czas można sobie pozwolić, tym bardziej, że ja wielką fanką, a raczej żadną fanką białej czekolady nie jestem :( Oczywiście osoby trenujące, prowadzące na co dzień aktywny tryb życia mogą bez wahania pozwolić sobie na taki smakołyk częściej, tym bardziej, że tej białej czekolady pewnie nie jest aż tak dużo :D W tym rodzaju batonika totalnie zauroczył mnie kokosowy smak(...)znalazłam to cudo! :D Dla mnie faworyt! Najlepszy z całej trójki. Zachwycił mnie zarówno składem, niższą kalorycznością jak i smakiem! Toż to smakuje jak prawdziwa szarlotka! A ja uwielbiam ciasta jabłkowe, ba, ja kocham jabłka! I cynamon! I rodzynki również :D Ten baton zawiera przepyszne połączenie naturalnych składników, które zebrane razem sprawią, że podczas pałaszowania poczujesz jakbyś jadł/jad
Zdrowie na języku :Pkopytka – bo następny raz na pewno będzie. Danie szczególnie nam posmakowało, być może to magia szafranu, albo po prostu uwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków (ok. 5-6 średnich sztuk) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 jajko sól morska, świeżo mielony pieprz Sos szafranowy: 1 duża szczypta(...)praskę wprost do mąki (można też rozbić bardzo dokładnie tłuczkiem – ja nie posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części za pomocą noża. Na blacie wałkujemy wewnętrzną stroną
Poezja smakurazie, maszyna zajęła honorowe miejsce w kuchni i w prawie każdy weekend na stole pojawiało się świeże pieczywo. Chciałam jednak spróbować czegoś nowego. Postanowiłam upiec chleb bez użycia sprzętu, jedynie mąka, woda, moje dłonie i ciepło piekarnika. Zaczynałam od sodowych chlebków irlandzkich, są bowiem najłatwiejsze i zawsze się udają. Następnie przerzuciłam się na drożdże i po kilku(...)drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki mąki żytniej (typ 2000) 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, suche drożdże oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie zagniatam, dodając odrobinę wody, jeśli
W kuchni Karmel-itkiPosiadanie gotowego puree dyniowego skłoniło mnie do wypróbowania tego sernika. Miałam ochotę na jakiś jesienny wypiek i nie mogłam się mu oprzeć. Serniki piekę dość rzadko
Mania WypiekaniaW lutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej cebulki i piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra
Codziennik Kuchennyciepłe miejsce na ok 1 godz. do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować składniki na nadzienie. Salceson pokroić w grubsze półplasterki , a serek topiony i ogórki kiszone w plasterki. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 8 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać(...)40min do napuszenia. Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane
Grunt to przepis!Taki tort sprezentowałam sobie na dzisiejsze urodziny. Całej rodzince bardzo smakował no i zrobił na wszystkich wrażenie :) Jest z nim trochę pracy, ale efekt wart jest
Na Ciasteczkowych Papierachkoktajl czekoladowy . Ważne, aby był pożywny, zdrowy i stosunkowo prosty. Smak czekoladowy myślę, że jest w miarę uniwersalny. Kto go nie lubi? Większość ludzi z ochotą zajada się czekoladami, ciastami czekoladowymi czy lodami czekoladowymi… świat kręci się wokół niej. Niedawno też, bo 12 kwietnia, był „dzień czekolady” i tak naprawdę z tego powodu to ona stała się(...)szczypta Wykonanie: Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zblenduj na pyszną, gładką, jednolitą i kremową masę. Nawet największe gorzkie żale jakie masz do świata osłodzisz sobie tym koktajlem, bez dodatkowego wielkiego poczucia winy, bo w końcu zdrowe to to jest Smacznego! Artykuł Koktajl czekoladowy z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
BlendmanŻeleźniaki (przeciaraki, szare kluski) to tradycyjne kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty ( po przepis zapraszam tu ). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami. W dobie robotów i malakserów - dzisiaj to już(...)być również za gęsta. Najlepiej sprawdzić wrzucając jedną kluskę na próbę, czy się nie rozlatuje podczas gotowania w dużym, płaskim rondlu zagotować osoloną wodę. Dużą łyżką nabierać porcje ciasta i wrzucać na osolony wrzątek. Za każdym razem zanurzać łyżkę we wrzątku, by ciasto się nie przylepiało. Po wypłynięciu gotować kluski 8-10 minut. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową w międzyczasie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wczoraj wróciła do rodzinnego miasta. Na pociąg zdążyłam w ostatniej sekundzie (taka jest moja organizacja czasu) no i za karę przez godzinę i 40 minut miałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćGosi na blogu codojedzenia.pl Zawiera w sobie cukinię i sezonowe owoce - jagody, wszystko to bardzo lubię, a ciasto było naprawdę pyszne :) Składniki : 500 ml utartej cukinii - u mnie było to 30 dag 400 ml mąki tortowej, wagowo było to 25 dag 10 dag czekolady gorzkiej 4 łyżki kakao(...)łyżką Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki podłużnej o wymiarach 15 x 28 cm lub okrągłej o średnicy 24 cm Piec w termoobiegu w 160 stopniach lub w 175 *C bez termoobiegu przez około 50 min. Polecam tez jagodowy placek z kruszonką
Proste PotrawyRozwałkowujemy je na prostokąt o bokach ok. 60x30 cm i grubości około 1 cm.Ciasto smarujemy dokładnie masłem i posypujemy równomiernie przygotowaną posypka. Lekko ją wklepujemy żeby dobrze przylegała do ciasta. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na grube (około 3 cm) plastry. Układamy spiralne kawałki w okrągłej blaszce w ok. 3 cm odstępach. Odstawiamy zawijasy na około(...)odwracając ja na drugą stronę aby sos karmelowy znalazł się na wierzchu. Polewamy przygotowaną polewą. Moje uwagi: Jeśli chodzi o sos karmelowy, to można również babeczki upiec bez niego. W tym momencie po prostu pieczemy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu dekorujemy polewą z serka. Sos zdecydowanie dodaje im słodkości no i oczywiście kaloryczności. Dzięki
Mania Gotowaniaulubione zapachy: czekolady, cynamonu, goździków, kardamonu. Zawsze mówię, że to najlepsza aromaterapia, jaka może być. Do tego jest to zapowiedź czegoś pysznego. Czasami są to małe ciasteczka, czasem niesamowite ciasto do popołudniowej herbaty, a innym razem danie główne. Dziś zdecydowanie jest to danie obiadowe. Proste, z małą ilością składników, a mimo to inne niż zwykle. Na tyle wyjątkowe, że doskonale(...)Poza tym jest idealne dla wszystkich tych, którzy tak jak ja lubią mięso w połączeniu ze słodyczą owoców. Schab w pomarańczach Składniki: 1 i 1/5 kg schabu bez kości 5 pomarańczy 1 laska cynamonu 2 cebule 3 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy sól, pieprz 100 ml wody 2 łyżki mąki Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Schab po umyciu
Przysmaki Karolkimojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty
moj przepis naKurczak pieczony jest jednym z najlepszych oraz szybszych dań do zrobienia na obiad. Dodatek kaszy jaglanej która jest niezbyt ceniona w naszej kuchni, stanowi pełno wartościowe
kgwjanczewo