ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:234/901)

Pancakes z makiem i masłem o smaku mango – bardzo puszyste 183

macie sucho w kuchni albo otworzyliście świeże opakowanie mąki), spokojnie możecie dorzucić łyżkę oleju lub łyżkę jogurtu więcej. Placki smażymy na małym ogniu, na teflonowej patelni, bez dodatkowego tłuszczu. Nakładamy po łyżce stołowej ciasta na jedną porcję. Odwracamy pancakes dopiero wtedy, gdy na górnej warstwie surowego ciasta zaczną pokazywać się dziurki po uciekającym z pancakes’ów powietrzu – na jedną stronę

Karo in the Kitchen
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 276

oprószyć mąką, ale nie trzeba, samo masło też wystarczy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie przywarło na amen do formy. Jeśli macie prostą formę, bez pofałdowanych brzegów, można ją wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowane ciasto do formy . Jeśli uda się Wam w całości - super! Jeśli nie, zalepiamy formę mniejszymi kawałkami - to prawie jak układanie puzzli ;) Nakłuwamy ciasto widelcem

W kuchni Katie
Ciasto z owocami i kruszoną 223

cukru z prawdziwą wanilią, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Na ciasto wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego, i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni, potem włączamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prinsesstårta - szwedzki tort dla księżniczki 233

również inne np. czerwony na święta czy nawet żółty lub niebieski. U mnie zdecydowanie różowy :-) taki dziewczęcy kolor :-)  Bywalcom sklepu Ikea ciasto powinno być znane. Można je kupić co prawda w nieco mniejszej wersji i bez różyczki ale jest tak samo pyszne jak duża wersja :-) To kolejne z ulubionych ciast mojego męża, czyli torcik dla księcia ;-) Czy stanie się(...)natychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem.  Krem waniliowy  (Cr è me P â tissi è re) : 500 ml mleka 100 g cukru 6 dużych żółtek 35 g mąki ziemniaczanej

maniapieczenia
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 234

Pomysł na to ciasto powstał w wyniku rozmowy z bratem. Jestem osobą, która może żyć praktycznie bez telewizora. Dlatego rzadko kiedy nadążam z nowościami filmowymi, serialowymi itp. Brat wspomniał mi o programie – „Ewa Wachowicz gotuje”. Zapytałam się, go, co Ona na antenie przyrządza. Dowiedziałam się np. „jakieś ciasto z gruszką i czekoladą albo tiramisu”. Po usłyszeniu tych pierwszych słów(...)przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam bez. Tą metodę stosuję, gdy piekę spód tarty sporo dłużej, a później wypełniam go np. kremem

Fabryka pomysłów
Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta 408

200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut.  Przygotowanie farsz: Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż bez tłuszczu na patelni, następnie wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie obsmaż. Wystudzoną dołącz bo ciasta i boczku.  Brokuły umyj, odetnij łodygi i podziel na różyczki wykładając nimi ciasto

Niezły Młynek
Łyżkowa szarlotka 205

stole jeszcze nie raz. Wyszła przepyszna.Składniki:Ciasto:jajko3 łyżki mąki6 łyżek otrąb pszennych2 łyżki mąki ziemniaczanej (dodałam jej bo ciasto było strasznie klejące)2 łyżki masła3  łyżki cukrułyżeczka proszku do pieczeniapół opakowania cukru waniliowego (łyżka)Beza:3 białka5 łyżek cukru pudrułyżka mąki ziemniaczanejmój mus (a żeby i tu trzymać się reguły łyżkowej to w słoiku było(...)dnie formy. Ciasto jest bardzo delikatne. Na to nałożyć mus, a potem ubite białka.Piec 50-60 minut.Ostudzić i wyjąć z foremki.*ciasto z dużą ilością otrąb jest trochę klejące i bardzo delikatne**beza z tą ilością cukru pudru wyszła mi mocno słodka, więc raczej następnym razem wrzucę go mniejSmacznego

Moje pyszne gotowanie
Metrowiec z masą budyniową 247

masą i przykładamy drugi plasterek i tak do końca :) ciasto wychodzi bardzo długie dlatego najlepiej podzielić je na dwa krótsze :) Jak zostanie masy to smarujemy ciasto po wierzchu. Robimy polewę , mieszamy wszystkie składniki bez śmietany i gotujemy chwilę ,jak polewa trochę ostygnie dodajemy śmietanę i mieszamy ,jeśli polewa jest bardzo gęsta dodajemy mleka ,mieszamy do konsystencji jaka chcemy osiągnąć . Polewamy

Wypieki Rene
Pieczona Alaska wg Jamesa Martina 356

Baked Alaska, czyli Pieczona Alaska to deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie z ciasta biszkoptowego lub puddingu i dodatkowo przykrytych pianą, bezą. Ułożona masa na lodach tworzy warstwę izolacyjną, chroniącą lody przed roztopieniem, więc zapiekanie powinno trwać bardzo krótko, tylko tyle, ile czasu potrzeba na ścięcie się piany w bezę. Obecnie często używa się palnika by nadać bezie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 337

prawie 2h). Następnie dodajemy zmielone migdały oraz rodzynki (nie parzymy ich wcześniej) i dokładnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do wymarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i odstawiamy pod przykryciem aż wyraźnie urośnie (ok.1h) Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45-50 minut (bez termoobiegu, tylko program góra-dół) Gdy chcemy uzyskać piękny żółty kolor można dodać szczyptę kurkumy

Smaczne Zdrowe
Stoję i płaczę, a one się rumienią.... Jabłka, toffi i cud z łąki. 199

ciasto (u mnie mocno zrumienione, bo tylko takie naprawdę mi smakuje), jędrne i aromatyczne jabłka i absolutnie uwodzicielska słodycz sosu. To ciasto jest idealną okazją do tego, by się przekonać, że całą tartę można zjeść samemu nie tylko bez problemu, ale i bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Musicie się przekonać, że mówię prawdę. TARTA Z JABŁKAMI I SOSEM TOFFI /przepis wraz(...)moim zmianami cytuję z książki Tartaletki i tarty, Sarah Banbery/ Na kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła zimna woda Na nadzienie i sos ok. 1 kg jabłek już obranych i bez gniazd nasiennych 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła 200 g cukru 90 ml zimnej wody 150 ml śmietany kremówki Mąkę, masło

KUCHARNIA
Wiśniowy kaszak (ciasto z kaszą manną) 1243

ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być skomplikowane i najlepiej bez pieczenia. Dawno nie jadłam kaszaka ( tutaj przepis podstawowy ), więc postanowiłam go przerobić na wersję sezonową i to był strzał w dziesiątkę! Ciacho wyszło bardzo smaczne, nie jest słodkie, dzięki(...)Dodatkowo: 4 wafle tortowe Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.  Z wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć waflami dno i boki formy. Warstwa jasna: W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły

Domowa Cookierenka Agi
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 656

koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży   200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 150g mąki pszennej   50g zmielonych migdałów - u mnie zmielone w młynku do kawy słupki migdałowe, bez skórki   100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle   2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - jeśli(...)równie dobrze jak wyrabianie ręczne; dobrze wyrobione ciasto będzie się swobodnie odklejać od boków miski.   Miejsce gdzie odstawia się ciasto do wyrastania, musi być odpowiednio ciepłe (26C lub więcej) - można sobie tu pomóc piekarnikiem z włączona żarówką (bez ustawiania temp.) lub nagrzać piekarnik przez 1 min. do 50C, po czym wyłączyć i przy otwartych drzwiczkach umieścić w środku miskę

Grunt to przepis!
Sunday habit 250

poprzednio.  Ale wszystkie łączy jedno - sa bezglutenowe, bez-jajeczne i bez-mleczne. Oczywiście w wersji borówkowej :) ale z powidłami domowej mamy roboty :) Składniki: 1 szklanka mixu mąki bezglutenowego ciasta ("Bezgluten") 0,5 szklanki maki kokosowej 0,5 szklanki maki migdałowej 1 jajko w proszku(...)jajko w proszku, oraz cukier waniliowy i łyżeczkę oleju kokosowego. Konsystencja powinna być lekko płynna bez grudek. Uwaga, maki bezglutenowe lubią "rosnąc" po krótkim czasie, i ciasto robi sie bardziej gęste. Należny dodać wówczas wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, kropla oleju kokosowego

Lajtkraft food intolerance
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 177

pysznym, wspaniałym ciastem marchewkowym… Ale przecież marchewkowe to niczym sałatka. Wyszło cudowne, wilgotne, soczyste. Wspaniały, puszysty, delikatny krem idealnie wpasował się między blaty ciasta. Jest pożywne, pięknie się kroi, a i bez wyrzutów możemy prosić o dokładkę. Mogłabym tak jeszcze słodzić i słodzić i się zachwycać smakiem… Musicie koniecznie spróbować, zapewniam, że będzie to miłość od pierwszego ugryzienia

Made By Mom And Son