ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:18/901)

Orzechowe ślimaczki drożdżowe 149

jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ostawić do wyrośnięcia – około 30-40 min. Powinny porządnie się napuszyć. Wstawić do nagrzanego

moj przepis na
Wielkanoc 2015. Słodko 135

się z wypiekami. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj coś interesującego dla siebie czy Waszych bliskich! Zapraszam! Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy(...)Babka Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka)    Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez mleka) Kruszon z jabłkami Tort obłędnie czekoladowy Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek Cynamonowy placek z jabłkami

Szybko Tanio Smacznie
Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) 1435

najprostszych ciast. Idealne na upały. Miałam podobną tartę w planach dawno (w wersji pieczonej), jednak kto śledzi facebooka wie, że zepsuł mi się piekarnik. Z tego powodu kombinuję z ciastami bez pieczenia. A takie właśnie banofee pie jadłam w jednej z ulubionych kawiarni. Zachwycona prostotą ciasta odtworzyłam je w domu. Kilka składników, mało pracy. Doceni to każda zapracowana osoba. Najlepiej(...)łyżkę cukru pudru (można pominąć). Wykładamy bitą śmietanę na warstwę kajmaku. Banany kroimy w ukośne 1-2 cm plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy całość obficie kakao. Tarta bananowa bez pieczenia musi się schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce przed podaniem. Post Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
CIASTO Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, WEGAŃSKIE 782

dość iż bardzo łatwe, to jeszcze bardzo smaczne. Ciasto jest bardzo wilgotne, imponujące wielkością, o cudownym aromacie. Można dodatkowo dodać do niego cynamon i będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Ciasto jest bez dodatku jajek oraz mleka krowiego, czyli jest to idealne ciasto dla wegan. Przepis znaleziony tutaj , troszkę go jednak zmodyfikowałam. Piekłam w formie 26cm. Składniki suche: - 675g mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC 182

gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować paszteciki  np. z kapustą lub mięsem do czerwonego barszczyku. ( Nie dodawajcie tylko cukru!) Wypróbowałam oba i oba polecam.Spróbujcie i porównajcie sami(...)Wyrobiłam rękoma, aż ciasto odchodziło od ręki. Jak ciasto wyjdzie za twarde i zbite to można dolać mleka. Przykryłam je i odstawiłam na godzinę aby urosło. Przepis na ciasto bez jajek (przepis drugi) Składniki: 1 kg mąki 7 dag świeżych drożdży 200 g 18% śmietany  pół szklanki cukru pół łyżeczki soli 450 g masła Do mąki wkruszyłam świeże

potrawyregionalne
Czekoladowo-miętowa chmurka 443

jednym z najlepszych. I od dawna już przymierzałam się do ciasta o takim smaku. W końcu wymyśliłam i zrobiłam, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie sami! Ciasto czekoladowo-miętowe z bezą porcja na formę o wymiarach ok. 26x36 cm Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)Chowamy na noc do lodówki. Po tym czasie spód bezy lekko nasiąknie od kremu, wierzch pozostanie chrupiący, a całość będzie się ładnie kroić. Gdybyśmy chcieli pokroić tak przygotowane ciasto od razu, beza mogłaby stawiać opór i kawałki nie wyszłyby zbyt ładne. Ciasto przechowujemy w lodówce maksymalnie 2-3 dni. Smacznego! PS Czekolada, której użyłam do tego przepisu przyjechała do mnie

Ratunku obiad
Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem 440

uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego (ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z ananasem(...)Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką ananasową.  Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą

Malinowe Pocałunki
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak 226

bezglutenową. Mąkę z tłuszcz posiekać, dodać same żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto, można też wszystkie powyższe składniki wrzucić do malaksera i zmielić powinno wyjść ciasto o konsystencji mokrego piasku. Podzielić na 3 części (u mnie każda po około 250 gr). Do jednej części dodać kakao, zagnieść ponownie, każdą część uformować w kulę, zawinąć w folię(...)być sztywna, tak że można ją kroić nożem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wyjąć pierwszą część jasnego ciasta, zetrzeć na tarce, wyrównać, wyłożyć cały dżem, wyrównać, zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, wyłożyć bezę, wyrównać, zetrzeć jasne ciasto. Piec 40-50 min do suchego patyczka w 180 st. Wyjąć, całkowicie przestudzić, kroić. Smacznego! Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak Bezglutenowy

moj przepis na
Rafaello z kremem budyniowym na herbatnikach 244

zwanych Rafaello. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto o tej dźwięcznej nazwie. Poza nazwą, smak kremu jest bardzo podobny do tego we wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :) Składniki: 400g herbatników (np. 8 opakowań(...)innego naczynia, by szybciej przestygł. Miękkie masło miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą masę, stale miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Gdy masa będzie jednolita i bez grudek, dodajemy kokos i dobrze mieszamy. Ciasto można zrobić w blaszce lub na dużej desce. Plusem dla blaszki jest to, że nie trzeba się bawić w wyrównanie brzegów. Średnią blaszkę (około 23x34cm) lub deskę

Smakowy Raj
Po prostu naleśniki - przepis podstawowy 167

serem, z bitą śmietaną, ale też i na słono... Wariacji na temat naleśników jest mnóstwo i mogłabym się rozpisywać o nich godzinami. Jednak najważniejsza jest podstawa, czyli dobre ciasto. Bez niego nie można zaczynam "naleśnikowej przygody". Dlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis na ciasto naleśnikowe. Przez wiele lat stosowałam różne przepisy, z lepszym lub gorszym skutkiem. Aż w końcu doszłam(...)czasu ani tłuszczu. Widzieliście jak zawodowcy podrzucają naleśnik, aby odwrócić do na drugą stronę? Z tym ciastem się da. Ale... wymaga to lekkiej wprawy i koordynacji, bo bez niej mimo dobrego ciasta nasz naleśnik może wylądować w zupełnie innym miejscu ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka schłodzonego mleka 1 szklanka wody gazowanej! (to ważne, aby woda była gazowana

Słodkie okruszki
Gruszkowe ciasto do góry nogami 310

gruszek I miodu na niebiańskie ciasto...:) Ciasto robimy w 15 min, więc szybko I bez żadnych udziwnień :) . Miało być to ciasto do kawy na dzisiaj.....I niestety , kawa bedzie bez ciasta...zjedliśmy....Pyszotka ...warto spróbować Zaczynamy  Składniki: 300 gr self raising mąki* 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gr drobnego cukru-caster superfine sugar 250 gr masła

Smaki Edyty
PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI 203

końcu coś za coś... Zdecydowanie wolę bowiem orkisz, nawet jeśli to ciasto ma być bardziej zbite...a tu taka miła niespodzianka... zupełnie niespodziewanie, bardzo miłe zaskoczenie. Moje ciasto jest bez jajek, bez laktozy, może być również bezmleczne, a więc i wegańskie (gdy użyjemy mleka roślinnego), choć wersja na mleku krowim bez laktozy, była jednak lepsza, ale gdy ktoś ma ograniczenia(...)zakładam rękawice jednorazowe, delikatnie smaruję dłonie olejem i rozprowadzam ciasto dłońmi na blaszce, tak zdecydowanie najlepiej równo się rozprowadza). Na ciasto wykładam wydrylowane połówki śliwek, całość posypuję kruszonką i płatkami migdałów, gdy mam (pierwsza wersja była bez, z braku, druga już była z płatkami) można także posypać delikatnie cukrem trzcinowym, najlepiej grubym, wówczas ciasto fajnie chrupie. Blaszkę z ciastem odstawiamy

Smaczne Zdrowe
BEZA PAVLOWEJ 412

jeszcze nie jedli oraz smakoszom takich ciast polecam bezę ze śmietaną i truskawkami. U mnie kochają ją chyba wszyscy. To ciasto smakuje najlepiej gdy jest zrobione na świeżo, czyli tego samego dnia co ma zostać podane, tylko po lekkim schłodzeniu. Bezy przygotowujemy najlepiej dnia poprzedniego.  Ja lubię podawać polane od góry stopioną  czekoladą oraz posypane prażonymi płatkami migdałów(...)poezja! Ciasto wbrew pozorom nie jest takie trudne, jednak wymaga od nas poświęcenia mu trochę czasu (głównie zrobienie bezy, reszta to zaledwie kilka minut, zwłaszcza gdy mamy już wprawę:))-tym co jeszcze nie jedli ale nie tylko baaardzo mocno polecam! Składniki: - 8 białek - 400g cukru trzcinowego ( lub zwykłego białego cukru) - ocet jabłkowy(ok.1 łyżki) - szczypta soli Białka ubić z octem

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 353

letnie upały najlepsze są ciasta bez pieczenia, bo któż ma siły stać przy piekarniku, no i chętniej wszyscy sięgają po chłodną słodycz... Odkopałam mój stary przepis na sernik na zimno, troszkę zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (kiedyś jadało się słodkości zdecydowanie słodsze, a przepis ma już ponad 25 lat...), zmniejszyłam trochę ilość masła i zamieniłam część mleka na wodę

Smaczne Zdrowe
Ciasto rabarbarowe z bezą 161

Sezon na rabarbar w pełni, trzeba więc z niego korzystać! Ja polecam przepis na naprawdę pyszne kruche ciasto pokryte kwaśnym rabarbarem i słodka, wilgotną bezą. Smakiem troszkę przypomina popularne ciasto o nazwie Pleśniak. Nam bardzo przypadło do gustu! Ciasto:    500g mąki pszennej,  300g masła lub margaryny,  5 żółtek,  125g cukru,  2 łyżeczki proszku(...)Potem zetrzeć ciemne ciasto. Piec około 20 minut w temp. 170st. Nadzienie:   600g rabarbaru,  2 łyżki cukru. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Wyłożyć na ciasto. Beza:   5 białek,  200g cukru,  1/2 łyżeczki cynamonu. Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać cynamon. Ubite białka wyłożyć na wierzch ciasta. Piec około

Z miłości do słodkości