Ciasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego
Moje pyszne gotowanieskładniki* 235 g mąki pszennej* 1 jajko* 50 g margaryny* 50 g smalcu* 25 g rodzynek* 25 g żurawiny suszonej* 35 g cukru* 1 łyżeczka proszku
Mix smakuwaniliowy i wszystko razem dokładnie wymieszać najlepiej robotem. Odstawić na przynajmniej 30 min. Polac nieco wody tak aby ciasto miało konsystencje śmietany.Na rozgrzaną patalnie wylewać porcjami ciasto i smażyć bez używania tłuszczu.Naleśniki posmarowac serkiem, posypac owocami pokrojonymi w drobną kostkę i złożyć w trójkąt. Ułożyć na talerzach, dowolnie obsypać owocami
Mix smakumleko, cukier, kakao)WYKONANIE:Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą masę.Z kawałków ciasta uformować małe rogaliki i upiec na złoty kolor - w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut.Po upieczeniu zaraz ściągnąć z formy
Serce zamknięte w formie pysznościŚwięta bez piernika?! O nie nie!Tak być nie może!Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik!Dziś mam dla Was przepis na
Ostra na Słodkokwaskowe jabłka Wykonanie: Jaja, cukier, sól miksujemy mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju najpierw z jednej strony - wtedy układamy na ciasto cienkie plasterki jabłek, a następnie z drugiej strony na złoty
Walijskie Pichceniepapierem do pieczenia, wlej ciasto i włóż foremkę do piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach około pół godziny do 40 minut. Mnie troszke ciasta zostało zrobiłam z tego samego ciasta ale już bez ziarenek takie niby muffiny...efekt taki, że dalam muffiny do ostygnięcia, a kiedy przyszła pora na sesję zdjęciową owych.... już nie było ! Smacznego ! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej
Z Kuchni Do Kuchniswym wnętrzem skuszą wielbicieli krówek i orzeszków ziemnych. Choć można je zaliczyć do kategorii słodkich i kalorycznych przekąsek, ich niewielki rozmiar pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych. Z podanego
Smakołyki Berenikipożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek. Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku
w kuchni i w ogrodzieMazurek bezglutenowy i bezmleczny. Bez dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni. Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Sprawdź przepis na mazurka
w kuchni i w ogrodzieOswoiwszy mąki bez glutenu w ciastach nabrałam rozpędu i następnym moim krokiem było przygotowanie placuszków i naleśników na takiej mące. Tym bardziej, że dawno, bardzo dawno ich nie robiłam. Ale tym razem nie miałam (wyjątkowo) ochoty na słodką ich wersję, więc powstała wytrawna z pieczarkami. Jestem zachwycona! Składniki na 1-2 porcje*: * 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej
Zdrowa Kuchnia SowyTutaj mały torcik z owocami. Bez okazji - zamiast ciasta niedzielnego :) Tort śmietankowo - malinowy, w posypce opłatkowej
kolorowotorcikowowielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeśli nie mam siły na tłuczenie ciasta, po prostu bardzo dobrze je wyrabiamy rękami na stolnicy przez ok. 10 minut. Ciasto jest na tyle elestyczne, że bez trudu da się ładnie “wałkowac”. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek. Przy wałkowaniu nie podsypujemy zbyt dużo mąki, unikniemy
Mia Cucina Sofietapszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Ciasto ma być troszkę gęstsze niż na tradycyjne naleśniki. Z naleśników wykroić foremkami do ciastek, serduszka. Przygotować czekoladę , rozpuścić mleczna tabliczkę czekolady z łyżką masła. Przygotować lukier z dużą
Magiczne Życie Martysmakuje jak herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny i uzależniony też zapewne od rodzaju użytej herbaty i tego, jak mocną esencję zaparzymy. Dodatek rodzynek trochę "dosłodziłby" ciasto, lecz wersja bez również smakuje dobrze i warto ją upiec. Dużą zaletą tej babki jest jej szybkie przygotowanie, z użyciem miksera zajmuje maksymalnie 10-15 minut
Smakołyki Bereniki