Ułożyć na wierzchu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drożdżowa z kisielem 163

Bardzo smaczna babka drożdżowa z dodatkiem kisielu cytrynowego. Miękka, puszysta, żółciutka, rozpływająca się w ustach. Jeszcze lukier nie zdążył zastygnąć, a połowy babki już nie było

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Półfrancuskie drożdżowe rogaliki z masłem orzechowym i powidłami 276

składników ,wyrabiać przez 10minut aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk . Posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy chwilkę ciasto ,dzielimy  na dwie części , wałkujemy ciasto na prostokąt na grubość jak widać na zdjęciu , smarujemy masłem orzechowym ,składamy ciasto "na trzy" uklepujemy delikatnie i wałkujemy(...)wałkujemy na prostokąt ,kroimy ciasto na trójkąty , nakładamy powidła i rolujemy rogaliki ,pamiętajmy ,że ciasto na rogaliki wałkujemy dość cienko bo urosną mocno podczas pieczenia, uformowane rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20minut , z druga porcją ciasta postępujemy tak samo. Piekarnik rozgrzewamy do190 stopni ,przed włożeniem rogaliki smarujemy rozmąconym białkiem , pieczemy ok 15 minut . Studzimy na kratce

Wypieki Rene
Gofry 186

proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem stopniowo dodając cukier. Ubite białka połączyć delikatnie z pierwszą masą. Do nagrzanej gofrownicy nakładać ciasto i piec przez 4-5 minut (czas zależy od tego jaką gofrownicę posiadacie). Gotowe gofry można jeść na ciepło lub ostudzić (koniecznie na kratce

Passions hobbies life
Sernik z brzoskwiniami makiem, kokosem na kruchym spodzie 153

ciasto zrobiłam już po raz trzeci. Uwielbiam go, bo ma wszystko co świąteczny wypiek powinien mieć. Ser, mak, bezę, kruche ciasto, owoce. Wcześniej nie udało mi się sfotografować. Ciasto robi się dość długo. Ale warto.  Przepis oryginalny wzięłam z bloga Moje wypieki. Ale podążałam za swoimi smakami. Np. zamieniłam mąkę -na orkiszową, bo jestem jej wielką zwolenniczką. Dałam więcej(...)Wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić. Nie musi być zimne.  Zetrzeć drugą część ciasta do miski i schować do lodówki.  2. Kiedy ciasto się podpieka, odsączyć brzoskwinie z syropu na sicie i pokroić w kostkę.  3. Ubić  z białek pianę ze szczyptą soli. Po ubiciu na sztywno dodawać po łyżce cukru pudru

AZgotuj!