Świąteczne pierniczki 228rozwałkować na grubość 4-5 mm. Z ciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia
Monia miesza i gotuje
Chrupiące gofry na zakwasie i zaczynie poolish 121używano jej w polaczeniu z naturalnym zakwasem levain. Gofry na zakwasie i zaczynie poolish Dzięki połączeniu świeżego zakwasu z poolishem gofry uzyskają charakterystyczną głebie smaku, pochodzącą z fermentacji, ale bez kwaskowatej nuty. Delikatną i chrupką konsystencję uzyskamy dzięki mieszance mąk o niskiej zawartości glutenu i skrobi kukurydzianej. Składniki ZAKWAS 20 g zakwasu 200 g letniej ciepłej wody 200 g mąki(...)pół – pszenna typ 750 i orkiszowa typ 650) ZACZYN POOLISH świeże drożdże – kulka wielkości ziarnka groszku 10 g mąki chlebowej typ 750 10 g ciepłej wody CIASTO NA GOFRY cały zakwas cały poolish 250 ml ciepłego mleka (najlepiej 3,2%) 80 g mąki typ 500 80 g mąki tortowej 80 g skrobi kukurydzianej 40 g cukru
Tajemnice Smaku
Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną 215osobno, czym ułatwiłam sobie pracę. Ciasto upiekłam poprzedniego dnia wieczorem, przykryłam ściereczką aby nie wyschło, a następnego dnia zrobiłam resztę. Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną tortownica 24 cm Ciasto: kostka margaryny ( 250 g ) 1,5 szkl. cukru ¾ szkl. wody 4 łyżki kakao do wypieków 3 jajka w temp. pokojowej 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej(...)trochę więcej 1,5 słoiczka konfitur wiśniowych oraz: świeże jeżyny do przybrania (lub maliny) kilka kostek białej czekolady Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować mieszając. Całość musi być gładka, bez grudek. Wystudzić. W tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem (np. papierkiem od margaryny) i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180°C . Mąkę zwykłą
Posadzone i zjedzone
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 193jeżyny. Ciasto obsypać pozostałymi igiełkami rozmarynu, delikatnie wcisnąć je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złoto-brązowego koloru.Ostudzić na kratce.Smacznego!Od środy znów chodzę w sandałach. Szczerze mówiąc, nie myślałam, że tego lata będę mogła sobie jeszcze na to pozwolić. W tej chwili siedzę przed monitorem w letniej, białej spódnicy, bez skarpetek
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Panettone (najlepszy przepis) 246okresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna, wysoka, drożdżowa babka (a raczej baba) z dużą ilością bakalii. Przyznam, że długo szukałam odpowiedniego przepisu, tzn. mniej skomplikowanego, bez konieczności użycia mąki manitoba, a jednocześnie dającego świetny efekt, zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Jak się domyślacie znalazłam taki przepis :) Na łamach amerykańskiego magazynu kulinarnego Gourmet (edycja: grudzień(...)pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół łyżeczki drożdży instant szczypta soli odrobina skórki otartej z cytryny (pół łyżeczki) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 łyżka miodu 2/3 szklanki letniej wody
Domowa Cookierenka Agi
Zdrowe odżywianie- rozwód z białym cukrem! 242Wybory jakich dokonujemy w przygotowywaniu posiłków są kluczowe w naszym późniejszym samopoczuciu. Nie bez powodu mówi się, że jesteś tym co jesz. Jeśli jesteś fanem ciężkich oraz tłustych potraw i stanowią one 100% Twoich posiłków rano, w południe oraz wieczór to nie ma w tym nic dziwnego, że źle się czujesz. Nie od dziś wiadomo, że dobre odżywianie (oczywiście zaraz(...)ciast, w których aż po brzegi cukru? Od małego dziecka wszędzie towarzyszył nam cukier a teraz nagle, żeby tak odstawić? ;) Tak moi mili- to da się zrobić. Życie nie straci wyrazu, koloru ani smaku (no może odrobinę na początku ;) ). Spróbujcie na początek tygodniowego wyzwania, nie pijcie słodkich napojów, słodzonych kaw lub herbat a w zamian kawa i herbata bez białego
Tagebuch po polsku
Rolada we wzory 308blogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu(...)odetnij róg. Pod pergamin na blaszce włóż wydrukowany wcześniej wzór, jaki chcesz, aby widniał na roladzie i ostrożnie wyciśnij z woreczka masę na pergamin (możesz również wyciskać wzory bez żadnego szablonu).Teraz wsadź blachę na 15 minut do zamrażalnika, aby wzór zastygł. BISZKOPT:Składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni
Słodko-Słony Świat Ilony
Dietetyczne brownie z czereśniami na bazie czerwonej fasoli 200Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4-5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 5-6 łyżek miodu 2 miarki odżywki białkowej 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 2 łyżki kakao Dodatkowo: 300 g czereśni/truskawek/malin/borówek 250 g serka mascarpone (lub innego ulubionego serka) syrop czekoladowy lub 1/2 tabliczki czekolady Przygotowanie: Fasolę odsączyć z zalewy(...)tortownicy (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę przelać do formy. Czereśnie wydrylować (wyjąć pestki :) ) ułożyć na ciasto i piec ok. 45-60 minut w temp. 180*C, do suchego patyczka (do momentu, gdy po wbiciu patyczka w ciasto i wyciągnięciu go, będzie on suchy). Upieczone ciasto ostudzić, wyłożyć
Malinowo w kuchni
OH, BOY! CAKE 203namiestnikach, rycerzach i giermkach. Słowem, dzisiaj bawimy na dworze! Przyszły wakacje, zrzucamy koszulki! Od razu będzie widać, w kim płynie błękitna krew… A jeśli ktoś się wstydzi paradować bez niej, taką fajną, jak ja mam na sobie, może dostać tutaj . Składniki: 3 jajka 1 1/2 szklanka cukru 2 tabliczki czekolady 3/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki agrest ciemne winogrona(...)czekoladą i masłem. Miksujecie, aż składniki się wymieszają, wylewacie na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na ok. 20-30 minut. Ciasto powinno lekko wyrosnąć, może popękać na brzegach. Wyjmujecie z piekarnika, studzicie i wyjmujecie z foremki na talerz. Serek mascarpone miksujecie z 1/2 szklanki cukru i śmietaną. Wykładacie na ciasto, rozprowadzacie
GRUBY WAŁEK
Bułeczki Cynamonowe 241drożdże i mieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Należy postarać się pozbyć się grudek , jeżeli się poddajesz to nic , w następnym etapie ich się pozbędziesz bez problemu ;) . Przykrywamy garnek pokrywką albo ściereczką tak aby drożdże mogły trochę urosnąć.2. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki , wbijamy 4 jajka , paczkę cynamonu , olejek cytrynowy(...)Jeżeli skończyłeś, odstaw miskę i przykryj ją ściereczką.3. Piekarnik nastawić na 150C . Dużą blachę wysmarować masłem lub polać i rozsmarować olej. Pozypać dokładnie mąką. 4. Odrywamy od ciasta mniejszą część i formujemy ciasto w formę "bułeczki" . I tak do momentu kiedy zabraknie ciasta ;) 5. Bułeczki pieczemy przez 25 minut.6. Gdy uważasz , że bułeczki są za mało
Gotuj Z Muzyką
Puree z dyni, mus – sposób na dynię na zimę 195poczekać aż się rozmrozi. Dla bardziej niecierpliwych, wystarczy zawartość torebki przełożyć do rondelka, podlać delikatnie wodą i rozmrażać na wolnym ogniu. Puree może służyć jako półprodukt do wykonania ciasta, placków czy nadzienia pierogów oraz jako danie – doprawione puree to doskonały mus do zjedzenia np. z jabłkiem, dodatkiem nasion chia i posypanych prażonymi migdałami. Puree z dyni ma wiele zastosowań(...)dyni. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido, nie musimy po upieczeniu zdejmować skórki. W innym wypadku, skórkę odcinamy lub miąższ wydrążamy. Co jest jeszcze świetne w zrobieniu puree? Możemy przetworzyć bez trudu na raz całkiem sporą ilość dyni. Dynia ma to do siebie, że ma dość twardą skórę i pokrojenie dyni a następnie jej obranie wymaga dość dużo siły. Jeśli wykonamy
Mieszam w Garnku
Migdałowy sernik 490migdałami, makowce to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. Składniki: 1,5 kg serka śmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki 30% 200 g herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru(...)bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić mu powoli stygnąć. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewo
Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 373Składniki na ok. 42 średnie pierogi: Ciasto (przepis pochodzi od pani Janiny, uczestniczki tegorocznej edycji Masterchef) 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody przegotowanej ciepłej 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 250g mięsa mielonego z szynki ok. 50 g kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku kilka(...)łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego po 2 łyżki masła i oleju Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Pokrój w drobną kostkę. Zioła opłucz i w miarę drobno posiekaj. Kaszę ugotuj bez soli i odcedź. Opłucz zimną wodą i pozostaw do ostudzenia i lekkiego osuszenia. Przełóż do miski. Na dużej patelni roztop masło z łyżką oleju. Gdy całkowicie się rozpuści, wrzuć marchewkę
Anioszek w kuchni
Dżem dyniowo-jabłkowy 233Lubicie dżemy, powidła czy smarowidła? Ja staram się codziennie na śniadanie wcinać jedną małą kanapeczkę na słodko. Taki nawyk. Jak wiecie dynia jest świetnym warzywem, które
Niezły Młynek
Ramadanowy deser z daktylami 209Jest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata