Ponieważ miało być fit to nie ma mąki, jednak bez czekolady nie było by takie fajne hehe. Hmm ciasto wyszło obłędnie, do kawy idealne i nie za słodkie - pycha. Kto z Was nie lubi czekolady? To pytanie jest bardzo często zadawane, a większość ją kocha lecz nie może jej jeść za dużo, bo idzie w boczki
Niezły Młynekprowansalskich ½ łyżeczki suszonego rozmarynu chlust oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Socca Wszystkie składniki na soccę umieść w misie miksera i zmiksuj jak ciasto na naleśniki. Powinno być gładkie, lejące i bez grudek. Odstaw na minimum 1 godzinę. Następnie na rozgrzaną teflonową lub żeliwną patelnię wylewaj po 1 dużej chochli ciasta i smaż na bardzo małym ogniu
Food Squarerazu posypujemy ją cukrem. Uwagi Cukier można dodać również do surowego ciasta – zamiast posypywać nim gotowe racuchy. Jeśli po usmażeniu wszystkich jabłek zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić z niego dodatkowy placek już bez owoców – po prostu smażąc je na patelni. Powyższe proporcje ilości mąki i wody są pewnym kompromisem między delikatnością ciasta a jego na tyle dużą gęstością
Kulinarna Pokusawieczór z przyjaciółmi, a pomysłu brak ? Ciasto francuskie jest idealnym rozwiązaniem, podawać je można w rożnych kompozycjach, na ciepło, na zimno ... z barszczykiem czy też bez ... Dzisiaj proponujemy serowo-szynkowe zawijasy z ciasta francuskiego. Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g sera żółtego w plastrach 80g szynki bądź ulubionej wędliny 1 łyżeczka pasty harissa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimaksymalnej temperatury, smaruję obie części pędzelkiem zamoczonym w oleju i na środek wylewam niedużą porcję ciasta, która rozprowadzam po formie. Zamykam i piekę kilka minut. Gofry są chrupiące i pyszne. Do gofrów podaję owoce, konfitury, miód, cukier puder i bitą śmietanę. Bitą śmietanę robię bez żadnych żel fiksów i innych wynalazków. Ubijam mocno schłodzoną(...)śmietanę 30% lub 36%, dodając do niej łyżkę cukru pudru na 0,5 l i ziarenka z jednej laski wanilii. Mikser na wysokich obrotach ubije śmietanę bez problemu. Jak nie macie gofrownicy, to ciasto można spokojnie wykorzystać do placuszków. Na rozgrzaną patelnię wykładać po łyżce ciasta i smażyć na złoto. Też jest pysznie! Smacznego! Post Najlepszy przepis na gofry pojawił
ladykitchenponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko. Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło jeszcze lepiej cukier został zastąpiony ksylitolem. Dodatek powideł do ciemnego ciasta sprawia, ze jest ono bardziej mokre i mniej sypkie niż w wersji bez nich. Murzynek jest doskonałą alternatywą dla słodkich i ciężkich ciast świątecznych, może stanowić także pełnowartościową przekąskę w ciągu dnia
Milion Smakówborowkowym Babka mleczna z kolorową posypką Muffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka w wielkim mieście Wilgotna babka czekoladowa bez jajek Babka piaskowa z polewą Dziewczyna do zjedzenia Proste ciasto z krakersów i żurawiną Jasne ciasto z winogronami Gospodyni Miejska Babeczki-majonezowe do wielkanocnego koszyczka Gotuj się do gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka
Moje domowe kucharzeniewyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam! Składniki (na blaszkę 24x36 cm): ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej) 85 g masła / margaryny 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy ser: 1,25 kg sera białego (zmielić
Kuchnia domowa AniWłaściwa nazwa tego ciasta to... pleśniak. ;-) Nijak mi do niego nie pasuje, bo nie budzi pozytywnych kojarzeń a ciasto jest przepyszne! "Kruszonkowiec" brzmi lepiej. Fani kruszonki i białkowej bezy na pewno będą nim zachwyceni. Niewątpliwy atut to fakt, że można przygotować je ze składników, które zwykle mamy w kuchni i przełożyć dowolnym dżemem/konfiturą. Ja wybrałam dżem borówkowy. Przepis(...)mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić tradycyjną pszenną) 1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do bezy słoik dżemu (około 250ml), u mnie Borówki leśne całe owoce dżem Nasza Chata 1. Do miski przekładamy żółtka, masło/margarynę, mąkę i 1/4 szklanki cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma. 2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki
Szefowa kuchnibardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne
Mała Cukierenkabardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne
Mała Cukierenkadrobnego cukru-caster superfine 110 gr masła 3 jajka dżem truskawokowy płatki migdałowe *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Składniki na bezę 3 białka 110 gr drobnego cukru-caster superfine(...)Mąka, proszek do pieczenia, cukier, jajka I masło- miksujemy do bezgrudkowej masy. Wykładamy ciasto do foremki mufinkowej . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na 20-25 min. Po upieczeniu wyciągamy do ochłodzenia. Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia. Wykonanie bezy: Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Na każde ciastko wykładamy
Smaki Edytyktóre chorują na celiakę czy też nie tolerują laktozy. Dzisiaj spożywanie produktów bez glutenu jest też niewątpliwie na topie, chociaż gluten sam w sobie nie jest niczym złym. Dzisiaj chciałam pokazać Wam jak można połączyć to co zdrowe z tym co smaczne. Że można przygotować pyszne ciasto, które nie ma w sobie ani laktozy, ani glutenu. Że zdrowa kuchnia(...)kokosowy, rzepakowy bądź słonecznikowy) - 4 łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi) - 1/2 łyżeczki sody -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki kakao bez glutenu - 5 łyżek płatków migdałowych Forma na ciasto: mała keksówka WYKONANIE: Białka ubij na sztywno. Olej, żółtka, mleczko i miód wymieszaj dobrze trzepaczką. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem, kakao i sodą. Całość wymieszaj
SMYKWKUCHNItrzeba ich kroić i narażać na zmniejszenie atrakcyjności wizualnej ;) Mają jednak pewną zasadniczą wadę - znaczne trudniej dostrzega się ich znikanie niż w przypadku całego ciasta, przez co można się nimi zajadać bez końca. Te tarteletki są moim zdaniem idealne pod względem harmonii słodko-kwaśnej. Są lekkie i... silnie uzależniające :) KRUCHE TARTELETKI Z RABARBAREM, KONFITURĄ Z BORÓWKI I KRUSZONKĄ Składniki
Życie zamknięte w smaku