podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdówki są delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Bez lukru i kruszonki idealne do zabrania, na drugie śniadanie do szkoły lub w podróż. Czyjesz się zachęcona? Polecam! Składniki: 400 g mąki orkiszowej ( 250 g jasnej(...)tego przepisu mleko podgrzać w rondelku, wkroić do ciepłego mleka masło. Odważyć do miski suche składniki, dodać mleko z masłem i jajko, następnie zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości zagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!musi być ten jeden dzień, w którym wszystko będzie wywrócone do góry nogami! A co, zgrzeszyć w ten sposób też czasem warto! Ja tu piszę o niezdrowych, kalorycznych ciastach, a dzisiaj chciałabym zaproponować zdrowe babeczki z burakami. Wariatka! Nie, wariatka to za duże słowo, ale żartowniś może być! W gruncie rzeczy te muffinki są banalnie proste w wykonaniu, piecze się(...)babeczek, jedna to ok. 126kcal. Składniki mokre: - ok. 400g ugotowanych buraków - 85g jogurtu naturalnego - 50g oleju kokosowego - jajko Składniki suche: - 180g mąki gryczanej - 4 łyżki kakao bez cukru - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka siemienia lnianego - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Buraki dokładnie oczyszczamy pod zimną wodą za pomocą szczoteczki. Nie obieramy, zostawiamy ogonki. Buraki
Be Fit Be Strongprażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej(...)suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam częścią odłożonych ziaren słonecznika, przekładałam ciasto łyżką, wierzch także posmarowałam olejem i posypałam
apetytnapieczenieDziś na blogu druga wersja tradycyjnych klusek śląskich. Poprzednią wersje robiłam bez jajka, tutaj znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja jest lepsza. Kluski w jednym i drugim wydaniu bardzo mi smakują. Kluski śląskie II Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania : 60 minut Składniki: 750 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki soli(...)powierzchnię i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy sól i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe
Kulinarne przygody Gatitymielonego siemienia lnianego do kremu sprawił, że nabrał on stałej konsystencji, dzięki czemu łatwo go nakładać na babeczki, a poza tym wzbogacamy wypiek w cenne właściwości zdrowotne :) Muffinki są bez dodatku jajek, lekkie, zdrowe, nieco kleiste, z nutką cynamonu :) Całość smakuje wybornie! :) Składniki (na ok. 6 muffinek): - 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g) - 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g) - 1 płaska(...)łyżeczka młodego jęczmienia w proszku ViVio - pół łyżeczki stewii w proszku Składniki na muffinki połączyć ze sobą i zmiksować. Masę rozłożyć do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Składniki na krem połączyć i dobrze wymieszać. Przystroić nim ostudzone muffinki. Gotowe! Smacznego
Zdrowie na języku :Pdlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam(...)pieczenia100 g masłasłoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki.Miękkie masło rozcieramy.Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni układamy
Słodkie Przyjemnościsoku, który i tak trzeba odparować).Składniki:2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)ewentualnie cukier do smaku+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków dla uzyskania ciekawego aromatu(ja robię bez takich dodatków)Sposób przygotowania:1. Śliwki umyć, wypestkować.2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki on jest(...)Gorące powidła przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut.5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek.Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty, musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie(...)pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa bez tłuszczu Klasyczna Babka piaskowa Babeczki migdałowe na Wielkanoc Jak zrobić lukier? Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) Składniki: 1 szklanka białek (6 dużych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm.Piec ok. 40 minut w temp. 175st.Ostudzić i przekroić na 3 równe części.Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego.Krem czekoladowy(...)minut. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, powoli dodawać utarte jajka. Na koniec dodać kakao. Masą przełożyć blaty tortu, wierzch udekorować przy pomocy szprycy. Boki oprószyć pokruszoną bezą
Z miłości do słodkościJuz nie raz pisalam, ze czekolada to moja slabosc. Nie ma nic lepszego co wprawiloby mnie w dobry nastrioj jak kostka czekolady. Choc przyznam, ze czesto
Przysmaki Karolkiużycie kremówki 36% mnie przeraża. Składniki (na 8 niskich kokilek lub 4 wysokie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% laska wanilii 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki cukru po dwie łyżeczki cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Do rondelka przełożyć śmietanę(...)rzeczowo, zdaniami niezbyt rozbudowanymi i dzięki temu dosadnymi. W książce wyczułam trochę feminizmu, ale w tej nieszkodliwej postaci. To, co mnie urzekło mnie w książce to zdjęcia - estetyczne, bez zbędnych ozdobników i po prostu piękne. A autorkę odebrałam jak kogoś, kto naprawdę wie, o czym pisze i co chce przekazać innym, łącznie z formą, która idealnie pasuje do treści - skoro
Weekendy w domu i ogrodzieżeby liczyć przeczytane książki. Zaczęło mnie to stwierdzenie nurtować, sama nie wiem, dlaczego. Sama przecież, jeszcze niedawno, też bym o tym nie pomyślała. A teraz nie wyobrażam sobie stycznia bez rozpoczęcia wyzwania na Good reads. Jak to się stało i o co właściwie z tym liczeniem chodzi...?Pomysł podsunęła mi Maggie. Spodobał mi się od razu. Jestem bowiem typem, który(...)uśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW tym roku pokochaliśmy frużelinę. Frużelina wiśniowa bardzo nam posmakowała więc postanowiłam zrobić frużelinę porzeczkową. Wyszła tak pyszna, że musiałam robić drugą i trzecią porcję, bo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJak tam Wasze świąteczne menu, gotowe już? Moje cały czas się komponuje :-) Ostatnio np. testowałam taki mój pomysł... Sernik gotowany zmodyfikowałam dodając masę kajmakową i wyszło
Czary - gary w kuchnimojprzepisna.pl | Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Pyszne kotleciki, nie suche, nie za tłuste, idealne dla dzieci i dorosłych :). Mimo że z piekarnika, to pyszne. Takie
moj przepis na