znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym Składniki na 12 babeczek: Babeczki: 150g masła 50g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki naturalnego miodu 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego(...)dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 4. Do masy dodać mąkę, maślankę i krótko wymieszać, do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 22-25 minut. Po wyjęciu
Mała Cukierenkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne i można nimi zajadać się bez wyrzutów sumienia (oczywiście z umiarem). Idealnie zaspokajają mały głód i wielką ochotę na "coś słodkiego". Dodatkowo przyjemnie chrupią i niezwykle kuuusząco pachną! Wzbogaciłam je o truskawki liofilizowane oraz łuskane nasiona konopi. Truskawki - dzięki liofilizacji zachowują wszystkie walory odżywcze, co świeży owoc. Natomiast nasiona konopi(...)jajkiem. Wsypać mąkę, sól i po wymieszaniu - nasiona konopi z truskawkami. (Można dodać korab lub kakao. Wtedy należy użyć odrobinę mniej mąki.) Całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty (u mnie kółka o średnicy 6 cm). Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem
Di gotujemojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy
moj przepis naChleb z dodatkiem surowych warzyw lub owoców jest bardzo puszysty i wilgotny. Chleb dyniowy bez wątpienia do takich wypieków należy. Wczoraj upiekłam rustykalne dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną. Dodałam utartą na grubych oczkach surową dynię…tak wciąż walczę z tą samą dynią Crown Prince, ale już powoli ją wykańczam. Niedługo będę musiała zrobić nowe zapasy, zwłaszcza(...)dyni, utartej na grubych oczkach 100 g suszonej żurawiny 1 ½ łyżki posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżka soli Drożdże i zakwas rozpuść w wodzie. Dodaj obie mąki, dynię i zagnieć ciasto, ręcznie lub mechanicznie. Używam robota i zajmuje mi to około 10 minut. Kiedy ciasto już jest wyrobione dodaj sól i żurawinę. Zagniataj jeszcze przez 10 minut lub do wytworzenia nitek
codojedzeniaGofry brokułowe jak najbardziej! Gofry bezglutenowe, bo nie zawierają mąki. Czy można takie gofry upiec? Oczywiście, ale gofrownica jest nieodzowną pomocą. Staram się ograniczyć spożycie mącznych
codojedzeniamniszka smakuje podobnie do miodu gryczanego, ale ma w tle charakterystyczną nutę mniszka lekarskiego. Można go z powodzeniem wykorzystać tam gdzie miód pszczeli, czyli do słodzenia mleka, deserów, ciast czy herbaty. A dodatkowo przy okazji zbierania kwiatów można spędzić miło czas na łące. Można go przygotować w wersji naturalnej lub z dodatkiem cytrusów, które nadają ciekawego aromatu i lekko kwaśnego(...)pomarańcza (sok i skórka) Sposób przygotowania Kwiaty zbieramy z dala od drogi, w pełni rozwinięte, najlepiej w słoneczny poranek. Zbierając kwiaty wybierajmy taki, które są duże, pełne pyłku i bez robaczków. Zbierając najlepiej robaczki strząsnąć. Nie ma potrzeby mycia kwiatów, gdyż wypłuczemy z nich pyłek. Kwiatki jak najszybciej po zerwaniu zalewamy wodą (opcjonalnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy
Pyry na Gazzastosowań w kuchni ze względu na smak i aromat. A jako roślina lecznicza ma zastosowanie w leczeniu wielu chorób, oraz w profilaktyce różnych schorzeńMoja kuchnia nie może obyć się bez czosnku. Jedną z ulubionych potraw są grzanki z czosnkiem i masłem. Kromki chleba pszennego lub mieszanego przypiekam z obu stron na patelni, następnie mocno z obu stron nacieram czosnkiem (prawie(...)aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 170 - 200 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z zabków i delikatnie je zgniatamy. Czosnek dobrze połączy się z ciastem, a nawet jeśli po wymieszaniu pozostaną grubsze kawałki, nie będzie to miało żadnego negatywnego wpływu na smak i wygląd chleba. Jedynie pamiętać trzeba, że podczas wypiekania czosnek sporo traci
Grahamka, weka i kajzerkaLepienie pierogów to strasznie czasochłonne zajęcie. Moja Teściowa zawsze powtarza, że to pół dnia roboty i 5 minut jedzenia. Faktycznie dużo z nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia(...)innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie
Przysmaki KarolkiWszystko gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia papki rabarbarowej. Frużelinę łyżeczką wykładamy na sernik robiąc kleksy w pewnych odległościach od siebie. Następnie drewnianym patyczkiem (długą wykałaczką) robimy esy-floresy na cieście. Czynność kilkukrotnie powtarzamy zapełniając cały wierzch kleksami i wzorami rabarbarowymi. (Uważajmy jednak żeby nie dodać zbyt dużo rabarbaru - nie więcej niż te 500 g) Tak przygotowany sernik pieczemy w kąpieli(...)ilość wody w blaszce i ewentualnie ją dolewać. Sernik wbrew pozorom jest prosty i naprawdę bardzo smaczny :) Można jeść równie dobrze z dodatkową porcją frużeliny rabarbarowej, ale i bez niej. Jest delikatny, wilgotny i orzeźwiający (jak wszystkie rabarbarowe cudeńka). Gorąco polecam spróbować :) Przepis bierze udział w akcji "Rabarbarowa rewolucja", do której również zachęcam
Jedzeniomaniapączków, który musiałam wypróbować. Tort wyszedł rewelacyjnie i był naprawdę pyszny. Przepis na pączki z podanego wyżej bloga, z moimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki. Do tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków. Składniki: pączki(...)puszysta. Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Wycinać koła a w środku zrobić dziurki. ja użyłam foremki o średnicy
Mama Gotujeteż macie takie swoje ulubione relaksujące czynności kuchenne? Wracając do kulinariów dodam jeszcze, że zarówno w przypadku bezików jak i blatów bezowych korzystam z tego samego przepisu na bezę - dla mnie to idealne proporcje. TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM* SKŁADNIKI 6 białek 375 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2,5 łyżki kakao 200 g stopionej gorzkiej czekolady(...)wolnym miejscu obok masy na blaty, jeśli chcecie (i macie) możecie przygotować czwartą blachę. Po upieczeniu pałeczki będą służyły do udekorowania tortu. Piec 45 minut, do momentu aż ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. MUS CZEKOLADOWY Stopioną w kąpieli wodnej czekoladę wystudzić, połączyć
KUCHARNIARazem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKokosowo- owsiane ciasteczka na bazie białek. Oryginalny przepis pochodzi z książki ” Pyszne do pudełka ” autorstwa Grażyny Bober – Bruijn. Kredowa okładka, piękne zdjęcia i
Niebieski kubek z kawaBardzo popularne i niesamowicie proste do przygotowania ciastka z jabłkami polecają się na Dzień Dziecka, na pewno każda pociecha skusi się na takie uśmiechnięte ciasteczko :) Przepis
Domowa Cookierenka AgiSkładniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 4 jajek 250 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego
KreatywnePinyKiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUdało mi się jeszcze zerwać trochę kwiatów cukinii. Tym razem nadziałam je ricottą i suszonymi pomidorkami. Wyszło całkie smaczne jedzonko:) Polecam też wersję z mięskiem
Monia miesza i gotujeroku zresztą, okazało się, że na wolnym powietrzu drzewko wydaje się zdecydowanie mniejsze, niż kiedy ustawi się je pod dachem. Tym razem jednak udało się je postawić bez wiercenia dziury w suficie, i nawet na gwiazdę miejsce zostało. Uradowani jak małe dzieci, zabraliśmy się do ubierania choinki. Zajęło nam to kilka cudownych godzin, których efekt podziwiam teraz z zachwytem(...)ciepłe zjadłam trzy (na swoje usprawiedliwienie powiem, że wychodzą naprawdę nieduże), a C... Cóż, nie będę nawet pisać. Są pyszne! Supełki św. Łucji Składniki: (na 24 niewielkie bułeczki) ciasto: 1 g nitek szafranu 250 ml wody 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 550 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoże być jeszcze: „Milion pomysłów jak spieprzyć gotowanie, o których nie miałeś pojęcia”. Też chwytliwe. Kolejnym pomysłem jest konkurs. Konkurs, w którym będzie można wygrać Ajpada, Makbuka i Ajfona bez folii. Konkurs na końcu i tak wygra Najcierpliwszy, który mi ten szmelc do zdjęć użyczy. Jest jeszcze opcja, że będę wrzucała dużo zdjęć kotów. Każdy pomysł ssie sam w sobie(...)Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka będzie stała. Gdyby było za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste dodajemy mleka. Jak już mamy ciasto to zaczynamy zabawę. Na dno papilotki dajemy odrobinę ciasta, wypukłą
ladykitchenwyobrażamy sobie kuchnię bez mąki? Chyba NIE! A bez pszennej mąki?- To już łatwiej. Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki- pszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej(...)Azji. Nie zawiera glutenu. Ma dużo witamin z grupy B i soli mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest szarobrązowa o charakterystycznym smaku z lekką goryczką. Stosuje się ją do ciasta na naleśniki i bliny oraz makaronów; nadaje im ciemną barwę. Zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną.Mąka owsiana– powstaje ze zmielonych ziaren owsa. Można ją przygotować na własną rękę, mieląc
Mia Cucina Sofietamożliwe choć najczęściej wykorzystujemy go do ciast, to jednak rabarbar może być również bardzo wartościowym składnikiem zup. Nadaje on zupie odświeżającego, lekko kwaskowatego posmaku. Taka zupa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Rabarbar nie tylko do ciasta Choć smakuje jak owoc i zwykle używamy go do ciast, rabarbar jest jednak warzywem, a nie owocem. W kuchni wykorzystujemy łodygi rabarbaru(...)Spodziewajcie się na moim blogu w najbliższym czasie właśnie przepisów z tym warzywem w roli głównej. Moim przepisami chciałabym Wam udowodnić, że rabarbar świetnie sprawdzi się nie tylko w cieście, ale też w innych daniach. Może on być wspaniałym dodatkiem do śniadania czy składnikiem pożywnego obiadu. Rabarbar – właściwości zdrowotne Dlaczego warto po niego sięgać? Bo rabarbar to źródło witamin
Wiszniówkapokazanie wszystkich przepisów. Piernik z grysikiem i nutą pomarańczy nie może nie smakować. Super połączenie do wypróbowania. Zapraszam... Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące. Składniki Piernik: Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)cały czas mieszając gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać krem-zimny z kaszy. Na koniec zetrzeć z wyszorowanej pomarańczy skórkę bez białej błonki i wycisnąć sok z pół pomarańczy. Zmiksować krótko. 3. Piernik przeciąć na pół- wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią piernika i posmarować pozostałą masę posypać orzechami włoskimi
Kubki smakujeszcze raz wyrabiamy ciasto, form ujemy wa ł ek i dzieli my na r ó wne części ( około 8-10 większych pączków ). K a ż dy kawa ł ek ciasta rozpłaszczyć na r ę ce, na łożyć marmolad ę , zlepić brzegi formując pączka . Odkładamy pączki na stolnic ę podsypując m ą k ą - lekko sp ł aszcz(...)zamknięta w opakowaniu, które pozwala ujrzeć co kryje w środku, 260 g świetnego produktu. Jak sama nazwa sugeruje marmolada twarda rzeczywiście taką się okazała co jest jej wielkim plusem, bez najmniejszego problemu można ją kroić czy nakładać bez obawy że wypłynie. Smak idealnie odzwierciedla domowe marmolady naszych babć i z pewnością to produkt, który polecam i sama będę sięgać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSpóźniona raptem miesiąc, zawitała do nas zima. Taka z prawdziwego zdarzenia: z oprószonymi śniegiem chodnikami i parkowymi alejkami, oblodzonymi szybami i szosami (szczególnie o trzeciej nad
Pożeraczka, czyli raz adobrzep { margin-bottom: 0.21cm; } Upiekłam wczoraj Focaccię z oliwkami i cebulką, w sumie wyszły mi trzy placuszki i miałam zamiar cyknąć im dziś zdjęcia, a
Przepysznik - BLW i nie tylkojestem nerwowa. Po prostu mam nagłe wybuchy swojego temperamentu:P A mój wzrok wcale nie zabija. Tylko daje dużo do zrozumienia bez używania słów:P Znów pokusiłam się o graficzne przedstawienie przepisu. Mi osobiście bardzo się podobają takie obrazkowe wersje. A Wam? Czy macie ochotę, aby na blogu pojawiały się od czasu do czasu takie właśnie obrazkowe wpisy? Możnaby było(...)zainteresowanych, poniżej podaję spis przepisów z wykorzystaniem dyni, które do tej pory pojawiły się na blogu. Zupa waniliowo-dyniowa Koktajl dyniowo-bananowy z cynamonem Ciasto dyniowe ze skorupką Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą Ciasto na jesienną chandrę Dyniowe tosty francuskie Syrop dyniowy i Pumpkin Spice
My simple kitchenIm więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich
W kuchni wieczoremPierwszy raz po wojnie Formuła 1 zawitała do Rosji. Wspólne gotowanie inspirowane więc było kuchnią rosyjską. Dziękuję Dario za zaproszenie i zaprzęgnięcie myśli do zaprezentowania tego
mojewypiekiinietylkonastawienie. Trzy tygodnie błogiego lenistwa, zwiedzanie, wylegiwanie się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie. Jupi!Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich(...)kukurydzianejDrożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z wodą. Mąki przesiać, wymieszać, dodać drożdże. Całość dokładnie wymieszać łyżką, odstawić na 1 godzinę w cipłe miejsce.Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się dało również stoiska(...)musztardą: Jeśli już o wędlinach mowa, to naszą uwagę zwróciło stoisko firmy Smakosz z wyrobami mięsnymi w słoikach. Są to, jak mawia mój Mąż, tzw. podłe wędliny (oczywiście bez uszczerbku dla ich jakości czy smaku), typu kaszanka, wątrobianka, czy salceson, przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami i utrwalane metodą pasteryzacji. Ja od takich dobroci trzymam się z daleka, ale mój
Chilli Czosnek i OliwaDziś 6-te urodziny mojej córci- 100 lat!!! Na tęokazję mały torcik dla najbliższych, a w sobotępowtórka na urodzinowe przyjęcie. Zapraszam na lekką piankę czekoladową, pomysł
Mia Cucina Sofieta