ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:163/901)

Ciasto na naleśniki 288

natłuszczoną (Nie polaną tłuszczem, a posmarowaną ręcznikiem papierowym, który wcześniej zwilżymy olejem. Nie chodzi o to, aby na patelni tłuszcz pływał), ciasto wyjmujemy z lodówki i ponownie chwilkę mieszamy. Naleśniki smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Powinny bez problemu odchodzić z patelni. Pierwszy naleśnik podobno zawsze jest "nieudany" dlatego nie należy się zrażać od razu. Jeśli ciasto nam się(...)rwie i rozwala przy próbie odwracania, to znaczy, że jest jeszcze za krótko smażone lub patelnia jest zbyt mało natłuszczona. Jeśli ciasto już czujemy (lub widzimy), że trzeba przewrócić (bo się przypala), a ono nadal nie chce odejść od patelni, to zanim zaczniemy smażyć kolejnego naleśnika, należy wlać więcej oleju na patelnie - być może patelnia, na której smażymy jest już

Jedzeniomania
BISZKOPTY WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 373

  Druga, jeszcze lepsza wersja uwielbianych przez dzieci biszkoptów. Dzisiejsze są z ksylitolem z prawdziwą wanilią i dodatkiem mąki ryżowej (wyszły bardziej chrupiące niż z samą

Smaczne Zdrowe
Tarta cytrynowa 232

tyle apetyczne by zachecic kogos do upieczenia takiej tarty, ale mysle , ze mimo to warto ja zrobic. Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowa skladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru(...)okolo 80g cukru. Wylewamy na przestudzona tarte i wkladamy do piekarnika pod grill na okolo 3 minuty. Mozna tez upiec beze bardziej tradycyjnie czyli w piekarniku bez grilla. Wtedy wylewamy bialka na gorace ciasto i pieczemy dalej przez okolo 10 minut. Smacznego

Przysmaki Karolki
Babka Makowa 246

ciasto jest dobre nie tylko od święta. Według mnie ta babka i ten przepis nadaje się na każdą okazję (bez okazji również!). Lubicie makowe ciasta? Czasem, jak nie wiem co bym chciała zjeść, to właśnie jest takie ciasto - makowiec lub ciasto z białek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie(...)idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru (ok. 1/2 szklanki )1,5 szklanki mąki100 g masła1/2 szklanki mlekaczubata łyżeczka proszku do pieczenia100 g makuSposób przygotowania:Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i mleko

Słodkie Przyjemności
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 236

łyżki cukru 150 ml cydru olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajko, miksujemy i stopniowa dolewamy cydr. Gotowe ciasta powinno być gładkie (bez grudek) i dość gęste, jak na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu trzymając za łodygę zanurzamy w cieście, po czym kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy przez

Smakowity Blog Kulinarny
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 287

przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut

Smaczne Zdrowe
Wiosenna tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami 266

Coraz więcej słońca i ciepłego powietrza, więc coraz częściej pojawia się ochota na lekkie, owocowe desery. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które mogłabym jeść bez końca - owocowa tarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny! Kruche ciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli Krem

sama złodycz
Tarta dyniowa z bezami ( Pumpkin Pie ) 213

pure z dyni* * 150 g śmietanki 30% * 3/4 szklanki cukru trzcinowego * 3 jajka * 1/2 łyżeczki cynamonu * 8-10 małych bez   Wykonanie:  Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć(...)Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier, ułożyć bezy, lekko wciskając je w ciasto o piec jeszcze 5minut. Pure z dyni, połączyć ze śmietanką, cukrem, jajkami oraz cynamonem. Całość zmiksować na jednolitą masę. Na podpieczony kruchy spód wylać masę dyniową. Tartę ponownie

kolorowotorcikowo
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 196

  Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście

Mała Cukierenka
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 220

  Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście

Mała Cukierenka
W stylu bydgoskim 200

akurat zaczynał się weekend... No przecież, że musi być ciacho!  Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło! Nie wiem(...)polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować. Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowym Składniki: (na ciasto o średnicy 20-22 cm) beza: 4 białka 1/4 łyżeczki soli 180 g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 40 g suszonych daktyli 40 g suszonych śliwek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z bezą (pianką) 694

Nadzienie: Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold) 1 łyżka cynamonu Beza: 2/3 szklanki cukru 5 białek szczypta soli Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski i dodać resztę składników. Masło posiekać nożem, wszystko razem zagnieść tak, aby powstała drobna kruszonka. Uformować dwie(...)można posypać nim, tak jak kruszonką. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 minut, aż wierzch się przyrumieni. Beza: Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na sztywno. Rozsmarowujemy na gorące ciasto, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika (170 stopni) na około 30 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Czekoladowa rolada 189

Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z

Moja Delicja
cynamonowe gwiazdki z mlecznym kremem 251

Święta nie mogą się obejść bez drobnych kruchych ciasteczek. Obok pierniczków są one u nas obowiązkowe, rezygnujemy z jednej blachy ciasta na rzecz właśnie(...)ciasteczek. Staram się, żeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień ale jakże smacznie.   Składniki na około 120 ciasteczek: na ciasto: 350 g mąki + do podsypywania 250 g masła 2 żółtka łyżka cynamonu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na zimno z mascarpone i kremówką 483

Kiedyś dla mnie ciasto tego typu było nie do przebrnięcia. Alergicznie na mnie działały wszelkie dania z żelatyną. Za to teraz doceniam sernik na zimno. Szczególnie

Mieszam w Garnku