krotnie zmielona 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę(...)dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Ciasto smarujemy konfiturą truskawkową i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. Najlepiej
MamaOskarkaSkładniki: zaczyn 1,5 szklanki podgrzanego mleka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g drożdży ciasto 6 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru(...)misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu
GRUBY WAŁEKSkładniki: zaczyn 1,5 szklanki podgrzanego mleka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g drożdży ciasto 6 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru(...)misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu
GRUBY WAŁEKCiasto Aurora z brzoskwiniami z puszki i budyniem Ciasto Aurora to pyszne warstwowe ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką . Mimo wielu warstw jest proste w przygotowaniu, to idealne ciasto na święta , imieniny, urodziny i inne uroczystości. Zobaczcie przygotowanie ciasta Aurora krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Dzisiejsze ciasto(...)kokosem przygotuje się na jasnym biszkopcie. Mój biszkopt z 4 jajek jest naprawdę niezawodny. To sprawdzony, łatwy przepis bez oddzielania żółtek od białek - udaje się za każdym razem, nawet początkującym. Nasze ciasto zawiera również pyszny krem budyniowy. Podczas przygotowania kremu należy pamiętać, by masło oraz budyń były w takiej samej temperaturze (pokojowej; budyń musi być całkowicie
Lekcje w kuchniZagnieść ciasto na spód. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, żółtka i margarynę. Dokładnie wyrobić aż ciasto osiągnie konsystencję kruszonki. Ubić pianę - do naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna. Prostokątną formę do wypieków, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć(...)nią ciasto krusząc je, na nim ułożyć rabarbar, a następnie wyłożyć pianę formując wysokie formy, posypać odrobiną ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Smacznego
Codzienne Gotowanietortownica 27-28 cm Przygotowanie Ciasto kruche Do miski dodajemy mąkę , cukier , kakao , proszek do pieczenia oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i całość wyrabiamy ręcznie lub w mikserze. Gdy składniki zostaną dobrze zmieszane dodajemy jajka i miksujemy do ponownego połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich umieszamy w lodówce (ciasto na spód). Drugą część dodatkowo dzielimy(...)jasną puszystą masę. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek . Później dodajemy do masy kolejno żółtka , porcjami twaróg , a na koniec opakowanie budyniu . Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy porcjami ubite białka i delikatnie mieszamy . Przygotowanie i pieczenie Porcje ciasta kruchego wyjmujemy z lodówki i kroimy na plasterki grubości niecałego
WegePrzepisPrzepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki . Bardzo polecam ;) Składniki masa makowa: 500 gramów białego maku 500 gramów maku niebieskiego 2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek 200 gramów migdałów szklanka skórki pomarańczowej kandyzowanej 200 gramów orzechów włoskich 3 łyżki prawdziwego miodu łyżka masła 6 białek ubitych na sztywno(...)daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej. Składniki ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 180 ml letniego mleka 150 gramów roztopionego i przestudzonego masła 6 żółtek 45 gramów świeżych drożdży 6 łyżek
Krakowskie smaki Aniparzonej VASPIATTA ESPRESSO za sklepu www.sklep.coffea.pl , 50g mielonych orzechów laskowych, ozdoby czekoladowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożoną(...)papierem do pieczenia. Piekę 35 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Biszkopt jasny : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączam kawą parzoną. 3. Masa kawowa
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanka cukru 1 kubek śmietany 36% 2 łyżki mąki kukurydzianej skórka z dwóch cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn Przygotowanie: 1.) Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 15- 20 minut. 2.) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. 3.) Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ocieramy skórkę z obu cytryn oraz wyciskamy(...)ręką po blacie. 4.) śmietanę ubijamy, łączymy z masą z żółtek. Dosypujemy mąkę kukurydzianą. 5.) Delikatnie dodajemy pianę z białek i skórkę oraz sok z cytryn. 6.) foremkę na tartę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, wylepiamy zimnym ciastem. Spód podpiekamy w temp. 200'C przez 15 minut. Następnie wylewamy krem i pieczemy przez kolejne 20 minut w temp
Luźna Kuchniawłoskie posiadają mnóstwo antyutleniaczy. Są idealne do sałatek, deserów i musli. 2) Orzechy laskowe są bogate w witaminę E. Zmielone możemy dodawać do ciast zamiast mąki. 3) Orzechy arachidowe są bardzo alergizujące. Mają dużo białka, są idealne do dań azjatyckich. 4) Papaja kandyzowana ma dużo witaminy C. Sprawdza się na przekąskę, do ciast i musli. 5) Mango kandyzowane
Magiczne Życie Martyfiołkową. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić (można dodać trochę mąki, jednak nie za dużo bo bułki nie będą puszyste). Dodajemy płatki i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Z ciasta formujemy 12 niewielkich bułeczek. Smarujemy je z wierzchu białkiem i pieczemy 20 minut
les mirabelleswynagradza wszystko, więc warto zrobić :) Blaszka 24x34 cm. Udanego weekendu Wam życzę :-)) Inspiracja: klik Składniki ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 250 g masła 6 żółtek 1 szklanka kwaśniej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki wiśni(...)kompocie (wydrylowanych) Krem: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 200 g masła Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubijamy z cukrem w dużej, wysokiej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy po kolei kisiele
kruche babeczkirazem. Odlałam dobre pół szklanki na polewę. Oddzieliłam żółtka od białek. Do reszty masy dodałam żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszałam. Białka ubiłam na sztywno, delikatnie wmieszałam do powstałego ciasta. Natłuszczoną blaszkę (24x28) wysypałam mąką, wylałam ciasto, a na nie masę serową. masa serowa: wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej! 1 kg twarogu
W kuchni Karmel-itkichałwowym i wiśniami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 4 jajka 200 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g masła 50 g ciemnej czekolady (70%) 50 ml amaretto 200 g mąki pszennej 15 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej frużelina wiśniowa(...)jasną masę. Powoli wlać masło z czekoladą, następnie amaretto. Na końcu partiami dodawać makę, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wsypać mąkę, połączyć. Na blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki jaką wcześniej odsypaliśmy i wykładamy większą część ciasta i wałkujemy na prostokąt o bokach 2- 3 cm dłuższy niż boki blachy. Ja robię tak iż wałkuje ciasto. Nakładam na anie blachę i odcinam potrzebną część ale tak aby nie wyciąć za dużo ciasta. Z reszty wyciętego ciasta obklejam boki blachy jeżeli jest taka konieczność(...)duża ilość może spowodować rwanie się ciasta. Blachę smarujemy tłuszczem bez znaczenia jaki to rodzaj tłuszczu. Rozwałkowany placek za pomocą wałka kładziemy - wykładamy na blachę równomierną warstwą. Pamiętaj aby wylepić ciastem boki. Nakłuwamy widelcem ciasto następnie rozkładamy zimną masę jabłkową (musi być zimna ) i pieczemy je przez 20-25 minut Do białek dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy
W Moim Magicznym Domu