Uważam, że absolutnie nic nie zastąpi smaku domowych pierogów. No , może inne domowe pierogi. Wbrew pozorom jest to łatwe danie a ciasto możemy nadziać taką wielością rodzajów nadzienia, że nie wiem czy w jednej grubej księdze by się to skończyło. Ogranicza tak naprawdę nas tylko nasza wyobraźnia. Dodatkowym atutem jest cena pierogów. Jeśli nie wkładacie do środka produktów luksusowych(...)ryż i wszystko mieszam. Z mąki , wody i łyżeczki soli wyrabiam szybko gładkie, elastyczne ciasto, które odstawiam pod przykryciem na około 20 minut, żeby gluten miał czas popracować. Najlepiej włożyć do głębokiego talerza i przykryć drugim. Stolnicę oprószam mąką. Biorę połowę ciasta ( druga ma wciąż leżeć pod przykryciem) i rozwałkowuję dość cienko. Wykrawam kółka,na środek kładę farsz
Kuchnia Pełna Emocjiserniczki z suszonymi wiśniami i żurawiną podane z pestkami granatu i sosem czekoladowym MALINOWE SERNICZKI Z BAKALIAMI /przepis własny/ 350 g twarogu sernikowego 30 g malinowego budyniu w proszku (bez cukru) duże jajko łyżka masła kakaowego (można zastąpić zwykłym) 15 g soczystych wiśni Bakalland 15 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka(...)syrop klonowy. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać suszone owoce i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Masę serową przelać do natłuszczonych foremek. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). W trakcie pieczenia na bieżąco kontrolować stopień wypieczenia, aby serniczki się nie przypaliły. Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu. Smacznego
Poranek na słodkoZupełnie nieskomplikowany chleb. Łatwy i przyjemny w obróbce. Bardzo łatwo daje się formować w bochenek i bez problemu upieczemy go na gorącym kamieniu - bez foremki. Można go upiec nawet pomimo braku sił lub czasu. Do jego wypieku użyłam mąki pytlowej, którą zrobiłam sama jakiś czas temu, przesiewając przez gęste sitko mąkę żytnią razową. Wszystkie otręby pozostałe z przesiewania mąki włożyłam(...)tego przepisu wychodzi jeden duży bochenek. Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową zaczyn 225 g mąki żytniej pytlowej 175 g wody 15 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczki soli ciasto chlebowe 525 g mąki pszennej chlebowej 285 g wody 3 łyżki oleju 30 g drożdży 1,1/4 łyżeczki soli zaczyn Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki wymieszać, krótko wyrobić, przełożyć
Posadzone i zjedzone(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1 bakłażan 2 kulki mozzarelli 2 suszone pomidory z zalewy 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz wykonanie: W
Domowy Smak Jedzeniasłabość do gofrów. Od kiedy kupiłam porządna gofrownicę niezależnie od przepisu gofry udają się zawsze. Najbardziej lubię te drożdżowe i te na samych białkach bez proszku do pieczenia. Z okazji Dnia Mamy zrobiłam sobie i reszcie domowników gofry. Przepis pochodzi z bloga Pistachio więc musiały wyśmienicie smakować :) Szwedzkie gofry pszenno-owsiane z kardamonem 75 g rozpuszczonego masła 1 jajko (żółtko(...)szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu Ubijamy białko na sztywną pianę. W drugiej misce miksujemy mleko z żółtkiem, cukrem, solą i mąkami. Dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość do połączenia. Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczemy gofry na złoty kolor, ok 4 minut. Podajemy z dżemem, syropem klonowym
Dzieje kuchennej Wiewióryblacie kuchenny. I codziennie mi służy. Robot Desire od Russell Hobbs oprócz pięknego bordowego koloru, ma do zaoferowania sporo funkcji: Krojenie na plasterki Ścieranie na tarce Ucieranie kremów Zagniatanie ciasta Rozdrabnianie Przygotowywanie koktajli dzięki kielichowi do blendowania Nie znalazłam minusów w tym urządzeni. Całkowicie się w nim zakochałam i codziennie z niego korzystam. Tarcze do krojenia i ścierania świetnie służą(...)ścieraniu. Na zwykłej tarce jest to również kłopotliwe, więc nie uważam, że to wada robota. Dzięki kielichowi jednym ruchem zmieniam robot kuchenny w rasowy blender do koktajli, w którym bez problemu mogę przygotować kilka dużych koktajli śniadaniowych z płatkami owsianymi. Mrożony jogurt jest również łatwy w przygotowaniu, ostrza świetnie radzą sobie z mrożonymi owocami. Najlepszą funkcją jest dla mnie rozdrabnianie
Gotowanie i blogowanieKoleżanka kiedyś namówiła mnie żebym spróbowała upiec amoniaczki. Dużo o nich słyszałam, ale nigdy nie próbowałam upiec. Nie wąchałam też amoniaku i bałam się zapachów podczas
W kuchni bez szafekKotlety ziemniaczane już robiłam, ale bez żadnego nadzienia- przepis znajdziecie tutaj . Danie to szczególnie polecam osobom, które lubią wszystko to, co ma tzw. "ruskie nadzienie". Ja do tych osób należę zdecydowanie. Uwielbiam połączenie twarogu i cebuli. Kotlety ziemniaczane to potrawa, która na pewno na stałe wejdzie do mojego menu. Polecam. Składniki: 10 średnich ziemniaków 2 jajka 1/2 szklanki mąki(...)twarogu (20 dag) 1/2 czerwonej cebuli łyżka masła mąka do panierowania tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz
Pobite gary BarbaryObłędne, kruche ciasteczka czekoladowe przełożone najlepszym kremem kokosowym... bez masła i cukru! Uwielbiam piec ciasteczka, nawet o 22 tak jak wczoraj :) Wpis miał pojawić się dziś wieczorem, ale na specjalną prośbę wrzucam już teraz :) Przepis jest bardzo podobny do orzechowych ciasteczek, które wczoraj trafiły do grona najpopularniejszych przepisów na stronie! Dziękuję @ewelina88022 za wspaniałą inspirację! Składniki: 2 szklanki mąki owsianej(...)jajko 1 łyżka masła orzechowego 3 łyżeczki kakao 4-5 łyżek miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć okrągłe kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut
Chocolate Muffin Blogwięc tym razem do ziemniaków dodałam biały ser. Do tego moc czekolady i mmmm....jest pysznie. Knedle wyszły idealnie,a eksperyment uważam za udany. Jeśli nie możecie żyć bez czekolady polecam :) KNEDLE z TRUSKAWKAMI w SOSIE CZEKOLADOWYM Składniki: knedle: 1/2 kg ziemniaków 200 g sera białego ok. 1 szklanki mąki 1 jajko 1 szczypta soli dodatki(...)przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie mielimy w maszynce). To samo robimy z serem. Łączymy ziemniaki i ser oraz jajko,mąkę (sypałam trochę "na oko") i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciast formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Na środku każdego placka układamy truskawkę oraz mały kawałek czekolady. Zwijamy i tworzymy kulkę. Knedle gotujemy w lekko osolonej
Bon appetit mon amieDzisiaj Tłusty Czwartek, więc chciałam zrobić coś na tą okazję. Miały być pączki, faworki (chrust) albo oponki - standardowo, tylko chciałam je upiec zamiast smażyć. Kolega
W kuchni bez szafektoskański...bo jest ze zwykłej mąki a nie mąki typu 00..ja w sumie nawet w sklepach takiej nie szukałam..no i ja dałam sól..u mnie chleb bez soli jednak nie miałby "wzięcia" ..a tak został zjedzony ze smakiem. Przepis z tej strony – klik [ ja zrobiłam z połowy porcji] 1000 g mąki typu 00 [ dałam(...)tylko lekko ciepła. Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze
Moje domowe kucharzeniepogoda nie sprzyja włączaniu piekarnika, ale odważyłam się to zrobić i nawet przeżyłam eksperyment, nie ugotowałam się w kuchni :D Ciasteczka z dzisiejszego przepisu są proste do wykonania, bez użycia masła, co również usprawnia pracę. Bardzo aromatyczne, u mnie tym razem w orkiszowej wersji z ksylitolem. Tymianek z oryginalnego przepisu musiałam pominąć z braku tej przyprawy(miałam jedynie zioła(...)extra virgin) 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. źródło przepisu Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem
FitKotwiększych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba pamiętać o wybieraniu mąk certyfikowanych, z przekreślonym kłosem. Zapraszam do pieczenia! :) CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZKĄ lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez glutenu" // keksówka o dł.20-25cm ~300g mąki gryczanej ~150g mąki kukurdzianej ~50g mąki ryżowej ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru ~płaska łyżka soli ~500ml ciepłej wody (nie gorącej!) ~łyżka(...)oraz cukier i mieszaj aż się rozpuszczą. Wlej zaczyn do suchych składników i energicznie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wymieszaj ciasto raz jeszcze, przełóż je do keksówki o dł. 20-25cm, posyp wierzch czarnuszką i odstaw na ok. 30 minut. Gdy wyrośnie wstaw chleb
chili & sugar