ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:204/901)

Ciasteczka serowo-cebulowe (z serka topionego) 111

piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Można podawać z ulubionym sosem/dipem lub zajadać się bez dodatków. (*) Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym lepiej - będą bardziej chrupiące i o odpowiedniej strukturze. Grube ciastka mają miękkie wnętrze i są niedopieczone w środku

Di gotuje
wiśniowa panienka 101

Polecam ciasto wisniowa panienka ..

Ugotujmy Coś
Czekoladowa babka na białkach 158

ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie

moj przepis na
TORT BEZOWY z orzechowo- czekoladowym sosem 141

PRZEPIS NA BEZĘ (z książki "Nie...zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" Kinga Paruzel) SKŁADNIKI:  6 białek w temperaturze pokojowej 350 g cukru drobnego do

ClauditteMissCooking
cebularze z salami pepperoni 129

kleić. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.  Cebule pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać żółtko, śmietanę, mak i przyprawić. Z ciasta uformować 10 kulek. Dno szklanki bez uszka obsypać mąką. Za pomocą tej szklanki robić miejsce na farsz dociskając dno na środku kulki z ciasta. Powstałe zagłębienie napełnić farszem i poukładać plasterki salami. Odstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki razowe z orzechami i marchewką (bez pszenicy, bez cukru) 147

Było ciasto marchewkowe, teraz pora na muffinki. Są rewelacyjne, słodziutkie choć nie zawierajaą cukru. Są sycące i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, tak więc spokojnie mozna

pyszne zdrowości
Truskawkowa chmurka 139

Ciasto na pokuszenie. Kolejne jego warstwy wzajemnie się uzupełniają i przenikają podczas degustacji tworząc ucztę dla zmysłów. Tak działa połączenie delikatnej cienkiej warstwy kruchego ciasta, truskawek w galaretce, waniliowego kremu mascarpone i chrupiącej bezy w polewie kajmakowej. Inspiracją dla tego przepisu było ciasto Malinowa chmurka z bloga Moje Wypieki

Milion Smaków
Dyniowa fantazja 136

To ciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Wspaniałe w smaku, piękny wygląd i robi się trochę jak jabłecznik, do tego

Ciasteczkowy Potwór
Orzechowo czekoladowe ciasto z białek 358

nowy przepis. Nawet zepsucie ciasta mnie nie martwi, bo przecież te białka i tak były niepotrzebne. W ten właśnie sposób powstają najlepsze wypieki, poprzez eksperymentowanie. Dzisiejsze ciasto zrobiłam właśnie w ten sposób. Bez nerwów, bez pośpiechu. Chcę Wam powiedzieć jedno, wyszło znakomite! Tym razem moją propozycją na karnawałowy weekend jest Orzechowo czekoladowe ciasto z białek. Kto ma ochotę? "Składniki

Słodkie Przyjemności
SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 180

mogło się obyć bez deseru. No, bo co to za posiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE /własny;/ spód: szklanka + czubata łyżka mąki

W kuchni Karmel-itki
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 338

łyżki mąki, szczyptę soli i wlewamy stopniowo 0,5 szklanki ciepłego mleka mieszając wszystko bardzo delikatnie drewnianą szpatułką. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia ( rozczyn powinien podwoić swoją objętość). Kolejno do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i ziarenka wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, imbir, roztarty szafran oraz kurkumę i te składniki suche(...)elastyczne ciasto wkładamy do miski, której dno wcześniej posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranej połówki jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem

Symfonia Smaków
Karpatka na biszkopcie 141

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypać cukier z cukrem waniliowym i ubijać aż powstanie gładka i lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Lekko przestudzić(...)grudki znikną a ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i nabierze lśniącego koloru. Zdjąć z ognia i nie przerywając mieszania dodać po jednym jajku. Ciasto powinno kremowej konsystencji i przybrać jaśniejszą barwę (powinno dać się bez problemu rozsmarować na blaszce - jeśli jest zbyt gęste należy dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy

My simple kitchen
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI jeszcze raz - JAK ROBIĆ, ŻEBY NA PEWNO SIĘ UDAŁY. Naleśnikowa medytacja :) 163

mąki orkiszowej i samej wody, bez mleka. Myślałam, że więcej wpisów o naleśnikach tu nie będzie ale... Udzielając się na facebookowych grupach widzę, że wegańskie naleśniki czyli przede wszystkim bez jajek to neverending story o największej zmorze początkujących wegusków - albo przepis nie ten, albo patelnia do bani, albo super przepis i super patelnia, a naleśniki i tak wychodzą do... kosza(...)troszeczkę oleju, będzie bardziej elastyczne i nie trzeba już używać tłuszczu do smażenia.  Ciasto najlepiej zmiksować mikserem albo w blenderze, żeby mieć idealnie gładkie bez grudek. Oczywiście nie mając odpowiedniego sprzętu wymieszacie ciasto nawet widelcem, wymaga to jednak większego zaangażowania i nie każdy ma do tego cierpliwość. Nie ma potrzeby odkładania ciasta, to może wręcz spowodować problemy typu: mąka

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 242

dopiero, kiedy ziemniaki są na pewno wystudzone. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Wielokrotnie mieszam całość wciąż przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Trzeba zawsze sięgać do dna naczynia. Ciasto w naszej wersji jest bez jajek. Według mnie jest wówczas delikatniejsze i bardziej miękkie podczas pracy. Mąkę sypię na stolnicę, robię wgłębienie i powolutku wlewam ciepłą wodę łącząc stopniowo, aż mąka przyjmie

I tu będę miała takie te
Sernik Królewski 422

łyżki gorzkiego kakao 250 g masła Masa serowa: 1 kg tłustego sera koniecznie zmielonego 3 jajka 200 g miękkiego masła 200 g cukru Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Ze składników na ciasto zagnieść ciasto kruche. Gdy będzie dobrze wyrobione podzielić na 2 części. Jedna z części wstawić do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki blaszki

Pychotkaaa
Tarta z budyniem, rabarbarem, truskawką i bezą 102

Pojawił się rabarbar i miałyśmy z mamą zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a skończyło się tym, że upiekłyśmy tarte z budyniem, rabarbarem, truskawkami i bezą.  Składniki : 250 g mąki pszennej 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli  250 g cukru  150 g zimnego masła budyń śmietankowy 500 g świeżych truskawek 500 g rabarbaru czerwony żelowy barwnik(...)używamy Wiltona)     Przygotowanie: Mąke i masło, siekamy razem, dodajemy 100 g cukru, sól oraz żółtka (białka odkładamy do lodówki - będą do bezy) m ieszamy razem na gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej

Lili w kuchni

Proponowane wyszukiwania