ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:709/1217)

domowa tortilla z dodatkami i sosem czosnkowym. Super się zwija, elastyczna, nie łamie się :-) 213

dnia. ja tak robiłam i były pyszne.  Następnie z ciasta urywamy mały kawałek i wałkujemy bardzo cieniutko na okrągły placek. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i dajemy na nią placek., Powinny pojawić się pęcherzyki. Odwracamy na drugą stronę, dosmażamy i gotowe. :-) Tortille jak ze sklepu-tylko lepsze :P bo bez chemii :-)  Usmażone tortille przykrywamy ściereczką lub miską. SOS CZOSNKOWY

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Koktajl Jagodowy z Jarmużem, Mlekiem Kokosowym......, bez cukru 131

była, żeby trzepaczką do ubijania piany nie próbować robić ciast typu brownie, bo można spalić silnik, a tak poza tym wszystko pisali na plus.  Wracamy do śniadania, znaczy się koktajlu. Składniki na 2 szklanki: duża garść jagód leśnych mniejsza garść malin 200 ml mleka kokosowego duża szklanka jarmużu, ale bez grubych łodyg 1 łyżka miodu wielokwiatowego 100 ml wody

Blondynka Gotuje
PUSZYSTE CIASTO Z ŻÓŁTEK 141

powinien najbardziej przypaść do gustu tym, którzy lubią domowe bezy, ale nigdy nie wiedzą co zrobić z pozostałymi żółtkami. No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;) Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne. Ja upiekłam

Kuchnia w opałach
Sernik truflowy 139

łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy. Pieczemy

Kocham Czekoladę
Omlet owsiany z jabłkiem 132

masy. Na patelni rozgrzać niepełną łyżką oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć ogień na bardzo mały i przykryć pokrywką. Smażyć do momentu, aż omlet uzyska brązowy kolor od spodu i będzie go można odwrócić na drugą stronę. Dolać trochę oleju i chwilę smażyć pod przykryciem, po czym dosmażyć jeszcze chwilę bez przykrycia. Podawać z cukrem pudrem i owocami lub dżemem. Smacznego

talerz przyjemności
Muffiny Bananowo Owsiane z Nutellą 186

muffinek * wypełniamy papilotkami (około 10-12 sztuk). Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na każdą muffinkę, na środek nakładamy łyżeczkę nutelli, za pomocą wykałaczki robimy esyfloresy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. ja użyłam silikonowej formy do muffinek, delikatnie natłuszczacie formę, bez potrzeby używania papilotki jeśli używacie zwykłej formy bez papilotek natłuszczacie

Made By Mom And Son
CYCKI MURZYNKI 293

Żartobliwa nazwa dla tego pysznego deseru. Ciemne ciasto, przełożone kakaowym kremem, oblane czekoladą z rodzynką na wierzchu ... nie tylko dla panów, myślę że każdy się skusi ;) SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru, ½ l mleka, ¾ szkl. cukru pudru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao

słodki bratek
Migdałowe muffinki bezglutenowe. 149

jajka 130 g cukru 200 g zmielonych migdałów bez skórki (na piasek) sok wyciśnięty z połowy cytryny 3/4 łyżeczki przyprawy do pierników Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.  Dodać sok z cytryny, przyprawę do pierników oraz zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 4/5 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego

zadanie-gotowanie
Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem 209

jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą. Ptysie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Ptysie powinny się zarumienić.  W czasie

Smak mojego domu
Szarlotka z musem jabłkowym z nutą kokosu 156

cynamonu i idealnie słodka, mimo, że jest prawie bez cukru!  A jej przygotowanie jest ekspresowe! Jednym słowem - ulubiona! Jestem pewna, że jeśli spróbujecie, również zakochacie się w tym smakołyku! :)  P.S. Mój Mąż nie znosi kokosu, ja z kolei uwielbiam, zobaczcie jaki znalazłam sposób na przemycenie go do każdego ciasta - patent został zaakceptowany! :) Szarlotka z musem jabłkowym z nutą

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Piernikowe dzwonki. 140

spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli się klei delikatnie podsypujemy stolnicę mąką. Do powstania jednego dzwonka potrzebujemy 7 pierników w kształcie koła. I dwa piernika w kształcie liścia. Ja do przygotowania dzwonka użyłam specjalnego zestawu wykrawaczy, ale bez nich też możemy zrobić taki dzwonek. Potrzebujemy 7 kół gdzie

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z gruszkami 140

schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę

Mała Cukierenka
Ciasto francuskie z farszem. 120

ulubione składniki i z pewnością będzie smaczne. Można jeść bez żadnych dodatków, lecz tak jak to moja mama mówi, najlepiej smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory,  3 ząbki czosnku, dwie garście startego

W kuchni u Moniki
Tarta z gruszkami 285

schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę

Mała Cukierenka
wafelki z masą chałwową 312

składniki: 200 g chałwy (ja użyłam chałwy domowej roboty przepis tutaj ) 200 g miękkiego masła 1 opakowanie wafli (5 listków) wykonanie: Masło ucieramy na puch. Chałwę

Domowy Smak Jedzenia
domowa konfitura z czerwonej porzeczki – naturalna, bez wspomagaczy 173

składniki: 600 g czerwonej porzeczki 100 g cukru wykonanie: Porzeczkę szypułkujemy, myjemy i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Gotujemy, aż

Domowy Smak Jedzenia
Ziołowa pizza z pomidorami i mozzarella 144

Pozostaw pod przykryciem na 10 minut, po czym podziel ciasto na 3 porcje i uformuj okrągłe placki. Z podanego przepisu zrób pomidorowy sos . Do tej pizzy potrzebujesz połowę porcji. Posmaruj placki sosem, ułóż pomidory przekrojone na pół. Posyp posiekanymi ziołami i włóż do nagrzanego piekarnika na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni wiécej w kależności od mocy piekarnika). Piecz

codojedzenia
Tortilla razowa 328

gorącej wodzie rozpuścić masło. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić je na około pół godziny. Podzielić na kilka części. Rozwałkować na cienkie placki o wielkości dostosowanej do patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne

Bullio
Domowe bułeczki kminkowe z otrębami 128

Skoro w mojej diecie występuje minimalna ilość pieczywa, bez którego nie potrafię i nie chcę się obejść, doszłam do wniosku, że zamiast pompowanego pieczywa sklepowego zafunduję sobie jakieś solidne domowe. Mój wybór padł na bułeczki kminkowe z otrębami, na które przepis znalazłam TUTAJ . Bułeczki wyszły... treściwe, dość zwarte, ciasto nie wyrosło specjalnie, ale kładę to na karb drożdży, ponieważ poprzednie

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb z płatkami gryczanymi i żurawiną 81

pieczenia lub natłuszczonej). Okazało się, że sporo tego ciasta jest więc ja je po prostu na dwie foremki podzieliłem. Jedną taką zwykła jak zawsze robię i drugą małą. U was to będzie zależało od tego jakie macie foremki. W sumie równie dobrze możecie po prostu uformować duży bochenek bez formy. I znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
Chleb razowy gryczany na zakwasie 125

blaszki o wymiarach 31x12x8  posmarowanej olejem. Odstawiłam ciasto do wyrastania na noc. Chleb nie urósł za bardzo pomimo, że wyrastał 8 godzin. Po upieczeniu miąższ był raczej zbity, ale chleb w smaku ok. Zrobiłam powtórkę i dolałam tym razem więcej wody. Proporcje mąk i pozostałych składników pozostawiłam bez zmian. Wyszło lepiej, dużo lepiej. Przepis ostateczny jest taki : Mąka żytnia

apetytnapieczenie
Poskręcane parówki w poskręcanym cieście francuskim 138

łyżki do sałatek, który blokował mi całkowite przecięcie ciasta)... ... i każdy plasterek parówki odkręcamy na płasko, raz w lewą, raz w prawą stronę Smarujemy parówki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut Zjadamy na ciepło, ale na zimno też są smaczną przekąską Podajemy z keczapem lub bez niego :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Racuszki z jabłkami 1094

Zazwyczaj robię racuszki na drożdżach. Tym razem propozycja bez drożdży - te racuszki są równie smaczne :) Składniki: 1/2 litra mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę (można za pomocą trzepaczki rózgowej). 2. Obrane

Kuchnia domowa Ani
Makowczyki 203

czasie nagrzać piekarnik do temperatury 175ºC.Rozwinąć rulonik ciasta z folii i pokroić go ostrym nożem na plasterki o grubości nie przekraczającej 7 mm (fot.3). Tak uzyskane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.4). Nie musimy zachowywać dużych odstępów. Ciasteczka nie rozrastają się zbyt mocno. Piec bez termoobiegu, przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, kiedy ciastka tylko

Świat Ciasta
Świąteczne ciasteczka, czyli pieczenie na cztery ręce 175

spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.Wystudzić na blasze.Smacznego!Ciasteczka wczoraj pojechały ze mną do koleżanki - jej starsza pociecha wyjadała je niemal bez opamiętania. I to jest chyba najlepsza rekomendacja - koniecznie musicie je mieć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 220

minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).  Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś"   2 budynie śmietankowe 40g bez cukru  1 budyń śmietankowy 40g z cukrem Sok wlewamy

Walijskie Pichcenie
Pyzy faszerowane kapustą kiszoną z kiełbaską 154

ciasta , jajko i sól.Zagnieść ciasto, brać po kawałku ciasta w rękę i uformować placuszek , położyć farsz z kapusty i zlepić formując w podłużne wałeczki.Gotować w osolonej wodzie.Podawać polane zeszkloną cebulką. W Farszu Niepodległości 2014 udział wzięli:[ dziękuję bardzo za wspólne farszowanie] Paweł z bloga Chleby.infoMateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJFilip, bez bloga, zdjęcie TUTAJMarta, bez bloga, zdjęcie TUTAJJoanna

Moje domowe kucharzenie
Mazurki kokosowe do koszyczka 327

czekolady 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka masła migdały bez skórki 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki

Przysmaki Karolki
Dorsz we kokosie (Z bananowym sosem ;) ) 136

pocz ōntku chciołech wszyskim tym, co niy lubiōm wiórkōw kokosowych (kōłkōsraszpli), pedzieć, żeby sie niy nerwowali, bo w tym daniu ich niy znojdōm. Te ciasto, we wtorym je tōnkanoł ryba, zrobiōłech ze mlyka kokosowego, a to je całkym inkszo inkszość 1 . A wiym, co gołdōm, bo moja Baba niy lubi kōłkōsraszpli i inkszych rafaelo-podobnych rzeczy, ale za to dania(...)ości, i bez skōry. Jak już jōm łobierecie- te kupne filety to nojlepi jeszcze sprołwdzić, żeby sie potyn jaki bezuch 7 niy udołwiōł 8 łościōm- to pokrejcie jōm na mańsze kōnski (np.: 5 cm na 2 cm). Do jaki miski wbijcie jajco, dejcie mlyko kokosowe, mōnka kukurydzianoł (napisołech 3 łeżki, ale jakby te ciasto bōło za rzołdke 9 , to dociepcie

Chop w kuchni
Ciasto z czekoladą i morelami 115

smaczne ciasto z morelami .Aromatyczny,delikatnie czekoladowy spod i miesista wilgotna gora morelowa.Owocow jst naprawde sporo.PychaSkladniki na blaszke250 maki orkiszowej 1050 (lub pszennej)4 jajka L100 g gorzkiej czekolady o smaku pomaranczowym150 g masla100 g brazowego cukru2 lyzeczki cukru waniliowego2 lyzeczki proszku do pieczenia2 lyzki koniakuszczypta soli 80 g konfitury z moreli750 g moreli (wazonych bez pestek)Wykonanie:blaszke(...)szpatulki wymieszac z masa czekoladowaciasto rozprowadzic rownomiernie na blaszce.Ulozyc na ciescie morelepiec 30-35 minut w 175°Cw miedzyczasie podgrzac konfiture z moreli i przetrzec przez sitko. Jeszcze gorace ciasto posmarowac konfitura

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quesadilla z guacamole - gości w oczy nie zakole 203

jednych to dość orientalna nazwa... jak więc sobie wyobrazić coś takie orientalnego?  Zabieram Cię w podróż do dzisiejszego meksykańskiego świata .  Zamknij oczy i poczuj chrupiący opór, ciepłego ciasta. Dalej rozpływający się, jeszcze ciepły ser, niczym lekko rozkołysane jezioro. A w nim pełnia barw, smaków i aromatów. Podczas kulinarnego dryfu natkniesz się na delikatność szynki, słodkość pomidora, goryczkę oliwki(...)placku układamy połowę startego żółtego sera, układamy pokrojoną  w kosteczkę szynkę, oliwki i pomidora. Posypujemy resztą sera i przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy. Układamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i smażymy z obu stron do rozpuszczenia sera.  Kroimy na 8 części i nasza Quesadilla jest gotowa. Podajemy z dipem Guacamole.  Nie wiesz jak zrobić Guacamole? KLIKNIJ po przepis

Mój Smak na Życie
BUŁECZKI OWSIANE- PYSZNE I PUSZYSTE 210

Kolejne przepyszne i baaardzo zdrowe bułeczki. Z dodatkiem płatków, mleka, mąki i otrębów owsianych. No i oczywiście z dodatkiem ziaren, bez których moja rodzinka nie wyobraża sobie pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-)Składniki na ok. 8sztuk:- 250g mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 100g(...)Ciasto było trochę lepkie więc ziarna idealnie się przykleiły. Uformowany wałeczek pokroić na kilka kawałków, u mnie 8 i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki skropić (posmarować delikatnie) pędzlem z wodą, by ziarna po upieczeniu nam nie odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut bez termoobiegu

Smaczne Zdrowe
Przekładaniec z truskawkami 193

cukru - 3 łyżki wody - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 1/2 litra mleka - 1 budyń waniliowy bez cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 jajka - 1 kostka masła oraz - 1 kg truskawek - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Białka, cukier(...)sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C około 50 minut (na tzw. suchego patyczka). Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej mieszamy cukry, jajka, mąkę i budyń na jednolitą masę. Następnie wlewamy

Zainspirowana w kuchni
Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem 178

minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na  blacie  posypanym mąką jęczmienną. Bochenki ułożyć w koszykach lub w naczyniach żaroodpornych, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piec chleb (jeśli posiadasz to na rozgrzanym kamieniu) z parą, w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze

Codziennik Kuchenny
Ciasto "Krówka" 229

Chciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek oliwy, szczypta soli, dodatkowo: banany(...)łyżeczki cukru pudru, gorzka czekolada Mikserem: 1. Oddzielić białka od żółtek. 2. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. 3. Dodać szklankę cukru. 4. Dodać żółtka 5. (Bez miksera) Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito. 6. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki razem. Dodajemy stopniowo oliwę. 7. Cisto wylewamy na dużą blaszkę. Pieczemy. 8. Na zimny biszkopt

Kuchnia Pełna Pasji
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 169

błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży, bez ulepszaczy i zbędnych dodatków. Najprostszy razowiec, być może wrócą wspomnienia z dzieciństwa, jak go spróbujecie. Chlebek robiłam wieczorem, w nocy wyrastał w zimnym piekarniku, a nad ranem piekłam go. Chlebek(...)miodu 1 łyżka soli Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę, zakwas, miód i sól. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być lekko lejące, ale dość gęste, tak że włożona łyżka bardzo powoli będzie się przewracać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, oprószyć mąką razową. Ciasto chlebowe przełożyć do naczynia. Przykryć pokrywką

moj przepis na
"Sernik" na zimno z kaszy jaglanej z owocami 182

krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców-idealny na lato. Może się na niego skusić praktycznie każdy, bo deser jest w 100% wegański, bez nabiału, bez jaj, bez glutenu(...)białej mąki, bez rafinowanego cukru. A najlepsze w nim jest to, że spokojnie możemy zjeść kawalek nawet na śniadanie czy na podwieczorek, bo świetnie syci i ma mnóstwo wartości odżywczych. Panie i Panowie poznajcie wegański "sernik" na zimno z...kaszy jaglanej! :)  Składniki na formę o średnicy 24 cm: 2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC 5 szklanek wody 1 puszka

Zawsze głodna!
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 170

spanie, postanowiłam przeznaczyć je na napisanie zaległego posta. Wyśpię się po śmierci , czy jakoś tak... Do rzeczy więc: na praktyki wybrałam niedużą piekarnię po drugiej stronie ulicy. Przyznam się bez bicia, że elementem decydującym była lokalizacja - nie wiedziałam, na którą będę miała chodzić, a nie uśmiechała mi się godzinna podróż w okolicach drugiej nad ranem... Na szczęście okazało się(...)otwierać oczęta musiałam raptem chwilę przed piątą. Mam w tym niejakie doświadczenie, więc choć łatwo nie było, dałam radę. Piekarnia nie jest duża - raptem trzech piekarzy przygotowujących chleb i ciasta do dwóch sklepów. W zeszłym roku Erik odkupił sklep, gdyż poprzednia właścicielka po trzydziestu latach postanowiła udać się na zasłużoną emeryturę. Piekarnia jest jednak jeszcze starsza - nie mogłam ustalić dokładniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze