ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:218/901)

Święto słodkości 174

cały dzień spędzony wśród słodkości. Mieliśmy okazję skosztować aromatycznej marokańskiej herbaty i pysznych ciasteczek.      Miód i wosk pszczeli Konkurs na najsmaczniejsze ciasto     Słodki cukier i gigantyczne bezy Cukrowe rzeźby Typowe regionale produkty Kasztany muszą zawsze być

Mia Cucina Sofieta
Ravioli z gesią i niebieskim sosem grzybowym 191

tortellini, ravioli ale nasze zwykle pierogi. Zdjęcie nie jest za cudowne, ravioli na zdjęciu już lekko przestygnięte, ale w smaku bardzo dobre. Musze tylko popracować nad cieńszym ciastem i tu się przyznaje bez bicia. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Odwrócone ciasto z czereśniami 144

odwrócone ciasto! Oryginalne ciasto prawda? ;-) Ale nie ma się czego bać, bo jest bardzo fajne, smaczne, znika szybko, chociaż szybkie znikanie to chyba nie jest zaleta ;-). Dobre ciasto powinno być jak worek bez dna, nie powinno się kończyć. Zapraszam! Inspirowane przepisem Doroty. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 290

sera ( użyłam z wiaderka-gęsty) - 65g masła - 5 jajek - 100ml mleka - 100-120g ksylitolu - 260g kajmaku - 1 budyń waniliowy bez cukru + dodatkowo: 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego kilka kropli olejku kilka łyżeczek kremówki 2 krówki Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane). Miękkie masło utrzeć

Smaczne Zdrowe
Ciastka/babeczki "grzybki" 188

dokładnie oblepiamy. Foremki układamy w brytfannie i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (około 20 minut). Spody układamy na papierze do pieczenia i także pieczemy do zrumienienia. Okrawki ciasta po wycinaniu ponownie zagniatamy i formujemy cienki wałek, rozcinamy go na około 2cm kawałki i formujemy ogonki - jeden koniec formujemy w dziubek, aby zmieścił się do dziurek w spodach grzybków (pamiętając(...)kuchenny blat :) zawsze jak coś mamy robić to mi odpowiednie do tego narzędzie wyciąga (wie już co gdzie jest, bo pomaga je myć, a potem chować;)). Ciasto zaplanowałam jak do szarlotki, ale bez cukru. Krem tradycyjny i prosty, żeby było szybko - budyń z margaryną. Polewa gotowa, więc całe przygotowanie nie było aż tak pracochłonne (choć przerywane, bo przecież drugi mały

Kolorowy Przepisownik
Słodkie środy - Pani Walewska z żurawiną 133

przyznać muszę że dawno tak dobrego ciasta nie jadłam. Polecam!! Pani Walewska z żurawiną SKŁADNIKI: Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 8 białek 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli Dodatkowo 1 słoiczek dżemu(...)masła   PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.  Dzielimy je na dwie równe części.  Ubijamy dwie bezy - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej  Formę o wymiarach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szarlotka różana 127

Początek jesieni nie może obyć się bez dobrej domowej szarlotki :) Klasyczną szarlotkę z kruchym ciastem i dużą ilością szarej renety postanowiłam urozmaicić moimi ulubionymi kwiatami jadalnymi czyli płatkami róży. Zastąpiłam nimi cynamon i była to bardzo dobra decyzja. Zapach to jedno ale smak przerósł moje oczekiwania. Gorąco polecam na chłodniejsze jesienne dni :) 300 g mąki pszennej 60 g cukru dark

Mienta blog
Drożdżowe ślimaki ze śliwką i migdałami 183

kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej, niedużej blaszce (28x22) jeden obok drugiego, aby lekko się dotykały. 6 . Piec ok. 40 minut w 190°C bez termoobiegu, po tym czasie sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem i ewentualnie dopiec przez 5-10 minut. Studzić przez 10 minut w blaszce, potem wyjąć i zostawić na kratce do całkowitego przestudzenia

Kuchnia Prezydentowej
Tort dyniowy z cukinią… 184

Ponieważ mamy gości, a przez okno zagląda piękne jesienne słońce, dziś będzie krótko. Mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Brownie z cukinią 137

Brownie chyba najlepsze jakie do tej pory próbowałam, do tego bez grama tłuszczu i z dodatkiem cukinii. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i z dużymi kawałkami czekolady w środku. W takie wietrzne poniedziałki potrzeba coś dobrego na poprawę humoru. A wiecie co najlepiej wpływa na jego zmianę ;) Bazowałam na przepisie z blogu  Cake Time . Składniki 200 g mąki pszennej

pink envelope
Christmas Fruit Cake - Świąteczne ciasto z suszonych owoców 217

prostu posmarować podgrzaną konfiturą z moreli.  Ja osobiście najbardziej lubię je bez żadnych dodatków by nic nie zakłócało mi obłędnego smaku suszonych owoców i alkoholu. Moja wersja zawiera również polską nutę - śliwkę węgierkę, która fantastycznie wplata się w słodycz pozostałych bakalii, nadając ciastu niepowtarzalny smak i aromat. Najtrudniejsze w pieczeniu tego ciasta jest oparcie się pokusie zjedzenia go tuż(...)pieczenia, schować do szczelnego pudełka. Raz w tygodniu odwijać papier z wierzchu i polewać  "karmić" ciasto brandy aż do świąt. Przechowywać do trzech miesięcy. Ciasto można również zamrozić - w ten sposób bez problemu wytrzyma nawet rok. By je rozmrozić należy je pozostawić w temperaturze pokojowej przez noc. Smacznego

maniapieczenia
Bezy 98

pewno podczas gotowania czy pieczenia ciast zostały Wam tylko białka. Żeby ich nie marnować można wykorzystać do zrobienia bezy o finezyjnych kształtach. Wbrew opiniom niektórych beza nie jest trudna do wykonania. Najważniejsze to ubić dobrze białka. Trzeba być ostrożnym by podczas rozbijania jajek do białka nie dostała się nawet odrobina żółtka, bo będzie problem z ubiciem piany. Osobiście nie lubię

upichcic
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej - bez mąki i cukru (Zdrowe słodycze #1) 3395

już zapowiadałam na facebooku, zapraszam na pierwszy przepis z serii Zdrowe słodycze - zaskakująco pyszne ciasto na bazie gotowanej kaszy gryczanej, bez dodatku mąki i cukru. Wilgotne, czekoladowe, w sam raz słodkie. Choć ciężko sobie wyobrazić ten smak to zapewniam, że warto wypróbować. Jeśli kasza zostanie dobrze zblendowana to będzie praktycznie niewyczuwalna w cieście - aż ciężko będzie uwierzyć, że nie jest

Kto ugości moich gości?
Lody kawowe z 3 składników (do przygotowania w 5 minut, bez maszyny) 31559

masie krówkowej o smaku tiramisu (miała być do ciasta) i zapytał, czy nie można by jej na lody przeznaczyć :) pomyślałam, że pewnie zmarzną na kość i nie da się ich potem nabrać, ale postanowiłam spróbować i... następnego dnia nabierały się idealnie! Pod wieczór i kolejnego dnia już troszkę ciężej, ale nadal bez większych problemów nie tylko łyżką do lodów

Kolorowy Przepisownik
Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami 191

jako „Placek Czeski” – bez wartswy orzechów. Mama piekła go w tortownicy pod koniec listopada, kiedy tata miał imieniny. Blaty ciasta trzymane były w torbie foliowej na szafce i mogły tam leżeć bardzo długo bez uszczerbku na smaku. Potem tylko nasączenie i przełożenie masą i ciacho było gotowe. A, że od imienin taty, do Barbórki (mama), był rzut

Mieszam w Garnku