ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:912/1217)

Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 198

soczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips , ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki.  Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, .  Jedną(...)Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą morską, białym pieprzem, skropić oliwa, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia. Soczewicę opłukać, zalać wodą , gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane  suszone pomidory , oliwki, pietruszkę, 4 łyżki oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przyprawić solą morską oraz

Wino Francja Kuchnia
DOMOWA MASA MAKOWA 218

pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka i zalej wrząca wodą ponad jego poziom. Gdy woda całkowicie wchłonie mak, można dolać jeszcze troszkę(...)Gotowa masa u mnie ważyła około 1400 g. Jest więc jej dużo. Masę przechowuj w lodówce do  5-6 dni  lub możesz ją również zamrozić, bez dodatku białek oczywiście. Te zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków. 2. Do masy możesz użyć dowolnych

Słodko-Słony Świat Ilony
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 237

pół. Proces wałkowania i składania powtarzamy 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Ciasto w lodówce urośnie (ja na zdjęciu powyżej). Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Tniemy go w paski o szerokości około(...)się jednak zupełnie inaczej niż inne wolne dni bo seansem kinowym w postaci "Dzwoneczka i bestii z Nibylandii". Wybraliśmy się z dzieciakami i o dziwo Syncio dał bez problemu radę wysiedzieć w kinie mimo reklam. Film był interesujący, pełen emocji, trochę straszny, ciutke smutny. Córcia uroniła łezkę a ja dwie :) Przede wszystkim nie był to typowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowy i bezlaktozowy chleb z ziarnami 201

  Przepyszny bezglutenowy i bezlaktozowy chleb z mnóstwem ziaren. Wzbogacony mąką z dodatkiem błonnika. Bardzo puszysty, z lekko wilgotnym wnętrzem i chrupiącą, miękką skórką. Doskonały w

Kuchnia bezglutenowa
Serniki pomarańczowy z orange curd 195

Przepis na ten sernik czekał, czekał, aż w końcu doczekał się publikacji ;) Lubię eksperymentować, gotować, piec. Gorzej już idzie mi zebranie się w sobie, spisanie i

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placki waniliowe z miodowymi brzoskwiniami 178

Są takie dni,kiedy nie da się inaczej i po prostu trzeba zacząć na słodko. Tak właśnie jest u nas dzisiaj. Dlatego zapraszam na placki waniliowe

Pełny talerz
Kijowski kotlet. 217

Kotlet kijowski, coś podobnego na lubianego przez wszystkich kotleta De Volaille. Główny trik przy przygotowaniu kotleta kijowskiego jest poprawne panierowanie kotleta, tak aby, ani gram masła

Kuchnia Łukasza
Jak dobrze zacząć dzień? 198

Znam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi

Brzuszki Łakomczuszki
Mini-chlebki piwne z nadzieniem 228

godz. do podwojenia objętości.   W międzyczasie przygotować składniki na nadzienie. Parówki przekroić na połówki, ser żółty pokroić w szerokie dłuższe pasy, ananasa na małe kawałeczki. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje .   P odzielić je na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać(...)minut nastawionego na 50C . Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane

Grunt to przepis!
Sernik chałwowy 172

poprzedni z marcepanem mniej przypadł im do gustu. Do sernika użyłam polskiej chałwy wedlowskiej o smaku waniliowym. Ser jak zwykle z Piątnicy, bo jest bez żadnych dodatków i uważam go za najlepszy z mielonych serów. Sernik nie jest zbyt słodki, nam to wystarczało, ale można oczywiście dosłodzić według uznania. Składniki(...)jeszcze 60 minut. • Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc. Polewa • Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i polać ciasto. • Posypać pokruszoną chałwą

To co kocham
Syrnik czorno-bioły (Sernik czarno-biały…choć nie do końca ;) ) 222

nowego życia, a te wszyske bakalie to richtig 10 luksus i czowiek zarozki wiy, że to niy je byle jaki dziyń. Tyn mōj syrnik niy bydzie za wymyślny i bez to nawet te ludzie, co to im niy nojbliżyj do pieczynioł, dajōm sie śnim 11 rada.   Co potrza? Czorne: 40 dkg m ōnki pszynny 2 łeżki cukru 1 łeżeczka(...)wejźniecie za dalszoł robota, to mołcie kans czasu na kafyj abo i na klachy 15 ze jakōm kōmratkōm 16 Jak już we zamrażalce te nasze „czorne” ciasto bydzie fajnie tward ōńć, to sie oddzielcie biołka łod żōłtek- żōłtka dejcie do jaki wiynkszyj miski, a biołka we jaki mańszyj utrzaskejcie 17 na sztajfno 18 piana. Do żōłtek dejcie cuker i wymiksujcie

Chop w kuchni
kokosowe "trufle" z owoców z kompotu wigilijnego 249

zamiar wyrzucić, a że jestem bardzo przeciwna wyrzucaniu jedzenia najpierw powiedziałam, że je zjem, ale stały dwa dni w lodówce nie ruszone, więc pomyślałam, że może upiekę z nimi ciasto, jednak byłam tak przesycona świątecznym gotowaniem, że nie miałam na to ochoty (co rzadko się zdarza!!!). Wtedy przypomniałam sobie o TYCH daktylowych "truflach" które również nie tak dawno przygotowałam(...)były lekko kwaśne) ~3-4 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia Owoce miksujemy na gładką masę. Dodajemy ksylitol/cukier, mąkę kokosową i mieszamy, masa powinna być na tyle gęsta, żeby bez problemu móc uformować kuleczki w dłoniach, w razie potrzeby można dosypać jeszcze mąki kokosowej. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Schładzamy w lodówce

chili & sugar
Tarta dyniowa z ricottą i cynamonem 209

niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)puree dyniowym. Wystudzony spód wysypać cynamonem i gałką . Masę równo rozłożyć na spodzie. Piec  35-40 minut lub do ścięcia masy, w 180*C. Podawać z małą bezą. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pierniki norymberskie 281

takie właśnie zrobiłam. Ogólnie pierniczki w polewie jakoś lepiej się trzymają, są mięciutkie i przepyszne.       Ps. Opłatki do wypieków można kupić na allegro lub zrobić pierniczki bez opłatka. Przepis na skórkę pomarańczową znajduje się poniżej. Składniki: 4 jajka 250g miodu (może być sztuczny)  200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli(...)pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko spłaszczamy, pozostawiając pomiędzy pierniczkami pewien odstęp, by podczas pieczenia się nie zlepiły. W przypadku pieczenia pierniczków na opłatkach

Smakowy Raj
Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką 248

już nieraz wspominałam uwielbiamy serniki. Dziś zapraszam Was na przepis na ich mini wersję. Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką przygotowuje się szybko i łatwo (i to bez miksera). A potem jeszcze szybciej zjada. Idealna na spokojne i smaczne popołudnie. Moja rodzina je uwielbia. W szczególności smakują i cieszą moje dzieci. Jak widzicie serniczki upiekłam w różowych, uroczych papilotkach ze świnką(...)ubić ich na sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka ma zostać na środku (nasza słodka niespodzianka). Następnie na nasze ciasteczkowe

Słodkie okruszki
FIT pizza na spodzie z kalafiora z cukinią i szparagami 278

Przepyszna "pizza" w wersji fit - spód z kalafiora bardzo fajnie się sprawdził - danie wyszło super lekkie, super smaczne i dietetyczne oczywiście :) Dodatki możecie  modyfikować - ja

Moje Kuchenne Rewelacje
Mięso z pyzą 167

Może być i pyza z mięsem, jeśli ktoś lubi. Może być i pyza bez mięsa. Jedyne co być powinno to pyza. Ziemniaczana. Żeby była taka, jaką pamiętam z dzieciństwa sięgnęłam po książkę kucharską z 1968 roku… a potem zrobiłam po swojemu ;) Na 3-4 porcje potrzebujemy 0,5 kg obranych ziemniaków. Połowę z nich gotujemy, a po ugotowaniu dokładnie(...)formujemy kulki, w każdej robimy palcem dziurkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 2 minuty od czasu, gdy wypłyną na wierzch. Pyzy można nadziać farszem, np. mięsnym. Wtedy z ciasta formujemy wałek, z którego odcinamy plastry grubości ok. 2-3 cm. Plaster spłaszczamy, na środek wykładamy farsz, a następnie zalepiamy i formujemy kulkę. Gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Farsz

Kucharzyca
Sos pomidorowo-paprykowy łagodny i ostry 221

Kolejny pomysł na wykorzystanie pomidorów. Tym razem dodałam trochę kolorowej papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos

moj przepis na
Domowy chleb pieczony na kamieniu 200

ponownie zaczęłam się przełamywać. Polecona została książka Jeffreya Hamelmana "Chleb", którą czem prędzej zakupiłam i która czekała na swój czas w szufladzie. Zdecydowałam się na upieczenie białego chleba bez zakwaszanej mąki, mieszanego ręcznie. Upiekłam go na kamieniu do pizzy Bakero i już wiem, że to ostatnio mój ulubiony 'gadżet' kuchenny :) Przygotujcie sobie tylko na zrobienie chleba parę godzin - bo trochę(...)wszystko dokładnie mieszamy.Wlewamy wodę i silikonową, zaokrągloną i mało giętką szpatułką mieszamy wszystkie składniki w ten sposób, że przesuwamy szpatułkę po ściankach miski zagarniając wszystkie składniki do środka ciasta. Po około 2-3 minutach uzyskamy ciasto o postrzępionych bokach. Odstawiamy na około 2 minuty i po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką. I teraz opis w książce robi

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekolada z cytryną. Finansjerki 220

mnie w żołądku ściska! Jeszcze w klimacie lekko walentynkowym, mam dla Was dzisiaj wyjątkowo pyszny deser. Maleńkie, zgrabne finansjerki. Idealne, gdy zostaną Wam białka (na przykład po pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką(...)cukru 30 g mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zamiast barszczu 241

szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji(...)będzie on świetną alternatywą dla barszczu, którego zrobić po prostu nie potrafię. A ostatnio przygotowałam najlepsze pierogi świąteczne (o nich już niebawem) i jakoś tak nie mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień tak na mnie działa.Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. Chilli nadaje jej ostrzejszego smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 218

Zainspirowana przepisem na te ciasteczka postanowiłam koniecznie je zrobić i koniecznie odchudzić. I tak powstały moje odchudzone Basler Läckerli, w których się zakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż powinny(...)pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder

Mango Papaja
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 309

Dieta dietą, ale żeby tak całkowicie odmawiać sobie jakiejś słodkiej przegryzki ??? Bez przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej kawy. Zawierają minimalną(...)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma,  formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy

Kulinarne przygody Gatity