ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:279/932)

Pieczone jabłka w cieście (nadziane marmoladą) 246

nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 minut. Czas zależy od soczystości jabłek. Tak przygotowane jabłka podajemy ciepłe lub zimne. Jeśli chcemy, aby nasze ciasto się bardziej zarumieniło warto je posmarować wcześniej np. białkiem (nie smarujemy jabłek). Smacznego

Słodkie okruszki
BEZY 169

Czasem zostają nam białka, z których możemy przygotować prosty deser, który będziemy mogli spałaszować samodzielnie lub dodać jako dodatek do deserów. Składniki: 4 białka

Z Majeczką w kuchni
Rolada bezowa z truskawkami 357

Fantastyczna, delikatna beza z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Roladę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Smakołyki Asi
Ciasto z kiwi i budyniem 178

musza być bardzo dojrzałe-są słodsze i ciasto lepiej się kroi).Na owoce wylać gorący ugotowany budyń(przygotowany wg przepisu  na opakowaniu).Odstawić ciasto w chłodne miejsce,tak aby budyń lekko ostygł. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę,następnie ciągle miksując dodawać po jednym żółtku.Na koniec dodawać po 1 łyżce przesianą mąkę i delikatnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
BABKA WIELKANOCNA 121

jednolitą masę. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny. Do masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.  Ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie przełóż do reszty. Ciasto przelej do formy nasmarowanej masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 40 minut. Ostudzoną babkę wyjmij z formy i udekoruj

Kukuleczki
Pączki pieczone z polewą czekoladową 140

okrągły placek i nałożyć łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlepić brzegi i ułożyć w papilotkach od muffin łączeniem do dołu. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta.  Papilotki ułożyć na blasze od piekarnika. Pączki posmarować białkiem i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 12-14 minut

Ewusiowe Smaki
Fit żytnie drożdżówki z borówkami 228

drożdży łyka ciepłej wody 3łyżki ksylitolu ok 50g borówek WYKONANIE: drożdże zalewamy łyżką wody, dodajemy szczyptę ksylitolu- mieszamy i odkładamy mąkę mieszamy z ksylitolem białkiem i mlekiem rozpuszczone drożdże mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta- całość przykrywamy ściereczką i odkładamy do urośnięcia gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia (możemy użyć odrobinę mąki żytniej, aby ciasto było mniej lepiące)- formujemy

healthy dreams
Drożdżowa chałka 180

pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części. Przygotować blaszkę i na niej zapleść warkocz. Ciasto pozostawić do podwojenia objętości. Gdy urośnie posmarować je białkiem, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut. Kruszonka: łyżka masła łyżka mąki  łyżka cukru

Krakowskie smaki Ani
ciastka orzeszki i nie tylko 602

mąki kostka margaryny 3 jajka 1/2 łyżeczki sody szczypta soli zapach Sposób wykonania: Żółtka, cukier sodę i margarynę zagniotłam z trzema szklankami mąki.  Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do ciasta, wymieszałam, wsypałam ostatnią szklankę mąki, ponownie wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Z ciasta uformowałam niezbyt duże kulki, patelnię dobrze rozgrzałam z dwóch

Darcia w kuchni
Sernik na zimno z musem truskawkowym lub owocami 221

CIESZĘ SIĘ SMAKIEM TRUSKAWEK PRZEZ CAŁY ROK,POLECAM TEN PRZEPIS BO JEST PROSTY I SZYBKI DO ZROBIENIA-A POSMAKUJE KAŻDEMU do tego ciasta potrzebne są tylko żółtka ale ja nie wyrzucam białek tylko daje do woreczka i mrożę,i potem wykorzystuję np. do tarty cytrynowej którą uwielbiam i również polecam -przepis na nią znajdziecie kliknij tutaj   SERNIK

Swojskie jedzonko
Placuszki na maślance z "ziarenkami" 162

wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta

Kto ugości moich gości?
Jabłko w cieście 160

Gniazda nasienne wykrawam. Do miski wsypuję mąkę,proszek do pieczenia ,sól ,mieszam ,dodaje żółtka i kefir , miksuję. Jak masa jest już jednolita ,ubijam z bialek pianę i dodaje do masy ,ponownie wszystko mieszam . Ciasto musi być gęste  (coś w rodzaju bardzo gęstej śmietany). Do ciasta wkładam krążki jabłka dokładnie je w cieście zanurzam i przekładam na rozgrzana patelnię .Jeśli

Eli Gotowanie
Kruche ciasto z rabarbarem i imbirem 152

mieszamy z cukrem oraz imbirem tak, aby oblepić mieszanką wszystkie owoce. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na środek ciasta uprzednio posmarowanego żółtkiem jajka.  Brzegi ciasta zwijamy do środka i ich zewnętrzną część smarujemy białkiem. Całość posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 35 minut. Podajemy na ciepło. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Mini Bezy 142

Dzisiaj sposób na wykorzystanie białek Składniki na około 20 mini bezików: 2 białka 100 g cukru najlepiej drobnego  szczypta soli

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka z kleiku ryżowego 127

kleiku ryżowego (160g) np. Nestle 250g margaryny szklanka cukru 4 jajka Wykonanie: Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Wsypać do tego kleik i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać ciasteczka łyżeczką, formować małe kupki - ciasteczka mogą być nieregularne. Piec ok. 10 minut na złoty kolor w temperaturze

Mania Wypiekania