Składniki / Ingredients:100 g sera koziego / 100 g goat cheesegarść pistacji / handful of pistachios50 g oliwek zielonych bez pestek / 50 g olive green seedless250 g mąki / 250 g flour30 g proszku do pieczenia / 30 g baking powder4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil100 ml mleka / 100 ml milk 50 g jogurtu / 50 g yogurt1 łyżeczka pieprzu(...)które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Oliwki możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, pieprz, sól), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego
Projekty ze smakiemZdrowa i smaczna przegryzka owsiana.Upieczona w calosci na blaszce,nie tradycyjnie w formie ciasteczek.Dzieki temu mniej przy nich pracy.Efekt ocencie sami.Owsiane kwadraciki sa uzalezniajace.Upieczone pierwszego dnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Po raz kolejny synek zażyczył sobie placuszki, lecz od razu zaznaczył "ale inne":) Nie pozostało mi nic innego jak poszperać w szafkach i stworzyć coś pysznego
Z miłości do słodkościTen tort zobaczylam na blogu PrettyBaked i nie moglam sie oprzec zeby go nie zrobic na swoje urodziny. Te opalone kolce mnie urzekly. Pomysl na taka
Bernika - moj kulinarny pamietnikMałe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia.Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się
W kuchni Karmel-itkiinnymi z szałwią, melisą cytrynową, miętą czekoladową, estragonem, rozmarynem i chilli oregano. Tak, tak - jest taka odmiana. Smakuje jak oregano z ostrą papryczką - rewelacja. C. zakochał się w nim bez pamięci. W koszyku wylądowała cała masa różności, również z innych działów. Zaopatrzyłam się więc w niezbędne do życia liofilizowane jagody, a także cukrową posypkę w kształcie dinozaurów, melasę winogronową(...)kilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować na okrąg nieco większy od średnicy formy. Ułożyć ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodko to mam dla Was świetny przepis na placuszki z budyniem. Ja, gdy ich spróbowałam po prostu przepadłam. Delikatne, puchate, aż chce się ich więcej i więcej i to bez żadnych dodatków, bo same w sobie są tak pyszne. Fajne jest w nich również to, że na zimno są tak samo dobre jak na ciepło, więc spokojnie można je zabrać(...)szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Patelnię, najlepiej teflonową mocno rozgrzać i nakładać łyżką porcje ciasta, formując placki. Smażyć, aż na powierzchni ciasta zaczną się robić bąbelki, wtedy przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie domowej roboty dżem z brzoskwini
Simply Foodmasa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Jeśli jednak jest twarda (i widać że będzie ciężko rozsmarować na cieście), to dodajemy odrobinę śmietanki. 3. Wykonanie: Przygotowane, ocieplone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, tak by wysokość wynosiła ok 20cm, a grubość pół cm. Kroimy na prostokąty, których szerokość podstawy stanowi ok 10cm. Smarujemy masą makowo(...)bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem jajka wymieszanym z mlekiem. Rogale pieczemy w nagrzanym do 190-200st C piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) ok 15-20 minut, do zrumienienia. W trakcie pieczenia z pozostałego białka, cukru pudru oraz soku z cytryny przygotowujemy lukier, którym polewamy ciepłe, ale nie gorące rogale. Posypujemy posiekanymi
Kuchnia w czekoladziepamiętać. Szklana pokrywa: Pokrywa wykonana jest z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Służy do energooszczędnego gotowania lub pieczenia w temperaturze do 250 °C dzięki czemu bez problemu można patelnię wraz z pokrywą wykorzystać w piekarniku. Ważnym elementem jest też gwarancja. Firma oferuje 25-letnią gwarancję na równość dna co według mnie jest bardzo ważnym elementem, gdyż(...)smażenia, pieczenia lub gotowania pryskanie jest bardziej ograniczone przez co nasza płyta jest czysta a my mamy mniej sprzątania. Co w niej przygotowałam? Upiekłam na górnym źródle ciepła ciasto. Więc już od teraz nawet te osoby, które nie mają piekarnika mogą sobie upiec ciasto z patelni. Ciasto z patelni z jabłkami Składniki: 4 jajka 150 g cukru
Ala piecze i gotujeCzasami mam ochotę na coś mega czekoladowego i wtedy sięgam po moje ciasteczka. Ciasteczka bez cukru, z du ż ą ilością płatków owsianych i jeszcze większą czekolady gorzkiej i białej. Jedno ciasteczko bardzo szybko zaspokaja ochotę na coś słodkiego i czekoladowego(...)Dodajemy jaja, płatki owsiane i łyżkę mleka. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy pokrojono drobno czekoladę, wszystko dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
La grande e la piccola cuocawodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi na ciasto naleśnikowe wszystkie składniki mikserem dokładnie zmiksować, odstawić na 40 minut, na patelni naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz olejejm i mocno gorącej smażyć złociste naleśniki na naleśniki nałożyłam różne smaki dżemów z kawałkami(...)glukozowo-fruktozowego, konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Naturalnie owocowe to aż 70% owoców i tylko 26% cukru - Naturalnie owocowe to nie jest zwykły dżem, tylko owoce w delikatnym żelu bez konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Wybierz ulubione owocowe połączenie! #NaturalnieOwocowe #Stovit
W Mojej Kuchni Lubięciemnego kakao szczypta soli Krem ferrero rocher 500 g masła 500 g mascarpone 400 g czekolady gorzkiej 350 g nutelli 250 g mielonych orzechów laskowych 220 g wafelków orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 1250 g masy czarnej 250 g masy pomarańczowej(...)przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około
Wędrówki po kuchnikokosowym aromatem. Posiadają mięciutkie wnętrze i nawet na drugi dzień - nadal pozostają świeże. Ozdobiłam je masą cukrową, ale można użyć dowolnego kremu lub bitej śmietany. Część została bez jakichkolwiek dodatków, ponieważ moja rodzina stwierdziła, że pomimo iż są pyszne - to szkoda ich jeść. (około 6 sztuk) 75g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko (duże lub 2 małe(...)wlać mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z kilkoma kroplami dowolnego aromatu. (Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. W międzyczasie przygotować dekoracje z masy
Di gotujeciasteczka, które upiekłam jeszcze w zeszłym roku. Przepis znalazłam w książce Småkager, kræs for slikmunde , i po prostu nie potrafiłam się oprzeć wypróbowaniu. Ciasteczka są proste w przygotowaniu, bez żadnych wymyślnych składników, a zaskakują swoim pysznym wnętrzem. Na pierwszy plan wysuwają się płatki owsiane i rodzynki - znakomity duet. Z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie - pyszne! Jeśli nie macie(...)pieczenia 50 g rodzynek Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Płatki wymieszać z mąką i proszkiem, partiami dodawać do ciasta. Na końcu dodać dobrze odciśnięte rodzynki, wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć miskę z ciastem, schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha
Pożeraczka, czyli raz adobrzepora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości. Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych . Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających(...)inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw – są zawsze pod ręką bez obaw, że się popsują 5. Kreatywność to podstawa! Kreatywność w kuchni to bardzo pożądana cecha, dzięki której nic się nie zmarnuje. Staraj się wymyślać nowe potrawy z tego co masz
moj przepis na