ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:24/901)

RAFAELLO na krakersach (bez pieczenia) 332

Bardzo popularne ciasto bez pieczenia, ze względu na łatwość i szybkość wykonania, a przede wszystkim wyjątkowy smak :) Trzy warstwy krakersów przełożone masą rafaello - co powiecie na takie połączenie? Wg mnie idealne, ponieważ dzięki słonym krakersom ciasto nie jest zbyt słodkie. Polecam serdecznie - niebo w gębie, a do tego nie namęczycie się w kuchni :) Składniki: 2 żółtka 16 g cukru waniliowego

Domowa Cookierenka Agi
2. Żółty biszkopt (prawie)idealny: czyli walka z lenistwem w kuchni ★ 198

iszkopt - ciasto uniwersalne. Uwielbiane przez wszystkich i przez wszystkich zdolne do zrobienia. Biszkopt idealny - tutaj w moim przypadku jest już trochę ciężej, tym bardziej, że moja mama jest mistrzynią w jego wypieku (no i bezy). Nie opanowałam jeszcze tej sztuki w stopniu perfekcyjnym, ale na pewno ułatwia mi to kilka złotych zasad pieczenia biszkoptu: - Wszystkie składniki (jak i blacha) muszą(...)mąki i proszek do pieczenia, przesiewając je przez sito. 7. Przelewamy masę na wyłożoną papierem blachę. 8. Wrzucamy pokrojone owoce. 9. Pieczemy około 35 minut. Z moich swobodnych obliczeń ciasto bez dodatków w formie owoców oraz ze stewią ma około 1100kcal, więc dzieląc je na 10 kawałków, uzyskamy ciasto o kaloryczności około 110kcal - czyli słodka przekąska do kawy bez wyrzeczeń

Pland based fille
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 163

tyle razy, że zdążyłam wypracować własną metodę, którą prezentuję Wam poniżej. Ciasto wyrabiam ręcznie (jeżeli chcecie użyć robota kuchennego zajrzyjcie do Bei) i piekę bez kamienia do pizzy, za to z rozgrzaną blachą w środku. Ciasto rozciągam na kawałku papieru do pieczenia, następnie razem z nim przekładam na rozgrzaną blachę, dzięki temu wszystko idzie prosto i sprawnie. Przygotowanie drożdżowego zaczynu(...)Międzynarodowy Dzień Pizzy przygotuję dla Was zbiorczy wpis (a może nawet ebook!), takie kompendium na temat robienia domowej pizzy :)) Planuję takie tematy: - tradycyjne ciasto na włoską pizzę - nietypowe ciasta: bez drożdży, bezglutenowe - oszukana pizza/pizza ekspresowa - tradycyjna pizza margherita - jak zrobić sos pomidorowy do pizzy - jak formować pizzę - jaka mąka do pizzy - jak zrobić calzone Macie jakieś sugestie, jakie przepisy chcielibyście

Chilli Czosnek i Oliwa
Szarlotka z bezą 141

Wiem, że jest okres przedświąteczny, ale to nie oznacza, że nie możemy sobie pozwolić w środku tygodnia na totalnego klasyka jakim jest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaBeza:łyżka(...)białka podwoją swoją objętość i stworzą sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy bezę na wierzch przygotowanego ciasta. Całość posypujemy startym na arce kruchym ciastem.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 115

zainspirowało ciekawym przepisem. Piekliśmy tym razem bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda z książki "Czekolada" . Moja wersja jest zdeczko okrojona, bo z połowy oryginalnych składników, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz bez wykończenia lukrowego - i tak słodyczy w tych bułeczkach nie zabrakło :) Drożdżówki wyrosły jak szalone! Wyszły puszyste, wspaniale pachnące cynamonem, a w smaku z pyszną nutką czekolady i wanilii. Na pewno(...)sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy posypanej mąką w prostokąt ok. 45x25cm.     Posmarować przygotowaną pastą czekoladowo-cynamonową, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z farszem, a kończąc na boku bez nadzienia - im więcej warstw zawiniętego ciasta

Grunt to przepis!
Agrestowiec 181

koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka o takich samych rozmiarach jak pierwszy placek). Na ciasto wyłożyć bezę, obsypać bezę płatkami migdałowymi i piec 30-40 minut w 160 stopniach. Krem. Śmietanę ubić z fixami na sztywno. Pierwszy placek posmarować kisielem. Na kisiel nałożyć ubitą śmietanę. Na śmietanę(...)wyłożyć ciasto z bezą. Schłodzić w lodówce. Smacznego

na moim stole...
Śliwkowa rozkosz 174

więc z cukrem. Myślę sobie dalej, skoro śliwki takie kwaśne to beza do nich podpasuje jak ulał… idąc dalej tym tropem, jak robię bezę to zostają żółtka, a co z żółtek wychodzi najlepiej – ciasto kruche. Żeby było ciekawiej ciasto kruche zrobiłam w wersji czekoladowej, bo kto nie lubi śliwek w czekoladzie? Dopełniłam całość(...)bitą śmietaną i proszę bardzo tak oto powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne i trochę trudne. Trud wynagrodzi Wam smak ciasta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Słodycz bezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość dopełniona bitą śmietaną. Ciasto można zacząć robić dzień wcześniej. Wówczas można przygotować ciasto kruche, włożyć je do lodówki, aby sobie

moj przepis na
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 138

staram się go spędzić z dziećmi, takie moje uzależnienie. Wszędzie dookoła truskawkowo, różowo, kolorowo, aż miło popatrzeć, aż się chce piec, wpadłam na pomysł upieczenia ciasta, takie ciasto drożdżowe bez wyrastanie, nie miała pojęcia co wyjdzie, ale wyszło pysznie, słodko, ciasto niezwykle urosło i mimo, że to świeże drożdże, mimo, że ciasto było stosunkowo twarde przed upieczeniem, to wyszło bardzo(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/ciasto-drozdzowe-bez-wyrastania/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('2570e40232a0ce7dbdee2cf273a6fe39').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } });   The post Ciasto drożdżowe bez wyrastania appeared first

dom-agi.pl
Ciasto obłędnie czekoladowe z bezą 1757

Moja przyjaciółka jest wielką fanką czekolady, a wiem, że lubi też bezę. Na jeden z weekendów kiedy miała nas odwiedzić postanowiłam przygotować coś specjalnie dla niej. Ciasto czekoladowe z bezą i wiecie co? Jest genialne. Użyłam przepisu na “Obłędnie czekoladowe ciasto” , które cudownie się sprawdziło i genialnie pasuje do bezy. Nowy post Ciasto obłędnie czekoladowe z bezą pojawił się

Wypieki i Rumieńce
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 361

zauroczyło mnie swym niepowtarzalnym, cudownym smakiem. A dodatek dyniowego kremu czyni je wprost nieziemskim przysmakiem. Polecam nie tylko dla wegan. Przysmaki wegańskie mogą być naprawdę smaczne, to ciasto jest tego idealnym przykładem. Bez jajek, masła i mleka krowiego wyjdzie nam super ciasto. U mnie przepis na pewno do powtórzenia. Znalezione tutaj . Piekłam w formach 26cm. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Pizza wiejska 123

prościej je będzie pokroić). Gotowe ciasto wyłożyć na blachę, uformować koło lub kwadrat, posmarować sosem pomidorowym i włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Po 5 minutach ciasto wyjąć, ułożyć na nim plastry szynki, kiełbasę cienką, ogórki kiszone, suszone pomidory, cebulę (jeśli jest podsmażona należy ją przed wyłożeniem na pizzę odsączyć z nadmiaru oleju). Piec ok. 10 minut(...)można wyłożyć od razu, ale my nie lubimy spieczonego sera dlatego dajemy go na sam koniec. Nasza pizza w kształcie prostokąta częściowo bez sera Porcja dla naszego alergika - ciasto bez mleka i wierzch bez sera

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 131

ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać rodzynkami, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.   Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego(...)ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić

Grunt to przepis!
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 164

bogata. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta(...)rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.  Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić

Grunt to przepis!
Płonący tort dyniowy 178

pyszny tort z dodatkiem startej dyni, dzięki której ciasto jest wilgotne. Ciasto przełożyłam delikatnym kremem dyniowym z dodatkiem białej czekolady. Dekorację zaś stanowi opalana beza szwajcarska... Mój synek nie przepada za dynią, ale to ciasto zjadł z ogromnym apetytem i prosił o dokładkę;):) Inspiracja Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  4 jajka,  2 szklanki startej dyni(...)puree.  Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić.  Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem.  Masą przełożyć blaty ciasta. Beza szwajcarska:  200g drobnego cukru,  4 białka. W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty.  Następnie zdjąć z ognia i ubijać aż masa stanie

Z miłości do słodkości
Snickers 142

mąki 20 dag margaryny mniejsze 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki miodu 1 jajo, 1 żółtko Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich lub laskowych 12 dag margaryny(...)mąki zwykłej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej  Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę. Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową

Kuchenne aromaty