ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:227/932)

Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 7623

były fajne ;) Składniki: Ciasto:   3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej papryki w proszku mały słoiczek koncentratu pomidorowego 50g sera żółtego startego na tarce łyżka oleju 50g skrobi ziemniaczanej 30g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: opakowanie serka typu Almette o smaku ziołowym sól pieprz ziołowy zioła prowansalskie czosnek granulowany Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka(...)słodką, koncentrat pomidorowy, ser żółty i olej. Miksujemy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z resztą masy.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem, o wymiarach 22x33cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.  Nie można dopuścić do tego

Czerwona Porzeczka
Rogale marcińskie 177

kogel mogel. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Dodać roztopione masło i ponownie wyrobić, aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie przełożyć schłodzone ciasto na stolnicę/ matę silikonową i rozwałkować na prostokąt (użyłam masy silikonowej i w ogóle nie podsypywałam ciasta mąką(...)miękkiego masła pokroić na plastry. Trochę masła odłożyć, resztę rozłożyć na cieście i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Następnie złożyć ciasto na 3 części (tak jak standardowy list: jedną część ciasta "zaginamy" do środka i na tej części rozsmarowujemy odłożone masło, przykrywamy drugą częścią i gotowe). Ciasto odwrócić na drugą stronę i delikatnie rozwałkować na prostokąt. Ponownie złożyć

Domowa Cookierenka Agi
Kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki z kokosową pianką 238

wymiarach około 22 x 26 cm) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale każda się nada) 1/2  szklanki cukru 250g masła/margaryny 4 żółtka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Pianka kokosowa: 300g śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 4 białka Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około(...)posypania wierzchu  Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Następnie oba kawałki należy schłodzić w lodówce. Po tym czasie większą częścią ciasta wyłożyć formę wysłaną papierem do pieczenia. Spód wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10-15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotować piankę. Białka upić na sztywno i stopniowo połączyć

Di gotuje
Malinowa chmurka 374

pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki szybko zagnieść razem. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć(...)lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Polecam rozłożenie galaretki do kilku mniejszych pojemników - szybciej nam się wtedy zsiądzie. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto  (fot.2) , wyrównać i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Beza. Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru

Świat Ciasta
ambrozja- składany sernik z bezą 286

białek 1 szklanka cukru dodatkowo: 400 g gęstych powideł śliwkowych 2 łyżki polewy czekoladowej (opcjonalnie, można pominąć) Blaty miodowe: sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować  i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem(...)przekładać placki w kolejności: blat miodowy-1/3 budyniu- ser-1/3 budyniu-blat miodowy-1/3 budyniu. Tak złożone ciasto odstawić do wystygnięcia, można nawet odłożyć je do następnego dnia ale najpierw trzeba zafoliować. Beza: białka ubić, kiedy będą sztywne powoli dodawać cukier. Pianę przełożyć do blaszki wyścielonej papierem (lub dociąć papier na wymiar ciasta i upiec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ukraińskie bliny 107

naleśniki drożdżowe przyrządzane z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej, które są tradycyjną potrawą dla kuchni białoruskiej, rosyjskiej i ukraińskiej. Mają one symboliczne znaczenie w kulturze rosyjskiej. W Rosji zwyczajowo wystawiano je na parapetach dla ludzi ubogich i pielgrzymów, podawano je matką po porodzie oraz na stypach. Istnieje wiele sposobów przygotowywania ciasta na bliny m. in. z różnych(...)dodawać je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem. Podczas rozrabiania ciasta powoli dodawać też pozostałe 10 dkg mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka. Ciasto dokładnie rozrobić i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny. Na koniec do wyrośniętego ciasta dodawać powoli ubitą, sztywną pianę z białek, przykryć

ProstePesto.pl
Rogaliki drożdżowe 200

miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ś cian  naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do  wyrośnięcia na około 2h. Po tym czasie. ciasto wykładamy na stolnice i rozwałkowujemy. Wycinamy z niego trójkąty, najlepiej żeby wyszły nam równoramienne z podstawą(...)mamy już gotowe trójkąty to układamy łyżeczkę dżemu na każdym i zwijamy je od podstawy jak roladę a boki zawijamy na kształt rogala. Gdy wszystkie będą gotowe smarujemy je białkiem,  i przekładamy na brytfankę. Pieczemy 40  MINUT   w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Serniczki z czereśniami i bezą 168

serniczki z dodatkiem smażonych czereśni, z lekką bezą.     Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody     Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła lub margaryny(...)łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia -czereśnie smażone Z podanych składników zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Mielimy twaróg. Odsączamy czereśnie. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło i miksujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Na dno każdej foremki nakładamy czereśnie. Wypełniamy

Maminek kulinarny
Kruszonka z rabarbarem i cytrynową nutą 156

rabarbarowe smakołyki. Proponuję proste ciasto kruszonkowe, które można upiec z dowolnymi owocami lub z marmoladą. Ciasto 4 żółtka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego 1 łyżeczka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia aromat cytrynowy(...)Dodatkowo: 30-40 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego cukier puder do posypania  Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, starannie zagnieść palcami kruszonkę. Podzielić na 3 części. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, obsypać cukrem i kisielem. Białka ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z sypkim kisielem, mąką, dodać kilka kropel aromatu cytrynowego i jeszcze

Praktyczna pl
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową 1728

pół na pół z mleczną) 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Biszkopt: Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy - ciągle ubijając(...)wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przygotowane ciasto wlewamy do formy, wygładzamy powierzchnię i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Po całkowitym ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go wzdłuż na dwie części. Warstwa Orzechowa: Orzechy drobno siekamy. Mąki i proszek przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo

Słodka Strona
Styropian z borówką 233

smaczne. Ciasto wzbogaciłam jeszcze borówkami ale można zrobić też wersję bez owoców. składniki: kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli pół szklanki cukru pudru 250 g schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowo-kokosowa 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1000 g jogurtu greckiego (2,5 dużego kubka) 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części- jedna większa ok 2/3 ciasta a druga mniejsza 1/3 ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Przygotować masę jogurtowo-kokosową. W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. W drugiej misce wymieszać jogurt z wiórkami

Monia miesza i gotuje
A na deser szarlotka z wiśniowego sadu, czyli słodkich chwil u Mamy czar 145

razem podczas produkcji ciasta towarzyszyłam Mamie z aparatem fotograficznym. Przedstawiam ilustrowany przepis na przepyszne niby-kruche ciasto ze świeżymi jabłkami i wiśniami. Składniki ( na dużą blachę): 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru  kostka margaryny lub masła 4 żółtka (białka do piany) 1łyżka octu 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany(...)owoce) oraz pokrojone w kostkę jabłka. Całość posypała cynamonem i pokryła ubitą z białek pianą (schłodzone, posolone białka ubijamy z połową szklanki cukru na sztywno. Z odrobiną mąki ziemniaczanej idzie łatwiej). Na wierzch starła schłodzone ciasto na tej samej tarce co wcześniej masło ;) Wystarczyło już tylko wstawić do rozgrzanego piekarnika i przez jakąś godzinę piec

Kuchnia po mojemu
Ciasto z herbatą Matcha 196

odkrywanie nowych smaków, ciasto jest jak herbaciana mgiełka. 4 jajka 100 g cukru pudru 170 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 szklanki oleju 1 1/2 łyżeczki herbaty Matcha szczypta soli Polewa: 100 g deserowej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 30 % Żółtka oddzielić od białek i zmiksować(...)masę. Dodać sok z cytryny, olej i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i herbatą Matcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego

Kuchcik gotuje
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 1118

docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia. Przygotować budyniową piankę: Składniki: 5 białek 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły cukier) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 1/2 szklanki(...)wcześniej Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać niewielkimi porcjami cukier i ubijać dalej pianę. Następnie wsypać po woli proszek budyniowy nie przerywając miksowania (ubijania). Pod koniec stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania. Na podpieczony wystudzony spód wyłożyć pianę, na niej poukładać gęsto malina a następnie na to zetrzeć mniejszą porcję ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Murzynek z serem 1251

budyniu śmietankowego5 łyzek cukru pudru ( zależy od kwaśności sera)Do sera dodajemy cukier( sprawdzając słodkość) i budyń w proszku - mieszamy. Dodajemy żółtko i pianę z białka - delikatnie mieszamy.Ser wykładamy kleksami na wierzch ciasta kakaowego .Pieczemy ok 45 - 50 min w 170 - 180 stopniach zależy od piekarnika. Można polać polewą czekoladową.Wymiar blachy to mniej więcej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia