ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:860/1217)

Babka limonkowo-jogurtowa 135

może być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej. Składniki na 20 porcji : 225 g jogurtu naturalnego 5 jajek skórka i sok z 2 limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru (lub więcej(...)olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć

cucinare
Domowe mleko migdałowe 196

nich dolegliwości żołądkowe – to będzie odpowiednie mleko dla Was. Migdały po zrobieniu mleka nadają się do robienia wypieków – nic się nie zmarnuje. Składniki: ok. 100 g migdałów bez skórki – można kupić już zblanszowane lub w formie krokantu, słupków lub płatków (u mnie krokant) przegotowana woda lub ulubiona niegazowana woda mineralna 2-3 łyżki syropu klonowego, syropu(...)barwy. Dosładzamy mleko według smaku (np. miodem), dodajemy szczyptę soli i rozrzedzamy dodając jeszcze pół szklanki wody. Przelewamy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub pieluszkę (pulpę migdałową wykorzystuję do pieczenia ciast lub muffinek ). Mleko jest gotowe. Mleko migdałowe w niskiej oraz wysokiej temperaturze rozwarstwia się. Jeśli przechowujemy je w lodówce – przed użyciem należy je wstrząsnąć kilkukrotnie. Nie należy go dodawać

Poezja smaku
Bułki grahamki 187

Coraz trudniej kupić w sklepie pyszne grahamki. Takie bez polepszaczy i nie mrożone przez kilka miesięcy. A że, można teraz kupić mąkę graham, postanowiłam je upiec sama. Od teraz nie kupuję już grahamek tylko piekę sama. Przynajmniej wiem co jem. Składniki: 0,5 szkl letniego mleka 0,5 szkl letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego 1,5 łyżki miodu(...)posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąki i drożdże wsypać do misy miksera, wymieszać. Wlać letnie mleko, wodę, syrop trzcinowy,miód, olej i wsypać sól. Końcówką do wyrabiania ciast  drożdżowych(hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu

Ala piecze i gotuje
Śniadaniowe placuszki "Jak najzdrowsze" 177

pokochało je miłością bezwarunkową, a ja przeklinając dzień pierwszego spotkania staram się uzdrowić przepis. Najpierw zaczęłam dodawać kefir lub jogurt, potem pestki a na końcu owoce. Poniżej wersja finalna bez mąki, a właściwie z mąką owsianą włąsnoręcznie zblędowaną z płatków górskich. Placki na podmianie mąki tylko zyskują jeśli chodzi o smak więc spokojnie można je robić dla dzieci i dorosłych(...)resztę suchych składników i mieszamy. Dodajemy miód, jogurt, olej i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy bądz miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy trochę wody aby rozrzedzić konsystencję (około ćwierć szklanki). Ciasto ma być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Smażymy po obu stronach koło minuty aż placki się zarumienią. Podajemy na słodko z ulubionymi dodatkami

Lubczyk i Wanilia
Słodkie gniazdka z wstążek 186

zrobić dwukrotnie. Za pierwszym razem wstążki porozwijały się podczas smażenia i były (jak dla mnie) za grube. Generalnie nie chciały współpracować i prawie mnie pokonały ;) Nie obyło się więc bez lekkiej modyfikacji przepisu i drugiego podejścia. Tym razem udało mi się wygrać ;) Moje uwagi Jeżeli gniazdka podczas smażenia lekko się porozwijają, można spróbować je szybko jeszcze raz uformować tuż(...)Mąkę przesiać do miski. Żółtka ubić. Pośrodku mąki zrobić zagłębienie i dodać wszystkie składniki. Wszystko razem mieszać, zagarniając powoli trochę mąki do środka. Gdy składniki się połączą, mocno zagnieść ciasto (przez ok. 5-8 minut). Zagniecione ciasto podzielić na 6 porcji. Każdą porcję bardzo cienko rozwałkować (jak najcieniej się da), nadając jej kształt prostokąta (można użyć maszynki do makaronu). Placki

Pełny talerz
Ciasto buraczane 281

jest dla ciebie wyjątkowa. Ale już jego komercyjne oblicze bardzo mnie denerwuje. Te wszystkie misie, pluszowe serduszka i inne bibeloty moim zdaniem są zbędne. Przecież można zrobić coś własnoręcznie bez niepotrzebnych wydatków i nie wiem jak wy, ale mnie o wiele bardziej cieszy nawet mało zgrabny prezent zrobiony z sercem niż kolejny, może piękny, kupny prezent(...)kokilki, do środka wciskamy kostkę czekolady i całość wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika na około 40 minut (wersja ekspresowa: 5 minut w mikrofalówce na najwyższej mocy). Wyjmujemy ciasto z kokilki, posypujemy gorzkim kakao i cukrem pudrem

Kuchenny Skrawek Nieba
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 413

wielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-)Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilośćmożna zwiększyć, wedle uznania.Składniki:- 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750(...)przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- szczypta soliDodatkowo:- 1 jajko do posmarowania ciastek- u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce, przez conajmniej 30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na blacie

Smaczne Zdrowe
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 185

Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju.Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.   Przygotowujemy farsz.Drobno kroimy pieczarki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem i smażymy przez kilka minut(...)blaszcez papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 25 minut.   Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.   Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie.Smacznego

Maminek kulinarny
Chleb piwny - wyzwanie 192

kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik, tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest przepyszny(...)miski zasypiemy cukrem oraz dodamy lekko ogrzane mleko (2-3 łyżki)jak drożdże zaczną już pracować dodajemy do tego piwo, dokładnie mieszamy dodajemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.- wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi- ja dałam jeszcze ciastu

Basia w kuchni
AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł 469

panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja na domowa alternatywę do stripsów w KFC, która jest znacznie tańsza i jesteście pewni, że dostaniecie porządny kawał mięcha bez chemicznych dodatków w panierce. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. MIĘSO (ok. 5 min): Oczyszczamy mięso, kroimy na podłużne i dość cienkie kawałki . Można pokroić też(...)dłużej smażyć na wolnym ogniu. W przeciwnym razie mogą być surowe w środku. 2. MARYNATA (ok. 2 min): mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki (spływa po łyżce ale powoli), dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty powinien być brązowawy, radzimy spróbować odrobinę aby sprawdzić poziom dosolenia

Nerds Kitchen
Tort Malinowo-Waniliowy 166

soli 2 laski wanilii Delikatnie i starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno zaczynając od paru kropel soku z cytryny, następnie szczypta soli i tak jak przy bezie, gdy jajka zmienią swój kolor na biały i będą przypominać pianę z kąpieli zaczynamy stopniowo dodawać cukier łyżkami, średnio 2 łyżki na minutę. Do sztywnych białek dodajcie żółtka, przesiane mąki(...)mieszając śmietankę z mascarpone i łączymy wszystko w jednolitą masę. Odstawiamy do momentu aż się zetnie. Wystudzonego biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości  środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową ze słodkim winem. Gotowego biszkopta pokrywamy resztą kremu który daliśmy

Kuba Gotuje
Ciasteczka Bounty 512

śmietanę oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzone ciasto umieścić na papierze do pieczenia, wałkować przykryte folią spożywczą, dzięki temu unikniemy klejenia się ciasta do wałka i dodawania mąki -  ciasteczka wykrawać foremką lub wąską szklanką w niedużych odstępach od siebie i razem z papierem przenieść na blachę do pieczenia lub delikatnie przełożyć(...)żeby utrzymała rzadką konsystencję przez cały czas trwania dekorowania - ciasteczka zanurzać do połowy w polewie czekoladowej, chwilę odczekać, aż nadmiar polewy spłynie, odkładać na kratkę, stawiając na sztorc, częścią bez polewy do kratki lub jeśli nie macie kratki, na folię aluminiową - ciasteczka pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy, można je schłodzić w lodówce - ciasteczka po zastygnięciu polewy nie powinny

Smakołyki Bereniki
Sernik z murzynkiem 13137

Przepyszny w smaku, kremowy i o ciekawym wyglądzie sernik, który smakuje jak... sernik z czekoladą :)  uwielbiam go! Mama piecze go od lat (wiem, że przepis

Kolorowy Przepisownik
Pierogi z burakiem i kozim serem 357

Pierogi w Polsce zna każdy. Nie muszą być jednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne

MarcinChef
Kruche ciasteczka bez glutenu, bez jajek, bez cukru 199

Kruche ciasteczka Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania 1 szklanka mąki kokosowej pół szklanki mąki migdałowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nietadieta