Z cytrusów najbardziej uwielbiam cytryny, jednak to pomarańczy kupujemy więcej, gdyż z nich robimy sok lub po prostu zjadamy w czystej postaci. Jeśli trafią się pomarańcze
Niebieski kubek z kawaOboje z żoną od dziecka jesteśmy amatorami ziemniaków. Spójrzcie, jak wyglądają po wyjęciu z piekarnika. My nie potrafimy się im oprzeć. Prawdę mówiąc, nawet nie próbujemy
Ania i Marcin gotująW ubiegłym roku pierwszy raz zamroziłam rabarbar. Nie obierałam go, tylko blanszowałam - chwilka zanurzona we wrzątku i następnie schłodzona w lodowatej wodzie, osuszone trafiły do woreczków
Plate of JoyPóźne niedzielne śniadanie? Chęć zjedzenia czegoś na słodko? Nic prostszego! Mimo, że dzisiejszy omlet jest smażony to jest to bardzo lekka wersja omletu cesarskiego , odpowiednia
Słodkie PrzyjemnościStarszej córce zachciało się gofrów...ale pech chciał , że zabrakło w domu mleka...ale co tam...postanowiłam trochę poszperać w necie i wyczytałam , że zamiast mleka
Moje domowe kucharzeniełyżek cukru -0,5 szklanki mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -6 łyżek wody -6 łyżek oleju MASA -3,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka (białka do biszkoptów) -250g masła lub margaryny DODATKOWO -łyżka ciemnego kakao -barwniki spożywcze -pomarańczowy i zielony Przygotowani torcika(...)kogel mogel. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę oraz trochę barwnika pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy 6 białek. Następnie delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta odkładamy 2 czubate łyżki do osobnej miseczki. Ciasto wylewamy do miski i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokublacie. 2. Po upływie czasu ciasto oprószyć solą, suchymi drożdżami, dodać ziarna słonecznika. Ciasto przez kilka minut dokładnie wyrabiać mikserem z hakowymi mieszadłami. 3. Złożyć ciasto chlebowe: rozciągać je i zakładać na siebie, kilka razy. Składanie ciasta powinno trwać około 5 minut. 4. Ciasto odstawić do wyrastania na 5 godzin. Podczas tej fermentacji ciasto dwukrotnie złożyć: po 10 minutach(...)godzinach od zmiksowania ciasto powinno potroić objętość. 5. Wyrośnięte ciasto, złożyć kolejny raz i uformować z niego owalny bochenek. Owalny koszyczek do wyrastania ciasta oprószyć mąką ryżową (lub pszenną). Uformowany chleb przenieść do koszyka, spodem do góry (wierzch bochenków będzie teraz na spodzie koszyków). Cały koszyczek razem z ciastem umieścić w reklamówce foliowej (by ciasto nie wyschło) i odłożyć
W mojej kuchniKiedy Oluś złapał zapalenie jamy ustnej, strasznie stracił apetyt. Dwoiłam się i troiłam, by zrobić coś, co zje bez bólu, z tymi kopytkami nie było problemu. Mięciutkie, a na dodatek okraszone masełkiem i posypane cukrem kryształem. Ta słodycz podziałała chyba najbardziej, no ale o to właśnie chodziło, by dziecku coś "przemycić" ;) Składniki: 600g ziemniaków 400g białego sera twarogowego 2 małe(...)wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzone przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbijamy jajka i dodajemy większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie możemy jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu. Ciasto dzielimy na mniejsze części
Kuchnia w czekoladziedrożdżach. Pszenne, żytnie lub wieloziarniste. Dzisiaj mam dla Was najłatwiejszy przepis na upieszczenie chleba bez zakwasu. Na drożdżach. Chleb pszenny, który upiekłam ma wielu zwolenników, bo jest smaczny, bez dodatków i pasuje do wszystkiego... Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej przez sito) 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 30 g miękkiego(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło roztopiłam i wystudziłam. Do miski wsypałam pozostałą mąkę z solą, dodałam wyrośnięty rozczyn i resztę wody. Wymieszałam. Dodałam przestudzone masło. Wyrobiłam na gładkie ciasto. Tak żeby się nie kleiło. Ciasto uformowałam w kulę, włożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyłam
Kuchnia u Krysiproszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodaję masło i siekam. Wbijam następnie dwa żółtka (spokojnie białka przydadzą się do piany) i zagniatam.Wylepiam formę (od 30-40 x 25 cm) ciastem. Do misy wrzucam cztery żółtka i dwa jaja i dodaję cukier, kręcę aż będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodaję ser i miksuję dokładnie. Dodaję też cukier waniliowy lub aromat(...)kręcę na sztywną pianę. Po tych 45 minutach pieczenia otwieram piekarnik, nakładam pianę, zamykam i piekę w 180°C ok. 10-15 minut. Uwaga, nie ma być to beza a taka pianka, która lekko klapnie po upieczeniu, ale dzięki temu pojawią się kropelki rosy. Im dłużej będziecie piec tym pianka będzie bardziej sucha a kropelki mniejsze. W piekarniku z termoobiegiem
Smaki NataliiPizza przez dużą zawartość białej mąki i wysokotłuszczowego sera nie należy do produktów niskokalorycznych i dietetycznych. Na szczęście nawet będąc na diecie można cieszyć się smakiem tego włoskiego specjału bez przybierania na wadze zbędnych kilogramów. Wystarczy zmienić kaloryczną mąkę na ziemniaki i pominąć ser, aby uzyskać lekkie i pełnowartościowe danie. Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa i grzyby(...)skrobii ziemniaczanej sos pomidorowy/ketchup ulubione dodatki (u mnie pieczarki, pomidor i cebula) opcjonalnie ser wegański Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem i dodaj skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj składniki i uformuj kulę (ciasto nie będzie zwarte tak jak w przypadku drożdżowego). Na blachę ułóż papier do pieczenia i rozprowadź równomiernie ciasto formując kształt pizzy. Włóż spód ziemniaczany do nagrzanego
wegujemyMożna zrobić je dużo wcześniej i wygodnie przechowywać w lodówce aż do podania. Do dekoracji możemy wybrać dowolne owoce – borówki, maliny czy truskawki :) Jeśli jak ja, jesteście fanami ciasta drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe to całkiem świeży przepis, w wersji czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka(...)dzieci , można zdecydować się na ciasteczka fit ze zbożami lub ciasteczka owsiane z bananem i jeszcze wersja czekoladowa: proste kruche ciasteczka lub ciasteczka brownie . Czym byłby majowy piknik bez owocowej lemoniady? Mam dla Was do wyboru: malinową , arbuzową i ogórkową . Pozostaje mi jedynie życzyć Wam udanej majówki
Ciastkozercysię do rąk ciasta (w razie potrzeby można dosypać trochę mąki). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek (ok. 0,5 cm grubości) i wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy(...)głębokość ok. 0,5-1 cm tworząc coś na kształt grzebienia. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i smarujemy mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) lub w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut (do zezłocenia). Upieczone kieszonki studzimy na kratce. Po całkowitym ostygnięciu bułeczki można polukrować, ale nie jest to konieczne :) Smacznego
MyCookBook.plcukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 30 g kisielu truskawkowego (bez cukru) 30 g kisielu pomarańczowego (bez cukru) 30 g kisielu cytrynowego (bez cukru) 1 czubata łyżka kakao cukier puder (do oprószenia) - opcjonalnie barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym mikserem ustawionym na najwyższe(...)dalszej kolejności dodajemy olej i ocet i krótko mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części. Do 3 z nich dodajemy proszek kisielowy w danym smaku, a do 4 części dodajemy kakao. Wszystkie masy mieszamy bardzo dokładnie
MyCookBook.plzimnej wodzie. W maszynce zemleć mięso, następnie podsmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę. Do masy mięsnej dodać przyprawy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie lub hakiem do zagniatania ciasta). Wbić jajka. Całość dobrze wyrobić. Foremkę (u mnie 13x23 cm) posmarować za pomocą pędzelka olejem. Wyłożyć plasterkami boczku tak, aby wystawały poza krawędzie formy. Do przygotowanej foremki włożyć połowę mięsnej masy(...)mięso powinno odchodzić od brzegów foremki. Sok, który się zbierze w środku foremki, ostrożnie odlać (można go wykorzystać do przygotowania sosu). Pieczeń delikatnie wysunąć na blaszkę i dopiec jeszcze bez foremki aż boczek po bokach się zrumieni. Wystudzić i schłodzić przed krojeniem. Smacznego
Pełny talerzDodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 2 banany 150 g mąki 5 g proszku do pieczenia Jest(...)cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia. Smacznego
KasiaiKrzysiu.plPolski jak i spoza granic. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że mogliśmy inspirować Was naszymi przepisami na Wielkanoc, Boże Narodzenie, a także walentynki, tłusty czwartek, majówkę, czy inne okazje (a także bez okazji) :) Dziękujemy naszym stałym Czytelnikom i mamy nadzieję, na coraz liczniejsze grono odbiorców :) A teraz trochę statystyki :D W ciągu roku odwiedziło nas ponad 22 tys. unikalnych użytkowników! Najliczniej czytano(...)następujących miast: Warszawa Kraków Wrocław Poznań Samara Gdańsk Łódź Katowice Nowy Jork Bydgoszcz A teraz przepisy, które w ciągu minionego roku cieszyły się największą popularnością: Ryba po grecku Ciasto makowo-kokosowe Szarlotka tatrzańska Piernik kawowy Sernik królewski Jogurtowy torcik malinowy Snickers Pomarańczowa chmurka Ciasto japońskie Sałatka z serka wiejskiego z groszkiem, ogórkiem i koperkiem Już nie możemy się doczekać
MyCookBook.plmisie miksera. Powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Formę do pieczenia smarujemy masłem, piekarnik podgrzewamy do 50⁰C. Ciasto dzielimy na 15 równych części i formujemy bułeczki. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując wzdłuż obwodu, zakładając jedną na drugą. Odwracamy łączeniem do dołu i ciągnąc bułki dłonią po powierzchni blatu ruchem ‘do siebie’ jeszcze bardziej(...)podrośnięciu bułki wyjmujemy, piekarnik rozgrzewamy do 190⁰C. Bułki można naciąć nożyczkami na czubku na krzyż, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, lub zostawić całkowicie gładkie i bez dodatków. Wstawiamy bułki do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy je przez 18-20 minut. Jeszcze podrosną, jeszcze się napuszą i przyrumienią z wierzchu. Wyjmujemy bułki z piekarnika. Najczęściej tak bardzo
Karo in the Kitchenswój garnek kupiłam w markecie za 59 zł w ramach prezentu dla siebie samej na święta (tak, wiem, to nie jest normalne, ale kieckę tez sobie kupiłam i książki, bez obaw). Ps. Z przepisu na chleb spokojnie można korzystać nie posiadając tego garnka. Składniki na średniej wielkości bochenek: 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 25 g świeżych(...)olej/oliwa do wysmarowanie formy- łyżka Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i odstaw do obudzenia. Po około 15 minutach ze wszystkich składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto i dostaw je na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie, na około pół godziny zamocz cały „garnek” w wodzie, potem
greenscarfOstatnio staram się przygotowywać posiłki bez dodatku mięsa. Nie bójcie się - raczej wegetarianką nie zostanę :) Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszną serową pizzę. Jeżeli lubicie sery to takie danie bardzo przypadnie Wam do gustu. Oczywiście, ser żółty możecie zastąpić parmezanem. Składniki na pizzę dla 2 osób: spód do pizzy, np. połowa porcji z tego(...)sera żółtego 100 g sera feta 100 g sera gorgonzola 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie Ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella pokroić w kostkę. Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sam koniec ułożyć kawałki sera. Całość delikatnie posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowane pizzetki zapiekać
Ugotowaćprzepis, bo i tak długo z nim zalegałem. Dodam tylko, że ostatnio jakoś tak mniej chlebów piekę, więc od razu zrobiłem dwa bochenki. Bo jeśli nie wiecie to chleb bez problemu można mrozić. I po rozmrożeniu jest dokładnie tak samo świeży jak w momencie mrożenia. Więc właśnie zrobiłem dwa i jeden zamroziłem. Składniki na 2 bochenki: 600 g maki pszennej(...)śliwek suszonych Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć ciasto i przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub stosownie natłuszczonych. I znów
Marder&Marder Manufacturemile zaskoczona takim połączeniem, polecam każdemu kto nie spożywa cukru i lubi aromatyczne korzenne wypieczone smaki :) S kładniki: - 400g marchewki startej na drobnych oczkach tarki, - 140g rodzynek, - 110g daktyli bez pestek, - łyżeczka słonecznika - łyżeczka owoców goji - 200ml wody, - 400g mąki razowej pszennej, - 5 jaj, - 200ml oleju rzepakowego, - 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, - i po łyżeczce: gałki muszkatołowej, imbiru(...)nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy. Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gotową masę przekładamy łyżką do formy na muffiny i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym
upichconasens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować? Sklep oferuje produkty bezglutenowe, które z pewnością sprawdzą się w waszych domach, bez względu na to, czy jesteście uczuleni na gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego. Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski mix. W składzie(...)jego wyrośnięcie. Potrzebujemy jedynie wody, drożdży, oleju, soli i cukru. Na zdjęciu macie dokładne proporcje. Wszystkie składniki po prostu mieszamy mikserem przez 5 minut. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wg producenta ciasto powinno rosnąć 45 minut. Moje po 30 minutach było gotowe do pieczenia. Być może w waszych warunkach będzie
MamaOskarkaprzemogłam się :) Zwlekłam się z łóżka, aby upiec pieczywo, które jest na tyle miękkie, że nie podrażni bardziej mojego obolałego gardła. No i oczywiście, nie obyło się bez dodatkowych atrakcji. Gdy wyrośnięta chałka powędrowała do pieca... pyk i wyłączyli prąd. Na szczęście, po 3 minutach wszystko wróciło do normy i moja chałka mogła się upiec :) SKŁADNIKI: 50 g miękkiego(...)zrobić: Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki). Przełożyć do dużej miski, nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 3 części i z każdej z nich
Kuchnia w opałachcukru waniliowego Na krem czekoladowy: ok. 8 kostek czekolady mlecznej 1/2 łyżki śmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego dość płytkiego i szerokiego naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką , aby nasz placek(...)śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy na desce i wycinamy nim kółka. Na połowę kółek nakładamy nasz krem czekoladowy (szybko). Na wierz kładziemy kółko bez kremu.Posypujemy cukrem pudrem i kładziemy odrobinę sosu wiśniowego lub ulubionego dżemu. W zależności od "formy" i wielkości kółek wyjdzie kilka ciasteczek. Mi wychodzi około 4-5, czyli w sam raz ;) Smacznego
Słodkie okruszkiolej papierem do góry i bardzo szybko papier się odkleja a pączek pięknie w swoim kształcie wyrasta. Pączki robi się szybko a składniki są tak podstawowe, że każdy bez problemu ma je w domu. Są puszyste, mięciutkie i na jednym zjedzonym pączku się nie kończy :) SKŁADNIKI : 200 g mąki pszennej (używam tym 550) 100 g masła 250 ml wody(...)mieszamy do połączenia składników i aż masa zacznie odchodzić od ścianek (będzie to gęsta masa) - studzimy - po czym dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się masy - gotowe ciasto nakładamy do szprycy i tworzymy z nich krążki - pieczemy w rozgrzanym oleju (używam rzepakowego nie pieni się ) z obu stron do zrumienienia - najlepiej powycinać z papieru do pieczenia kwadraty o szerokości
Basia w kuchnisię.W tym czasie możemy zabrać się za sporządzenie syropu cynamonowo - imbirowego. (Przepis poniżej)Pankejki smażymy na bardzo pocno rozgrzanej patelni usmarowanej niewielką ilością oleju (na rozgrzany olej wylewamy ciasto formując średniej wielkości placuszki). Po 1 minucie z każdej strony, aż do widocznego zarumienienia.Syrop cynamonowo - imbirowy:3/4 szklanki zimnej wody 0,5 szklanki drobnego, białego cukru2 podwójne laski cynamonu3(...)wsypujemy cukier, dodajemy laski cynamonu oraz pokrojone cytrusy i imbir. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy cukier rozpuści się całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia - aż do całkowitego odparowania wody i osiągnięcia konsystencji syropu, mniej więcej 10-15 minut. Nie zapominamy przy tym co jakiś czas dość energicznie zamieszać. Syrop zostawiamy do ostygnięcia
Symfonia SmakówJeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła.Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków. Smak smarowidła jest intensywny, bardzo "esencjonalny" ale jednocześnie łagodny, doskonale zrównoważony - ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. Ma ciemny, złocistobrązowy kolor(...)uwielbiają. :)Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.: dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak, poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba
głodny alergik