ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:260/932)

Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą 162

ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe (po 40 g) 3 łyżki cukru 3 białka 3 łyżki cukru Szczypta soli Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki(...)cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie.  Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń. Część ciasta, które zostało w zamrażarce rozwałkować i powycinać różne kształty foremkami wielkanocnymi (baranek, kura, kurczaczek, zając, motyl, kwiatek).  Poukładać na wierzchu

VioletoweKucharzenie
Szybkie ciasto z samych białek 186

mleka ½ kg dowolnych owoców tłuszcz do formy Wykonanie: Z białek ubić pianę na sztywno, dodając w międzyczasie wodę, cukier, ocet oraz cukier waniliowy. Przygotować formę, wlać ubitą masę i piec przez 45 minut w temperaturze 150 stopni. Podczas pieczenia środek nieco opadnie dlatego należy zostawić ciasto do ostygnięcia w piekarniku ( nie otwierać piekarnika). Śnieżki ubić z mlekiem, wyłożyć

Tradycyjna Kuchnia
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ 304

pszennej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy(...)pokroić na mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do  180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół).  Można lekko polukrować kruszonkę

Smaczne Zdrowe
Rogale Świętomarcińskie 231

mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - oprócz 200 g masła ! Na początek dajcie 1 szkl mleka, tak było przepisie, jednak dla mnie okazało się to zdecydowanie za mało. Z wyrobionego ciasta formujemy prostokąt i wkładamy go do lodówki na 1h. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, tak aby krótsze boki były(...)ciasta, zostawiając ok 0,5cm marginesu. Następnie składamy prostokąt na 3, 1/3 ciasto zakładamy do góry, a następnie jeszcze raz do góry. Sklejamy brzegi i rozwałkowujemy znowu na kształt prostokąta. Ponownie składamy ciasto na 3 części, tak jak wcześniej i schładzamy je przez 45 min w lodówce. Czynność powtarzamy łącznie 3 razy, pamiętając o chłodzeniu ciasta. Po trzecim wałkowaniu ciasto

charlotte gotuje
Drożdżówki z budyniem i jagodami 726

mogę, bo wiem że niedługo ich nie będzie, a mrożone to już nie to samo. A jakie są Wasze ulubione owoce? Macie?! Składniki: Na ok 10-12 sztuk Ciasto: 2 pełne szklanki mąki + do podsypywania 200ml mleka + 1 łyżeczka 2 łyżki cukru 2 jajka 1/2 płaskiej łyżeczki soli 15g świeżych drożdży 50g masła Budyń: 400ml mleka 2% 1 op. budyniu(...)cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy, oraz roztrzepane 1 jajko z białkiem (żółtko pozostawiamy). Wyrabiamy dodając na końcu przestudzone masło. Ciasto pozostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia. 2. Budyń: 300 ml mleka gotujemy z posiekaną miętą, w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier. Wlewamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto makowe krucho - drożdżowe 315

kostka margaryny 5 dag drożdży 2 jaja 0,5 szkl cukru 3 łyżki śmietany Mąkę posiekać z margaryną. Dodać wymieszane razem drożdże, cukier, śmietanę i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, podzielić na 3 równe części. Włożyć do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa makowa: ok 300 g  maku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4  szk. cukru 2-3 łyżki(...)razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać mak i bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni lub pokrojoną na kawałki twardą marmoladę , wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: rozrzucić pozostałe wiśnie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
czekoladowo kawowe ciasto w słoiczku 171

stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy espresso, miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy maślanej, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy np.przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką słoiczków lub filiżanek

Domowy Smak Jedzenia
Scali bread - chlebowe chałeczki 123

hakiem, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut lub do podwojenia objętości. Po tym czasie, odgazować ciasto (uderzyć w nie pięścią). Podzielić na 12 części, a każdą część na 3. Odłożyć pod przykryciem na 10 minut, aby odpoczęło. Z każdej kulki uformować jednakowe ruloniki. Posmarować je rozkłóconym białkiem i obsypać(...)warkocz. Dokładnie połączyć końcówki i ukryć je pod spodem. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią, wcześniej posmarowaną odrobiną  oliwy, aby nie przykleiła się do ciasta. Odstawić na 90 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 210C (bez termoobiegu) przez ok.30 minut. Studzić na kratce. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Kuchnia Pełna Smaku

CookYourself
Pyszne migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru 265

Dziś polecam Wam bardzo smaczne, mocno orzechowe ciasto, które stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków z mąki pszennej. Do wypróbowania nie tylko przez diabetyków czy bezglutenowców :) Okazuje się, że jednak istnieją wartościowe łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę max 24cm(...)oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę.  Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem. Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić

Ze smakiem i z pasją
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 212

alternatywa, klasycznej s zarlotki na kruchym cieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa  jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną(...)masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min. Masa jabłkowa Jabłka obrać

RAROSSA
Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami 446

wiadomo kto był  pierwotwórcą... Składniki: ( na blachę prostokątną o wymiarach około 30x20 cm ) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 szklanki oleju rzepakowego  maliny lub inne owoce(...)Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim dno blachy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15-20 minut, aż się lekko zarumieni. Upieczone ostudzić. W tym czasie ubić białka z cukrem, na puszystą, lśniącą pianę. Do piany z białek

kolorowotorcikowo
PS. Biszkopt - porady 227

metodzie drugiej, dlatego w niniejszym poradniku przedstawię wykonanie biszkopta od tej właśnie strony. JAJKA Do przygotowania ciasta na biszkopt powinniśmy użyć świeżych jajek, wcześniej schłodzonych w lodówce (one zapewniają uzyskanie puszystości, wpływają na smak, barwę, zapach i niosą wartości odżywcze), Pianę z białek ubijamy na sztywno - zbyt długie jej ubijanie może spowodować tzw. przebicie białek i w konsekwencji doprowadzi do opadania masy białkowej, Aby zapobiec tzw. przebiciu białek w końcowej fazie ich ubijania dodajemy powoli część przewidzianego w przepisie cukru - utrwali to pianę i nie dojdzie do ich przebicia, MĄKA Do ciast biszkoptowych najlepsza jest mąka pszenna (typ 450 lub 500) Niektóre przepisy zakładają dodanie oprócz mąki pszennej również

psgotujemy
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 186

obciążenie  i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyciągamy ciasto na które będziemy teraz wykładać naszą masę. Masa Składniki: 1 budyń śmietankowy 0,5 l mleka 1 łyżka mąki,  0,5 szklanki cukru  0,5 kostki masła 2 białka 2 łyżka cukru pudru  sól 100 gram jagód  Wykonanie: Do garnka(...)oraz cukier gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę. Do gotującego mleka wlewały budyń i mieszamy aż się zgęstnienie. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Na podpieczone ciasto wykładamy jagody, na to wylewamy budyń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok 25 minut

kgwjanczewo
Szarlotka z bezą 186

beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaBeza:łyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka octu winnego160 g cukru pudru3 białka                           Masa jabłkowa 1 kg jabłek100(...)Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy ponownie do lodówki.Ciasto przekładamy na prostokątną formę (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto

Słodkie Przyjemności
Ciasto z malinami i lekką pianką waniliową 219

Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek  Składniki na piankę waniliową: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: 500 g malin(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy zetrzeć na tarce część ciasta (około 60%). Wyrównać (fot.1) i lekko docisnąć dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do wystudzenia. Maliny umyć. Kiedy spód jest już wystudzony, zacząć ubijać białka (fot.2) . Po ubiciu na sztywno, powoli dodawać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas

Świat Ciasta