ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:155/901)

Bezy Małe 184

Na prośbę wydawnictwa DeAgostini zrobiłam bezy. Bezy z przepisu z ich gazety Domowe Słodkości z numeru drugiego. Przepis jak najbardziej jest w porządku. Jak widać wyszły

Blondynka Gotuje
Biała Pavlova – torcik bezowy 595

Od dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza

PastelFood
Biała Pavlova – torcik bezowy 511

Od dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza

PastelFood
Gniazdka Bezowe z Bitą Śmietaną i Frużeliną Wiśniową 203

Drugi raz w życiu robiłam bezy. Dziś wiem, że do przepisu na bezy trzeba dodać jeszcze dużo cierpliwości od siebie :) Efekty możecie oglądać na zdjęciach. Połączenie

Blondynka Gotuje
Ciasto jogurtowo – pomarańczowe. 182

Takie ciasta lubię najbardziej .Bez kremów , z wyraźną nutą owocową .Do kawy idealne. Robi się je dokładnie tak samo ,jak jogurtowe, dodaje się tylko sok z pomarańczy i skórkę z niej startą. Składniki:blaszka kwadratowa o boku 20 cm 1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml ) umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki: 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru 1 kubeczek(...)oddzielnie białka i żółtka) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie miałam ,pominęłam) 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej pomarańczy i skórka z niej starta cukier puder do oprószenia ciasta Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej , jogurt i sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Na koniec delikatnie wmieszać

Ladylaura.
Ciasto czekoladowe 124

masami nie jest moją ulubioną działalnością kuchenną, ba, sama myśl o tym napawa mnie niepokojem. Co zrobić? Jak nakarmić spragnionych słodkości i się nie narobić? Jest sposób – ciasto czekoladowe wzbogacone aromatem pomarańczy. Bez mąki, bezglutenowe, więc przy okazji pokazujemy, że nie tylko pieczemy cudowne ciasta, ale znamy się na trendach. Ciasto banalnie proste i genialne w smaku. Potrzebujemy

ladykitchen
Churros z gorącą czekoladą 113

sodę i sól mieszamy, usypujemy wulkan z dziurką w środku. Wodę z oliwą doprowadzamy do wrzenia i wlewamy w środek wulkanu, zaczynając energicznie mieszać drewnianą łyżką (zaparzamy ciasto). Masa musi być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy

KreatywnePiny
baba-muffinka "gorący cynamon" ze śliwkami... 147

proszek i 2 saszetki czekolady "gorący cynamon" i wymieszać "byle jak" = nie za dokładnie forma kominkowa silikonowa 24 cm połowę ciasta wylać do formy i poukładać śliwki bez pestek teraz wylać resztę ciasta i na wierzchu poukładać śliwki piec w 200C około 40 - 45 minut - do suchego patyczka dobrze ostudzone ciasto polukrować nie za gęstym lukrem: puder cukier wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik jogurtowy 165

naturalny z mascarpone z Piątnicy - pod nazwą milandia. Wkrótce znalazłam na półkach kolejną promocję; jogurt typu greckiego o zawartości 10 % tłuszczu. Postanowiłam je połączyć i upiec eksperymentalnie ciasto, coś podobnego do sernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich.  Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :) Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos -340 g jogurt  z mascarpone -( do sałatek

Proste Potrawy
WZK czyli wuzetka 181

miłym przyjęciem. Oczywiście wszystkim smakowała tylko nie mnie. Niestety moja niechęć do bitej śmietany nie została przełamana nawet takim ciastem.  Dlatego też polecam go wszystkim łasuchom bez awersji do śmietany. Składniki: ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr śmietany kremówki 2 fix do śmietany

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe ciasto z colą 398

napojem Coca-Cola . Ciasto bardzo dobre, czekoladowe i puszyste za sprawą bąbelków z napoju. Niestety zabrakło mi kakao na zrobienie polewy co na pewno wzmocniło by jeszcze smak ciasta ale i bez tego dodatku okazało się trafionym wypiekiem Czas pieczenia:   40 min - 50 min                     Temperatura pieczenia(...)colę. W drugim naczyniu połączyć resztę suchych składników.  Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać do połączenia. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Ciasto  piec w temp.  180  °C  około 40-50 min. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zdrowe biszkopty 137

pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.  Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia.  Składniki: 4 jajka 80 g mąki  pół szklanki cukru (lub mniej)  szczypta soli  łyżka soku(...)żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Zamiast foremek można użyć papieru do pieczenia i łyżką nakładać małe kulki ciasta

prawdziwe jedzenie
Mini torcik z mikrofalówki 202

łyżek dżemu truskawkowego Do dekoracji: Bita śmietana  Sos czekoladowy Kolorowa posypka Przepis: Składniki suche mieszamy ze sobą, następnie dodajemy składniki mokre i mieszamy aż powstanie masa (najlepiej bez grudek). Następnie ciasto umieszczamy w pojemniku plastikowym o średnicy ok. 10cm i wkładamy do mikrofalówki na 4 minuty. Po wyciągnięciu ciasta przekrawamy je na trzy części i nakładamy równomiernie

Emcia Pichci
Ciasto na pierogi gotowane 305

istotnych detali – różne. Recepturę poniżej praktykuję od długiego czasu i, trochę metodą prób i błędów, udało mi się osiągnąć bardzo zadowalające rezultaty w sensie spełnienia wyżej wymienionych warunków. Ciasto wałkuje się bez problemu na grubość w granicach 2 milimetrów, nie ma problemów ze sklejaniem pierogów (ani przez nadmierną suchość, ani zbytnią lepkość, kleić można zarówno palcami, jak i foremką(...)tego ostatniego były jakieś obawy, zawsze można pierogi wymieszać z niewielką ilością oleju rzepakowego lub innego tłuszczu, który nie stwardnieje w warunkach chłodniczych. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto wg przepisu poniżej jest dość mało mączne i zawiera proporcjonalnie dużo wody. Dlatego podczas wałkowania ciasta, wycinania oraz lepienia pierogów, obie strony ciasta koniecznie muszą być pokryte cienką warstwą dodatkowej mąki. Daje

Kulinarna Pokusa
Proziaki - podkarpackie smaki. 116

placki kiedy nic innego nie było do jedzenia. Kiedyś po prostu urywano małe kawałki ciasta i rzucano na blache aby się podpiekło z każdej strony no i ciasto przygotowywane było bez dodatku jajek. Bo przecież nie każdy je posiadał. Dziś nie będę odtwarzać dania w kazym calu, zrobie go na cywilizowany dzisiejszy sposób ;-) Początkowo miałam obawy, zastanawiałam się czy takie(...)jogurtu naturalnego ( można dodać również zsiadłe mleko czy kefir - w zamian jogurtu) pół łyżeczki soli 1 jajko Przygotowanie; Do miski należy dodać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco lużniejsza niż ciasto na pierogi.  Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubośc około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnice podsypując delikatnie maką) Patelnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Ananasowiec 2379

Składniki na ciasto mąka pszenna, 600g masło, 360g żółtka jajek, 6 szt cukier puder, 125g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na bezę białka jajek, 6 szt cukier, 1 szkl sól, szczypta płatki migdałowe, 70g Składniki na masę owocową ananas, 1 puszka galaretka ananasowa, 2 opak Składniki na masę śmietanową śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 3 łyżki żelatyna, 4 płaskie(...)sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i na końcu rozpuszczoną, lekko ciepłą żelatynę. Chwilę miksujemy, wykładamy na galaretkę, wyrównujemy. Na wierzch przekładamy placek z bezą, delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień

Gotowanie moimi oczami
Babeczki daktylowe z karmelową polewą (bez glutenu, mleka) 195

Przepyszne :) Składniki: daktyle bez pestek 250 g wrząca woda 1 szklanka proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki margaryna bezmleczna lub masło mąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g 2 szklanki brązowy cukier 100 g jajka cynamon mielony kakao (lub karob mielony) esencja waniliowa 2 szt kurzych lub 7 przepiórczych 1 łyżeczka 1 łyżeczka pół łyżeczki Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzać piekarnik

głodny alergik