Arabski chlebek z tahini 197Arabski chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne śniadanie. Prosty drożdżowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chałwowym nadzieniem. Prosty, smaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala. Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowamiu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny! Składniki(...)łyżki mleka sezam do posypania Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem. każdą kulę rozwałkować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki) 273Wiecie, że nie praktycznie nie jem sklepowego pieczywa? Może te bułeczki są dlatego takie pyszne. Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają, bo smakują nawet bez żadnych dodatków. (Ewentualnie wystarczy prawdziwe masło - pycha!) Kolejną zaletą jest ich świeżość, gdyż nawet na drugi dzień są tak samo miękkie i wilgotne - tak jak tuż po upieczeniu. Nie stosuję żadnej diety(...)soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem i oprószyć dowolnymi dodatkami. (Powinny być okrągłe i nie należy ich mocno spłaszczać, ponieważ po upieczeniu
Di gotuje
Pączki z piekarnika 475momentu połączenia się składników. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Tym razem na 1 godzinę. Ciasto powinno, co najmniej, podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Lekko oprószamy z wierzchu mąką i wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Każdy lekko rozpłaszczamy dłonią, nakładamy konfiturę(...)rosną w piekarniku, po wyrośnięciu, wyjmuję je i nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni. Pączki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Pączki wyjmujemy, gdy są ładnie zarumienione i mają ładny, brązowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika, pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Smak mojego domu
Babeczki pełne uroku 192się jakiś czas na odwagę, aż w końcu nadszedł ten dzień i postanowiłam je upiec. Niestety z jakiegoś dziwnego powodu doszłam do wniosku, iż uda mi się tego dokonać bez metalowych foremek do babeczek. No i w sumie się udało... Tylko babeczki wyglądają mało babeczkowo! Tak czy siak pyszne są, a z blaszki można je w ostateczności wyjeść przy pomocy(...)łyżki cukru brązowego 12 wisienek koktajlowych Mąkę, cukier, posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem i zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. Zawijamy je w folię i chowamy do zamrażarki na około 30 minut. Budyń gotujemy wg wskazówek z opakowania (ale w mniejszej ilości mleka aby był gęściejszy niż zwykle). Wisienki odsączamy z zalewy. Ciasto
peggiwkuchni
Chleb z orzechami laskowymi, rodzynkami i rozmarynem 165wyrazić Wam jak bardzo jest dobry i jak skradł moje serce. Jego przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka chwil a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Bez drożdży, bez zakwasu- jedynie na proszku do pieczenia. Uznałam, iż jest to najlepszy chleb na Święta. Może to dodatek orzechów laskowych, rodzynek i rozmarynu. A może ta chrupiąca skórka albo mięciutki środek. Nie wiem, wiem(...)pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki świeżych orzechów laskowych (lub standardowych, suszonych) 1/2 szklanki rodzynek kilka gałązek świeżego rozmarynu Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Moje ciasto nie kleiło się do rąk, na to jednak nie ma reguły. Formuję kulę i umieszczam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinam na krzyż i umieszczam w piekarniku nagrzanym
Mango Papaja
Pasta sojowa z pieczarkami i orzechami 214Składniki: soja (2 szklanki) orzechy włoskie, laskowe i ziemne (w sumie 1 szklanka, bez skorupek) pieczarki (40 dag) łuskany słonecznik (1 szklanka) sól pieprz papryka Przygotowanie: Ja wykorzystałam zmieloną soję, która została mi po produkcji tofu, ale można też zrobić od zera. Wtedy ziarna soi należy moczyć przez kilka godzin, a kiedy staną się miękkie odcedzić i zmielić. Ważne żebyśmy(...)gotowe wkładamy wszystkie składniki do jednego garnka, mieszamy i blendujemy. Doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i papryki. Pastę można używać do smarowania, kanapek i grzanek lub jako masę do ciast
Weganka gotuje
Kruche różyczki z marmoladą 236poprawia mi humoru bardziej niż upieczenie ciasteczek, no może tylko ich zjedzenie, najlepiej bez wyrzutów sumienia. Ok, dbam o linię, ale ta moja linia jest dość gruba i wyraźna :D Kruche różyczki z marmoladą Zapraszam na poczęstunek, smacznego :) Kruche różyczki z marmoladą Składniki: 40 dag mąki pszennej + do podsypania – u mnie luksusowa 25 dag masła 4 żółtka 1 białko(...)oddzieliłam od białek. Żółtka dodałam do mąki, z jednego białka odebrałam troszeczkę do małej miseczki, resztę również dodałam do mąki. Najpierw zarobiłam łyżką, a następnie ręką szybko zagniotłam elastyczne ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i na 15 minut włożyłam do lodówki. Ciasto rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Szklanką o średnicy
Kuchenne zapiski Edyty
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 296Jakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney do mięs. Gdy zobaczyłam na niego przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie(...)porcje) Składniki: 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu sól i pieprz 4 x 120 g kotletów ze schabu z kostką lub bez, o grubości ok 1-1,5 cm Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin
karmelowy
Pyszne babeczki bananowo-orzechowe 256Polecam Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na doskonałe babeczki bananowo-orzechowe, które możecie dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Dla nas były wystarczająco słodkie i obeszło się bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec(...)blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 23-25 min aż babeczki się zarumienią
Ze smakiem i z pasją
PYSZNE CIASTECZKA ŻYTNIE, PEŁNOZIARNISTE Z DODATKIEM PESTEK DYNI 232śniadanie do szkoły, do pracy, ale również jako dodatek do kawki lub herbatki. Nas zauroczyły swym smakiem i super chrupiącym wnętrzem. Ciasteczka bez pszenicy, bez dodatku cukru, moje również bez laktozy- używam masła z ukwaszonej śmietanki (białko mleka już jest). 100% pełnoziarnistej żytniej mąki, syrop z agawy (lub miód) i mnóstwo pestek dyni, mniam, mniam...pyszności... :-) Przepis znaleziony tutaj(...)łyżeczki cynamonu * szklanka 250ml Masło pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone masło, syrop z agawy, proszek do pieczenia, cynamon i przy pomocy haka zagnieść ciasto, następnie dodajemy jajka i mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki dyni, mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Otrzymane ciasto (będzie klejące) dzielimy na dwie części, każdą zawijamy
Smaczne Zdrowe
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 232można "przesuszyć" zbyt długim pieczeniem, bo przy rolowaniu biszkopt będzie się kruszył. W czasie pieczenia rolady należy przygotować sobie czystą ściereczkę, rozłożyć ją na deskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem(...)pokroić w plasterki. Biszkopt na roladę delikatnie rozwinąć, wyłożyć krem ( trochę zostawić do obsmarowania i dekoracji), delikatnie rozsmarować po całej powierzchni biszkopta, rozłożyć truskawki i zwinąć ponownie ( tym razem bez ściereczki:)). Zwiniętą roladę obsmarować pozostały kremem i udekorować według własnego uznania. Włożyć do lodówki na kilka godzin
In my kitchen
Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec 279mąka wypije)- 100 g mąki żytniej/pszennej razowej- 300g mąki pszennej chlebowej- 1 łyżka soli morskiej- 1 łyżeczka demerarySPOSÓB WYKONANIA: - wszystkie składniki wymieszałam w robocie do pieczenia chleba, ciasto jest luzie i lepkie-- po wymieszaniu pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia - po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki oliwą i wysypaną płatkami żytnimi -- naoliwiłam i posypałam płatkami - przykrywam folia(...)upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem.- można również po godzinie dopiekać chleb bez formyJest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim chlebem razowym w moim domu. Pamiętam zapach pieczonego chleba z dzieciństwa i znak krzyża
Basia w kuchni
Ciasteczka - choinki cytrusowo maślane 253inne ciasteczka, tym razem bez korzennej nuty, ale też pachnące Świętami, bo upieczone z cytrusami. Przepis jest bardzo prosty i nawet osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu bez problemu sobie z nim poradzą. Możemy też wykorzystać do pomocy przy robieniu ciasteczek nasze pociechy, przy wycinaniu choinek jest sporo zabawy.Inspirowałam się przepisem zamieszczonym na Mienta blog. Ciasteczka - choinki(...)łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. U mnie leżało całą noc.Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około
Kulinarne przygody Gatity
Babka z szafranem i daktylami 232proszkiem przesiać przez sitko. Dodać połowę mąki zmiksować, wlać mleko z szafranem, dodać resztę mąki i zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min w formie a następnie przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.Je(...)piekarniku i kuchenkach mikrofalowych. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu Twoje wypieki będą szybciej gotowe. Silikonowe tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala na pieczenie bez wcześniejszego natłuszczania. Formy są bardzo lekkie, elastyczne – zachowują kształt nawet po zwinięciu, oraz są łatwe do czyszczenia. Bardzo dziękuję firmie TUPPERWARE za otrzymaną formę do testowania
Ala piecze i gotuje
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 326Śniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego
W kuchni Karmel-itki