ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:210/901)

Stefanka cappuccino 1146

polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów smakowych

Smakołyki Bereniki
Ciasto z dynią 303

cudownie aromatyczne, dynia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć widać ją w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne i zwarte. Takie korzenne ciasto z dynią można również wykonać bez pieczenia jej w piekarniku, a dodając surową startą na tarce lub pokrojoną w drobną kostkę. Myślę, że wrócę jeszcze do przygody z ciastami dyniowymi w kuchni

Smakołyki Bereniki
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 322

już w Krakowie, to uwielbiałam dostawać te pierogi w pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji bez jajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki

Mieszam w Garnku
ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY 154

Święta nie mogą się obejść bez maku...To fakt. Dobry makowiec to ciasto nie tylko świąteczne, chętnie sięgamy po nie przez cały rok. Tak jest  z tym, na którego przepis właśnie Wam przedstawiam- smakuje wybornie w święta ale i w zwykłe dni do kubka ciepłego mleka Składniki : przepis na 4 makowce 1 kg mąki 400 ml ciepłego mleka aromat

Z Majeczką w kuchni
sernik na zimno z porzeczkami 154

składniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3

Domowy Smak Jedzenia
Kruszaniec vel Pleśniak 224

całego ciasta: Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę zetrzeć na tarce jedną kulkę ciasta białego, na białe ciasto zetrzeć kulkę ciasta brązowego. Na kakaowe ciasto nałożyć dżem lub owoce z kompotu (bez syropu - syrop wypić :) ). Na owoce nałożyć pianę z białek a na nią zetrzeć kulkę ciasta białego. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 180 stopni. Blaszka

Mania Wypiekania
Naleśnikowe sushi na słodko z truskawkowo- miętowym twarożkiem i czekoladą. 191

jednolita, nie za gęsta, powoli spływająca po łyżce. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki w czasie smażenia nie przywierają do patelni i można je smażyć bez dodatkowego tłuszczu ( na suchej patelni). Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dolać wody, jeśli zbyt rzadkie dodać więcej mąki.  2.  Nabierać chochlą porcje ciasta i wylewać na patelnię formując naleśniki. Smażyć

DefinicjaSmaku
Naleśniki nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. 197

jednolita, nie za gęsta, powoli spływająca po łyżce. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki w czasie smażenia nie przywierają do patelni i można je smażyć bez dodatkowego tłuszczu ( na suchej patelni). Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dolać wody, jeśli zbyt rzadkie dodać więcej mąki.  2.  Nabierać chochlą porcje ciasta i wylewać na patelnię formując naleśniki. Smażyć

DefinicjaSmaku
Dietetyczna (prawie) rolada czekoladowa 128

dałam za dużo kremu, tak czy inaczej smak jest ten sam;)  zabrałam się za nią wczoraj wieczorem i mam pyszny deser do porannej kawki;) Składniki: ciasto: 3 jajka 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 13 tabletek stewi 1 łyżeczka proszku do p. krem: 500g sera białego Emilka 1 budyń czekoladowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 0,5% stewia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pełnoziarniste pierniki 162

kawałkami foli spożywczej, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać mąki, żeby ciasto się nie kleiło do wałka i blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) tym razem wałkowałam bardzo cienkie ciasto na jakieś 2-3 mm, chciałam żeby wyszło jak najwięcej pierników, a do tego miałam czas i ochotę, żeby się tak bawić w ciągłe wałkowanie;) wykrawamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szarlotka sypana 149

mnie wielka ochota na przygotowanie z własnego przepisu tego tak popularnego ciasta. Ale gdy je zrobiłam byłam w szoku, dlatego bo nie spodziewałam się, że tak banalne ciasto może być tak smaczne. Bez owijania w bawełnę - wypróbujcie koniecznie!"Składniki:200 g mąkiłyżka mąki kukurydzianejłyżka płatków owsianych180 g cukrułyżeczka cynamonu80 g masła4 duże jabłka (po obraniu i starciu 800 g)Sposób(...)wsypujemy kolejną 1/3 suchych składników, wyrównujemy i dodajemy resztę jabłek. Na wierzch wysypujemy resztę suchych składników i układamy kawałeczki masła - można je zetrzeć na tarce i równo rozprowadzić po cieście.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na 50 minut, studzimy w formie.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia 5346

Sernik truskawkowo-czekoladowy to kolejna odsłona w kategorii serników bez pieczenia . Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni dzień, a zgrany duet czekolady i truskawek zaspokoi zmysł smaku. Do przygotowania sernika wykorzystałam gęsty twaróg z wiaderka. Obie warstwy różnią się od siebie konsystencją - dolna to połączenie twarogu i musu z truskawek, górna(...)ciasta, gdyż owoce zachowają swój świeży wygląd maksymalnie przez 1-2 dni. Jeśli nie przygotowujecie sernika na jakąś specjalną okazję, dobrym rozwiązaniem jest dekorowanie tylko podawanego kawałka ciasta. Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia Składniki: spód 90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk) 20g czekolady deserowej 30-40g masła masa truskawkowa 700g twarogu sernikowego 250g truskawek 100g czekolady mlecznej

Smakołyki Bereniki
Tarta z rabarbarem i bezą 153

się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka – żółtka i białka oddzielnie5 łyżeczek mąki ziemniaczanejSpód:200 g mąki pszennej25 g mielonych migdałów(...)groch (uwaga bardzo gorące!!!), posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia. 3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby

UgotujmyTo.pl
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 203

akurat robiłam nalewkę z aronii, troszkę odsypałam, tak w razie czego :) I dobrze zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko 2 żółtka 125 g margaryny(...)szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut w 170 stopniach. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Do rondla wlać szklankę wody, wsypać gruszki, aronię, cukier i chwilkę pogotować

na moim stole...
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 185

pochodzą z ... odpadów ... Zresztą, zobaczcie sami! :) Bajaderki (naprawdę bajadery) to nic innego, jak ciastka z ... różnego rodzaju odpadów cukierniczych (biszkopt, ciasto ucierane, kruche, herbatniki, ciasteczka). Jedyny warunek - ciasta na bajadery muszą być bez kremu i żadnych innych dodatków.  Już wiecie zatem, skąd wzięła się ich zła sława ... Zresztą, ja sama nie miałabym odwagi kupić i zjeść tych gotowych bajaderek(...)wyrzucamy resztek jedzenia, co bardzo mi się podoba! :) Po drugie - wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - to czas bardziej niż zwykle "intensywnego" kucharzenia, szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo resztek ciast, z którymi nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Teraz macie już na to sposób - zróbcie z nich bajaderki

Garniec Magalie