ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:836/1217)

Kokosanki 68

przepadam za wiórkami kokosowymi. Nie lubię ich w ciastach, wygrzebuję z makiełek. Mleczko kokosowe uwielbiam. W zupach, daniach głównych, śniadaniach, koktajlach, właściwie we wszystkim. Wiórkom jednak mówię nie. Co mi strzeliło do łba, żeby zrobić kokosanki? Zaczęło się chyba od tego, że będąc ostatnio na zakupach, miałam ochotę na jakieś słodycze. Jak już cokolwiek znalazłam, zaczęłam czytać skład. Wszędzie(...)już w pierwszych latach życia, póki jeszcze mam na to jakiś wpływ. Dobra, wracając do kokosanek… Jakiś czas temu dostałam od brata książkę ze zdrowymi słodyczami (zdrowymi, tzn. bez cukru). Pogrzebałam w niej trochę i wpadł mi w oko przepis na kokosanki z orzechami nerkowca. Ostatecznie nie zrobiłam ich według tego przepisu, ale niedługo zrobię na pewno. Uparłam się

Kardamonovy
O wyższości samochodu nad transportem publicznym. I urodzinowe ciasteczka 144

Jaki macie stosunek do samochodów, pociągów i autobusów? Szóstego października, późno w nocy, urodził się kolejny członek rodziny C. Jego siostra została szczęśliwą mamą malutkiego Willadsa, który bez trudu zdobywa serca wszystkich, którzy choćby raz na niego zerkną. Gdy dumna babcia wręczyła mi zawiniątko z maleństwem, po prostu rozpłynęłam się nad nim z rozkoszy. Jest przeuroczy, i aż wzdychałam(...)jego mama przepada za marcepanem, zamiast dekorować je lukrem, użyłam właśnie migdałowej masy, zabarwionej, oczywiście, na niebiesko. Ciasteczka spotkały się z uznaniem i zachwytem, polecam więc je i Wam. Ciasto kruche rozwałkowałam cieniutko, ciasteczka więc dość szybko łapią wilgoć z dżemu i miękną. Nic nie szkodzi - nadal smakują wybornie.  Spróbujecie? Ciasteczka migdałowe z marcepanem Składniki: (na około 50 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Butter Chicken 152

Dzisiaj ulubiona wersja butter chickena mojego Brata. Koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto. Porcja dla 6 osób Składniki:  600 g piersi kurczaka pokrojone w 3-4

Niezły Młynek
Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym 178

Pulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w

Oryginalny smak
Ekspresowe muffinki czekoladowe 866

Niedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na obcasach

W kuchni bez szafek
Naturalna apteka na KASZEL 150

Postanowiłem rozwijać dział w którym będą zestawienia naturalnych produktów pomocnych w konkretnych dolegliwościach. Będą to rośliny które są sprawdzone przeze mnie i potwierdzona ich skuteczność. Musicie

Kuchnia PROzdrowotna
Jajko w koszulce z chipsami bekonowymi na rukoli 245

Kto nie lubi jajek, a z dodatkiem bekonu hmmm idealne. Dzisiaj jajko w koszulce jest idealne dla osób, które uwielbiają jajka na miękko ale wychodzi im

Niezły Młynek
Focaccia 135

Kolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek(...)oddzielny posiłek jeśli dodacie do niego swoje ulubione dodatki. Ja przygotowałam go w 2 odsłonach, ale możecie dowolnie go modyfikować, a efekt zawsze będzie oszałamiający - wierzcie mi! Przepis na ciasto zapożyczyłam od Kingi Paruzel i lekko go zmodyfikowałam. Focaccia: 475 g mąki pszennej tortowej 7 g suszonych drożdży (1 saszetka) 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli

Cooking Monster
Z ŁĄKI NA TALERZ: Majowy cukier z lilakiem 198

Imperium Osmańskiego? Kawał drogi! Właściwie, to bzem jest nazywany tylko potocznie, ponieważ jego prawdziwa nazwa to Lilak Pospolity i należy do zupełnie innej rodziny roślin, niż prawdziwy bzowy bez czarny. Dziś rozpycha się po polskich ogrodach i parkach. W maju wszyscy tracą dla niego głowę i zapraszają do domowych wazonów. Ja zaprosiłam go również do kuchni, bo nie wiem(...)takie wykorzystanie kwiatów lilaka, wypróbowałam go i jest super! :) Uwielbiam dodawać bzowy cukier do świeżych truskawek <3 Jako słodzik do herbaty raczej się nie sprawdzi, ale dodatek do ciast i wypieków, czy jako składnik smakowy domowych lodów- będzie genialny! Spróbujcie koniecznie! PAMIĘTAJCIE O ZBIERANIU KWIATÓW W MIEJSCACH ODDALONYCH OD ULIC I WIĘKSZYCH MIAST! Cukier z kwiatami lilaka ( fioletowym bzem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
szybkowar-nutella śliwkowo-owocowa... 183

sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1 umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać wodę i zamknąć, od chwili zasyczenia gotować 20 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, nadmiar soku odlać /będzie dobry sok do picia/, wsypać wszystkie składniki(...)czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa i do czego tylko się lubi..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Trid -Maroko 161

soli woda tak by ugnieść ciasto Sposób: Dodajemy całą mąkę,150 g samoliny (50g zostawiamy na później) Sól,i woda Ciasto ugniatamy około 10 minut bardzo energicznie,tak drożdżowe ciasto. gdy juz wyrobimy rozdzielamy na mniejsze kuleczki typu piłka golfowa  pozostawiamy w spoczynku przykrywając ręczniczkiem na około 20 minut. 1.Zdjęcie pokazuje nam jak powinniśmy na koniec pokroić(...)ingerencji. Czyli bieżemy jedną kuleczkę  i oliwimy ją i ręce i okrężnymi ruchami staramy się zrobić koło musimy rozciągnąć jak najcieniej to tak jak byśmy chcieli rozwałkować ale bez ingerencji wałka tylko samymi dłońmi. Oleju możemy używać do oporu warto pamiętać o tym by stół wcześniej na oliwić . Gdy już mamy jednego blina zabieramy się za drugi obok

Viola cooks with passion
Urywane drożdzówki ze śliwkami. 834

jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 40 min. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam. Następnie rozwałkowuję na gtubość około pół cm i wykrawam kubkiem koła. Śliwki drylujemy i osuszamy  na sicie. Na jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem(...)około 1,5 cm. odstępach. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy na rumiano. Około 30 min w 180C. Po ostudzeniu możemy polać lukrem i udekorować posypką. A tutaj bez lukru ;-) Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyszne masło orzechowe 272

mają sporo białka i błonnika, a także witamin z grupy B i składników mineralnych. Orzechy mogą być spożywane na surowo, mogą być uzupełnieniem i dodatkiem do różnego rodzaju dań, ciast, sałatek i przekąsek. Warto zwrócić uwagę, że orzechy są bardzo kaloryczne! Takie też będzie masło orzechowe. W 100 gramach tego produktu znajduje się około 550-600 kcal (jedna łyżeczka(...)traktować masła orzechowego jako cudownego pokarmu i nie nadużywać go. Zachowajmy umiar a wszystko będzie w porządku.   Masło orzechowe – domowe czy ze sklepu? Masło orzechowe można bez większych problemów i trudności zrobić samemu, chociaż trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt (blender wysokoobrotowy lub malakser). Najzdrowsze masła orzechowe to takie, w których nie ma dodatkowego oleju, soli czy cukru

Ciasna Kuchnia
Omlet kawowy bez mąki z kremem waniliowym, bananem i czekoladą bez cukru 109

Uwielbiam kiedy po śniadaniu jest czas na porządny trening siłowy, można wtedy pozwolić sobie na prawdziwą ucztę o poranku. Dziś postawiłam na tradycyjnego omleta bez mąki, ale w bogatej wersji. Waniliowy krem powstał z kremowego serka, jogurtu naturalnego i aromatu waniliowego. Jako słodzika użyłam erytrolu, który ma tylko 20 kcal w 100 g. Omlet złożyłam na pół i wypełniłam plasterkami(...)proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem: 3 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony  kropelka aromatu waniliowego 3 łyżeczki jogurtu naturalnego  Składniki wymieszać na gładki

Chocolate Muffin Blog
Chleb pszenny na zakwasie żytnim (chleb z Vermont) 130

minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach. To znaczy wkładamy dłonie pod spód ciasta i naciągamy je ze spodu na górę. Po upływie 2,5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy(...)niej bochenki. Posypujemy mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy 40-45 minut. Naczynie z wodą wyjmujemy po 25 minutach pieczenia i dalej pieczemy już bez pary. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni na zakwasie pszennym (chleb z Vermont) 115

minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach. To znaczy wkładamy dłonie pod spód ciasta i naciągamy je ze spodu na górę. Po upływie 2,5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy(...)niej bochenki. Posypujemy mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy 40-45 minut. Naczynie z wodą wyjmujemy po 25 minutach pieczenia i dalej pieczemy już bez pary. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny na zakwasie pszennym (chleb z Vermont) 125

minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach. To znaczy wkładamy dłonie pod spód ciasta i naciągamy je ze spodu na górę. Po upływie 2,5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy(...)niej bochenki. Posypujemy mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy 40-45 minut. Naczynie z wodą wyjmujemy po 25 minutach pieczenia i dalej pieczemy już bez pary. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Sałatka nicejska 151

podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy.   Sałatka nicejska, według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy(...)twardo 1 cebula 6 pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku  200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 60 g czarnych oliwek bez pestek 200 g filetów anchois (nie dałam, bo nie lubię) sos vinaigrette (winegret)  Przygotowanie:  Jajka obieramy i kroimy na trzy lub cztery części. Cebulę obieramy i kroimy

bistro mama
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 109

owsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje  i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli  zdrowe. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych górskich, 350 g mąki pszennej, 300 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 1 ½ łyżeczki soli(...)mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na  15 min. Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, dokładnie mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.   Ciasto dzielimy na osiem

Moniki Smakołyki
CHLEBY drożdżowe Z MĄKĄ KOKOSOWĄ - pszenny i gryczany 207

Pokazywałam Wam ostatnio prosty chleb drożdżowy, taki zwykły pszenny, bez kombinowania:   http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/chleb-na-drozdzach-atwy-i-szybki.html . Pokusiło mnie jednak, żeby popróbować z mieszaniem mąk i wiecie co? Też wychodzi :) Dziś polecam Wam 2 sprawdzone opcje, obie z dodatkiem mąki kokosowej, którą zaczynam wielbić podobnie, jak wszystko inne kokosowe, co można zjeść. Pierwszy chleb to zwykły pszenny z dodatkiem mąki kokosowej(...)proporcji (specjalnie mierzyłam to dla Was): - 12 dużych, kopiastych łyżek mąki pszennej, - 4 duże łyżki mąki koko, co daje razem mniej więcej pół kilo mąki, jak w przepisie podstawowym. Ciasto wyrobiłam normalnie, odłożyłam do wyrośnięcia, potem uformowałam chleb, znowu odstawiłam i dopiero piekłam ale wszystko to zamknęło się w godzinie + czas pieczenia, około 45 minut. Chlebek wyszedł przepyszny

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
#29 Pierniczki idealne 143

roztopić, do ciepłego dodać miód, wymieszać, Do ostudzonego masła z miodem dodać jajko, wymieszać. Wymieszać mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było zbyt rzadkie - dodać trochę mąki. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, Piec(...)przy okazji można upiec kilka blach na raz :) ). Z miodem sztucznym podobno szybciej robią się miękkie. No i grubiej rozwałkowane - też. Po wyjęciu z piekarnika wydają się niedopieczone - bez paniki, po ostygnięciu stają się twarde. Do dekoracji polecam lukry: Lukier cytrynowy/pomarańczowy -  nie kryje tak ładnie jak królewski, nie jest taki biały, ale tego lukru zwykle używam z barwnikami

Kuchnia w szuwarach
Chałka z cynamonem 150

można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno się kleić, jeśli tak będzie dosypać łyżkę mąki. Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować – walnąć o blat, krótko wyrobić. Podzielić na 6 równych części. Z każdej części zrolować wałek około 40 cm długości, wałeczek ma być troszeczkę grubszy w środkowej części(...)przełożyć do formy 22×28 cm, lub o podobnych wymiarach. Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Posmarować pozostałym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. (najlepiej bez termoobiegu) na 20-25 min. Jeżeli będzie się zbytnio zarumieniać można przykryć folią aluminiową od góry. Wyjąć z formy, ostudzić na kratce, pałaszować z masełkiem i dżemikiem

moj przepis na
rogale marcinskie 102

smietane i znow mieszma do uzyskania dosc zwartej plastycznej masy. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo. Trójkoąty ciasta smarujemy przygotowana masą ,zostawiajac maly margines na wszystkich bokach. nastepnie zwijam rogaliki. Blaszkę wykladamy pergaminem i ukladamy w odstepach zrobione rogaliki.Przykrć i pozostawić do wyrosniecia, az podwoja objetosc, okolo(...)mlekiem i piec około 25-30 minut ,na złoty kolor.Gorące rogale wyjac na kratkę i jeszcze cieple polukrowac, posypac posiekanymi orzechami wloskimi i pozostawic do ostudzenia:) ps.u mnie bez maku ,ale z nadzieniem marcepanowym

w mojej kuchni
Mrożona kawa z likierem Canari 203

Uwielbiam wszelkie kawowe smaki, w ciastach, deserach, napojach,  taka kawa jest idealna na teraźniejsze upały, doskonale chłodzi i pobudza do działania, dodatek pysznego kawowego likieru Canari Henkell & Co.Vinpol  który  dostałam w ramach testowania   i gałka waniliowych lodów podkręca jej rozkoszny smak, polecam dla dorosłych! Pycha! Składniki: 200 ml mocnej naturalnej kawy 1 szklanka kostek(...)naparu kawy) 300 ml mleka 3,2 % 100 ml likieru kawowego  CANARI 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego lody waniliowe posypka czekoladowa Sposób przygotowania mrożonej kawy : Zaparzoną kawę bez fusów mieszamy z cukrem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, zimną mieszamy z mlekiem,  wlewamy kawowy likier.  Do wysokich szklanek wkładamy kawowe kostki lodu , wlewamy kawę, dodajemy po gałce lodów waniliowych

Wanilia i Kardamon
Clafoutis z czereśniami 147

czereśnie się skończą można użyć innych owoców sezonowych. Doskonale nadają się wiśnie, morele, jagody, jeżyny lub maliny, albo śliwki. Składniki na 4-6 porcji: 500 g czereśni opłukanych i bez pestek 3 jaja 1 szklanka mleka 6 łyżek mąki 5 łyżek cukru (ilość cukru zależy od słodyczy owoców) 1 szczypta soli 2 łyżki amaretto lub likieru wiśniowego 3 łyżki migdałów(...)mąkę, cukier i sól dokładnie zmiksować, aż mieszanka będzie jednolita i mocno napowietrzona (ok. 5 minut). Dodać likier, wymieszać. Czereśnie rozłożyć do przygotowanych naczyń ceramicznych, posypać migdałami, równomiernie zalać ciastem (będzie bardzo rzadkie). Piec w 170-180°C ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić (może trochę opaść), oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego

Pełny talerz
Rolada kokosowa 154

Coś do kawy. Słodkie, bez pieczenia, łatwe, cóż chcieć więcej, najlepiej przygotować wieczorem i następnego dnia zajadać. Ta rolada przypomina mi w smaku baton bounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl. Składniki: ciemna część: 300 g zmielonych herbatnikow 125 g cukru pudru 100 g czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy(...)ciemną masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę. W przepisie

NA MOIM TALERZU
Janek Tym i ciasteczka 204

cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była(...)chwilę na blasze, żeby stwardniały. Ciastka przypominają pieguski, ale połączenie ciemnej czekolady, tymianku i soli powoduje, że są bardzo wyraziste w smaku. Powiedziałabym nawet wyszukane:) Zrobiłam wersję dla ortodoksów- bez soli, ale nie są takie dobre- sól cudownie wydobywa smak czekolady. I ta lekka nuta tymianku... ech, idę po jeszcze jedno ciacho! *A tytuł posta to wynik olśnienia, którego doznała

les mirabelles
Anielska chmurka 248

Składniki: 2 paczki okrągłych biszkoptów 0,5 kubka mleka Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 200 g masła Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka(...)dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką.  Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty  Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy na wierzch naszego

Luźna Kuchnia
Grissini z pieprzem 131

nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark.Grissini z pieprzemSkładniki:(na 15-20 sztuk)12 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki(...)łyżka oliwy1 łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzuDrożdże rozetrzeć z cukrem, wlać wodę, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól, oliwę i pieprz, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy

Pożeraczka, czyli raz adobrze