Kurczak - mini pizza to danie, które na pewno zasmakuje miłośnikom pizzy :) Miejsce kalorycznego ciasta zastąpiłam kurczakiem a na nim: salami, pomidor i żółty ser. Fajny pomysł na nietypowy obiad lub przekąski na imprezkę. Składniki na 3 porcje: filet z kurczaka - podwójny 6 plastrów salami 6 plastrów pomidora 6 plastrów żółtego sera ketchup pieprz cayenne przyprawa do kurczaka bazylia olej(...)stron - z każdej ok. 2 minuty. Usmażone kawałki smarujemy ketchupem, następnie układamy na nich salami i pomidora. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) ok. 15 min. Po tym czasie kładziemy ser i zapiekamy jeszcze 5 min. Gotowe danie układamy na talerzu i posypujemy bazylią. Kurczaka podajemy z frytkami, grzankami lub jako przekąskę. Filety można
Alutka-GotujeSzybkie ciasteczka owsiane bez mąki pszennej. Jako dodatki możecie wykorzystać dowolne składniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych(...)Masło lub olej roztopić na małym ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego
Chocolate Muffin Blogglutenu. Słodzone miodem, są bardzo pożywne i sycące. W środku są wilgotne. Szybkie i proste w przygotowaniu, polecam… (inspiracja ze strony justpaleofood ) Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu Składniki na około 12 ciastek: 1/3 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki naturalnego miodu 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej szczypta soli(...)połączenia składników. 2. Następnie dodać mąkę kokosową, bakalie i wymieszać. Odstawić na około 5-10 minut, aż mąka kokosowa wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje. 3. Z gotowego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut, aż ładnie się przyrumienią
Mała CukierenkaCałe szczęście należę do grona szczęśliwców, których dzieci jedzą (prawie) wszystko i (prawie) bez grymaszenia, a to już duży sukces. Sama jednak w dzieciństwie byłam niejadkiem i wiem, że moja mama próbowała różnych trików, żeby poprawić mój apetyt. Jeśli macie w domu niejadka albo po prostu chcecie zrobić swojemu dziecku śniadaniową niespodziankę mam dziś dla Was propozycję na naleśniki zajączki(...)upieczenia naleśników wykorzystałam przepis na amerykańskie pancakes. Składniki na naleśniki +serek homogenizowany lub wiejski, dowolne owoce do dekoracji, u mnie: truskawki, borówki, banany, mandarynka, awokado (można zastąpić kiwi), marchewka Ciasto na naleśniki przygotowujemy według przepisu . Na brzuszki zajączków piekłam placuszki z jednej łyżki ciasta, na głowy z jednej łyżeczki – podczas pieczenia ciasto jeszcze trochę urośnie. Owoce myjemy i przekładamy
CiastkozercyTak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki
DefinicjaSmakuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Sto kolorów kuchni . Kolejne ciasteczka, które zasługują na miano tych najlepszych. Smakują rewelacyjnie - nawet bez nadzienia, jedynie posypane cukrem pudrem. Pokochają je dzieci - jak i dorośli. U mnie za każdym razem znikają ekspresowo! (około 40 pojedynczych sztuk) 125g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego (dodałam śmietankowy) 200g mąki(...)cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, aromat, a po wymieszaniu - resztę składników. Całość dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość około 3 mm. (W razie potrzeby podsypywać mąką.) Z ciasta powycinać kółka lub inne dowolne kształty. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec
Di gotujeodchodzić od rąk (na zdjęciu starałam się pokazać jego konsystencję). Wyrobioną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wierzch posypujemy ziarnami i wgniatamy je lekko łyżką w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (gruba ścierka lub folia) na około 2 godziny w ciepłe miejsce (ja postawiłam na grzejniku). Wyrośnięty bochenek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni(...)upieczeniu postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Chleb w 100% żytni będzie wilgotny w środku, ale nie powinien brudzić noża. Dlatego ważny jest element dopiekania go już bez formy i bez papieru. Szeroki wybór produktów superfood znajdziecie w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl
Kolorowy Przepisownikmiejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy ręcznie, odrywamy niewielką ilość ciasta, z którego formujemy 4 małe ozdobne kulki (będą to uchwyty bochenka), pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części, z których formujemy kule, które ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Kule układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub gdy chcemy mieć(...)chleby mieszczą się na raz w piekarniku, ale można je upiec na raty jeśli się nie mieszczą w piekarniku. Chleby pieczemy przez ok. 30 minut w 220 stopni C bez termoobiegu, a następnie odkładamy je do całkowitego wystygnięcia (najlepiej upiec je dzień wcześniej). Przed podaniem odcinamy wierzchy chlebów, wydrążamy je, smarujemy w środku roztrzepanym białkiem (środek nie będzie przemakał), chwilkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielkimi krokami zbliża się weekend. Nawet dla mnie, co cieszy mnie niezmiernie. Poprzedni, teoretycznie wolny, spędziłam kursując między łóżkiem a kanapą, czując się przy tym raczej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierogi z mięsem bywają u nas od zawsze. Kiedyś przygotowywała je moja Mama, od kilku lat przygotowuję je już sama. Kiedyś bywały na mące
Smaczne ZdroweOstatnio był chlebek ze słonecznikiem więc dziś będzie bez dodatków. Przepyszny podobny do kupnego, jednak uważam , że jest o wiele smaczniejszy mój. Składniki : mąka pszenna typ 650 500g woda ciepła 300 ml sól 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 30 olej 50 ml Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól. W drugiej miseczce rozrabiamy wodę z cukrem(...)przygotowaną). Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł. Po wyrośnięciu rozczynu ,wlewamy go do misy z mąką i solą. Dodajemy oleju i miksujemy (końcówka hak) koło 10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę, przykryte ściereczką.Po godzinie bierzemy blaszkę prostokątną( taka od babki) i wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy nasze ciasto chlebowe i zostawiamy
Różowa kuchniaNasze pierwsze samodzielnie przygotowane uszka wigilijne z grzybami. I choć już po wigilii to, by przepis nie umknął i nie zawieruszył się gdzieś do
Smaczne Zdrowekońcu przyszedł ten czas, aby spędzić go w gronie rodziny. W pełni miłości i ciepła. Chociaż tegoroczne święta są bez śniegu, ale również odczuwa się ten magiczny czas jak co roku... Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej graham 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 opakowania przyprawy do piernika(...)sitko. W rondelku podgrzewamy cukier miód, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do mąki. Chwilę mieszamy i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy masło. Jeśli ciasto będzie się lepić posypujemy mąką. Po dokładnym wykonaniu ciasta robimy z niego kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. PO upływie czasu na stolnicę posypaną mąka wałkujemy ciasto. Powinno
Truskawkowa Fiestagarnka dodałem również 3 pokrojone w półcentymetrowe plasterki marchewki oraz litr bulionu wołowego. Całość zagotowałem na dużym ogniu, który następnie zmniejszyłem. Gotowałem na małym ogniu przez 3 godziny bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W razie, gdyby ilość płynu w garnku robiła się zbyt mała należy dolać do niego czystej wody. Ziemniaki obrałem ze skórek i starłem(...)oraz 200 gram mąki pszennej. Oczywiście ilość mąki może się zmieniać w zależności od tego jak dokładnie odciśnięte z wody zostały ziemniaki oraz od ich gatunku. Całość wyrobiłem na ciasto, które powinno być zwarte i gęste. Tak przygotowane ciasto rozłożyłem na talerzach, tak aby tworzyło centymetrową warstwę. W dużym garnku zagotowałem osoloną wodę. Do wrzącej wody za pomocą łyżki wkładałem
Wyprawy kulinarnekładziemy na środek talerza i rozciągamy dalej na 4 ręce. Ciasto musi być cieniutkie, ale nie za bardzo, bo będzie pękać podczas pieczenia. Grubsze końce odcinamy nożem. Dobrze rozciągnięte ciasto smarujemy dużą ilością roztopionego masła, obsypujemy bułką tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami(...)trzy razy. Dawno nie byłam z siebie taka dumna jak po upieczeniu tego strudla! Wyszedł niesamowity! I niestety muszę schować tu skromność do kieszeni! Wypróbujcie, bo nie bez powodu był to ulubiony deser cesarza Franciszka Józefa. Pewnie polecałby go nawet zza grobu :) Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyLato to świetny czas na odchudzanie, to czas gdy wysoka temperatura obniża głód a wygrywa pragnienie i chęć orzeźwienia. Wraz z większą aktywnością fizyczną warto wspomóc
Kuchnia PROzdrowotnaoraz placków na które podaję tutaj przepis. Wczoraj pierwszy raz piłam ją zgodnie z zaleceniem czyli rozpuszczoną w wodzie/mleku. Poszłam na kompromis i zmieszałam wodę z ciepłym mlekiem, odżywka bez problemu się rozpuściła nie pozostawiając żadnych grudek, smakiem przypomina koktajl mleczny więc jej wypicie było dla mnie samą przyjemnością ;) Składniki: jajko 4 łyżki żytnich płatków 70g gęstego jogurtu naturalnego (około(...)około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOstatnio z każdej strony płyną do mnie złe wieści. Po prostu masakra jakaś i tyle. Najgorsze jest to, że nic nie mogę zrobić. Żeby poprawić nam
Pełny talerzPoniedziałek zaczynam od kolejnego chlebka, tym razem z dodatkiem ziół prowansalskich. Przepis jest prosty, bez zakwasu, na drożdżach, a dodawać można do niego swoje inne ulubione przyprawy. Co prawda jest już po porze śniadaniowej ale zapraszam na wirtualną jego odsłonę :) Przepis na ten chlebek mam od Zajadam.pl Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej(...)ciepłej wodzie, odstawić na parę minut. Sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać wodę z drożdżami, wymieszać dokładnie. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1 godzinę
pink envelopeDwa lata, jak ten czas leci. Pamiętam jak P. zawoził mnie do szpitala, gdy zaczęłam rodzić, jakby to było dziś, a to już 2 piękne lata
dom-agi.plcoś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym(...)który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował, kiedy kiecka sylwestrowa już dawno wisi w szafie, można więc bez wyrzutów poszaleć!:) A kto z Was się odchudza, niech lepiej zacznie od... poniedziałku:))) SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE:1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki ekstraktu
Słodko-Słony Świat Ilonytego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;)Składniki:300 ml mleka,1,5 łyżki oliwy,500 g przesianej mąki pszennej(...)łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.Po około 10 minutach wlać resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu
Codzienna kuchnia niecodziennaczerwone serca i pluszaki patrzące na mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie serca z różowym lukrem upiekłam, to śmiać mi się chce. Bo, jeśli przygotowujesz się do tego dnia, to znaczy, że go obchodzisz i nie pozostajesz obojętnym na jego(...)powiedzieć, że nie obchodzę Bożego Narodzenia i Wielkanocy, bo wierzę cały rok. Są dni, w które nie kocha się bardziej ani tylko, ale w które można tą miłość okazać bez skrępowania, nie wstydzić się kiczowatego czerwonego serducha, iść do łóżka godzinę wcześniej, nie gasząc światła. Nie odbierajcie sobie możliwości zabawy, żeby później powiedzieć, że ja przecież nie, absolutnie. W naszym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZnam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę
Niezły MłynekNie mam weny. I już.Czasami przychodzą takie dni, kiedy wena i natchnienie, moi nieodłączni przyjaciele, idą na piwo beze mnie, zostawiają mnie z zupełną pustką
W kuchni Karmel-itkirabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze ze słoiczkami poeksperymentuję. Do takiego deseru najlepiej sprawdzą się słoiczki niskie i szerokie - do takich najłatwiej nałożyć deser(...)ponad krawędź słoika), ponieważ w czasie pieczenia nadzienie mocno opadnie. Piekarnik nagrzej do 100 st. C. Blachę wyłóż grubo papierem do pieczenia (duży arkusz złożyłam na trzy). Napełnione słoiki (bez nakrętek) ułóż na blasze, następnie wstaw blachę do piekarnika. Poczekaj ok. minutę, następnie podnieć temperaturę do 180 st. C i piecz crumble przez ok. 30 minut (stopniowe podniesienie temperatury
Chilli Czosnek i Oliwawysłaniu maila zwrotnego do wydawnictwa pogrzebałam w internecie co to właściwie jest za wydanie, jak wygląda... Obejrzałam filmik (możecie go zobaczyć TUTAJ ) i spodobały mi się piękne ilustracje (przepisy bez zdjęć nie przemawiają do mnie prawie wcale) oraz opisy krok po kroku - dla mnie coś może być oczywiste (choć nie zawsze), a dziecku każdy kolejny krok pomaga w realizacji przepisu(...)dziecko przy niej gotuje... Po drugie - książka często lubi się zamykać w nieodpowiednim momencie, a jak przepis nie był zaznaczony zakładką, a tu ręce ulepione, bo na przykład akurat zagniatamy ciasto... Sami wiecie :) Bardzo mnie ciekawiło w jaki sposób podane będą ilości poszczególnych składników i aż się uśmiechnęłam, gdy zobaczyłam, że tak jak najbardziej lubię, czyli na sztuki, szklanki, łyżki
Kolorowy Przepisownikpestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny(...)też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być
moj przepis naDania z makaronem to świetna propozycja dla zabieganych, będąc operatywnym można sobie w krótkim czasie przyrządzić np. pyszny makaron z indykiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i lekko
Kuchnia PROzdrowotnaLubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i
Niezły MłynekOstatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a
Z miłości do słodkościTemperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już
W kuchni Karmel-itki