ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:214/901)

MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 501

ciasto: - 500g mąki orkiszowej(lub pszennej) - 100g ksylitolu(lub cukru) - 5 żółtek - 250g zimnego masła - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść kruche ciasto. Około 1/2  wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem i wykleić spód. Resztę zostawić na kruszonkę. Masa makowa: - 500g maku (najlepiej mielony) - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - pół kostki(...)samym końcu dodać bakalie i ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wyłożony na blaszce spód. Resztę kruchego ciasta rozkruszyć jako kruszonkę. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 40-50 minut w temp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia. Po przestudzeniu

Smaczne Zdrowe
Karpatka 146

Przyznaję się bez bicia: raz w życiu robiłam Karpatkę i to z torebki, jakieś 10 lat temu. Ambicje wzrosły i zrobiłam od początku do końca. Torebki niech sobie leżą, ale w sklepie jak komuś potrzebne. A Karpatka, albo jak mówi mój syn "Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi.  Składniki na ciasto: 1 szklanka wody(...)Potem wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem do powstania gęstej masy bez grudek. Po przestudzeniu wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy jajka, wbijając po jednym cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce, nie zwracamy uwagi na to, że jest klejące

Blondynka Gotuje
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH 207

przyjemnie jest bez wyrzutów sumienia sięgnąć                     po drugi kawałek myśląc: przecież tam jest tylko jogurt! ;-)                                                        Składniki na ciasto: 3 szkl mąki(...)umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Ja lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego dnia. Składniki na masę jogurtową: 3 op.  jogurtów naturalnych (po 400g każdy) 250g drobnych wiórków kokosowych  2 budynie waniliowe bez cukru aromat waniliowy 5 białek 3/4 szkl cukru Ponadto:  słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Walijskie Pichcenie
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 117

Hadjiandreou ‘How to make bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło(...)mąkę, sól i kakao.3. W trzeciej -największej- misce wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać wymieszaną mąkę i rodzynki z orzechami i wymieszać łyżką do połączenia składników.4. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić na 10 minut.5. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto: chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność

UgotujmyTo.pl
sernik kokosowy Siostry Anastazji 214

Kolejny dowód na to, że ciasta Siostry Anastazji zawsze się udają. Kremowy sernik z chrupiącą kokosową bezą jest pyszny i na pewno częściej będzie gościł na naszym stole.  *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 łyżka smalcu  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta(...)mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka przyprawa do sernika 1 budyń waniliowy  na bezę kokosową: 3/4 szklanki cukru 6 białek 200 g kokosu szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnice, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę.  Ser zmielić minimum dwukrotnie. Dodać resztę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort bezowy z orzechami i czekoladą 139

Pieczemy bezy 60 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą.  Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie.   Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy

Gotowanie i blogowanie
Chrupiace gofry 167

szczerze, sprawdza sie swietnie przy nalesnikach - przy gofrach raczej nie ... Zaczynamy od wsypania maki do misy miksera, dodajemy mleko, olej, proszek do pieczenia oraz 3 zoltka jajek - ubijamy milserem - bez specjalnych czulosci :) Bialka ubijamy w osobnej misie na sztywna piane. *Olej ryzowy mozecie zastapic olejem slonecznikowym. Ja nie mialam slonecznikowego i chcialam przetestowac olej, ktory podobno zaczyna dymic przy(...)salatek (choc ja jestem wierna oliwie z oliwek ;)  Wracajac jednak do naszego ciasta gofrowego :)  ubite na sztywna piane bialka delikatnie przekladamy do ciasta ubitego przez mikser.  Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej konsystencji - bez grudek z bialek czy maki  Nastepnie do nagrzanej gofrownicy wlewamy ciasto i zostawiamy na kilka minut. Nie ukrywam, ze ciezko mi okreslic

dlaSmaQ
Naleśniki z parówkami i serem 163

mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:5 parówek z szynki20 dag sera żółtegoOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Ser pokroić w słupki

Kto ugości moich gości?
Baranek wielkanocny 181

Baranek wielkanocny 18Baranek wielkanocny. Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto. Robimy ciasto drożdżowe  5 dkg drożdży ok. szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek oleju Z drożdży i części podgrzanego ( letniego)  mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy

Kuchnia na wzgórzu
Miodownik z kremem z kaszy manny 971

wyobrażam sobie Świąt Bożego narodzenia bez miodownika;) Co prawda w moim domu ciasto to nigdy nie było tradycją, jednak ja od kilku lat co roku piekę je na Święta. Nie wiem dlaczego, ale to ciasto zawsze znika jako pierwsze:) foremka 25x36cmCiasto:   2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 100g

Z miłości do słodkości
SERNIK WIEDEŃSKI 146

chwili mąkę oraz rodzynki. Ubijamy białka na sztywno i już bez użycia miksera delikatnie łączymy pianę z masą serową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 st.) i pieczemy ok 1 godz. Nie wyjmujemy po upieczeniu tylko pozwalamy aby pomalutku wystudzał się w piekarniku. Szybkie wyjęcie sernika spowoduje gwałtowne opadnięcie ciasta

harrisa
Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku. 151

czerwoną cebulą, słona feta okraszona szpinakiem z nutą tymianku . Myślę, że złamię największego przeciwnika buraka. Zrobienie tarty nie jest mocno skomplikowane więc myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu. SKŁADNIKI : ( porcja na tartę o szerokości blaszki 27 cm) 3 średnie buraki  1 czerwona cebula 2 łyżki oleju rzepakowego  1 łyżkę cukru brązowego  2 łyżki octu(...)minut, aby odpoczęło  - po czym zapiec w 180 stopniach przez 10 minut z obciążeniem (wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia  - aby się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już

Basia w kuchni
Budyniowe babeczki z jabłkami 89

Składniki na 12 babeczek: Budyń:  15 g budyniu śmietankowego bez cukru 190 ml mleka 1 łyżka cukru pudru Ugotować budyń i ostudzić. Ciasto: 90 g miękkiego masła 2 jajka 110 g mąki 1 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 30 g budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny

Moja Galeria Smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 174

Pierwszy raz spotkałam się z taką taktyką. Wybaczyłabym pewnie to oczekiwanie, gdyby było na co czekać. Tymczasem, chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny.  Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony(...)zimno z koziego sera, z konfiturą z czerwonej cebuli z czerwonym winem. Podany z zieloną herbatą Pani była przesympatyczna i uśmiechała się radośnie. Danie podane było jednak bez przemyślenia, chaotyczne i niedbałe. Ciasto ze spodu rozmokło. Konfitura za to bardzo smaczna. W samym serniku zbyt dużo gałki muszkatołowej. Herbatka, jak herbatka, wodnista. Okiem Kesji: Nie lubię koziego sera i nigdy

Życie zamknięte w smaku
Odwrócone ciasto z rabarbarem 137

odstawić na kilka minut, aż puści sok. Pozostałą część masła, pokroić na kawałki i poukładać na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem, położyć drugą większą formę, do której będzie

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania