jasną masę, dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw
Mania Wypiekaniazimą. Tort marchewkowy z białym kremem to poniekąd wersja wiosenna czekoladowego tortu. Ale zrezygnowałam tu z orzechów, które zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Tego typu torty nie wymagają nawilżania. Ciasto jest wystarczająco wilgotne nawet bez kremu. Możecie sobie wyobrazić jak smakuje wtedy z kremem! Mam nadzieję, że Wam narobiłam apetytu. Po takiej porcji tortu czuję się jak w niebie! Tort marchewkowy wiosenny(...)czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z cukrem, po czym dodaj serek i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj dokładnie ostudzoną czekoladę i zmiksuj jeszcze raz. Przekrój ciasto na dwa placki. Połóż pierwszy placek paterze. Dostosuj metalową obręcz do średnicy placka, jeśli takiej używasz (ja użyłam). Rozprowadź 2/3 kremu i przykruj drugim plackiem lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu
codojedzeniaPrzysmak późnego PRL-u i moich "szczenięcych" lat :) Przepis jest bardzo prosty, bez zbędnych udziwnień,wykorzystujący najzwyklejsze składniki. Zdaje sobie sprawę, że wielu amatorów słodkości oburzy się na dodatek masła roślinnego czy margaryny - obecnie każdy preferuje masło trad ycyjne - ale taki urok tego ciasta i czasów, kiedy w moim domu rodzinnym najczęściej się go piekło, czyli w okresie późnego(...)manną - kasza manna będzie tu lepsza, bo nie ma tendencji do przypiekania się tak jak bułka. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Przygotowywanie polewy czekoladowej Piec ok 50 min w 180C - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, w połowie wysokości piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - jak suchy, ciasto gotowe! Odstawić w blaszce do całkowitego
Grunt to przepis!jakiej smażymy, więc ciężko aby proporcje zawsze zachować takie same. Ciasto musi być troszkę gęściejsze niż na naleśniki, czyli gęściejsze od gęstej śmietany, ale takie żeby bez problemu się rozlewało na patelni. Jeżeli ciasto nie jest odpowiednie dodajemy trochę mleka, lub mąki. Przygotowanie: Zaczynamy od wymieszania mokrych składników, czyli jajek, mleka i rozpuszczonego masła. Masło musi być lekko wystudzone, żeby
KasiaiKrzysiu.plDzisiaj przepis na kolejny domowy dodatek do ciast - tych świątecznych i nie tylko. Poza ekstraktami cytrusowymi bardzo przydaje się też ekstrakt waniliowy. Jest bez cukru więc nie dosłodzi nam dodatkowo ciasta czy innej potrawy tak jak cukier waniliowy . Można go przechowywać bardzo długo i wtedy tylko zyskuje na aromacie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCiasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 65 – 70 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijam w nie patyczek (od szaszłyka lub wykałaczkę) i po wyjęciu jak patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Ciasto czekoladowe z pomarańczą
Uwaga Babcia Gotujeciasto. Dodać pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekać dużym nożem aż masło przestanie być wyczuwalne (około 10 minut mi to zajęło). Powstanie taki mokry piasek (bez obaw, sklei się). Do takiego ciasta dodać startą marchew i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciacha. Ciacho smarować dżemem i przykryć drugim z dziurką. Tak przygotowane piec
greenscarfciasto: - 500g mąki orkiszowej(lub pszennej) - 100g ksylitolu(lub cukru) - 5 żółtek - 250g zimnego masła - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść kruche ciasto. Około 1/2 wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem i wykleić spód. Resztę zostawić na kruszonkę. Masa makowa: - 500g maku (najlepiej mielony) - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - pół kostki(...)samym końcu dodać bakalie i ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wyłożony na blaszce spód. Resztę kruchego ciasta rozkruszyć jako kruszonkę. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 40-50 minut w temp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia. Po przestudzeniu
Smaczne ZdrowePrzyznaję się bez bicia: raz w życiu robiłam Karpatkę i to z torebki, jakieś 10 lat temu. Ambicje wzrosły i zrobiłam od początku do końca. Torebki niech sobie leżą, ale w sklepie jak komuś potrzebne. A Karpatka, albo jak mówi mój syn "Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi. Składniki na ciasto: 1 szklanka wody(...)Potem wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem do powstania gęstej masy bez grudek. Po przestudzeniu wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy jajka, wbijając po jednym cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce, nie zwracamy uwagi na to, że jest klejące
Blondynka Gotujeprzyjemnie jest bez wyrzutów sumienia sięgnąć po drugi kawałek myśląc: przecież tam jest tylko jogurt! ;-) Składniki na ciasto: 3 szkl mąki(...)umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Ja lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego dnia. Składniki na masę jogurtową: 3 op. jogurtów naturalnych (po 400g każdy) 250g drobnych wiórków kokosowych 2 budynie waniliowe bez cukru aromat waniliowy 5 białek 3/4 szkl cukru Ponadto: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Walijskie PichcenieHadjiandreou ‘How to make bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło(...)mąkę, sól i kakao.3. W trzeciej -największej- misce wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać wymieszaną mąkę i rodzynki z orzechami i wymieszać łyżką do połączenia składników.4. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić na 10 minut.5. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto: chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność
UgotujmyTo.plKolejny dowód na to, że ciasta Siostry Anastazji zawsze się udają. Kremowy sernik z chrupiącą kokosową bezą jest pyszny i na pewno częściej będzie gościł na naszym stole. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta(...)mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka przyprawa do sernika 1 budyń waniliowy na bezę kokosową: 3/4 szklanki cukru 6 białek 200 g kokosu szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnice, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ser zmielić minimum dwukrotnie. Dodać resztę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPieczemy bezy 60 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie. Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy
Gotowanie i blogowanieszczerze, sprawdza sie swietnie przy nalesnikach - przy gofrach raczej nie ... Zaczynamy od wsypania maki do misy miksera, dodajemy mleko, olej, proszek do pieczenia oraz 3 zoltka jajek - ubijamy milserem - bez specjalnych czulosci :) Bialka ubijamy w osobnej misie na sztywna piane. *Olej ryzowy mozecie zastapic olejem slonecznikowym. Ja nie mialam slonecznikowego i chcialam przetestowac olej, ktory podobno zaczyna dymic przy(...)salatek (choc ja jestem wierna oliwie z oliwek ;) Wracajac jednak do naszego ciasta gofrowego :) ubite na sztywna piane bialka delikatnie przekladamy do ciasta ubitego przez mikser. Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej konsystencji - bez grudek z bialek czy maki Nastepnie do nagrzanej gofrownicy wlewamy ciasto i zostawiamy na kilka minut. Nie ukrywam, ze ciezko mi okreslic
dlaSmaQmleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:5 parówek z szynki20 dag sera żółtegoOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Ser pokroić w słupki
Kto ugości moich gości?