ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:910/1217)

Naleśniki z zsiadłego mleka 113

razem z książki „Kuchnia polska”. Od czasu do czasu mam taki dzień, że wywalam wokół siebie książki kucharskie i zaczynam je przeglądać. Ot tak, jak popadnie, bez konkretnych pomysłów na to co mam ugotować. Książek Szymanderskiej mam tyle, że były niewielkie szanse na to, że akurat z nich nie skorzystam. I w sumie ok. Właściwie każdy przepis, jaki(...)przecież prawie każdy z nas jadł placki na zsiadłym mleku. Smak jest więc bardzo podobny. Naleśniki wyszły bardziej miękkie niż normalne. Może to dobrze, może nie, dla mnie to bez znaczenia. Smak był bardzo fajny, naprawdę. Róbcie w ciemno, chociaż raz, na spróbowanie. Ja będę do nich wracać na 100%. Podczas robienia zdjęć do przepisu, przyczłapało do mnie moje dziecko

Kardamonovy
Ciasto bananowo-czekoladowe 289

Wilgotne bananowo-czekoladowe ciasto idealne na jesień czy zimę. Bardzo proste do zrobienia i nic tylko zrobić sobie kawę czy herbatkę, usiąść pod kocykiem i włączyć jakiś dobry film :)  Składniki: 3 banany mąka 240 g 2 jajka cukier 100 g cukier waniliowy 1 op. (16 g) 2 tabliczki czekolady mlecznej proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki masło(...)silikonowa więc nie ma potrzeby smarować tłuszczem ale zwykle blaszki lepiej posmarować tłuszczem (fajną sprawą jest tłuszcz w sprayu, niedawno kupiłam super sprawa). Piekę w 160 stopniach z termoobiegiem (bez termoobiegu 170 stopni) przez 30 minut a następnie zmniejszam temperaturę do ok 140-150 stopnie i jeszcze przez 5 minut piekę.  I gotowe

Kuchnia Viki
Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna 432

tego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku(...)masę, aż zwiększą swoją objętość. Stopniowo dodajemy miękkie masło (musi być zupełnie miękkie). Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo, powoli miksując. Mieszamy ze sobą: wódkę, (bez obaw – alkohol wyparuje), skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu, a następnie dodajemy do masy i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli do czasu, aż będą

Poezja smaku
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 253

mojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do jakich ciast? Nie powiem, jest z nią trochę roboty, ale warto mieć swoją skórkę pomarańczową w spiżarce. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na 4 słoiczki po 200 ml: 12 pomarańczy (najlepiej ekologiczne i niewoskowane(...)cukrem, wymieszać i zagotować na małym ogniu, pod przykryciem. Od czasu zagotowania gotować około 45 min, do momentu aż ilość syropu zredukuje się, a skórki staną się półprzezroczyste, już bez przykrycia. Wrzące skórki przekładać do wyparzonych słoiczków (razem z syropem). Mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić pod kocem do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do spiżarki, w ciemne miejsce. Skórki

moj przepis na
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 177

postanowiliśmy również pojechać trochę barowo :P Lubicie kluski śląskie ? A sos z grzybów leśnych, a do tego buraczki ? Jeśli tak to danie dla Was :) My lubimy takie proste danka bez zbędnie wielu składników. No chyba, że robimy coś w stylu indyjskim np. curry, to już inna sprawa :) ta kuchnia wymaga obfitości składników. Jednak, jak pisaliśmy w ostatnim poście, chcemy(...)przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie

vegetanie
Chleb żytni na zakwasie żytnim bez drożdży 209

piekarniach ciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w środku bez jakiś totalnie nie potrzebnej długiej listy składników, ulepszaczy. Szkoda, że ginie tradycyjny smak i skład. Przeszukałam przepisy w książkach i znalazłam taki skład gdzie nie ma drożdży. Upiekłam i się(...)sól 17 g (2 łyżeczki)zakwas (ten który wykonaliśmy poprzedniego dnia) - wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę (wyrabiałam ok 5-7 minut)- pierwsze wyrastanie 45 minut ciasto to wymaga tem. ok 27 stopni ja nagrzewam piekarnik do ok 30 stopni (wyłączam)i wkładam przykrytą miskę do piekarnika na pierwszą fazę wyrastania- po tym czasie dziele ciasto

Basia w kuchni
Drożdżowe grzebienie z dżemem 404

wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować wałek i podzielić go na 8 części. Z każdej części uformować kulkę.Kulki wałkować na stolnicy na okrągły placuszek o grubości(...)odstawić ma 15 min. do napuszenia.Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym. Piec ok. 15 min. w 180C - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.   Diagnoza:Grzebienie wychodzą przesmaczne! Są nietrudne w wykonaniu, jeśli podąża się krok w krok za instrukcją

Grunt to przepis!
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48195

włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego warzywa posmak i zapach. Zaleca się gotowanie warzyw kapustnych bez przykrycia – żeby pozbyć się z nich nieprzyjemnych dla nosa olejków eterycznych. A rosół gotujemy pod przykryciem, więc cały zapach z kapusty zostaje. Staram się, żeby wszystkich warzyw w rosole było(...)reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty

Karo in the Kitchen
Zimne nóżki 117

Zimne nóżki Przepis na tradycyjną galaretę wieprzową z nóżek wieprzowych i golonki.  Zimne nóżki przepis, który w czasach PRL-u znała każda pani domu nadal

Cztery Fajery
Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 2085

Krajobraz za oknem się zmienia. W blasku słońca opadają liście z drzew.To właśnie polska złota jesień zainspirowała mnie do dzisiejszego przepisu. Oto propozycja dla Was na

kulinarnyJa
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 226

ciasteczka robiłam w tym roku na Halloween. Wyszły bardzo smaczne, a i samo ich przygotowanie poszło mi całkiem sprawnie. Ciasteczka dyniowe z nadzieniem Ciasteczka te są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween. Niedługo będziemy mieć Swięta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki(...)cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko

mecooks
Paszteciki z bigosem 212

mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto - uformowane w zgrabna kulę . Całość przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 2 kawałki. Każdy z nich rozwałkować na długi, a wąski prostokąt - wymiary zależne tu będą od preferowanej(...)ciepłe miejsce na ok 40min do napuszenia. Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim wierzch pasztecików. Posypać ziarnami czarnuszki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 15 minut w temp. 200C do zezłocenia - koniecznie należy tu kontrolować czas pieczenia, bo piekarnik piekarnikowi nie jest równy

Grunt to przepis!
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 169

wokół siebie rodziny, chlebem się dzielono, a także "za chlebem" wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym dziennym menu, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło. Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe

Wędrówki po kuchni
Placuszki jogurtowe z bananem 190

patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć na patelni nie  więcej niż 4 sztuki .  Smażyć(...)ręcznikiem papierowym lub mokrą gąbką - żeby nie zostały na niej kawałki przywartego owocu, które spalą się podczas kolejnego smażenia . U mnie podane lekko posypane cukrem pudrem, albo w ogóle bez dodatkowych atrakcji - banan nadaje tu już wystarczającej słodyczy WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE

Grunt to przepis!
Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables 252

piekarniku ponownie nabiera chrupkości. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami (4 porcje) Składniki na kurczaka: 2 całe piersi kurczaka bez skóry, pokrojone na 1 cm paski 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 duże jajko, rozbełtane 1 szklanka zimnej wody gazowanej 1 szklanka mąki 1 łyżka przyprawy pięć smaków olej do smażenia(...)olej do głębokiego smażenia. W średniej misce roztrzep trzepaczką jajka z zimną wodą, wmieszaj mąkę, przyprawę pięć smaków i wymieszaj, aż masa stanie się jednolita. Zanurz kurczaka w cieście, strzep jego nadmiar i wrzuć do rozgrzanego oleju. Smaż po kilka naraz, do ładnego zarumienienia, przez 2 – 3 minuty. Wyjmij i przełóż na papierowe ręczniki. W celu przygotowania sosu śliwkowego

karmelowy
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 190

atmosferę rodzinnego domu, wyśmienite potrawy serwowane przez mamę i doprawione jej staraniami. Zawsze pojawia się czerwony barszcz z uszkami wypełnionymi grzybami, są pierogi, smażony karp i wiele innych dań, bez których nie wyobrażamy sobie tego wieczoru. Każdego roku przynoszę też na Wigilię nową potrawę. Tak na przełamanie tradycji. Nie mam zamiaru z nią wojować, o nie. Staram się jednak(...)plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami

W mojej kuchni
Proste babeczki kokosowe 226

puszyste babeczki z wiórkami i mlekiem kokosowym podane z kremem śmietankowo kokosowym (też z mleka kokosowego - nic się nie zmarnuje :) ). Pierwszą porcję babeczek (te, które widzicie na zdjęciach) upiekłam bez żadnych dodatków, do drugiej dodałam po kostce gorzkiej czekolady i myślę, że były jeszcze lepsze. Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)Mieszamy dokładnie, dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Czas, kiedy babeczki

Ciastkozercy
Waniliowy makaron farfalle z borówkami w sosie waniliowym 232

razem zrobiłam makaron farfalle czyli słodkie małe kokardki :) dałam im smak waniliowy. A już gotowy połączyłam z borówkami, twarogiem i orzeźwiającymi listkami mięty, oczywiście nie odbyło się to bez dodania sosu waniliowego dla wzmocnienia smaku.SKŁADNIKI: przepis autorskimakaron  400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę pszenną 405)4 jajka dużepół łyżeczki soli morskiej(...)jajka i wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny - po tym czasie rozwałkować na cienko płaty makaronu, jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu rozwałkujemy ciasto pamiętając, aby podsypywać mąką, aby ciasto się nie kleiło- teraz radełkiem tniemy paski i dzielimy je na prostokąciki (mi najlepiej odpowiadały 3cm szerokości i 4 cm długości- gotowe prostokąty chwytamy

Basia w kuchni
ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM 152

Na konkurs wpłynęło 8 zgłoszeń. Wszystkie chłodniki bardzo apetyczne, ale zaintrygował Nas jeden,na chłodnik z ogórków,ale na wodzie...Nigdy nie jedlismy chłodnika do którego

Z Majeczką w kuchni