przygotowujemy składniki. Margaryny kroimy w mniejsze kawałki, by zmiękła. Czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Migdały lub orzechy mielimy na mąkę. Białka oddzielamy od żółtek. Dno tortownicy Ø26 - 28cm smarujemy margaryną (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Miękką margarynę miksujemy z cukrem, po czym dodajemy żółtka i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa(...)połączona, ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy obie masy razem. Na koniec dodajemy stopniowo startą czekoladę i migdały lub orzechy. Gotową masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Tort pieczemy około 50 minut, po czym pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy
Smakowy RajSkładniki Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej Pół szklaki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 200 g masła Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 200 g masła(...)pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu cukier- cały czas miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Krem: 1 szklankę
The Sweet DamselSkładniki Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej Pół szklaki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 200 g masła Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 200 g masła(...)pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu cukier- cały czas miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Krem: 1 szklankę
The Sweet DamselSernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanykostka masła1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru(...)Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową
W kuchennym oknie Ewyoddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować(...)żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Błękitna pianka Białka ubi ć na sztywno, pod koniec ubijania doda ć tężejącą galaretkę i miksować do połączenia się składników. Piankę przełożyć
RAROSSALekki, puszysty, delikatny i szybki... Dla mnie ten piernik okazał się rewelacyjnym odkryciem! I wrócę do tego ciasta, bo przepis ten na stałe zagościł w moim podręcznym notesie:) Za przepis dziękuję Malinnie :) Składniki: 6 jajek; 60 g drożdży; 170 g cukru kryształu; 2 szklanki mąki pszennej; 1 opakowanie przyprawy do pierników; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 3/4 szklanki oleju(...)masy jajecznej dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Dokładnie wszystko razem wymieszać, wsypać bakalie i jeszcze raz wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką lub bułką tartą dwóch podłużnych keksówek o długości 26cm każda. Wstawić do nagrzanego
In my kitchenSkładniki: ciasto: 1 kostka masła 6 żółtek 0,5 kubka cukru muscovado 6 łyżek kakao 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kubki mąki pszennej Nadzienie: 25 dkg malin mogą być mrożone 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 kubeczek śmietanki kremówki ( 200ml) 1 cukier waniliowy 6 białek 20 dkg wiórków(...)Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem i kakao, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kolejno wbijamy jajka zagniatamy gładkie ciasto, odkładamy do lodówki piekarnik ustawiamy na 180*C maliny wrzucamy do miseczki doprawiamy imbirem, gałką oraz papryką białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem na pianę, delikatnie mieszamy z wiórkami w osobnej miseczce ubijamy kremówkę
Luźna Kuchnia. Do kaszy dodajemy przesianą mąkę, kakao, cynamon, żółtka, masło oraz czekoladę i dokładnie całość mieszamy. W osobnej misce ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 ° przez 40-45 minut. Ostudzone posypujemy resztą czekolady startą na tarce
magiczna kuchnia Kasizawsze można się sugerować wyglądem, bo jest on przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie(...)wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec
Passions hobbies life. Żółtka wymieszać trzepaczką rózgową ze 150 ml zimnej wody, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać je do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. 3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 4. Do blaszki
W mojej kuchniwięcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Składniki ciasto: 1 tabliczka czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl kakao cynamon nadzienie: słoiczek wiśni kisiel wiśniowy 1 przyprawa do piernika 400 g śmietany kremówki- 2 opakowania 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: czekoladę posiekać, białka ubić z dwiema łyżkami gorącej wody(...)minut do wiśni wsypać kisiel oraz przyprawę do piernika, podgrzać i dokładnie wymieszać kremówkę ubić na puszysty krem po upieczeniu przekroić ciasto na dwa, przełożyć wiśniami, wierzch posmarować bitą śmietaną posypać cynamonem Smacznego:) Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia
Luźna Kuchniarozgotować w jednej szklance osolonej wody. Następnie odcedzić, dodać startą skórkę z pomarańcza i wymieszać. Połączyć z mąką, żółtkami , winem i odstawić na godzinę. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą, wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchniadodatkowo: cukier puder do oprószenia wykonanie: Z trzech jajek oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na na stolnicę, dodajemy 1/2 cukru, 1 całe jajko i 3 żółtka, siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy masło i ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy(...)dwie części. Jedną rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy podpiec. Drugą część ciasta wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chwilkę podsmażamy. Wykładamy równomiernie na cisto w blaszce. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem dodajemy kisiel i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Gotową beze przekładamy
Domowy Smak Jedzeniapomarańczową pianką (klik) i murzynek bez jajek (klik) ). Ostatnio zorientowałam się, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. *keksówka 35 cm Składniki(...)wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić. Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzas na jakieś przepisy, trochę mnie nie było, więc zaniedbałam systematyczne umieszczanie postów. Od dzisiaj nadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i orzechami. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki oleju 5 jajek ok 2 szklanki cukru kryształ 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu(...)Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę. Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli. Sztywną pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny Po upieczeniu wystudzone posypujemy
W kuchennym oknie Ewy