filiżanką kawy albo kubkiem zimnego mleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Wyrabiam ręcznie właśnie z tego powodu.W tym cieście trochę nakombinowałam - przyznaję bez bicia. Mąka zwykła i trochę razowej bo chciałam zużyć jej resztę z pojemnika. Melasa bo pomyślałam, że nada koloru a kawa dla podkręcenia smaku. Wyszło bardzo ciekawie
Smaczna Pyzalubi naleśniki ręka do góry:) Nasza rodzinka jest "naleśnikożercza" :) A takie letnie naleśniczki, w towarzystwie świeżych owoców, skąpane miodem, wprost ubóstwiamy :) Nie wyobrażam sobie tygodnia bez naleśników :) Składniki na ciasto: 250 ml mleka 3,2%, 250 ml wody, 30 dag mąki pszennej (typ 500), 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia. Dodatkowo: owoce: borówki, maliny, jogurt naturalny, miód
Delicious TitbitsDzisiejsze ciasto zostało wykonane i sfotografowane przez mojego brata. Adrianowi tarta bardzo smakowała, więc przepis zostaje dodany do mojego bloga :). Adrian podpowiada: jeśli użyjecie dojrzałych truskawek
Przepisy AleksandryPrzy okazji przygotowywania na deser Eton Mess, zrobiłam kilka sztuk bezowych eklerków (podobne wypieki widziałam w tutejszym markecie). Polecam ten szybki i idealny na lato deser
Przepisy Aleksandryprzy okazji cyklu "Ciasta Świata", więc w końcu jest. Przepis znalazłam w książeczce "Kuchnia meksykańska", jednak bardzo go zmodyfikowałam. Nie wiem czy ciasto jest nadal meksykańskie bez tony cukru i olejków aromatycznych, ale zdecydowanie w tej wersji trafia w mój gust ;)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPyszny, aromatyczny, rozpływający się w ustach - tak w skrócie można opisać ciacho , które dzisiaj towarzyszyło nam , do porannej kawki :) A , żeby go zrobić , potrzeba tak niewiele
Słodkości i nie tylkoWreszcie odważyłam się , na zrobienie tego ciasta :) W domu rodzinnym , często mogłam delektowac się smakiem sera , połączonego z herbatnikami i teraz jako juz dojrzała kobieta dzielę
Słodkości i nie tylkoŚwietnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest właśnie tort Malakoff. Jest to propozycja dla dorosłych, gdyż jest on z dodatkiem wina i rumu ;) Smak jest dośc ciekawy
Słodkości i nie tylkoW taki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko
Słodkości i nie tylkoNa zrobienie tego ciasta , złożyły sie dwa święta -Dzień Taty i urodziny mojej córci. Torcik jest połączeniem serków z truskawkami i biszkoptami , zwięńczeniem jest galaretka :) Lekki
Słodkości i nie tylkoZa oknem robi się coraz chłodniej, w związku z tym coraz częściej sięgamy po rozgrzewające dania i jesienne smaki. Jednak warto też jeszcze skorzystać z ostatniego
Fabryka pomysłówWyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm 7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy(...)studzimy. (*Ja nie wykorzystałam całej galaretki, gdyż moja foremka jest za niska, dlatego warto wybierać wyższe) Na schłodzonym kremie układamy delicje i zalewamy je tężejącą galaretką. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Mmm Pycha! Jestem
NA MOIM TALERZUTradycyjne w Wielkopolsce coraz częściej znajdują też swych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie delikatne ciasto, mnóstwo białego maku, nie za słodkie, bez olejków, bez skórki pomarańczowej ( która mnie osobiście bardzo przeszkadza). Marcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć(...)roku poświęcić im czas. Polecam bardzo gorąco ! Składniki na ciasto :- 1 szkl ciepłego mleka- 30g świeżych drożdży- 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do masy makowej)- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii- 3,5 szkl mąki pszennej tortowej- 2 łyżki ksylitolu- 1 łyżka cukru trzcinowego- szczypta soli- 3 łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania Składniki nadzienia :- 350g białego maku- 100g
Smaczne ZdroweCześć :) Dzisiaj zamiast śniadanka polecamy wspaniałe ciasto, które uwielbiają dzieci :) Ciasto budyniowe z brzoskwiniami. Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 paczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie bez cukru (waniliowy lub śmietankowy) 1 puszka brzoskwiń 1 mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka, cukier i cukier(...)łyżki cukru, gotować ok 1 min. Gorący budyń wylać na brzoskwinie, drugą część ciasta położyć na wierzch. Pieczemy w 180 C ok. 35 minut, bez termoobiegu przy włączonej dolnej grzałce. Po lekkim przestygnięciu, ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek lub wiśni. Smacznego
vegetanie