ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:912/1217)

Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 405

ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 9 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością(...)użyłam, mimo że miałam je przygotowane, ech pamięć dobra ale krotka... - i posypać po wierzchu ziarnami czarnuszki.   Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo zaskutkuje

Grunt to przepis!
jednoporcjowy RAW bakaliowiec / śmietnikowiec 233

Ciastko dla największych leni, przysięgam nakład energii zużytej do jego wykonania jest minimalny. Robiłam ciastko wczoraj wieczorem, bez jakiejkolwiek weny, pomysłu na ciekawą słodkość. W szafce z bakaliami zostały resztki z wszelkiego rodzaju suszonych owoców. Teoretycznie z osobna dla żadnego z tych składników nie było przyszłości... Jednak gdyby zmieszać wszystko razem? To był strzał w dziesiątkę, wrzuciłam wszelkie resztki suszonych(...)POSIADAMY/ WYKONANIE: suszone owoce siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z mąką, płatkami i nasionami chia całość zalewamy mlekiem sojowym, dokładnie mieszamy do formy wyłożonej folią spożywczą/aluminiowej formy przelewamy ciasto- odstawiamy na noc do lodówki

healthy dreams
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 176

tylko salony masażu, spa czy hotelowe strefy wellness. Odwiedzając pierwszą lepszą galerię handlową możemy poczuć się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych(...)cukierniczej najczęściej rządzi cynamon, uaktywniając się zwłaszcza przy   okazji różnego rodzaju świąt, kiedy to stajemy się bardziej podatni na sugestie i skłonni do wydawania większych kwot na zakupy. Bez wątpienia, ból straty (naszych pieniędzy) znieczuli zapach lasu w okolicach gwiazdki, wyczuwalny nie tylko na stoisku ze sztucznymi choinkami, oraz zapach kwiatowy serwowany z okazji Wielkiej Nocy

SzczyptaSmaQ
Sernik Oreo na zimno 238

Skoro dziś nasza pierwsza rocznica blogowania to koniecznie trzeba to uczcić jakimś deserem!!! ;-) Oto i on :D Składniki  spód: 135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok) 65 g rozpuszczonego masła masa: 1 kg sera twarogowego 3-krotnie mielonego 250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo) 6 płaskich łyżeczek żelatyny(...)koniec dodaj pokrojone ciastka. Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.  Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz. Na wierzchu ciasto udekorowałam startą czekoladą , ale możecie je udekorować zmielonymi ciasteczkami :) Smacznego :) K:* Przepis pochodzi z bloga  wypieki beaty

Cukier&Puder
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 201

Były naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem i kukurydziane naleśniki ze szpinakiem a teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak połączyłam

Monia miesza i gotuje
WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA 302

Huhu-ha, huhu-ha, nasza zima zła! A zimy nie ma. Rękawiczki poszły w kąt. Niedobrze... Nie ma zimy w  tym roku (odpukać, bo to

W kuchni Karmel-itki
Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 186

soczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips , ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki.  Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, .  Jedną(...)Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą morską, białym pieprzem, skropić oliwa, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia. Soczewicę opłukać, zalać wodą , gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane  suszone pomidory , oliwki, pietruszkę, 4 łyżki oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przyprawić solą morską oraz

Wino Francja Kuchnia
DOMOWA MASA MAKOWA 207

pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka i zalej wrząca wodą ponad jego poziom. Gdy woda całkowicie wchłonie mak, można dolać jeszcze troszkę(...)Gotowa masa u mnie ważyła około 1400 g. Jest więc jej dużo. Masę przechowuj w lodówce do  5-6 dni  lub możesz ją również zamrozić, bez dodatku białek oczywiście. Te zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków. 2. Do masy możesz użyć dowolnych

Słodko-Słony Świat Ilony
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 221

pół. Proces wałkowania i składania powtarzamy 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Ciasto w lodówce urośnie (ja na zdjęciu powyżej). Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Tniemy go w paski o szerokości około(...)się jednak zupełnie inaczej niż inne wolne dni bo seansem kinowym w postaci "Dzwoneczka i bestii z Nibylandii". Wybraliśmy się z dzieciakami i o dziwo Syncio dał bez problemu radę wysiedzieć w kinie mimo reklam. Film był interesujący, pełen emocji, trochę straszny, ciutke smutny. Córcia uroniła łezkę a ja dwie :) Przede wszystkim nie był to typowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowy i bezlaktozowy chleb z ziarnami 189

  Przepyszny bezglutenowy i bezlaktozowy chleb z mnóstwem ziaren. Wzbogacony mąką z dodatkiem błonnika. Bardzo puszysty, z lekko wilgotnym wnętrzem i chrupiącą, miękką skórką. Doskonały w

Kuchnia bezglutenowa
Serniki pomarańczowy z orange curd 187

Przepis na ten sernik czekał, czekał, aż w końcu doczekał się publikacji ;) Lubię eksperymentować, gotować, piec. Gorzej już idzie mi zebranie się w sobie, spisanie i

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placki waniliowe z miodowymi brzoskwiniami 167

Są takie dni,kiedy nie da się inaczej i po prostu trzeba zacząć na słodko. Tak właśnie jest u nas dzisiaj. Dlatego zapraszam na placki waniliowe

Pełny talerz
Kijowski kotlet. 205

Kotlet kijowski, coś podobnego na lubianego przez wszystkich kotleta De Volaille. Główny trik przy przygotowaniu kotleta kijowskiego jest poprawne panierowanie kotleta, tak aby, ani gram masła

Kuchnia Łukasza
Jak dobrze zacząć dzień? 191

Znam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi

Brzuszki Łakomczuszki
Mini-chlebki piwne z nadzieniem 217

godz. do podwojenia objętości.   W międzyczasie przygotować składniki na nadzienie. Parówki przekroić na połówki, ser żółty pokroić w szerokie dłuższe pasy, ananasa na małe kawałeczki. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje .   P odzielić je na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać(...)minut nastawionego na 50C . Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane

Grunt to przepis!