ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:849/1217)

Muffinki z żółtym serem i przyprawami 143

Od dawna chciałam zrobić muffinki bardziej na wytrawnie niż słodko, wpadłam na pomysł takich z serem, ale sam byłby nudny. Składniki (przerobiony ten przepis): 2 szklanki

W kuchni bez szafek
Pełnoziarniste bułeczki 115

Wczoraj zrobiłam próbną wersję, a dziś zachwycona efektem przygotowałam kolejne na jutro ;) Możemy je przygotować w wersji wytrawnej z dodatkiem ziół, czy też z cynamonem/odrobiną miodu lub też bez dodatków. Składniki (na dwie bułki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 6 łyżek mielonych otrębów żytnich 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych(...)cynamon/ miód/ Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki do suchych składników dodajemy jajko i jogurt, mieszamy na jednolitą masę odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placuszki z serka wiejskiego z dodatkiem żurawiny 152

była promocja -20% na sery białe :D Serki wiejskie używam do rozmaitych potraw, placków (słodkich/słonych), sałatek, jako dodatek do sosów, owoców. Dla mnie jest to produkt uniwersalny bez którego nie potrafię się obyć. Tak więc dziś słodka wersja placków ;) Składniki (na około 10 placuszków): 2 jajka 1 serek wiejski light (200g) 1 łyżka mielonego siemienia lnianego firmy(...)Oleofarm   do smażenia JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało smażymy placki/około 1 łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) ja skonsumowałam placki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśnikarka Severin -test 197

ciasta i łopatka do przewracania smażonych naleśników bardzo łatwa w czyszczeniu (wystarczy przetrzeć nawilżoną szmatką) szybko się nagrzewa i  równie szybko stygnie  podwyższony rant (uniemożliwia wylanie się ciasta poza obręb smażenia) Dostępna w sklepie :   Redcoon     Każdy kto ma w domu dzieci wie, jak większość z nich uwielbia naleśniki-moja dwójka oczywiście należy do tej gromady(...)prawda tak równiutkich krawędzi jak ten smażony na patelni,ale za to jest znacznie cieńszy i naprawdę duży.  Naleśniki smaży się bardzo łatwo i co najważniejsze bez użycia tłuszczu. Wystarczy krótka chwila, by móc cieszyć się takim śniadankiem. Naleśnikarka sprawdza się również przy smażeniu amerykańskich Pancakes (przepis znajdziecie tu ). Wychodzą idealnie okrąglutkie(co nie udawało mi się na klasycznej

Wielki apetyt
Torcik malinowo-arbuzowy 166

Orzeźwiający i smaczny torcik z malinami i arbuzem... Kolorystycznie pasuje idealnie, a jak smakowo? Sami się przekonajcie.... Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek

VioletoweKucharzenie
Babka zebra 236

wody nie jest najwilgotniejsza.Polecam dodać dobrej jakości kakao,bo to właśnie ono nadaje babce szczególnego smaku.Także pomimo tego,iż za babkami nie przepadam zjedliśmy ją ze smakiem i bez specjalnych wyrzutów sumienia.To kolejny udany wypiek,w którym cukier zastąpił ksylitol.Polecam,bo już sama zabawa w tworzenie zeberki jest interesująca. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki ksyliotolu lub cukru(...)łyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną ciasto podzielić na 2 równe części.Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami mąki,drugą część z 3 łyżkami kakao do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem wylewać ciasto naprzemiennie łyżkę białego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 358

były baaardzo smaczne, a przy tym błyskawicznie się je przygotowuje. Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje na mące orkiszowej, lukier z kolei na bazie pudru trzcinowego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Składniki na 20 sztuk: - 200g mąki (u mnie orkiszowa typ700) - 4 jajka(...)cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ja dodałam także

Smaczne Zdrowe
malinowy ekler 171

zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma. * przed dodaniem kakao do ciasta oderwałam kawałek by przygotować maślane ciasteczko na eklerze dodając łyżeczkę startej skórki z cytryny  , ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółko pieczemy razem z ciastkami na jadalną ziemię , po wyciągnięciu z piekarnika położyć ciastko na formę wałka - może to być położona bokiem(...)łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem,pod koniec dodać szafran, wyłożyć na maślane ciastko na eklerze. MUS MANGO Jedną puszkę mango  należy zblendować bez syropu . Wyłożyć  dekoracyjnie na talerz. SZKŁO KARMELOWE 3 łyżki cukru rozpuścić na patelni do uzyskania karmelu , odstawić z palnika na kilka minut , jak zacznie zastygać wylać na papier dopieczenia

na gazie
Sałatka z pieczoną papryką, fetą i cząbrem 269

Karnawał też do czegoś zobowiązuje więc moje klasyki sałatkowe będą się w czasie jego trwania pojawiały :). Dziś trzy kolory papryki upieczemy w piekarniku połączymy z włoskim

Kuchnia PROzdrowotna
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 232

posypanej mąką stolnicy rozwałkować 1-szy kawałek ciasta na grubośc 2 mm.Szklanką lub foremką wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm.Na każdy krążek nakładać dużą porcję farszu,składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów,tak by farsz nie dostał się pomiedzy brzegi ciasta.Po sklejeniu pieroga uformować falbankę.Tak samo postępować z kolejnymi porcjami ciasta.Ciasto pozostałe po wykrojeniu(...)sklejały.Delikatnie zamieszać,by nie przywarły do dna.Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty .Wyjmować łyżką cedzakową.podawać okraszone przysmażoną cebulką z boczkiem.Wigilijne postne pierogi oczywiście podawać bez boczku                                                 ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami 169

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki ziół do pizzyszczypta pieprzu kajeńskiegoszczypta cukru3 łyżki posiekanej natki pietruszkipół czerwonej papryki120 g salami w kawałku (bez posypek) mały słoiczek zielonych oliwek Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C. Salami obrać i pokroić na małe kawałki. Oliwki odsączyć, każdą pokroić na trzy kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone salami i warzywa i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć kolor jasnobrązowy

Czerwień i błękit
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 319

zalałem wodą. Kapustę przyprawiłem kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą lubczyku, szczyptą soli, sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i około 2 łyżeczkami ziaren kminku. Gotowałem nadal na małym ogniu bez przykrycia do czasu odparowania całości wody. Kiedy woda odparowała spróbowałem, czy kapusta jest miękka, ponieważ nie była miękka dodałem więcej wody w celu jej ponownego odparowania. W międzyczasie przesiałem przez(...)było letnie. Dodałem do niego 20 gram drożdży i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszałem dokładnie do rozpuszczenia się drożdży, a następnie dodałem do mąki. Z tak przygotowanych składników wyrobiłem ciasto, aż stało się zwarte i przestało przyklejać się do ręki. Ciasto lekko opruszyłem mąką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy kapusta już zmiękła zdjąłem

Wyprawy kulinarne
Zupa z kurek z pęczakiem 135

skutecznie mi to jednak utrudniają. A już zupełnie nie myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek na wywarze z kurczaka(...)kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodułyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew obrać

Czerwień i błękit
Zakręcone jagodzianki 180

płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy jagody, posypujemy je cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na 8 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia(...)kruszonka może spaść obok, jagodzianki i tak jeszcze trochę podrosną. Pozostawiamy jagodzianki do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Zakręcone jagodzianki  pieczemy 30 minut w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Jagodzianki jeszcze gorące lukrujemy. Smacznego. The post Zakręcone jagodzianki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KARMEL-ITKA W PRASIE LOKALNEJ. 182

młodą dziewczyną, która stale szuka „czegoś do roboty”, pomimo ciągłego braku czasu. Nieustannie pichci, wciąż się uczy, wszędzie nosi ze sobą aparat i nie może żyć bez muzyki.          – Wolnego czasu nigdy nie mam zbyt wiele, a już zwłaszcza teraz, bo za kilka miesięcy zdaję maturę(...)zawsze gotowi do skosztowania moich kulinarnych dzieł – śmieje się Adrianna. – Często zdarzają się sytuacje, że mama lub tata zaglądają do kuchni w poszukiwaniu ciasta, które im wieczorem pięknie pachniało, ale okazuje się, że została po nim już tylko pusta blaszka.          Adrianna twierdzi, że gotuje

W kuchni Karmel-itki