ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:157/901)

Cytrynowa babka piaskowa 139

tymi młodszymi ) więc pewnie dlatego tak zawsze mnie ciągnie w tym kierunku i na moim blacie pojawiła się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa   Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g cukru - 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia) - 3 jajka - sok wyciśnięty z 1 cytryny - skórka starta z 1 cytryny - 1 łyżeczka proszku(...)teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Ciasto gotowe więc można smakować

Kuchenne Wariacje
Pani Walewska 438

kawałeczki. Dodać żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części,  następnie rozwałkowujemy na prostokątne placki (ja robiłam w dużej blaszce i rozwałkowywałam bezpośrednio na papierze do pieczenia ). Ciasto wraz z papierem wkładamy do dwóch foremek, smarujemy dżemem i pieczemy jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°. Masa bezowa Białka ubijamy na sztywno i stopniowo, wciąż(...)zagotowujemy, odstawić z ognia i ostudzić. Masło ucieramy   i dodajemy po 1 łyżce ostudzonej masy budyniową\ej. Całą masę wykładamy  na 1 placku (na warstwie bezy), przykryć drugim. * Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach lub następnego dnia, przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego

charlotte gotuje
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 113

maślany smak. Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie. Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy raz , są bowiem(...)letnie, nie gorące.  Drożdże pokruszyć, zalać mlekiem, dokładnie rozmieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto - może się odrobinę lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, zawinąć w ślimaka, podwijając końcówkę pod spód. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karmelowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami! 440

Szybkie ciasto na herbatnikach bez pieczenia, z dodatkiem masy krówkowej, budyniu i bitej śmietany. Takie banalne a taaaakie pyszne! ;-))) Kto chętny?!!! ;-) SŁODKIE!!!! ;-) SKŁADNIKI NA PROSTOKĄTNĄ FORMĘ TZW. KEKSÓWKĘ - 4 - 5 paczek herbatników - 1 duży budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - puszka masy krówkowej - kajmak o smaku np. ajerkoniak lub karmel - 150 ml schłodzonej śmietany 36% - 6 cukierków(...)kajmaku (ostatnią) na to herbatniki, i warstwę z kremu czekoladowego np. Nutella.  Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Wykładamy jako ostatnią warstwę śmietankę. Na wierzch posypujemy pokruszonymi cukierkami kokosowymi. Ciasto schładzamy przez trzy godziny w lodówce. Ciasto jest bardzo smaczne, jest też dość słodkie. Jeżeli lubicie karmel i słodkości to idealne połączenie

SMYKWKUCHNI
Frittelle - włoskie mini pączki (bez glutenu) 194

Frittelle to pyszne, małe, włoskie pączusie, coraz bardziej popularne w Polsce, znane również pod nazwą fritole. Występują w przeróżnych odmianach, z dodatkiem drożdży i bez, same lub z nadzieniem. Ciasto zawiera zwykle aromatyczną skórkę z pomarańczy i cytryny, czasem rodzynki. Wersja, którą prezentuję poniżej jest bardzo przyjazna dla alergików, nie zawiera bowiem glutenu i drożdży, mleko zaś można dodać zarówno(...)cytryny. Zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste. Można je również zmiksować w blenderze. Drobny cukier połączyć z cynamonem. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać olej do temperatury 175 ° C. Ciasto nabierać łyżką (1 łyżka = 1 paczek) zsuwać do gorącego oleju. Smażyć pączki po 5 sztuk, z obu stron na jasnobrązowy kolor, po około 4 minuty z każdej strony. Odsączyć na papierowym

maniapieczenia
Gruszki na ... migdale 176

może pretendować na świąteczny stół.  Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Wykonanie: Gruszki(...)gładkiej konsystencji. Na koniec dodać dwie łyżki słodkiego syropu.  Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.  Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 180 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Wylać ciasto do formy, następnie ustawić w nim gruszki.  Ciasto będzie sięgać do połowy owoców, później wyrośnie przykrywając je.  Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut

Garniec Magalie
Pyszna szarlotka klasyczna 223

dodatek do kawy z przyjaciółkami. To ciasto z jabłkami należy do gatunku tych, w których ciężko poprzestać na jednym kawałku. Część osób woli szarlotkę bez takiej „kruszonki” na górze, a jedynie płaskie blaty ciasta. Wtedy Ciasto chłodzimy w lodówce a nie mrozimy. Zamrożone ciasto będzie prostsze do starcia na tarce(...)schłodzone do rozwałkowania na dwa płaskie blaty. Przepis na największą blachę 34 x 23 cm. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale doskonała jest również bez niego. Drukuj Szarlotka domowa na kruchym cieście window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa jabłkowa 1,5 kg kwaskowych jabłek 1 kisiel cytrynowy 6 łyżek cukru 1 łyżka bułki tartej 1/3 + 1/3 szkl wody łyżeczka

Mieszam w Garnku
CIASTO SNICKERS NA KRAKERSACH 1301

Snickers dawniej robiony był na wszelkie rodzinne okazje, a więc pojawiał się dosyć często. Niestety przepis został zapomniany, aż nadarzyła się kolejna okazja i  postanowiłam

Smaczne Zdrowe
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 182

pokazywać białe gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy(...)waniliowych i można kwiczeć ze szczęścia. Jakoś tak jednak wyszło, że jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu

les mirabelles
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 267

   Dla mojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na ol eju  i wyszła bardzo smaczna i baaardzo

Smaczne Zdrowe
Migdałowiec na krakersach bez pieczenia 340

Smakołyki bez pieczenia. Boskie połączenie słodyczy i słonych krakersów pod  pierzynką z prażonych migdałów..... Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm; 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szk cukru 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 5 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag dobrej jakości masła 1 szklanka mąki pszennej opakowanie budyniu śmietankowego(...)warstwą masy budyniowej i ponownie układamy warstwę krakersów. Na krakersy wylewamy kajmak, a następnie kajmak przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasto na min. 2-3 godziny należy odstawić do lodówki

Apetyczna babeczka
Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika 188

Witajcie ! Niedawno dodałam wpis o bananowcu nadzianym zdrowiem...Przepis  TUTAJ Ja sobie nie wyobrażam zjeść go bez towarzystwa Primavika! Myślałam, że poleży sobie troszkę, ale nie poleżał. To genialne ciasto. Do tego ciasta pełnego energii brakuje tylko masła sezamowego słodzonego agawą. Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika jest idelane dla małych i dużych łasuchów. Wyborne w smaku, słodkie(...)jest zjawiskiem naturalnym. I ten tłuszcz warto wmieszać w masełko ...aby się...nie zmarnowal. Produkt jest wysokiej jakości, gęsty i odpowiedni tak dla wegan jak wegetarian. Wyprodukowany bez użycia glutaminianu monosodowego. Ciasto tego typu posmarowane TYM maslem jest genialne w smaku, uzupełnia się i pozostawia miłe wspomnienie niejednej osobie, która zakosztuje takiego połączenia. Do tego herbatka w tę mglistą jesień

Z Kuchni Do Kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 399

nią ciasto. Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i obsypuję cukrem trzcinowym. Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do pieca. Ja wkładam do zimnego piekarnika (bardzo szybko się nagrzewa) i piekę ok.35 minut w temp.175*C, tylko grzanie góra-dół (bez termoobiegu). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Mazurek z solonym karmelem i czekoladą 187

przypadku tortownicy należy wylepić ciastem również niewysoki brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Piec ok. 10-15 min, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić. Masa karmelowa: 225 g cukru 100 g masła 100 g śmietany 18% 90 ml wody (6 łyżek) 1 łyżeczka soli gruboziarnistej Masło pokroić w kostkę. Przygotować(...)połączą się.  Gotową masę czekoladową wlać na zastygniętą masę karmelową, wyrównać. Udekorować migdałami wedle uznania. Migdały można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C bez termoobiegu. Piec ciasto ok. 20 min, do momentu aż masa czekoladowa zetnie się. Wyjąć. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Przechowywać w chłodnym miejscu. Mazurek doskonale komponuje się z jogurtem greckim

maniapieczenia
Tort czekoladowy z malinami (bez mąki) 196

upiec bardzo mocno czekoladowy, sycący, wilgotny tort z malinami i bitą śmietaną. To prawdziwa uczta dla fanów czekoladowych pyszności także tych na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera grama mąki, glutenu i jest prawie bez cukru. Nie trzeba go nasączać niczym bo samo w sobie jest bardzo gęste i wilgotne. Dodam, że tort robi się bardzo prosto a mikser jest naprawdę(...)zbędny! Skusicie się?  Ciasto: 300 g gorzkiej czekolady  200 g suszonych daktyli 150 g oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka ciemnego kakao duża szczypta soli oraz: 660 g schłodzonej śmietany kremówki 36% zdrowy słodzik (ilość wedle uznania) 500 g świeżych malin Dno tortownicy

maniapieczenia