Bułeczki maślane z twarożkiem ziołowym 185Przeważnie o tej porze roku były już nowalijki. Od zaprzyjaźnionych działkowiczów można było dostać rzodkiewki, sałatę i szczypiorek. To nic, że spod folii, ważne, że świeże i bez chemii. Echhh...pomarzyć...Typowo wiosenne śniadanie kojarzy mi się z twarożkiem i nowalijkami. Zdrowych nowalijek brak, więc trzeba wymyślić coś innego ;)Bułeczki piekę raz na dwa - trzy(...)wymieszać. Wsypać kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Następnie wsypać resztę mąki, sól oraz stopione i przestudzone masło. Zarobić ciasto, żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze
Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 222masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć do białości(...)wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy. Babeczki przechowywać następnie w lodówce, jednakże w temperaturze pokojowej bez problemu utrzymują fason przez kilka godzin
Food Square
Tiropsomo 266dałam dużo mniej sera,ale dodatkowo posypałam przyprawami..i prawdę mówiąc każda bułka była inna..tylko jedną bułkę posypałam sezamem-w środku był sam ser feta...a pozostałe 3 bez sezamu..ale za to ser posypany był suszonymi pomidorami, lubczykiem,pomidorami z chili i oregano.. 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży(...)każdej części zrobiony długi wałek,na środku zawiązany węzełek ,końcówki wałka owinięte dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.]Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut
Moje domowe kucharzenie
Ciasto kokosowe z galaretką malinową 401Serdecznie zapraszam na szybkie ciasto. Samo mieszanie składników to ok 5 min plus zrobienie galaretki. Naprawdę warto- bo efekt przerośnie nasze wyobrażenie - o przepysznym cieście :)Palce lizać :)Zaczynamy :) Składniki:225 gr masła225 gr self raising* mąki225 gr drobnego cukru4 jajka100 gr wiórków kokosowychpuszka owoców- ja użyłam malin2 łyżeczki maki ziemniaczanej2-3 łyżki cukru( opcjonalnie)*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku(...)160C z termoobiegiem (180 zwykły) na 50-55 min. Lub do suchego patyczka. Robimy galaretkę.Owoce wlewamy do garnka, dodajemy make ziemniaczaną, mieszamy. Jeżeli owoce były w zalewie bez cukru dodajemy cukier. Zagotowujemy. I galaretka gotowa. :) Prawda , że było szybko ? :) I do tego pysznie - smacznie. Zapraszam
Smaki Edyty
Sernik kokosowo-limonkowy (gluten-free) 316Pyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary Art
Nie tylko dla dzieci 234Dorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 289sól, emulgator: lecytyny (z rzepaki), środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. Dziwi mnie niska zawartość mąki żytniej w stosunku do jej zawartości w chlebie baltonowskim (tam- 22,4%). Reszta bez zmian. I tak samo jak w chlebie baltonowskim – na opakowaniu znajduje się ‘dokładna’ instrukcja jak przygotować chleb. O ile przy użyciu maszyny do pieczenia chleba nie będzie większych(...)470g mąki. Mąkę mieszamy z drożdżami instant, mielonym kminkiem i 300ml piwa w temperaturze pokojowej. Wszystko mieszamy razem i zagniatamy około 8 minut, żeby utworzyły się mocne wiązania glutenu. Ciasto podczas ugniatania robi się mniej lepkie i bardziej plastyczne. Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida, hakiem do ciast drożdżowych i na koniec jeszcze zagniotłam ciasto ręcznie, podsypując je odrobiną mąki
Karo in the Kitchen
Tarta z mango curd i granatem 283wyglądało jak sypki, lekko wilgotny piasek. Nie przerywając mieszania dodać wodę. Chwilę jeszcze wyrabiać. Wyłożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto uformować na formie do tarty. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Wierzch przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. fasolką jaś i wstawić do nagrzanego na 180 stop(...)kwaśnej pomarańczy 35 g masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżki wody Wykonanie: Mango obrać, pokroić w kostkę i przy pomocy blendera, malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek. Jeśli będzie to konieczne ewentualne grudki przetrzeć przez sito. Użytkownicy Thermomix, miksując na najwyższych obrotach mogą być pewni braku jakichkolwiek grudek Puree przełożyć do garnka, dodać cukier
gutfut
Makowiec z jabłkami 250Składniki: Spód ciasta 0,5 kostki masła 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki maki pszennej 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ze składników wyrobić kruche ciasto, wyłożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. 35x24 cm- wymiary blachy Masa 1 puszka masy makowej 0,5 kostki masła Garść rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów 5-6 jabłek/ 700g(...)kaszkę mannę, masę makową, kilka kropel olejku oraz potarte jabłka a także posiekane orzechy i rodzynki. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowanym kruchym spodzie ( bez wcześniejszego podpiekania) na masie ułożyć kruszonkę. Piec przez 50 minut w 180stopniach
W garach u Gosi
Czekoladowa tarta ze śliwkami (bezglutenowa, wegańska) 275inspiracji ciąg dalszy! Dzisiaj prezentuję Wam jeden z moich weekendowych wypieków - tartę ze śliwkami. Zaskakująco smaczna, intensywnie czekoladowo-śliwka, a na dodatek zdrowa. Bez mleka, bez jajek, bez nabiału, bez glutenu. Nie żebym na siłę starała się ją ,,ulepszać" i ,,uzdrawiać". Byłam po prostu ciekawa, czy taka kombinacja składników da jakiś smaczny efekt. Nie zawiodłam się. ;) Tylko spód odrobinkę(...)malakserze. Banana miksujemy na gładkie puree. Olej kokosowy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. na czekoladowe nadzienie: 200 g kaszy jaglanej ok. 5 łyżek
Kuchnia Ellie
Pyzy na parze. 203całodziennej zabawie na świeżym powietrzu wracałam do domu, a mama serwowała mi puchate, mięciutkie bułeczki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym. Skąd pochodzi to danie? Pyzy drożdżowe są bez wątpienia potrawą charakterystyczną Wielkopolski. Ja sama po raz pierwszy jadłam je w Poznaniu, czyli mieście stołecznym tego regionu, który słynie nie tylko ze smacznej kuchni, ale i pięknego krajobrazu. Jest(...)zarówno na słodko (np. ze śmietaną, masłem i cukrem) jak i na wytrawnie (np. z sosem grzybowym). Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki praktycznie takie jak na podstawowe ciasto drożdżowe. Jeśli chcemy, możemy je również nadziać jagodami, czekoladą czy marcepanem. Polecam! Poniżej przedstawiam Wam przepis na ryżowe pyzy na parze. *** RYŻOWE PYZY NA PARZE Składniki ciasta drożdżowego (A): 1 łyżeczka
Poranek na słodko
Kuleczki/ciasteczka czekoladowo-kokosowe bez pieczenia (z mąki kokosowej) 367osób będących na diecie bezglutenowej. Należy do tego typu mąk, które można spożywać na surowo. Moje słodkości dodatkowo zawierają niezwykle ceny olej kokosowy, karob i cukier brzozowy. Bez wyrzutów sumienia i zaledwie w kilka możecie zajadać się pysznymi kuleczkami lub jak kto woli - ciasteczkami. Spróbujcie, bo zapewniam, że spodoba się Wam ten czekoladowo-kokosowy smak. (około 45 sztuk(...)połączyć z karobem. Resztę składników wymieszać w misce. Dodać rozpuszczony olej i następnie całość wyrobić na jednolitą masę. (Masa powinna mieć postać mokrego piasku, który dość łatwo się lepi.) Ciasto odstawić na 10-15 minut, aby mąka kokosowa wchłonęła płyny. (Jeśli konsystencja jest za sucha - można podlać odrobiną mleka.) Z powstałej masy formować kulki lub wykrawać dowolne kształty. (Łatwo się
Di gotuje
Biszkopt rzucany 277kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, 2/3 przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem(...)biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Smacznego! Biszkopt rzucany Biszkopt rzucany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='10 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej'; document.write
moj przepis na
Chleb marchewkowy ekspresowy! 1757zakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm. Świetnie(...)Dodać mąkę, drożdże instant (jeśli dodaje się drożdże świeże, to najpierw trzeba rozrobić rozczyn), wodę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na około 1 godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok. 1 godzinę. Studzić na kratce. Smacznego! :) The post
Kulinarne Przeboje
Halloween Oczy z galaretki 570jest już zupełnie ciekła, dodajemy łyżkę jogurtu i dokładnie mieszamy, potem dodajemy resztę jogurtu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodajemy cukier puder i ulubiony aromat do ciasta. Zestawiamy z kąpieli wodnej. Jeśli tak jak ja używacie foremek do cakepops, te z dziurką trzeba będzie zakleić od zewnętrznej strony. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie – ja wykorzystałam po pół(...)stężeje (trwa to dosłownie parę minut, bo jej warstwa jest bardzo cienka, można włożyć całość do lodówki) nakładamy jogurt. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Drugą połowę oczu robimy bez źrenic – z samego jogurtu. Kiedy galaretki stężeją wyciągamy je delikatnie z formy – jeśli nie będzie się dało tego łatwo zrobić foremki można na moment zanurzyć w gorącej wodzie
Ciastkozercy