pomarańczowy jest składnikiem wielu ciast i tortów, deserów. Najpopularniejszy w cukiernictwie jest likier o nawie Cointreau. Z uwagi na dostępność do tego produktu postanowiłam zrobić własną wersję tego trunku. U mnie w dwóch postaciach: pierwsza przygotowana i oparta wyłącznie na metodzie ekstrakcji a druga dodatkowo wzbogacona syropem pomarańczowym. Wszystko przygotowane z naturalnych składników bez chemicznych ulepszeń. Na razie(...)Przed odstawieniem wstrząsnąć energicznie. Czynność powtarzać co jakiś czas ( ja to robię codziennie). Po miesiącu a najlepiej 3 miesiącach zlać klarowną ciecz i uzupełnić wódką. Dodatek do ciast gotowy
vaniliowoczekoladowasprawdzić pocztę (tatuś odgrażał się emaliami), i tak jakoś zawędrowałam na blog Daktyle w czekoladzie. I, proszę Państwa, przepadłam, kiedy ujrzałam te słodkie maleństwa. Zakochałam się od razu, bez pamięci. Nagle pomysł z kupowaniem pączka wydał mi się całkowicie niedorzeczny - no bo jak to tak...? To przecież pierwszy Tłusty Czwartek C., biedak nie może kojarzyć go ze sklepowym gniotkiem(...)który z pączkiem niewiele ma wspólnego. Zachęcona stwierdzeniem, że pączusie robi się szybko i bezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków.Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie miałam rację. Pączusie są słodziutkie i pyszne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProszek budyniowy 32,55 Podsumowanie: 893,55 kcal na cały sernik bez polewy SKŁADNIKI: 600 g sera twarogowego chudego 150 g jogurtu naturalnego 0% 35 g proszku budyniowego bez cukru 2 jajka 1 łyżka miodu około 15 g 10 tabletek stewii -Stewia to słodzik ok. 300 razy słodszy od cukru, który dodatkowo nie ma kalorii. W związku z tym cieszy(...)pianę. Masę sernikową wymieszać z pianą. Dodać żurawinę i aromat. Przemieszać delikatnie. Masę przełożyć do wyłożonego papierem multicookera. Ustawić funkcję CAKE i czas 50 minut. W piekarniku piecz ciasto w temperaturze 180 stopni opcja pieczenia góra i dół przez 40-45 minut. Do zrobienia ciasta inspirowałam się przepisem TU! TU! TU! Kliknij :) Przepis na tradycyjny sernik z książki
ClauditteMissCookingciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru(...)obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować
cucinareblaszki pysznych ciastek. Składniki: - 250g mąki gryczanej - 120g mąki jaglanej - 60g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - 1 i 1/3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru i mąki) - 125 g masła (lub margaryny bezmlecznej) - 100g karobu lub innego słodkiego syropu (np. z agawy, klonowy, itp.) - 70g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 jajko - szczypta soli(...)dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy
Smaczne Zdrowesmakuje. Dla mnie to zdecydowanie smak świąt. Szwedzkie lussekatter z szafranem to również tradycyjny wypiek w okresie świątecznym. Ale ucierane ciasto z szafranem jest moim zdaniem najlepsze. Szafranowe ciasto z szafranową pomadą jest pyszne. Upiekłam je na maśle ale smakuje równie dobrze upieczone na kokosowym oleju. Zdecydowanie odradzam pieczenie na margarynie! Szafranowe love Składniki: Forma prostokątna(...)Szafranowa pomada 75 g masła lub kokosowego oleju 1 łyżka śmietanki 2 łyżki kokosowego likieru 0,5 g szafranu 350 ml cukru pudru Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC).Rozpuść masło lub kokosowy olej. Dodaj mleko. Mieszanka powinna być lekko ciepła. Teraz dodaj szafran i lekko zamieszaj. Im dłużej szafran stoi w płynie tym bardziej nabiera intensywniejszego
codojedzeniaciasto bo ostatnio piekłam tylko proste z owocami. Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą. * grudki w kremie budyniowym nie są przypadkowe - celowo nie rozcierałam dokładnie, żeby grudki miętowego budyniu były dobrze(...)mieszać bez przerwy. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne. Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapojawić się na stole. I za każdym razem powtarzała się scenka. Mama zawsze ostrzegała, że babeczki kruche i prosiła by jeść nad talerzykami. Po czym Brat Mamy brał babeczkę – bez talerzyka, tylko tak jak zwykłe ciastko kruche – po czym babeczka lądowała, oczywiście śmietaną z owocami do dołu na jasnych spodniach Wujka, który stwierdzał „faktycznie kruche”. W związku z tym ostrzegam(...)masła, 100 g cukru 400 ml śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto
królestwo garówużyciu miksera połącz ze sobą wszystkie składniki. Gdy powstanie kruszonka wyłącz mikser i wymieszaj szybko składniki ręką. Z ciasta utwórz kulę i owiń ją w folię spożywczą. Kulę ciasta wstaw na 5 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmij lekko twarde ciasto i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę układaj na formie z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia(...)Kulki lekko spłaszczaj i ugnieć wzorek widelcem tworząc charakterystyczne paseczki. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasteczka maślane wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia. Podczas pieczenia pierwszej tury szykuj kolejną, ostatnią partię ciasteczek. Gdy wyjmiesz pierwszą partię ciasteczek, od razu włóż blaszkę z kolejnymi ciastkami. Piecz podobnie
Zasmakuj KuchniPiernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem
Słodko-Słony Świat Ilonygorącej wodzie rozpuścić masło. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić je na około pół godziny. Podzielić na kilka części. Rozwałkować na cienkie placki o wielkości dostosowanej do patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne
Bulliodnia. ja tak robiłam i były pyszne. Następnie z ciasta urywamy mały kawałek i wałkujemy bardzo cieniutko na okrągły placek. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i dajemy na nią placek., Powinny pojawić się pęcherzyki. Odwracamy na drugą stronę, dosmażamy i gotowe. :-) Tortille jak ze sklepu-tylko lepsze :P bo bez chemii :-) Usmażone tortille przykrywamy ściereczką lub miską. SOS CZOSNKOWY
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubyła, żeby trzepaczką do ubijania piany nie próbować robić ciast typu brownie, bo można spalić silnik, a tak poza tym wszystko pisali na plus. Wracamy do śniadania, znaczy się koktajlu. Składniki na 2 szklanki: duża garść jagód leśnych mniejsza garść malin 200 ml mleka kokosowego duża szklanka jarmużu, ale bez grubych łodyg 1 łyżka miodu wielokwiatowego 100 ml wody
Blondynka Gotujepowinien najbardziej przypaść do gustu tym, którzy lubią domowe bezy, ale nigdy nie wiedzą co zrobić z pozostałymi żółtkami. No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;) Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne. Ja upiekłam
Kuchnia w opałachłyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy. Pieczemy
Kocham Czekoladę