gheeWykonanie:odzielic zoltka od bialekbialka ze szczypta soli ubic na sztywna pianezmniejszyc obroty miksera i wmieszac zoltkana najmniejszych obrotach i bardzo krotko wmieszac make z cukremgoraca patelnie wysmarowac maslemwylozyc ciasto na patelnie,wyrownac lopatka i smazyc na srednim ogniu.Po chwili wylozyc jagody na omlet i przykryc patelnie pokrywka.Smazyc kilka minut,az omlet sie zetnie,a spod zrumieni.Gora(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI: mozna zrobic ten sam omlet bez odwracania.Po nasypaniu jagod na ciasto,przykryc patelnie i na bardzo malenkim ogniu trzymac tak dlugo,az gorna warstwa omletu sie zetnie.Trwa to niestety okolo 15-20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia
Zainspirowana w kuchniCiasto drożdżowe przeplatane w formie efektownego warkocza nadziane Nutellą oraz posiekanymi orzechami laskowymi- puszyste, mięciutkie, pięknie pachnące czekoladą. Samo wykonanie warkocza jest bardzo proste: posmarowane Nutellą ciasto (z dodatkiem orzechów lub bez) należy zwinąć w rulon, przeciąć na pół i powstałe dwa kawałki przepleść ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry, wtedy podczas pieczenia utworzą się ładne warstwy(...)poskubania pod kocem i z kubkiem ciepłego mleka- znakomity wypiek! :) I ten zapach rozchodzący się po całym domu... mmm, obłęd! :) Receptura zaczerpnięta z bloga I Love Bake . Ciasto: * mąka pszenna- 400 g * drożdże świeże- 25 g* * olej- 130 ml * masło- 20 g * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 3 łyżki * cukier waniliowy- 1 łyżka * sól- szczypta Dodatkowo: * Nutella- 3 czubate
Kraina Miodem Płynąca" Pierwszy egzamin za mną... hmm, nie pytajcie jak mi poszło, bo nie wiem. Przez pierwszą godzinę siedziałam nad pustą kartką, później jakoś się ogarnęłam. Zobaczymy. Moje
Słodkie Przyjemnościciasta o gęstej, gładkiej konsystencji. Ciasto koniecznie odstawiamy na blat na pół godziny, żeby odpoczęło i wytworzyło silne wiązania glutenu. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu naleśniki. Z tej porcji ciasta wychodzi 20 dużych naleśników o średnicy 24cm lub około 26-28 mniejszych, o średnicy 18-20cm. Gruszkę i jabłko obieramy ze skóry, pozbawiamy oba owoce gniazd
Karo in the Kitchenjaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta. Ciasto z wierzchu nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C bez termoobiegu. Piec około 50 min. Zimne ciasto polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Lukier: Do cukru pudru dodajemy tyle soku z cytryny by powstał średnio lejący lukier. Razem ze mną piekły
Ala piecze i gotujespód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej
Wiem co jemPrzepis ten pochodzi z książki Siostry Anastazji. Ciasto ma delikatną strukturę i chrupiącą kokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :) Składniki: - 1 i 1/2 kg mielonego sera
Zainspirowana w kuchnipieczenia , a na końcu wiórki kokosowe . Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!) i obsypać płatkami migdałowymi . Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Kokosowa babka
Za drzwiami kuchniponownie mieszamy. A jeśli zbyt lejące, dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto wylewamy łyżeczką lub widelcem na rozgrzaną teflonową lub ceramiczną patelnię i pieczemy obustronnie bez dodatku tłuszczu. Najlepsze wzorki wychodzą, gdy ciasto lejemy z wysokości :) R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajmasła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych. Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia.. Ułożyć w foremce i odstawić
Kulinarny karnet Christopheramasła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych. Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 4-5 mm i pokroić w duże kwadraty. Na środku każdego położyć łyżeczkę musu morelowego, naciąć rogi ciasta i złożyć wiatraczek. Ułożyć na blasze
Kulinarny karnet Christopherarabarbar dobiega końca (niestety), warto rozglądać się jeszcze za nim na straganach, gdyż w smaku jest wciąż znakomity, a ceny bardzo przystępne. Dziś chciałabym zaproponować Wam ciasto z rabarbarem w wersji zdrowszej - bez masła, bez mąki pszennej i bez cukru, a z ich zdrowszymi zamiennikami - olejem kokosowym, mąką orkiszową i otrębami oraz z ksylitolem. Osobiście zdrowsza wersja smakowała
Be Fit Be Strongpierwszym miejscu listy najpopularniejszych przepisów, zwłaszcza przed Świętami. Sama zamierzam upiec go w tym roku, więc postaram się o lepsze zdjęcie :) Puszysty sernik na kruchym cieście 2. Sernik z orzechową bezą inspirowany przepisem Ewy Wachowicz. Sernik z orzechową bezą 3. Sernik "złota rosa" z puszystą słodką pianką na wierzchu. Swoją nazwę zawdzięcza kropelkom, jakie pojawiają się na wierzchu(...)wyciśniętym z pomarańczy :) Babka pomarańczowa 6. Sernik wiedeński, czyli bez spodu, takie jego założenie podobno, choć nie raz spotkałam się z opisem "sernik wiedeński na kruchym spodzie", co jest bez sensu, no ale już ;) W każdym razie piekę go z kropelkami czekoladowymi, ponieważ nie lubię rodzynek. Jest to świetny, łatwy i szybki sernik, a rodzynki również będą do niego pasowały
Kraina Tysiąca Smakówciasta bo ciasto mamy cały czas schłodzone podczas pracy z nim. Wałek dodatkowo ma dwa komplety foremek, które po nałożeniu na wałek pozwalają nam na regulację grubości ciasta, czyli możemy wałkować płasko bez foremek,a po nałożeniu ich mamy możliwość wałkowania na grubość 6 mm i 3 mm. Ja ten wałek wypróbowałam piekąc ciasteczka i muszę przyznać, że jest bardzo(...)Wygodnie trzyma się rączki, mimo tego, że wałek jest plastikowy to zrobiony jest z wytrzymałego tworzywa i świetnie się z nim pracuje. Dodatkową zaletą jak pisałam jest możliwość wałkowania ciasta na kilka grubości i od razu mamy foremki do wycinania. Mam nadzieję, że będzie mi długo służył.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni