ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:861/1217)

Leniwe kopytka 189

Kiedy Oluś złapał zapalenie jamy ustnej, strasznie stracił apetyt. Dwoiłam się i troiłam, by zrobić coś, co zje bez bólu, z tymi kopytkami nie było problemu. Mięciutkie, a na dodatek okraszone masełkiem i posypane cukrem kryształem. Ta słodycz podziałała chyba najbardziej, no ale o to właśnie chodziło, by dziecku coś "przemycić" ;) Składniki: 600g ziemniaków 400g białego sera twarogowego 2 małe(...)wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzone przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbijamy jajka i dodajemy większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie możemy jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu. Ciasto dzielimy na mniejsze części

Kuchnia w czekoladzie
Najłatwiejszy przepis na domowy pszenny chleb 140

drożdżach. Pszenne, żytnie lub wieloziarniste. Dzisiaj mam dla Was najłatwiejszy przepis na upieszczenie chleba bez zakwasu. Na drożdżach. Chleb pszenny, który upiekłam ma wielu zwolenników, bo jest smaczny, bez dodatków i pasuje do wszystkiego...     Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej przez sito) 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 30 g miękkiego(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia.   Masło roztopiłam i wystudziłam. Do miski wsypałam pozostałą mąkę z solą, dodałam wyrośnięty rozczyn i resztę wody. Wymieszałam. Dodałam przestudzone masło. Wyrobiłam na gładkie ciasto. Tak żeby się nie kleiło.   Ciasto uformowałam w kulę, włożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.   Wyrośnięte ciasto przełożyłam

Kuchnia u Krysi
Sernik z rosą 166

proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodaję masło i siekam. Wbijam następnie dwa żółtka (spokojnie białka przydadzą się do piany) i zagniatam.Wylepiam formę (od 30-40 x 25 cm) ciastem. Do misy wrzucam cztery żółtka i dwa jaja i dodaję cukier, kręcę aż będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodaję ser i miksuję dokładnie. Dodaję też cukier waniliowy lub aromat(...)kręcę na sztywną pianę. Po tych 45 minutach pieczenia otwieram piekarnik, nakładam pianę, zamykam i piekę w 180°C ok. 10-15 minut. Uwaga, nie ma być to beza a taka pianka, która lekko klapnie po upieczeniu, ale dzięki temu pojawią się kropelki rosy. Im dłużej będziecie piec tym pianka będzie bardziej sucha a kropelki mniejsze. W piekarniku z termoobiegiem

Smaki Natalii
Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) 146

Pizza przez dużą zawartość białej mąki i wysokotłuszczowego sera nie należy do produktów niskokalorycznych i dietetycznych. Na szczęście nawet będąc na diecie można cieszyć się smakiem tego włoskiego specjału bez przybierania na wadze zbędnych kilogramów. Wystarczy zmienić kaloryczną mąkę na ziemniaki i pominąć ser, aby uzyskać lekkie i pełnowartościowe danie.  Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa i grzyby(...)skrobii ziemniaczanej sos pomidorowy/ketchup ulubione dodatki (u mnie pieczarki, pomidor i cebula) opcjonalnie ser wegański Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem i dodaj skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj składniki i uformuj kulę (ciasto nie będzie zwarte tak jak w przypadku drożdżowego). Na blachę ułóż papier do pieczenia i rozprowadź równomiernie ciasto formując kształt pizzy. Włóż spód ziemniaczany do nagrzanego

wegujemy
Najlepsze pomysły na majówkę 204

Można zrobić je dużo wcześniej i wygodnie przechowywać w lodówce aż do podania. Do dekoracji możemy wybrać dowolne owoce – borówki, maliny czy truskawki :) Jeśli jak ja, jesteście fanami ciasta drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe to całkiem świeży przepis, w wersji czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka(...)dzieci , można zdecydować się na ciasteczka fit ze zbożami lub ciasteczka owsiane z bananem i jeszcze wersja czekoladowa: proste kruche ciasteczka lub ciasteczka brownie . Czym byłby majowy piknik bez owocowej lemoniady? Mam dla Was do wyboru: malinową , arbuzową i ogórkową . Pozostaje mi jedynie życzyć Wam udanej majówki

Ciastkozercy
Drożdżowe kieszonki z jabłkami 125

się do rąk ciasta (w razie potrzeby można dosypać trochę mąki). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek (ok. 0,5 cm grubości) i wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy(...)głębokość ok. 0,5-1 cm tworząc coś na kształt grzebienia. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i smarujemy mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) lub w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut (do zezłocenia). Upieczone kieszonki studzimy na kratce. Po całkowitym ostygnięciu bułeczki można polukrować, ale nie jest to konieczne :) Smacznego

MyCookBook.pl
Kolorowa babka kisielowa 923

cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 30 g kisielu truskawkowego (bez cukru) 30 g kisielu pomarańczowego (bez cukru) 30 g kisielu cytrynowego (bez cukru) 1 czubata łyżka kakao cukier puder (do oprószenia) - opcjonalnie barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym mikserem ustawionym na najwyższe(...)dalszej kolejności dodajemy olej i ocet i krótko mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części. Do 3 z nich dodajemy proszek kisielowy w danym smaku, a do 4 części dodajemy kakao. Wszystkie masy mieszamy bardzo dokładnie

MyCookBook.pl
Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką 417

zimnej wodzie. W maszynce zemleć mięso, następnie podsmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę. Do masy mięsnej dodać przyprawy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie lub hakiem do zagniatania ciasta). Wbić jajka. Całość dobrze wyrobić. Foremkę (u mnie 13x23 cm) posmarować za pomocą pędzelka olejem. Wyłożyć plasterkami boczku tak, aby wystawały poza krawędzie formy. Do przygotowanej foremki włożyć połowę mięsnej masy(...)mięso powinno odchodzić od brzegów foremki. Sok, który się zbierze w środku foremki, ostrożnie odlać (można go wykorzystać do przygotowania sosu). Pieczeń delikatnie wysunąć na blaszkę i dopiec jeszcze bez foremki aż boczek po bokach się zrumieni. Wystudzić i schłodzić przed krojeniem. Smacznego

Pełny talerz
Proste gofry z bananami 143

Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 2 banany 150 g mąki 5 g proszku do pieczenia Jest(...)cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia. Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Pierwsze urodziny MyCookBook.pl 139

Polski jak i spoza granic. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że mogliśmy inspirować Was naszymi przepisami na Wielkanoc, Boże Narodzenie, a także walentynki, tłusty czwartek, majówkę, czy inne okazje (a także bez okazji) :) Dziękujemy naszym stałym Czytelnikom i mamy nadzieję, na coraz liczniejsze grono odbiorców :) A teraz trochę statystyki :D W ciągu roku odwiedziło nas ponad 22 tys. unikalnych użytkowników! Najliczniej czytano(...)następujących miast: Warszawa Kraków Wrocław Poznań Samara Gdańsk Łódź Katowice Nowy Jork Bydgoszcz A teraz przepisy, które w ciągu minionego roku cieszyły się największą popularnością: Ryba po grecku Ciasto makowo-kokosowe Szarlotka tatrzańska Piernik kawowy Sernik królewski Jogurtowy torcik malinowy Snickers Pomarańczowa chmurka Ciasto japońskie Sałatka z serka wiejskiego z groszkiem, ogórkiem i koperkiem Już nie możemy się doczekać

MyCookBook.pl
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 215

misie miksera. Powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Formę do pieczenia smarujemy masłem, piekarnik podgrzewamy do 50⁰C. Ciasto dzielimy na 15 równych części i formujemy bułeczki. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując wzdłuż obwodu, zakładając jedną na drugą. Odwracamy łączeniem do dołu i ciągnąc bułki dłonią po powierzchni blatu ruchem ‘do siebie’ jeszcze bardziej(...)podrośnięciu bułki wyjmujemy, piekarnik rozgrzewamy do 190⁰C. Bułki można naciąć nożyczkami na czubku na krzyż, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, lub zostawić całkowicie gładkie i bez dodatków. Wstawiamy bułki do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy je przez 18-20 minut. Jeszcze podrosną, jeszcze się napuszą i przyrumienią z wierzchu. Wyjmujemy bułki z piekarnika. Najczęściej tak bardzo

Karo in the Kitchen
Chleb pieczony w rzymskim garnku 103

swój garnek kupiłam w markecie za 59 zł w ramach prezentu dla siebie samej na święta (tak, wiem, to nie jest normalne, ale kieckę tez sobie kupiłam i książki, bez obaw). Ps. Z przepisu na chleb spokojnie można korzystać nie posiadając tego garnka. Składniki na średniej wielkości bochenek: 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 25 g świeżych(...)olej/oliwa do wysmarowanie formy- łyżka Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i odstaw do obudzenia. Po około 15 minutach ze wszystkich składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto i dostaw je na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie, na około pół godziny zamocz cały „garnek” w wodzie, potem

greenscarf
Pizza cztery sery (ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella) 246

Ostatnio staram się przygotowywać posiłki bez dodatku mięsa. Nie bójcie się - raczej wegetarianką nie zostanę :) Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszną serową pizzę. Jeżeli lubicie sery to takie danie bardzo przypadnie Wam do gustu. Oczywiście, ser żółty możecie zastąpić parmezanem.  Składniki na pizzę dla 2 osób: spód do pizzy, np. połowa porcji   z tego(...)sera żółtego 100 g sera feta 100 g sera gorgonzola 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie Ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella pokroić w kostkę. Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sam koniec ułożyć kawałki sera. Całość delikatnie posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowane pizzetki zapiekać

Ugotować
Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną 122

przepis, bo i tak długo z nim zalegałem. Dodam tylko, że ostatnio jakoś tak mniej chlebów piekę, więc od razu zrobiłem dwa bochenki. Bo jeśli nie wiecie to chleb bez problemu można mrozić. I po rozmrożeniu jest dokładnie tak samo świeży jak w momencie mrożenia. Więc właśnie zrobiłem dwa i jeden zamroziłem. Składniki na 2 bochenki: 600 g maki pszennej(...)śliwek suszonych Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć ciasto i przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub stosownie natłuszczonych. I znów

Marder&Marder Manufacture
Korzenne muffiny marchwiowe z bakaliami/ bez cukru 171

mile zaskoczona takim połączeniem, polecam każdemu kto nie spożywa cukru i lubi aromatyczne korzenne wypieczone smaki :) S kładniki: - 400g marchewki startej na drobnych oczkach tarki, - 140g rodzynek, - 110g daktyli bez pestek, - łyżeczka słonecznika - łyżeczka owoców goji - 200ml wody, - 400g mąki razowej pszennej, - 5 jaj, - 200ml oleju rzepakowego, - 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, - i po łyżeczce: gałki muszkatołowej, imbiru(...)nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy.  Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.  Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką.  Gotową masę przekładamy łyżką do formy na muffiny i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym

upichcona
Chleb bezglutenowy z gotowego koncentratu. 138

sens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować? Sklep oferuje produkty bezglutenowe, które z pewnością sprawdzą się w waszych domach, bez względu na to, czy jesteście uczuleni na gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego.  Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski mix. W składzie(...)jego wyrośnięcie.  Potrzebujemy jedynie wody, drożdży, oleju, soli i cukru. Na zdjęciu macie dokładne proporcje. Wszystkie składniki po prostu mieszamy mikserem przez 5 minut.  Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wg producenta ciasto powinno rosnąć 45 minut. Moje po 30 minutach było gotowe do pieczenia. Być może w waszych warunkach będzie

MamaOskarka
CHAŁKA 135

przemogłam się :)  Zwlekłam się z łóżka, aby upiec pieczywo, które jest na tyle miękkie, że nie podrażni bardziej mojego obolałego gardła. No i oczywiście, nie obyło się bez dodatkowych atrakcji. Gdy wyrośnięta chałka powędrowała do pieca... pyk i wyłączyli prąd. Na szczęście, po 3 minutach wszystko wróciło do normy i moja chałka mogła się upiec :) SKŁADNIKI: 50 g miękkiego(...)zrobić: Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki). Przełożyć do dużej miski, nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 3 części i z każdej z nich

Kuchnia w opałach
Pięciominutowe ciasteczka biszkoptowe 248

cukru waniliowego Na krem czekoladowy: ok. 8 kostek czekolady mlecznej 1/2 łyżki śmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego dość płytkiego i szerokiego naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką , aby nasz placek(...)śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy na desce i wycinamy nim kółka. Na połowę kółek nakładamy nasz krem czekoladowy (szybko). Na wierz kładziemy kółko bez kremu.Posypujemy cukrem pudrem i kładziemy odrobinę sosu wiśniowego lub ulubionego dżemu. W zależności od "formy" i wielkości kółek wyjdzie kilka ciasteczek. Mi wychodzi około 4-5, czyli w sam raz ;) Smacznego

Słodkie okruszki
Hiszpańskie pączki - tłusty czwartek 141

olej papierem do góry i bardzo szybko papier się odkleja a pączek pięknie w swoim kształcie wyrasta. Pączki robi się szybko a składniki są tak podstawowe, że każdy bez problemu ma je w domu. Są puszyste, mięciutkie i na jednym zjedzonym pączku się nie kończy :) SKŁADNIKI : 200 g mąki pszennej (używam tym 550) 100 g masła 250 ml wody(...)mieszamy do połączenia składników i aż masa zacznie odchodzić od ścianek (będzie to gęsta masa) - studzimy - po czym dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się masy - gotowe ciasto nakładamy do szprycy i tworzymy z nich krążki - pieczemy w rozgrzanym oleju (używam rzepakowego nie pieni się ) z obu stron do zrumienienia - najlepiej powycinać z papieru do pieczenia kwadraty o szerokości

Basia w kuchni
107. Pulchny talerz czyli: pankejki polane słodkim, domowym syropem cynamonowo - imbirowym. 229

się.W tym czasie możemy zabrać się za sporządzenie syropu cynamonowo - imbirowego. (Przepis poniżej)Pankejki smażymy na bardzo pocno rozgrzanej patelni usmarowanej niewielką ilością oleju (na rozgrzany olej wylewamy ciasto formując średniej wielkości placuszki). Po 1 minucie z każdej strony, aż do widocznego zarumienienia.Syrop cynamonowo - imbirowy:3/4 szklanki zimnej wody 0,5 szklanki drobnego, białego cukru2 podwójne laski cynamonu3(...)wsypujemy cukier, dodajemy laski cynamonu oraz pokrojone cytrusy i imbir. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy cukier rozpuści się całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia - aż do całkowitego odparowania wody i osiągnięcia konsystencji syropu, mniej więcej 10-15 minut. Nie zapominamy przy tym co jakiś czas dość energicznie zamieszać. Syrop zostawiamy do ostygnięcia

Symfonia Smaków
Smarowidło gruszkowo - jabłkowe 155

Jeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła.Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków.  Smak smarowidła jest  intensywny, bardzo "esencjonalny" ale jednocześnie łagodny, doskonale zrównoważony - ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny.  Ma ciemny, złocistobrązowy kolor(...)uwielbiają. :)Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.:  dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak,  poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać  podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba

głodny alergik
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 190

łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku + 70-100 g borówek do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Płatki migdałów zmielić najdrobniej jak to możliwe(...)pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem.  Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały

Ze smakiem i z pasją
Brak tytułu 160

Puszyste naleśniczki z Alpro   Moje dzieciaki uwielbiają naleśniki. Zawsze robię tradycyjne - nasze :) Tym razem postanowiłam zrobić je po amerykańsku, czyli małe, puszyste placuszki naleśnikowe.   Do ciasta użyłam napój ryżowy od Alpro. Informacje o produkcie tutaj      Naleśniki amerykańskie - przepis Składniki: 1 szkl. napoju ryżowego Alpro ( lub jeśli nie macie - mleka ) 2 jajka 2 - 3 łyżki cukru(...)cukrem pudrem i ulubioną konfiturą. U mnie z konfiturą z płatków róży od Premium Rosa :) Smacznego ! Alpro napój ryżowy - kilka słów Napój ryżowy Alpro jest wyśmienitym bezmlecznym i bez dodatku soi sposobem na ugaszenie pragnienia. Napój ryżowy Alpro, wykonany wyłącznie z najwyższej jakości ryżu, uprawianego i zbieranego w odpowiedzialny sposób, jest smacznym zamiennikiem tradycyjnego mleka. Słodki. Gładki. I kremowy

kolorowotorcikowo
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 343

margaryną. Dodajemy wyrośnięte drożdże i ubite wcześniej żółtka. Ciasto zagniatamy tak jak ciasto kruche. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, by odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość 5 mm i za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. Pieczemy je około 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik(...)też nie może być za gęsty. Ma się dobrze rozprowadzać na ciasteczkach. Polukrowane ciastka odstawiamy do zastygnięcia lukru.  Przepis na około 60 sztuk/6-8 osób Przygotowanie: około 80 minut bez czasu oczekiwania

Przysmaki Karolki
Ogarniam bloga - pierniczki 174

przerwie świątecznej uda mi się to zrobić. Miał być przepis na pierniczki i będzie, co prawda z małym opóźnieniem, ale będzie :) Jak wiemy, święta bez pierników, to jak Wielkanoc bez babki... więc muszą być. Oto szybciutki przepis na pierniczki dla spóźnialskich i zapracowanych (mój ulubiony). Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Po małych modyfikacjach przepis jest genialny.  Pierniczki Składniki(...)piernikowej (ja dałam całe opakowanie)1 łyżka kakao (ja pominęłam ten składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki)1 łyżeczka sodyWszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut. Są pyszne tuż po upieczeniu

Delicious Titbits
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 162

Piątkowy obiad w moim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa.Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jestpochodzenia zwierzęcego.Często

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA BANANOWE. Banalne. 238

Jeśli czytacie mnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem".Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy

W kuchni Karmel-itki
Sernikobrownie z truskawką 199

bardzo kocham sernikobrownie, bo rozwiązuje te moje małe problemy. Dodatek truskawki sprawia że deser zyskuje nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie. Mniam mniam mniam. Cudowne w tym cieście jest również to jak łatwo można je zrobić. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Wystarczą nawet dwie lewe ręce do gotowania/pieczenia. Na 100% się uda. A jak nie wyjdą dwie równe(...)serka mascarpone 3 szt. jajek 3/4 szklanki cukru 1 szt. pomarańczy (opcjonalnie cytryna) Sposób przygotowania Mus truskawkowy Truskawki gotować razem z cukrem, cytryną i wanilią na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 - 50 minut aż powstanie gęste puree. Truskawki rozgnieść praską lub zmiksować (można to zrobić pod koniec lub w połowie gotowania). Ostudzić Masa czekoladowa Piekarnik nagrzać

Wypieki i Rumieńce
Tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami (Torta di crepes con verdure grigliate) 162

Efektowny torcik naleśnikowy, przekładany grillowan ą  cukini ą , bakłażanem, marchewk ą  i szpinakiem, z dodatkiem parmezanu, sosu pomidorowego, aromatyzowany oregano oraz czosnkiem. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Domowa masa makowa (z miodem) 144

masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około 0,9 kg gotowej masy makowej: 250 g suchego maku 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki płynnego miodu(...)migdałów w całości, 50 g orzechów brazylijskich  Dzień wcześniej suchy mak zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić na całą noc. Na drugi dzień, mak zmielić trzykrotnie* (bez odlewania niewchłoniętego mleka!). Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie. Orzechy drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki. Daktyle bardzo drobno pokroić lub również zmielić za pomocą maszynki. Rodzynki odsączyć i drobno posiekać

Ugotować
Bezglutenowe czekoladowo-cynamonowe ciasteczka z mąki migdałowo-kokosowej 113

  Dzisiaj zapraszam Was na ciasteczka adwentowe. Kruchutkie z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Idealne do kawy. Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 125 g mąki migdałowej

Szybko Tanio Smacznie
Orkiszowa tarte flambée z kozim serem 142

Tym razem podczas odwiedzin w osiedlowym dyskoncie ( stała bywalczyni to ja! :D ) zahaczyłam o półkę ogłaszająca wszystkim klientom, że w tym tygodniu mogą na niej znaleźć

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Batatowy pudding z bakaliami 125

Jeżeli nachodzi mnie na słodkie a’la sernik, a nie mam czasu na długie pichcenie to robię wtedy pudding. Jest do deser z typu „

greenscarf
Bezglutenowe, dietetyczne naleśniki deserowe z quinoą 132

nutą quinoy i przede wszystkim nie ociekały tłuszczem. Domownik porównał ich smak do andrutów i coś w tym chyba jest :) Idealne do podania na słodko z ulubionymi domowymi dżemami bez cukru :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 jajka 2 szklanki napoju z quinoa 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki z żołędzi (opcjonalnie, można zastąpić(...)quinoę z jedną szklanką napoju miksujemy blenderem ręcznym, łączymy z resztą składników i mieszamy mikserem. Patelnię z powłoką teflonową smarujemy niewielką ilością tłuszczu i rozgrzewamy. Nalewamy na środek trochę ciasta i rozlewamy po całej powierzchni (naleśnik nie może być zbyt gruby). Smażymy go z jednej strony na złoty kolor, jednocześnie podważając brzegi, żeby się za bardzo nie spiekły. Gdy wierzch

Quinoa Raz!
Tarta z jaglanym kremem czekoladowym (bez pieczenia). 122

TARTA BEZ PIECZENIA Składniki (8 porcji): 130 g słonecznika łuskanego 70 g siemienia lnianego 150 g daktyli 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej suchej 150 g namoczonych daktyli 40 g czekolady gorzkiej (o zawartości minimum 70% kakao) - rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego 1-2 łyżki wody Na wierzch(...)świeżych truskawek garść borówek WYKONANIE 1. Przygotuj spód - w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól. Ponownie zmiksuj, następnie wyjmij z blendera i ubij ciasto rękoma.  2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem. 3. Ugotuj kaszę na sypko

Powiedz dietom nie
omlet biszkoptowy 172

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 1 szczypta soli dodatkowo: masło klarowane do smażenia ulubiony dżem, konfitura, cukier puder do podania wykonanie: Żółtka

Domowy Smak Jedzenia
Różowe pierogi z twarogiem i truskawkami. 149

usunięcia plam. Oczywiście wprost przepadam za wszelkimi buraczanymi daniami. Za to nie lubię pracować w kuchni w rękawiczkach. A wiadomo czym kończy się ścieranie na tarce tego warzywa bez osłony dłoni ;) To wszystko było do tej pory. A od teraz sok z buraka już zawsze będę kojarzyć z genialnym, naturalnym barwnikiem, nie zmieniającym smaku potrawy. Jeżeli kiedykolwiek zamarzy Wam się(...)minuty od wypłynięcia. Gdy przegapimy ten moment, zaczną tracić swoją barwę. Myślę, że najbardziej przypadną do gustu dzieciakom. Może nawet przekonają do siebie jakiegoś zdeklarowanego niejadka ;) Składniki: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 50 ml wody 20 ml soku z buraka sól Nadzienie: 250 g twarogu śmietana kwaśna (ok. 150 g, najlepiej dodawać stopniowo) cukier puder 12 truskawek (lub więcej

zadanie-gotowanie
Paleo słodycze, orzechowe kulki jak Ferreo Rocher bez cukru, glutenu. 139

szklanki oleju kokosowego. Wszystko mieszamy, aż połączy się w jedną całość (i tutaj wyszła nam zdrowa nuttella). Odstawiamy do lodówki na około 45 minut do 1 godziny. Czekając, aż ciasto stwardnieje możesz przeczytać np. Czy cheat meal rujnuję twoją dietę? Po wyjęciu masy z lodówki formujemy z niej kulki. Nadziewamy je całym orzechem laskowym. Pozostałą resztę orzechów kroimy na małe(...)zanurzamy w czekoladzie. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. I gotowe. Wszystkim jaskiniowcom życzę udanych łowów. Tym razem na paleo słodycze. Artykuł Paleo słodycze, orzechowe kulki jak Ferreo Rocher bez cukru, glutenu. pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Bułki do hot dogów 158

weekend by mi nie pasowało. Co do bułek to powiem wam, że są pyszne i na prawdę warto się poświęcić by je upiec. Wtedy mamy pewność, że są bez konserwantów, polepszaczy i innych niepotrzebnych składników.  Składniki: 1,5 szkl mleka 55 g masła 650 g mąki pszennej typ 500 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru kokosowego 1 łyżeczka(...)zaczyn. Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, resztę cukru, jajko, wyrośnięty zaczyn i zacząć miksować na wolnych obrotach. Resztę mleka z masłem podgrzać, letnie wlewać wolnym strumieniem do ciasta i zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, kilka razy zagnieść i podzielić na 10 części. Uformować bułki, ułożyć na blasze

Ala piecze i gotuje
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 204

chyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje. Chrupiąca złota skórka, miękki i puszysty jasny miąższ. Spróbujcie! Miód, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże(...)utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Wlewamy do niej ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy je naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy je przykryte na blat lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy

Karo in the Kitchen
Piernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem 150

boskie i urzekające, to jednak tutaj najbardziej polecam Wam właśnie mango. Składniki: 125 g masła 125 g cukru 300 g miodu 2 łyżeczki curry / garam masala w proszku (bez czosnku!) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 600 g mąki (plus dodatkowo do podsypywania) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta 250 g ugotowanej marchewki , zmiksowanej na puree 1 jajo dodatkowo(...)Dodać przyprawy, zamieszać. Odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z sodą do miski. Zrobić zagłębienie, wbić jajo. Dodać ostudzone masło z miodem, cukrem i przyprawami oraz puree marchewkowe. Wyrobić gładkie ciasto. W razie konieczności dodać nieco mąki. Ciasto piernikowe schłodzić w lodówce przez 45 minut. Po chłodzeniu powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto partiami rozwałkowywać na placki o grubości ok. 5mm. Jeżeli

Pełny talerz
Muffiny jaglano-sezamowe 154

alternatywą. Mnie te muffiny urzekły i skradły moje serce. Są przepyszne i bez trudu dorównują swoją smakowitością popularnym smakołykom. Można je piec na co dzień i od święta, bez większych wyrzutów sumienia. Muffiny jaglano-sezamowe 3/4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl. tahini 1/2 szkl. syropu z daktyli (szklanka suszonych daktyli namoczona w gorącej wodzie przez co najmniej godzinę, odsączone(...)dokładnie z tahini i syropem daktylowym. Dodać jajko albo rozgniecionego banana (ja wrzuciłam obydwa), dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po dokładnym wymieszaniu, na koniec, wrzucić rodzynki. Ciasto nakładać do papilotek bądź foremek silikonowych do 3/4 wysokości i posypać amarantusem (może być też sezam, mak albo cokolwiek innego przyjdzie wam do głowy). Piec 35 minut w 180 stopniach

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biszkopt z truskawkami/ Strawberry Sponge Cake 171

wtedy ubijać 2 łyżki cukru Dodatkowo: około 1kg truskawek- pokrojonych w plasterki- moje po około 1-2 mm grubości- jesli zrobicie cieńsze plasterki potrzebne będzie mniej truskawek Przygotowanie: Ciasto: Kliknij w baner/zdjęcie po przepis: Przestudzony biszkopt przepołowić na 2 równe okrągłe części; będzie to: góra oraz spód naszego tortu Krem: 1. Ubić śmietanę 2. Połączyć śmietanę z serkiem mascarpone(...)plasterkach. Schłodzić w lodówceod  około 20 minut do 1 godziny. Smacznego :) Zobacz także: Bułki słodkie z truskawkami                Sernik truskawkowy bez pieczenia

KreatywnePiny
Koktajl morelowy DOBRE TRAWIENIE 202

Sezon morelowy tuż tuż a na Kuchni PROzdrowotnej już serwuję Wam multi koktajl na bazie świeżych moreli. Będzie to typowy koktajl letni o wielowarstwowym smaku, świetnie

Kuchnia PROzdrowotna
Bezglutenowe muffiny bananowe 228

                 Zapragnęłam czegoś słodkiego  ... raz dwa zakręciłam muffiny ! :-) Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej, którą uzyskuje się z

Życie na widelcu
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 141

Jak powszechnie wiadomo Ola uwielbia wszelkiego typu elektroniczne gadżety, ale nie spodziewałem się, że kiedyś zapała aż tak wielką miłością do sprzętów kuchennych. Tym razem Jej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik krakowski 571

rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm - wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę - małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty (nie należy piec sernika za długo, żeby za bardzo się(...)lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji Sernik można udekorować lukrem powstałym z cukru pudru roztartego z niewielką ilością wrzątku i soku z cytryny lub oprószyć cukrem pudrem. Ja swój pozostawiłam bez niczego, gdyż kratka na wierzchu sernika wygląda efektownie, a sam sernik według mnie jest odpowiednio słodki i dodatkowe dekorowanie nie jest konieczne. Sernik należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej

Smakołyki Bereniki
Muffinki na Halloween 138

piekarnika i muffinek. Z końcem października by było coś w klimacie Halloween, mam swoją wersję na słodko - czekoladowe babeczki. W miarę moich możliwości, udało mi się je przyozdobić pajęczyną bez pająka. Nic specjalnego, ale w towarzystwie horrorów klasy B, w nastój Halloween już się wczułam :) To co - trick or treat?:)  Składniki suche 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z kefirem. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzone dodać do jajek. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać ciasto kilka razy. Napełniać ok 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Rozpuścić obie czekolady w osobnych naczyniach. Białą wysmarować gotowe muffinki

pink envelope
Różane Magdalenki 148

formę polecam- magdalenek wcale łatwo się nie wyjmuje z blaszki, nawet po mocnym jej natłuszczeniu. Tymczasem silikon jest elastyczny i można go dosłownie przełożyć na lewą stronę, wydobywając magdalenkę bez niszczenia jej. RÓŻANE MAGDALENKI Z WANILIĄ 150g mąki 125g miękkiego masła 150g cukru 2 duże jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół laski wanilii 6 łyżeczek domowej(...)miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy i robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze 6 w temperaturze 220*C, następnie 4 w temperaturze 180*C. Kiedy ciastka są rumiane na brzegach wyjmujemy

les mirabelles
Żurawinowe muffinki bez tłuszczu i cukru :) 139

Kolejna odsłona dietetycznych muffinek :) Gruszek zabrakło (tak jak w poprzedniej wersji), ale w zamian są jabłka :) Słodkie, wilgotne i mięciutkie.   SKŁADNIKI: - 2 średnie jabłka - 1

Zdrowie na języku :P
Pierniczki razowe 150

mąki razowej, trochę z lenistwa i trochę z ciekawości co, to z tego wyjdzie. W tle świąteczna muzyka, choinka już ubrana...Kocham ten czas. Wyczekiwanie na święta ale jeszcze bez tej gorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki. Składniki:2 szklanki mąki razowej 3 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru(...)mleko ciągle mieszając. Na końcu jedno jajko - cały czas wyrabiając przy tym ciasto.Całość wyrabiać przynajmniej 10 minut aż będzie gotowe do rozwałkowania. Następnie na posypaną mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm  i za pomącą foremek wykrajać pierniczki.Smarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać

pieprzny smaczek