ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:230/932)

Ciasto orzechowo-kakaowe na białkach 159

Ciasto jest syte jak większość ciast z orzechami, ale wilgotne i miękkie. Można z powodzeniem zmrozić część ciasta i rozmrozić w razie niespodziewanych gości. Składniki: 8 białek (około 1 szklanka) 1 i 1/3 szklanki cukru 25 dag masła 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag zmielonych orzechów włoskich 5 dag zmielonych migdałów 3 łyżki(...)łyżka kakao szczypta soli Roztopić masło i ostudzić. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec dodać cukier i ubijać, aż powstanie gęsta piana. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy, migdały, kakao, sól i ewentualnie mak, wymieszać i dodać do piany. Wlać ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temp

talerz przyjemności
Łaciaty sernik 181

cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodać żółtka, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Przelać ciasto. Masa serowa: Jajka utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać ser, budyń

My simple kitchen
Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą 334

łyżki cukru pudru Nadzienie: 5 lasek rabarbaru ogrodowego 1 słoik domowego dżemu truskawkowego (400g) Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 kisiel (u mnie poziomkowy) Sposób wykonania: 1. Margarynę, cukier puder i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). 2. Rabarbar oczyścić, pokroić w centymetrowe kawałki, przełożyć(...)Wtedy dodać słoik dżemu truskawkowego. Wymieszać razem i chwilkę razem poddusić (dosłownie pół minuty). Zdjąć z gazu. 3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać. 4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta - tą większą. Nakłuć ją widelcem, oprószyć bułką tartą (ona wchłonie nadmiar soku z nadzienia). Wyłożyć rabarbar i dżem truskawkowy

Kuchnia domowa Ani
Sernik złota rosa... bez rosy. ;-) 419

sera (z wiaderka) 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 opakowania budyniu 1 niecała łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju Pianka: 3 białka 3/5 szklanki cukru pudru 1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy je na gładką masę. Wykładamy nią formę (według mnie ciasta było zdecydowanie za dużo, połowy nie użyłam). Nakłuwamy widelcem, pieczemy

Szefowa kuchni
Jabłka smażone w cieście z winem - deser 183

Obrane jabłka kroimy w plastry, wydrążamy środek, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem  Do wina dosypujemy mąkę, szczyptę soli, pokrojone zioła i żółtko - miksujemy Białko ubijamy na pianę i łączymy z resztą ciasta Plastry jabłka maczamy w ciście i smażymy na oleju na złoto z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem

Proste Potrawy
Kokosowo-śliwkowy przekładaniec 205

wiórek kokosowych 2 szklanki mleka, 200 g śliwki suszone kalifornijskie 0,5 kostki masła, 2 łyżki cukru, 4 białka Wiórki kokosowe ,  gotować w mleku do momentu zgęstnienia, wystudzić. Śliwki suszone kalifornijskie , drobno pokroić. Wylepić ciastem dno foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec ok 15 min. W tym czasie przygotować  masło i utrzeć, stopniowo dodając kokos

Anioły w kuchni
Ciastka z fasoli, mocno czekoladowe (keto, low carb, wegańskie) 118

czekoladowe, lekko puszyste i w życiu bym nie powiedziała, że nie zawierają mąki! Od razu trzeba dodać, że nie są chrupiące, bardziej smakują jak kawałek biszkoptowego ciasta czekoladowego. Co najważniejsze, mają one dużo białka i niewiele węglowodanów, przez co idealnie nadadzą się dla osób na diecie keto , low carb lub cukrzycowej . Więcej podobnych niskowęglodowanowych słodyczy znajdziecie tutaj . Ciastka

WegePrzepis
GOFRY IDEALNE 164

oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy wodę, mleko oraz olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 4-5 minut w zależności od gofrownicy. Najlepiej nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Studzimy na kratce, dzięki temu pozostaną chrupiące. Podajemy z ulubionymi

słodki bratek
Placuszki z kaszy manny i banana 80

rana. Następnego dnia wymieszać, dodać żółtka , cukier, cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie, ja wymieszałam widelcem. Masło rozpuścić i wlać do kaszy, wymieszać. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wkładać łyżką porcje ciasta i położyć plasterki banana. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Można te placuszki

Kuchnia Pokoleń
szybki chrust lany 141

posypania -szpryca Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce miksujemy wszystkie składniki,na koniec dodajemy ubite białka i miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto dajemy do szprycy lub rękawa cukierniczego, i wyciskamy esy floresy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor,odsączamy z oleju na ręczniku,posypujemy pudrem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gofry bez proszku do pieczenia 413

mączki ziemniaczanej Przygotowanie: Na początek ucieramy masło z cukrem, dodajemy całe jajka i ubijamy mikserem. Oczywiście nie ubijemy ich tak jak samych białek, ale miksujemy na szybkich obrotach, aż ciasto się lekko spieni. Dodajemy śmietanę i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy mękę i mączkę ziemniaczaną i mieszamy do osiągnięcia jednolitego ciasta. Ciasto będzie dość gęste i klejące

KasiaiKrzysiu.pl
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 167

niż na naleśniki. Jeśli unikacie proszku do pieczenia, możecie oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy od razu, a ubite na sztywno białko na sam koniec delikatnie wmieszać w ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego odrobinę masła, wówczas

Kulinarne Inspiracje
Pierogi leniwe 173

cukru waniliowego do polania 1 czubata łyżka masła 2 łyżki bułki tartej   Twaróg rozdrobnić widelcem, połączyć z żółtkami, dodać mąkę i sól. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Stolnicę posypać mąką Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć , nożem  zrobić kratkę i kroić w skośne kawałki szerokości

Kubki smaku
Kulebiak z karpiem 154

kwadrat. Wyłożyć masę rybną uformować na kształt ryby i przykryć ciastem, dopasować i nadmiar ciasta odciąć. skleić bok i podwinąć pod spód. Z reszty ciasta wyciąć płetwy i łuski, posmarować kulebiak białkiem, obłożyć kulebiak łuskami i płetwami tak by wyglądał jak ryba, odstawić do wyrośnięcia i nagrzać piekarnik do temp 170 st. Posmarować kulebiak białkiem i wstawić

Gotowanie jest łatwe
Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi" 235

szklaka wrzątku do nasączenia placków  1 szklanka wody  sok z 2 cytryn 1 łyżka cukru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: W misce ubijamy na sztywną pianę białka, cały czas ubijając dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko łączymy na gładką masę

Niezły Młynek
Gofry dyniowe 221

dyni, żółtkami, cukrem i solą. Dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i wystudzone masło. Zmiksować i odłożyć na około 30 minut. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto nakładać do gofrownicy, piec na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami włoskimi. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Gofry dyniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.71 181

cukier, sól. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy na 15 minut. Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem, by piana nie opadła. Ciasto nabieramy łyżką wazową, pieczemy w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka duo w polewie czekoladowej 144

wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę

Camilla w kuchni
gofry (przepis II) 151

pieczenia szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, mleko i olej, zmiksować. Białka ubić na pianę i wymieszać z ciastem- całość będzie dość gęsta. Gofrownicę przed pierwszym smażeniem nasmarować olejem. Wlać ciasto i smażyć aż gofr będą złote czyli około 4 minuty.  Im większa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dyniowe pancakes z miodem z mniszka 110

proszku do pieczenia 2 szkl mąki pół łyżeczki imbiru tłuszcz do smażenia Mus dyniowy wymieszać z mąką, dodać sól, cukier proszek do pieczenia i imbir. Białka ubić na sztywną pianę , wymieszać z ciastem i smażyć na małej patelni pancakes .. Podawać polane miodem np z mniszka

Gotowanie jest łatwe
Rurki z bitą śmietaną 142

paski.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Obtoczyć jedną st ronę rurki w białku, a potem w cukrze , ułożyć na blaszce i piec ok 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu nadziać dowolnym kremem

Moje domowe kucharzenie
Biszkoptowe naleśniki 197

trochu dodawać mąkę i miksować . Jeśli mąka będzie bardzo gęsta dodać trochę wody gazowanej.Ciasto naleśnikowe musi być gęste i jednolite. Krok 4 . Ubić na pianę białka i delikatnie wmieszać łyżką drewnianą w ciasto . Jeśli ciasto jest za gęste można dodać odrobinę gazowanej wody. Krok 5 .  Smażyć naleśniki do uzyskania lekko brązowego koloru. Krok 6 . Ser wyłożyć

Eli Gotowanie
domowe bułeczki orkiszowe 159

maślanką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałeczki, formujemy bułeczki, smarujemy białkiem lub wodą, nacinamy je, opcjonalnie posypujemy ziarnami np. sezamu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 15 min.). Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką 155

świeże listki tymianku. 6. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na ok 3-4 min. wytnij kółka i nałóż farsz. Następnie połóż kolejne kółko z ciasta i zlep brzegi. 7. Wierzch posmaruj  białkiem  i posyp czarnuszką. 8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piec ok 20 minut. Mnie wyszło 10 sztuk z podanych składników. Zostało

AZgotuj!
Piernik 201

. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru i przelej do ostudzonej masy i wymieszaj z proszkiem do pieczenia,sodką i solą. Ubij pianę z białek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż

Corner With Recipes
Panceksy z dodatkiem dżemu i bitej śmietany 154

białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Składniki z miski również miksujemy na gładką masę. Łyżką delikatnie przekładamy pianę z białek do masy i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto małymi porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (dosłownie kropelka) i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie dżem i bita

ChilliJemy
Pierniczki świąteczne 212

powinno mieć grubość około 1-2 cm. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 minut (w zależności od grubości ciasta) w temperaturze 180 stopni. Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Białko należy ubić na sztywną pianę. Po ubiciu dodawać stopniowo cukier.  Bon appetit

Garniec Magalie
Gofry M.Roux 167

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Smacznego! * przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux

CookYourself
Mleczny deser z truskawkami 169

deser z dodatkiem truskawek. Sezon na te owoce zbliża się wielkimi krokami, a ja już teraz nie mogę się powstrzymać przed dodawaniem truskawek do wszystkich ciast i deserów ;) Deser pełen smaku i białka ;) Połączenie mleka, twarogu i jogurtu greckiego, ukoronowane musem truskawkowym. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin

Domowa cukiernia Ewy
Sernik niskokaloryczny bez tłuszczu 227

przemielony ( 3 razy ) twaróg, aromat waniliowy, jogurt, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Dodać ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać.  Wyłożyć formę do ciasta papierem do pieczenia a następnie herbatnikami lub pokruszonymi suchymi ciasteczkami.  Na tak przygotowany spód sernika wylać powoli masę sernikową posypać cukrem pudrem i piec

zielonacukinka
Serowo-czosnkowe gofry, z sadzonym jajkiem i bekonem 159

sztywno ze szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, granulowany czosnek, starty ser żółty, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Na każdego gofra położyć podsmażony na złoto bekon i jajko sadzone. Przykryć drugim gofrem i podawać. Smacznego

CookYourself
Babka z limonką 152

soli, wanilią i cukrem aż podwoją swoja objętość. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę sody. Na końcu dodajemy sok z limonki i mleko. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta. Całośc przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 ° C Po wystudzeniu babkę lukrujemy według uznania. U mnie

Przysmaki Karolki
Babka pomarańczowa 171

Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.  Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się.  Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić. Lukier : do miseczki wsypać cukier puder dodać

Amatorka kuchenna
Babka ucierana na Wielkanoc 244

cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik  nagrzewamy do 180 stopni. Do przygotowanej foremki wlewamy jasne ciasto a następnie ciemnie - delikatnie dociskając

Anioły w kuchni
Sernik FIT na otrębowym spodzie 318

wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całe ciasto zawiera: 1039 kcal, 50,6 g białka, 30,3 g tłuszcze, 154,6 g węglowodany, 33,3 g błonnik

Powiedz dietom nie
Najlepsze Klasyczne Domowe Pączki 198

pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk (w tym celu można również użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego ponieważ ciasto będzie "luźne"). Przykrywamy

Słodka Strona
Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi 256

parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie

Słodka Strona
Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową - Kajmakową i Orzechami Włoskimi) 252

pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości

Słodka Strona
Baba wiśniowo-orzechowa 174

dodałam uprażone wcześniej na patelni mielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz sok który wypłynął z wiśni w procesie ich drylowania. Następnie wymieszałam ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek i wiśniami. Masę przełożyłam do formy. Piekłam w 180 stopniach przez około 1 godzinę

Zapiski Młodej Żony
Piernik świąteczny 208

bakalii powidła do przełożenia 200g gorzkiej czekolady Masło, cukier, miód i żółtka jaj utrzeć na puch. Dodać mąkę, sodę i kakao. Ponownie utrzeć. Na koniec ciasto wymieszać z bakaliami i pianą z białek. Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Jeszcze ciepły piernik przekroić w połowie i przełożyć powidłami. Całość obleć polewą z gorzkiej czekolady, (roztopionej w kąpieli

Zapiski Młodej Żony
Muffinki jabłkowo - marchewkowe z bezowym bałwankiem 207

powstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę na muffiny. Piec ok 30 min , aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić na kratce. Bezowe bałwanki: 2 białka 100 g cukru   ½ łyżeczki soku z cytryny Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Dodać sok z cytryny

maniapieczenia
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 175

cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować.3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta.4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180ºC.5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny

Kto ugości moich gości?
Bezy cappuccino 143

Bezy piekłam kiedyś bardzo często, bo bardzo je lubimy.Ostatnio jednak bezy w naszym domu pojawiają się najczęściej wtedy, kiedy piekę ciasto kruche. Ono własnie zabiera żółtka a białka nie mogą się zmarnować :)) Tym razem w wersji cappuccino.Czytaj więcej

bistro mama
Donaty dla Dzieci - "Oponki" 199

parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie

Słodka Strona
Babeczki z orzechowymi powidłami 177

kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia.  Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem. Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki serowe 345

wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier, mąkę i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pleśniak 173

szkl cukru słoiczek kwaśnego dżemu (najlepszy według mnie jest z czarnej porzeczki) szczypta soli aromat lub cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy na stolnicy ciasto z mąki, margaryny, żółtek, 0,5 szkl cukru, aromatu i proszku do pieczenia. Dzielimy na 3 części - 1 większą i 2 mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao

charlotte gotuje
Babka ucierana na Wielkanoc 447

cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik  nagrzewamy do 180 stopni. Do przygotowanej foremki wlewamy jasne ciasto a następnie ciemnie - delikatnie dociskając

Anioły w kuchni
Babka dyniowa 175

pieczenia, łączymy. Do przestudzonego masła dodajemy żółtka i puree i dokładnie miksujemy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy   drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10x24 i pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Polewa: 1 łyżka puree

kulinarnyswiatdomi
Kluski francuskie smażone. 208

sól, pieprz Wykonanie. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem. Dosypać przesiana mąkę. Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty. Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą. Smażymy z obu stron, aż się

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania