ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:917/1217)

Pierogi z mięsem i pietruszką czyli pomysł na mięso z rosołu. 184

sobie i jest przerzucane w lodówce, albo zalega w jej kącie. Ja mam na to swój sposób, jeśli jest go niewiele zamrażam i składam aż będzie więcej. I wtedy..... Ciasto: Przepis ---->  TU 700 -800 g mięsa z zupy jajko 2 łyżki manny 0,5 szklani natki pietruszki sól i pieprz do smaku Usuwam tłuszcz, skórę, oddzielam od kości(...)tłuszczykiem. Natka pietruszki nadaje innego smaku nadzieniu, tak samo jak dodana do panierowania kotletów, smakuje całkiem inaczej. Często słyszę teksty....a z pierogami to tyle roboty. Trochę jest, ale bez przesady. a jak się skorzysta z produktów już w części przygotowanych, to tak wcale dużo tej pracy

Dieta moja pasja
zdrowy i smaczny wyciśnięty sok... 118

kiwi 2 sztuki, woda filtrowana lub mineralna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania(...)soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek kiwi, banan, marchew obrać i pokroić na kawałki pasujące do wlotu wyciskarki,jabłka i gruszki bez ogonków ze skóką, limonka sparzona ze skórką użyłam filtr ciemny drobniejszy, wszystkie składniki wkładać do wlotu i wyciskać sok, następnie wlać ciut wody do wlotu, wcisnąć guzik cofania i cały

W Mojej Kuchni Lubię
Gruszki w korzennym syropie 152

niewiele ich zostało, bo nie ma kto szczepić drzewek więc zupełnie zdziczały, mój Tata zajmował się tym całe życie, a od kiedy nie ma go z nami drzewa pozostały bez opieki. Owoce są pyszne i słodkie, ale ich wygląd i rozmiar pozostawia wiele do życzenia. Jedno jest pewne, że nawozy i opryski ich nie tknęły, a co za tym idzie(...)otwieram słój.  2. Syrop gotujemy z cukrem, kwaskiem i przyprawami, zalewamy gruszki, zakręcamy słoje i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Gruszki w syropie są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i owsianki

Apetyczna babeczka
Zupa rybna z kluskami francuskimi 155

liści laurowych i ziela angielskiego. Szalotki kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, a następnie również pokrojone w kostkę pomidory (bez skóry). Chwilę dusimy i całość przekładamy do gorącego wywaru. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozgrzeje wsypujemy i krótko smażymy obie papryki. Papryki dodajemy do wywaru, a na patelnię(...)zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy łyżeczką kluski, każdorazowo maczając w nim łyżeczkę. Gotujemy na średnim ogniu 3 minuty od chwili wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Zupę rybną podajemy

mojewypiekiinietylko
Pierogi z jagodami jak u babci! 368

fioletowymi ustami ;-))) I tak mi dobrze i niech już tak zostanie! Pierogi z jagodami, to obiad który musicie, po prostu musicie zjeść w lato. Nie wyobrażam sobie lata bez tego dania. To od zawsze dla mnie znak, że lato zawitało już w pełni do Polski, a w lasach na kolanach można z krzaków zrywać jagody. Pamiętam, że jak chodziłam(...)wiem czemu przygotowanie pierogów obrosłą jakąś legendą w ich robieniu. To w gruncie rzeczy chyba najprostsze polskie danie. Polegające na zagnieceniu trzech lub czterech składników w gładkie i elastyczne ciasto. Tj. mąki, letniej wody, żółtek i ewentualnie oleju rzepakowego. Tyle, cała filozofia robienia pierogów polega tylko i wyłącznie na tym aby ciasto nie było za twarde- czyli tępe ciężko

SMYKWKUCHNI
Chleb superfood na zakwasie i miodzie 198

się nawinie, to w chlebie) i dzięki temu zużyłam różne resztki, które w chlebie idealnie się spisują. Dodatek płatków powoduje, że chleb długo pozostaje świeży i pulchny, choć jest bez chemicznych spulchniaczy. Pamiętajcie, że dodatek siemienia lnianego i nasion szałwii hiszpańskiej (chia) wymaga dostarczenia do organizmu dużej ilości wody. Są to nasiona, które wchłaniają sporo płynów, więc musimy je systematycznie(...)miski wsypać: mąkę, amarantus ekspandowany, siemię lniane i chia. Dodać zakwas oraz miód. Wycisnąć do miski sok z pomarańczy.  Wszystko wymieszać. Stopniowo dolewać wodę w takiej ilości, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Wsypać płatki owsiane i mieszać łyżką ok. 3 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Chodzi tylko o to, żeby składniki dobrze się połączyły i wymieszały, szczególnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik miętowy 141

piekarnika i zaraz obniżyć temp. do 150*C Piec z parą wodną **   * przez około 1 godz i 20 min. Po skończeniu pieczenia otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do wystudzenia. *  likier miętowy nada masie serowej pięknego koloru miętowego, jeśli nie użyjecie likieru trzeba dodać odrobinę barwnika spożywczego **u żywając zamiast świeżej mięty torebek z herbatą należy zaparzyć(...)sernikowi koloru zieleni użyłam dodatkowo barwnika, ponieważ zaparzona świeża mięta nie dała efektu zieleni. Dodałam też kilka kropel miętowych dla smaku. Kolor jednak pozostał mało zielony. Piekłam w piekarniku bez kąpieli wodnej, przez to sernik nie był taki puszysty jaki widziałam tu  . Tam dla dekoracji wierzchu sernik został polany rozpuszczoną czekoladą i śmietaną kremówką 36 % Na spód dla lepszego

Proste Potrawy
Francuskie Bułeczki Śniadaniowe 204

dzielę na 16 kawałków z których uformuję bułeczki . Bułeczki foruję w następujący sposób : biorę kawałek ciasta i turlam nim dłonią na blacie aby powstała kulka , można również wziąć kawałek ciasta w dłonie i turlać go pomiędzy dłońmi aż powstanie kulka ( dokładnie widać to na filmiku ) . Gotową bułeczkę obtaczam w mące i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Bułeczki układam(...)Blachę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na środkową półkę i piekę około 16 minut na złoty kolor . Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Francuskie bułeczki śniadaniowe są gotowe pięknie pachną można się częstować . Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Batoniki mocy (bez glutenu i cukru) 199

batoników) 350 g miąższu z bardzo dojrzałych bananów (zwykle są to 4 średnie banany) 220 g płatków owsianych bez glutenu 100 g suszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni 80 g pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach(...)wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi masy lekko zarumienią się. Wyjąć, postawić formę na kratkę na 10 minut. Następnie wyjąć masę wraz z papierem

maniapieczenia
Ciasto cukiniowo-ziemniaczane 141

które przepis wrzuciłam tu w lipcu? Myśl zamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam sos na bazie warzyw. Składniki : 0,5 kg cukinii bez "waty" w środku 0,5 kg obranych ziemniaków mała cebula łyżeczka soli jajko pieprz 2 łyżki mąki 4-5 łyżek oleju Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki ziemniaczane(...)Piec ok. 45-50 minut. Podawać odwrócone wierzchem do dołu. Placek może być samodzielnym daniem. Można go też podać z sosem lub jogurtem. ----------- Podobne: Pieczeń-mielonka z fasoli Bliniarz (ciasto ziemniaczane) Pasztet jaglano-grzybowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Morelówka, nalewka z moreli 279

yszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć(...)nakryć częścią gazy i roztłuc tłuczkiem do mięsa. Z gazy zrobić sakiewkę, szczelnie zawiązać żeby kawałki pestek nie dostały się do owoców. Cytrynę wyszorować, sparzyć i cienko obrać skórkę (bez albedo). Wodę zagotować z cukrem, do gorącego syropu włożyć morele, sakiewkę z pestkami oraz skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, odstawić na 24 godziny. Następnego dnia owoce odsączyć na sicie

SzczyptaSmaQ
Uśmiechnij się! :) 108

Zwykłe ciasteczka. A jednak wyjątkowe. Na poprawę humoru. Przecież dzień bez uśmiechu to dzień stracony:) Upieczcie je, ładnie zapakujcie a następnie wręczcie komuś bliskiemu. Z okazji lub bez. Uśmiech gwarantowany:) Bo przecież radość bliskiej nam osoby jest bezcenna...:)   Do wykonania ciastek z kakaowym wzorem wystarczy przygotować szablon. W tym celu obrysowujemy kształt foremki, której używaliśmy do wykrawania ciastek(...)około 80 małych uśmiechniętych buziek :) 300 g mąki 75 g cukru pudru 1 żółtko 1 cukier waniliowy kilka kropli aromatu waniliowego 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na grubość 4 - 5 mm i wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą wykałaczki narysować buźki lub nanosić wzór

My simple kitchen
Babka marchewkowo-jabłkowa z miodem 149

pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już gotowe). Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia a  przed podaniem posypać babkę cukrem pudrem. Niedawno zostałam ponownie zaproszona do zabawy Liebster Blog, tym razem przez Anetę z Z iółko(...)Jamie'go Olivera :) 5. Glutenowiec czy bezglutenowiec? Glutenowiec. 6. Jaki jest twój ulubiony gadżet kuchenny? Hm...myślę i myślę....i nic nie wymyślę:) Nie mam :) 7. Jako, że ja bez śniadań nie wychodzę z domu, ciekawa jestem, jakie jest Wasze ulubione? To zależy. Jak wybieram się biegać to lubię zjeść owsiankę z sezonowymi owocami. A tak standardowo to chyba musli

My simple kitchen
Szpinakowe babeczki z serem bałkańskim i boczkiem/ bez miksera 113

Jeśli preferujecie babeczki w wydaniu wytrawnym, nie na słodko, to polecam takie cacuszka Są przepyszne, puszyste, proste w wykonaniu - bez użycia miksera. Skład: ( na 15 babeczek) - 270g mąki - 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450g - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80ml oleju czyli około 1/3 szklanki - pieprz mielony - 2 jajka - 200 g sera bałkańskiego (Ja użyłam Ser bałkański z mleka owczego(...)szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy na babeczki na wysokość 7/8 foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut, tak aby ciasto było zarumienione a patyczek do sprawdzania wypieku wychodził z babeczki suchy. Smacznego

upichcona
Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami 176

solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto.Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować resztą oleju z saszetki(...)popęka. Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! - szybko, sprawnie i prosto. Smacznego :)   -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Przepis można

Grunt to przepis!