stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Biszkopt kokosowy Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia i kakao. Ciasto wlać na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do schłodzenia. Do sera dodać tężejące galaretki i dokładnie zmiksować. Na kokosowy biszkopt wylać połowę masy serowej, na niej układać ptasie mleczko pozostawiająca małe odstępy między nimi zlać
RAROSSAkorzennej do piernika 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Aromat cytrynowy lub pomarańczowy- 1 kropla Przełożenie: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych Do ozdabiania: Lukier plastyczny biały Srebrne i złote cukrowe perełki Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy(...)plastycznym, zostawiamy w temp pokojowej aż stwardnieje, wtedy dekorujemy malując wzorki przygotowanym wcześniej białym zwykłym lukrem, który przygotowujemy tak: Białko jaja ubijamy na sztywną pianę dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru oraz kroplę ulubionego aromatu do ciast, miksujemy mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Ozdabiamy perełkami cukrowymi wg uznania. Zimne pierniczki przekładamy powidłami
Wanilia i Kardamonpuszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać ubite żółtka. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Mak zalać wrzątkiem(...)mielenia, możecie dodać w tej chwili miód i zmiksować blenderem) Dodać bakalie (przy czym rodzynki najlepiej jest namoczyć w rumie) i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować podsypując obficie mąką, na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Ciasto wysmarowane grubą warstwą masy makowej
Wielki apetytKrem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe Dodatkowo: 500 g malin 3 malinowe galaretki Przepis: Składniki na ciasto zagnieć i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach(...)Galaretki rozpuścić 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężoną galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce pergaminem
Gotowanie-ukJeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła. Jak dla mnie bomba (kaloryczna niestety też),miękkie, lekkie po prostu przepyszne. *foremka(...)śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru łyżka żelatyny dodatkowo: 1/3 szklanki wódki Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWilgotny, puszysty piernik przełożony delikatną pianką jest tak lekki, że ręka sama sięga po kolejny kawałek. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika na piankę: 2 galaretki rubinowe(...)łyżki kokosu 3 łyżki startych orzechów Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przesz około pół godziny. Wystudzić i przekroić na dwa blaty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki cukru wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy z cukrem i masłem. Przestudzamy. Wykładamy na jednym z podpieczonych blatów i przykrywamy niepodpieczonym ciastem. Całość pieczemy przez ok 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na masę makową: 150 g maku 100 g cukru pudru 3 jajka 1 łyżka miodu(...)mód, olejek oraz proszek do pieczenia i całość chwilkę ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Do maku dodajemy bakalie, ubite białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy na drugie podpieczone ciasto i przykrywamy ostatnią częścią surowego ciasta. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto o wystudzenia. składniki na masę
Domowy Smak JedzeniaMąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze(...)ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów. Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj . Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO, gdzie znajdziecie
Tradycyjna kuchnia Kasikakaowy i spirytus ( ewentualnie wódka). Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy na gładką masę. Nie zapominamy o powidłach. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Wymieszane dokładnie ciasto przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą ( połowę ciasta). Wsypujemy żurawinę na całej powierzchni i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy
Różowa kuchniapozostałe składniki. Mak wyłożyć na jabłka. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać. Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie. Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje) sypkim makiem i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut
W kuchennym oknie Ewyotręby i płatki owsiane mielimy na pył mieszamy suche składniki (otręby, płatki, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej spróbować czy jest dość słodkie i w razie czego dosypać stewii
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgotowy strudel i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 175 C, strudel z wierzchu przed włożeniem posmaruj obficie białkiem. Czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto na kratce kuchennej, posyp cukrem pudrem lub polej słodkim lukrem
Apetyczna babeczkawyjątkowy :) Składniki na kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 120 g masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru 1 łyżka zimnej wody Do przełożenia: 250 ml śmietany kremówki 2 cukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy(...)wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne placki o wymiarze: 22 x 16 cm (fot.1) . Przygotować masę na dekoracyjną rozetkę. Do miski przełożyć marcepan i białko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie
Świat Ciastaowocami wspaniale się komponuje w smakach i konsystencji, proste i bardzo atrakcyjne ciasto z każdymi owocami - na lato idealne!!! Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki oleju(...)składniki na ciasto. Łączymy ze sobą wyrabiając dokładnie ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta mrozimy. Drugą część wykładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie szklista zmniejszamy
kgwjanczewoIdealne ciasto na specjalne okazje. Możecie zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z truskawkami i gruszkami, które bardzo lubię. Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania. Powoli wsypywać cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko(...)powoli po łyżce dodawać do masy, mieszać już delikatnie łyżką. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przeciąć na pół. Biszkopt thermomix – założyć motylek, dodać białka, czas 3,5 minuty, obroty 4 – obroty 3, powoli przez
Kuchnia Pokoleń