ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:253/932)

Tarta serowa z brokułem i tuńczykiem 174

wodzie z solą i cukrem. • Żółtka zmiksować z serem białym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. • Białka ubić i wymieszać z masą serową, po czym wylać na ciasto francuskie. • Poukładać na wierzchu różyczki brokuła i kawałki osączonego tuńczyka. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

To co kocham
Placuszki rabarbarowo-truskawkowe. 164

sztywną pianę. Żółtko ubijamy z cukrem i solą, dodajemy na przemian mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko do uzyskania gęstego, ale gładkiego ciasta. Teraz dodajemy rabarbar i truskawki, a na końcu pianę z białka. Delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie oprószamy cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowy z kremem truflowym i truskawkami 195

170st. C.  Wodę zagotować razem z masłem,cukrem i kakao. Wszystkie skadniki powinny się połączyć. Wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Otrzymaną masę podzielić na 3 równe części. Każda nałożyć do tortownice wyłożonej  od dołu papierem do pieczenia. Każdy blat piec

Maślane ciasteczko
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 255

życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt! Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz – 1,3g, Węglowodany – 5,8g, IG – 24 Ciasto: 250 g mąki - 1 i ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej, żytniej, gryczanej i ¼ szklanki mąki z ciecierzycy lub sojowej 200 ml ciepłej wody

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mazurek z orzechową bezą 87

Ciasto: obie mąki przesiać, wymieszać z solą i cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć od lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu 3/4 ciasta rozwałkować cienko na papierze do pieczenia na wielkość blaszki 22x33cm. Ciasto nakłuć widelcem, odstawić do lodówki na ok godzinę.  Piekarnik nagrzać do 200stC. Ciasto wstawić(...)piekarnika, piec 10 minut. W tym czasie przygotować bezę.  Orzechy zmielić (ja zmiksowałam w malakserze). Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier. Do piany dodać orzechy, delikatnie wymieszać, następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i żurawinę, ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wyjąć, posmarować konfiturą, wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 160stC (termoobieg).  Upieczony

Obiad gotowy
Szarlotka z bezą 174

cynamonu 10 dag biszkoptów 15 dag cukru Beza: 4 białka pół szklanki cukru. Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i masło.  Nożami szatkujemy masło z mąką do uzyskania drobnych kawałków.  Dodajemy żółtka i ręcznie zagniatamy ciasto na gładką masę, a następnie wkładamy na pół godziny(...)obrane i pokrojone na kawałki jabłka, sok z cytryny.cukier i cynamon. Dno dużej blachy wykładamy schłodzonym ciastem, przykrywamy je masę jabłkową i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 190°C.  W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu aż cukier całkowicie

Qchnia po prostu
Tarta bakewell 180

sosie pomidorowym placek czeski   Tarta bakewell na podstawie przepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko (białko zachowujemy do kremu) krem frangipane: 1 szkl. mielonych migdałów (użyłam już zmielonych ze skórką) 1,5 łyżki mąki 2/3 szkl. cukru(...)miękkiego masła 1 całe jajko 1 białko 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego skórka starta z 3/4 pomarańczy 1/3 szkl dżemu malinowego Składniki kruchego ciasta zagnieść w kulę, cienko  wyłożyć nim dno i brzegi formy i podpiec w temp. 200°C przez 12 - 15 minut. Aby brzegi ciasta nie opadły podczas pieczenia, formę z surowym ciastem wykładamy folią aluminiową

Posadzone i zjedzone
Sernik królewski 406

Bardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche...  Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące) jajko 2 łyżki kakao(...)szklanki cukru opakowanie (16g) cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Margarynę siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części jedną ciut większą, drugą trochę mniejszą i wkładamy do zamrażarki. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, masłem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy

Czerwona Porzeczka
Kruche z budyniem , rabarbarem i pianką 168

mleka 4 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki  4 łyżki cukru  Pianka : 7 białek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane  na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę(...)zgęstnieje. Rabarbar umyć i obrać z nitek , pokroić na cm kawałki. Posypać 1/2 szklanką cukru. Pianka : Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać mąkę ziemniaczaną  i sok z cytryny , wymieszać. Warstwy ciasta : 1.Większą połowę ciasta rozwałkować   i przełożyć do  dużej  tradycyjnej  blaszki  wyłożonej papierem

Sama słodycz i szczypta chili
CHICKEN DUMPLING – THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – pieczone pierogi z kurczakiem i porem 294

PORCJA - KLIKNIJ! duża porcja 1309 kcal | 30 g białka | 179 g węglowodanów | 52 g tłuszczu średnia porcja 661 kcal | 33 g białka | 79 g węglowodanów | 24 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (4 min) Do miski wsypujemy mąkę i sól, a także dodajemy oleju rzepakowego lub zamiennie rozpuszczonego masła. Składniki zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wszystko

Nerds Kitchen
Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami 356

lepszego do popołudniowej kawki! Przepis znalazłam na ilovebake.pl   Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki maki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Budyniowa pianka 7 białek 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż piana będzie błyszcząca. Następnie przesiewamy budynie

Czerwona Porzeczka
Sernik Paula 143

Pyszny delikatny serniczek Składniki Ciasto - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 3 żółtka - 100 g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa - 1/2 kg sera w wiaderku - 2 śmietany 18 % - 300 g cukru - skórka otarta z 1/2 cytryny - 4 łyżki soku z cytryny - 6 łyżek kakao nesquik - 4 jajka - 3 białka - 3 budynie waniliowe - 1/2 szklanki oleju(...)margaryny - 5 łyżek kakao nesquik - 5 łyżek cukru - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka żelatyny Sposób przygotowania 1. Ciasto - Składniki na ciasto wszystkie razem zagnieść wyłożyć blachę wyścieloną papierem  do pieczenia blacha 26 /36 2. Masa serowa  - Oddzielić żółtka od białek ubić wszystkie białka  - Do miski dać ser i śmietanę dodać żółtka cukier

W królestwie smaków Beaty
Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 422

waniliowej  Lidl Dodatkowo: 100 g herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki(...)25/30 cm wyłożone pergaminem.  Smarujemy po równo konfiturą porzeczkową . BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki zostawić

Wanilia i Kardamon
Słodkie grzybki z kremem 246

Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka.  Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie

Z miłości do słodkości
Precle 162

mąką. Następnie dodać śmietaną z drożdżami i żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest zbyt kruche dodać odrobinę śmietany. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Odrywać od ciasta małe porcje, uformować długie cienkie wałki z których zrobić precle. Ciastka posmarować białkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze

Mama Gotuje
Torcik ''Kokosowa Hawana''. 112

łyżeczki mleka  Sposób wykonania :   B iszkopt na spód : Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do ubitej piany, cały czas mieszając, stopniowo wlej olej, ocet,  a na końcu dodaj wymieszaną z proszkiem, kurkumą i przesianą mąkę. Ciasto wylej na blaszkę wyścieloną papierem(...)pieczenia, rozsmaruj po całej blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 30 minut. Wystudź.   B eza kokosowa : Białka ubij na sztywno, nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier. Następnie wsyp kokos, delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blaszkę ( o takich samych wymiarach jak na biszkopt na spód ) wyłożoną folią aluminiową i piec w temperaturze

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto Środek lata 303

masła 6 żółtek z dużych jaj (lub 7 z mniejszych jaj) 2 łyżki kaszy manny do obsypania ciasta Nadzienie: około 20 wiśni (umyte i pozbawione pestek) 350 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny Beza: 6 białek z dużych jaj (lub 7 z mniejszych jaj) 300 g cukru małą szczypta soli Blaszkę wykładamy papierem(...)łyżką kaszy manny. Delikatnie mieszamy. To samo, choć w osobnej miseczce, robimy z jagodami. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy), obsypujemy 2 łyżkami kaszy manny i układamy na nim wiśnie. Między wiśnie wysypujemy jagody. Do miski z białkami dodajemy odrobinę soli i miksujemy. Po kilku minutach po 1 łyżce zaczynamy dodawać cukier. Miksujemy do czasu

Trzeci talerz