ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:226/901)

Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu 165

wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Piekłam to ciasto pierwszy raz, jednak zastanawiam się nad dodawaniem proszku i sody. Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki dodanej dyni. Myślę, że bez spulchniaczy przypominałoby swoją strukturą brownie. Muszę to sprawdzić :)Aby podkreślić smak nie polewałam ciasta żadną polewą, lecz (tak jak wspomniałam wyżej) podałam w dzbanku syrop

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy kwiat z masą makową 155

pierwszy w ręce "wpadł "barwnik zielony , więc ciasto jest biało -lekko zielone...Dodatkowo również dodałam małe różyczki na środku i jeszcze mniejsze między podwiniętymi końcami ciasta..Można zrobić oczywiście z innym barwnikiem albo i bez barwnika...zamiast masy makowej można użyć masy kajmakowej, masy z twarogu, dżemu itd..Ciasto wygląda rewelacyjnie ..można je kroić, ale my zjedliśmy je odrywając

Moje domowe kucharzenie
BŁYSKAWICZNE OPONKI SEROWE 3574

również inny), pozostałe składniki bez problemu znajdą się w każdej kuchni. Tak więc zachęcam do wypróbowania przepisu, zapewniam, że się nie zawiedziecie. Ja smażyłam jednego dnia dwukrotnie, za każdym razem z innego sera (obawiałam się, że zabraknie na podwieczorek, bowiem znikały jeszcze ciepłe) i obydwie wersje były równie smaczne, choć im ser mniej zbity, tym ciasto luźniejsze i bardziej puszyste(...)wyszły idalnie puszyste, jaśniutkie (dałam do nich mniej ksylitolu bowiem dzieci zażyczyły sobie oponki z polewą). Dla mnie najsmaczniejsza była wersja bez dodatków (bez lukru i bez posypypywania mielonym ksylitolem), ale ja uwielbiam ciasta tylko delikatnie słodkie. Z podanych składników wychodzi ok.20-25 sztuk (mnie wyszło 21). Przepis znaleziony tutaj  . Składniki: - 250g dobrego białego sera (półtusty lub tłusty) - 250g mąki

Smaczne Zdrowe
Styropian (sernik bez sera) 210

pieczenia szczypta soli masa 800 g śmietany 12% 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie smietankowe bez cukru szczypta soli dodatkowo  cukier puder do posypania   Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żóltka, masło oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki. Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy piana stnie się

magiczna kuchnia Kasi
CHLEB NA DROŻDŻACH łatwy i szybki 205

byłam pewna, że w środku zobaczę jakiegoś gniota, zakalec czy coś. Nic, był piękny :) Od tamtej pory robiłam ten chleb kilkanaście razy, zupełnie bez strachu, że coś się nie uda, choć podobno drożdżowe ciasto jest bardzo wymagające. Drobne modyfikacje też mu nie szkodzą, więc naprawdę super przepis, bez modlenia się i odmierzania wszystkiego co do grama. Składniki na ten chleb(...)soli i 1 łyżeczka cukru, - drożdże - Mariola podaje saszetkę suszonych, ja używam zawsze świeżych, więc 1/4 kostki. Teoretycznie należy wszystko oprócz mąki umieścić w misce, dosypywać mąkę i wyrabiać ciasto najpierw łyżką, a potem rękami i jeśli jest czas zostawić chleb do wyrośnięcia, a jeśli nie, to piec od razu w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 45 minut. Postaram

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
KEKS NA BIAŁKACH 201

Bardzo często mam nadmiar białek w domu, wtedy najczęściej piekę z nich bezy albo keks na białkach. Keks jest ciastem bardzo wilgotnym i aromatycznym. Użyjcie do niego swoich ulubionych bakalii. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ

Przepisy Aleksandry
Tarta z botwinką i cukinią 188

papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem lub mniejszą formą do tarty)  piec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto  nie podpiekło  się wystarczająco,    podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut.  Botwinkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 minuty, przełożyć do zimnej wody, odcedzić, osuszyć. Cukinię umyć pokroić w cieniutkie słupki(...)botwinkę,  ok 2 minut, odcedzić, osuszyć. Wymieszać składniki masy, doprawić solą. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, cebulę, botwinkę, zalać masą, na wierzchu można ułożyć kratkę z resztek ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 30 - 40 minut, aż masa się zetnie.. Podawać ciepłe lub przestudzone. Smacznego

Stare Gary
sernik w bezie 1103

Ciasto absolutnie doskonałe! Sernik ukryty w dwóch warstwach bezy i otulony bitą śmietaną. Lekkie jak chmurka, wbrew pozorom nieprzesłodzone, delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach. Ma tylko jedna wadę - taki kawałek to ogromna bomba kaloryczna. Ale nie mimo to nie sposób mu się oprzeć. *foremka 25*34 cm Składniki: na sernik: 1 kg sera na sernik  250 g cukru(...)białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Tak samo przygotować bezę kokosową i dodać na końcu wiórki kokosowe. Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia o wielkości blaszki, w której piekł się sernik. Wyłożyć na nie ciasta bezowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z bananami i gorzką czekoladą. 176

Często piekę bananowe ciasto ,bo zawsze mam w domu jakieś niechciane ,zapomniane banany .Dziś bez kakao ,z samą czekoladą gorzką ,lekko klejące od bananów ,aromatyczne ciasto .Zapraszam. Składniki : 150 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 bardzo

Ladylaura.
Odchudzone ciasto ze śliwkami + film 113

Odchudzone ciasto ze śliwkami z dodatkiem zdrowych otrębów pszennych, niewielkiej ilości cukru, bez dodatku tłuszczu to ciekawa propozycja dla osób dbających o linie. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i łatwo,  jest bardzo smaczną propozycją na podwieczorek.  składniki na tortownicę 23 cm  4 jajka szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka otrębów pszennych 1/2 szklanki

Smakowite Dania
Ciasta, ciastka, ciasteczka 3053

Przypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianych Bananowe . Przepyszny tort Bez pieczenia Placek amerykański Makowiec owocowo-cytrynowy Tyramisu z wiśniami Ciasto z masą jabłkową SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
SERNIK ZŁOTA ROSA 211

dlaczego sernik "rosa"?  Prawidłowo, po wystygnięciu i "odleżeniu" kilku godzin w lodówce, na warstwie bezowej tworzą się bursztynowe kropelki. Niestety ciasto trzymane czasem 5 minut dłużej  w piekarniku pozbawione jest tej charakterystycznej ozdoby, jednak nawet i bez rosy sernik jest przepyszny :) I szczerze powiem, że mi smakuje nawet bardziej z wysuszoną, bezową warstewką na górze ... Składniki na ciasto(...)dodawać w kolejności: zmielony  ser, budyń w proszku, olej i mleko. Całość wylać na ciasto. Nie przerażajmy się, masa serowa jest bardzo rzadka  Piec 45 minut w temp. 180st po czym  ubić pianę z 3 białek z dodatkiem 1/2 szkl. cukru. Bezę wylać na sernik i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut

Walijskie Pichcenie
MARKIZY KOKOSOWE 89

markizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka 1 szklanka śmietany Beza kokosowa: 5 białek szczypta soli 1 - 1,5 szklanki cukru pudru 200 - 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego(...)momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Beza kokosowa - cukier puder przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec dodać wiórki

Ciastka - domowe słodkości
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 199

dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już z niego nie będzie. Na szczęście po godzinie ciasto urosło i stało się delikatniejsze. Bez kłopotu dało się wałkować. Koniecznie użyjcie przyprawy za'atar!Przepis z tej stronyskładniki na 2 placki ok 25 cm średnicy2 szklanki pszennej mąki1 łyżeczka soliok(...)wody1/2 łyżeczki drożdży instant1/2 łyżeczki cukru1 łyżka oliwydodatkowo:1/4 szklanki przyprawy za'atar1/4 szklanki oliwyprzygotowanieWymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, łyżkę oliwy i wodę . Wyrabiać ręcznie ciasto, ok 10 minut, aż będzie gładkie. Wodę dodawać stopniowo. Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne podsypać mąką, jeżeli zbyt suche - dodać trochę wody. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej

Stare Gary
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami 9040

ciasto francuskie ..zastanawiałam się co z nim na szybko zrobić..miałam także pieczarki..i tak oto powstały szybkie paszteciki z pieczarkami...idealne do barszczyku..ale i bez barszczyku też można zjeść. 1 opakowanie ciasta francuskiego  50 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła lub oleju do smażenia  1 jajko lub białko do posmarowania pasztecików Pieczarki i cebulę

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania